Jump to content

Moto Zajednica

Tocenje goriva u Finsku i Norvesku

Recommended Posts

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650

Postovani bajkeri,

Uveliko se spremam za Nordkapp i svakog dana unazad skoro 6 meseca skupljam svakakve informacije.

Treba mi kratka i prakticna informacija dali kada tocim gorivo na benziskoj u Finsku i Norvesku pri svakom tocenju mi se autorizuje kartica pri sto mi rezervira 300 do 500 eura,negde i vise?!

Primer, tocim ujutro za 30 evra a uzima mi, (banka mi vraca nakon 3-5 mozda i 10 dana) 300 evra, Desi se da u toku dana natocim tri puta,dali pri svakom punjenju mi rezervira?

Pitao sam Norvezane ali oni pojma nemaju ,neki su mi rekli da to mozda vazi samo za strance.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 146 postova
  • Motocikl: FZ 1SA ; FJR 1300SA

Pa meni sa srpskim deviznom karticom uvek kad trosim u Evropi rezervisu 3 do 5% i to legne posle cetiri do pet dana ..banka Intesa

• Drug član, 1323 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2

Tih 3-5% je druga stvar, to je zbog eventualne razlike u kursu između dana plaćanja i dana knjiženja (clearing-a) uplate.

Na pumpama negde se sredstva autorizuju unapred, pre točenja, i to na predefinisane iznose (tipa 20€, 30€, 50€, 100€). Zatim se toči, i sve što ostane između iznosa natočenog (npr. 35€) i autorizovanog (npr. 50€) se vraća na račun koji dan kasnije. E sad, učestalim točenjem tako može da se “zarobi” neka svota novca.

Jedan drugar je putovao na Island prošle godine, tamo rentao auto i vozio se puno. Kad se vratio, ostalo mu je tipa 1200€ “zarobljeno” tako, što mu je eventualno vraćeno na račun.

Za Norvešku i Finsku ne znam ništa, može biti da je sličan princip, mada ne verujem da su te svote tako velike kao što je opisano u pitanju (300-500€). Valjda će se javite neko ko ima pravu informaciju…

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 141 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300

U Finskoj ima opcija predefinisanih iznosa (50, 100...), ali mozes i okvirno da uneses koliko ces da sipas. Ja uvek placam debitnom karticom pa mi se skida odmah tacan iznos sa EUR racuna.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 279 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, Silver wing 400, Suzuki AN 650 Executive, Suzuki GSX 1100 R, Suzuki DR 350 SE, Kawasaki KLX 300 R, Yamaha Majesty 250 DX, Yamaha TT-R 250, Puch Korado 50
Pre sat vremena, bv350 je napisao:

Postovani bajkeri,

Uveliko se spremam za Nordkapp i svakog dana unazad skoro 6 meseca skupljam svakakve informacije.

Treba mi kratka i prakticna informacija dali kada tocim gorivo na benziskoj u Finsku i Norvesku pri svakom tocenju mi se autorizuje kartica pri sto mi rezervira 300 do 500 eura,negde i vise?!

Primer, tocim ujutro za 30 evra a uzima mi, (banka mi vraca nakon 3-5 mozda i 10 dana) 300 evra, Desi se da u toku dana natocim tri puta,dali pri svakom punjenju mi rezervira?

Pitao sam Norvezane ali oni pojma nemaju ,neki su mi rekli da to mozda vazi samo za strance.

Odgovor na pitanje nemam,ali ako skrenes u Svedsku( gradic Motala )  mali ali lijep grad na jezeru, imas sve za dz. Dobar drugar mi je tvoj zemljak tako da je dobrodoslica zagarantovana. Jedino to ne vazi ako je u vrijeme godisnjeg odmora kada smo i mi kuci, Bosna/ Makedonija. U svakom slucaju sretno.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 49 postova
  • Motocikl: R1200GS, R1200RT, K1200R,F650ST

Meni se desilo ovo leto da su mi zarobili na nekoj pmpi u Italiji 100e, nisu vratili ni posle mesec dana. Poslao im mail da pitam sta se desava odgovorili  da je do nase banke, u mom slucaju ProCredit. Nazvao banku i oni su nekim cudom vratili pare, msm skinuli 100e sa cekanja koji su bili nedostupni. Od tada samo za kes...  

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom 650
16 minutes ago, Zeleni 65 said:

Odgovor na pitanje nemam,ali ako skrenes u Svedsku( gradic Motala )  mali ali lijep grad na jezeru, imas sve za dz. Dobar drugar mi je tvoj zemljak tako da je dobrodoslica zagarantovana. Jedino to ne vazi ako je u vrijeme godisnjeg odmora kada smo i mi kuci, Bosna/ Makedonija. U svakom slucaju sretno.

Hvala ti prijatelju ali ruta je  vec gotova a i bukinzi su  napravljeni.

Hvala jos jednom.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 49 postova
  • Motocikl: R1200GS, R1200RT, K1200R,F650ST

U Estoniji npr su pokusali 150e da mi rezervisu, ali sam drzao novac na deviznom i prebacivao telefonom samo koliko mi treba na dinarski, jer kartica vice samo sa dinarskog sta god da placam... U glavnom.svi rezervisu...

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2538 postova
  • Motocikl: Africa RD07

Mozda je najbolje imati neku deviznu karticu pa samo prebacis na nju pre sipanja pa nema sta vise da ti svuce. Nama su na svim tim automatskim pumpama na relaciji do Spanije "rezervisali", samo sam ja tocio uvek po 100l tako da to sto mi on "rezervise" i izbaci na automatu da toliko mogu da tocim a ostatak ce da vrati, sam zapravo uvek natocio, a i firmina je kartica bila :D 

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Suzuki V Strom DL650

Predlažem kolega,@bv350 da kontaktiraš tvog zemljaka,mislim da je iz Skoplja,prošlo leto išao na Nordcap i sve lepo opisao u videima na youtube-u.https://youtube.com/@jasikarmen?si=0Ffpw4_qCw0pMfrG

Verujem da će ti dati dobre informacije iz prve ruke.

I da.......srećan ti put

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja