Jump to content

Moto Zajednica

Mali savet za potpunu početnicu

Recommended Posts

• U prolazu, 15 postova
  • Motocikl: Nemam ga još

Zdravo svima,

moje ime je Nataša i nova sam na forumu. Pošetno sam čeljade pa ću vam odmah reći da nisam, i nemam kada da istražim baš svaki kutak ovog foruma vezan za početnike, tako da, molim vas da mi unapred oprostite ako se negde već pisalo, a ja eto nisam pročitala to.

Elem, ja sam za motor položila pre nekih 10ak godina i dobila A2 kategoriju (studirala tada, nisam ni znala da imam ograničenje u godinama) i od tada nisam ni sela na motor jer sam se uplašila svega što sam načula i nagledala se oko raznoraznih nesreća.

Sada, deceniju kasnije (neko će reći da nikad nije kasno), proradila me želja opet i razmiljala sam se da uzmem neki motor malo da se izvežbam, a želela bih da putujem i kampujem jednog lepog dana sa njim. Zanima me, šta bi to početnik mogao da uzme, a da je lako za održavanje (podrazumeva se da bih ga redovno servisirala, ali pretežno mislim na ono da nema neke standardne boljke), ne mnogo skupo i da je u A2 kategoriji? Gađam neku enduro/cross varijantu, manuelni menjač, do 200kg težine, ne preterano jak i brz (dinamično vozim auto, nema potrebe i motor tako da vozim). Ovo je neka varijanta koja mi se dopada pa me zanima paše li to početniku (ne znači nužno da bih baš ovaj model kupila, samo mi se sviđa dizajnom i karakteristikama): 

WWW.POLOVNIAUTOMOBILI.COM

Voge 300 AC, 2025. godište, Enduro / Cross, vozilo prešlo 1 km, NOVI SAD. Cena 3.990 € - Motori - Polovni Automobili

Svaki predlog je dobrodošao, jedini uslov mi je okrugli prednji far, mnogo mi se dopadaju takvi motori :)

Hvala unapred na odgovorima.

• Sviđa mi se 7
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2051 postova
  • Motocikl: Honda NC750x
pre 52 minuta, miki je napisao:

Dobrodošla.

Odoh da pravim 🍿!

To 🤣

Idemo opet 🤣

Dobro došla. 💪

Jos jedna informacija koja je potrebna da bi neko odgovorio je tvoja visina. 

• U prolazu, 15 postova
Upravo sada, RankoBg87 je napisao:

To 🤣

Idemo opet 🤣

Dobro došla. 💪

Jos jedna informacija koja je potrebna da bi neko odgovorio je tvoja visina. 

Hvala na dobrodošlici.

Što bi se narodski reklo - metar i želja da porastem iliti 166cm.

Probavala sam neke motore na sajmu i konkretno ovaj što sam poslala mi odgovara po visini sedišta. Negde od 70 do 80cm mi je taman za normalno spuštanje nogu.

• Sviđa mi se 1

E to, preko 800 ne gledaj, 780 je na granici.

Vec se vidi da si upućena tako da iscitaj onu temu, ako ti treba savet oko opreme ima tema koju je ista koleginica pokrenula pa mozes i to da pogledas.

• Podržavam 1

• U prolazu, 15 postova
pre 2 minuta, RankoBg87 je napisao:

E to, preko 800 ne gledaj, 780 je na granici.

Vec se vidi da si upućena tako da iscitaj onu temu, ako ti treba savet oko opreme ima tema koju je ista koleginica pokrenula pa mozes i to da pogledas.

Hoću, hvala. 

Oprema će doći na red, daj da prvo rešimo motor 😆

Nisam upućena, tek se upućujem, nemoj da te prvi utisak zavara.

Ima li neko da da predlog koju marku motora da gledam za početak?

• U prolazu, 15 postova
Upravo sada, Sveti Atila je napisao:

Nov, polovan, budžet?

Svejedno, može i dobro očuvan polovnjak. Ajd da kažem za početak do 2-3000eur, ali obzirom na to kakve sam cene videla na sajmu, cenim da mogu da prođem za 3000 sa sve opremom. Možda grešim, ispravite me.

• Drug član, 796 postova
  • Motocikl: -

Ova baš hoće da nas zakrvi!

Sad će opet krene rat uzmi Kineza-nemoj Kineza i uzmi polovno-uzmi novo.

Da se ne ponavljamo, pogledaj te teme koje su spomenute.

• Haha 1
  • Podržavam 1

Moze 3k i ostalo na kredit 🤣

Za početnu opremu odvojiti min 500-600e

Motor preko 10g starosti mozdaaa zahteva fino ulaganje, 

Gledaj onda te Kineze koji ti se svidjaju, vozi god dana, skupi pare i uzmi nesto krsteno.

Najbolje da procitas temu pa onda nas pitas ovde ili tamo, najbolje tamo da bi ostalo sve na jednom mestu.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 126 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

@Natasa92 kao što kažu kolege, najbolje prvo da pogledaš ovu temu: 

https://forum.bjbikers.com/topic/229155-preporuka-za-prvi-motor-women’s-edition/

a zatim i ovu:

https://forum.bjbikers.com/topic/229174-moto-oprema-preporukesavetiiskustva-women’s-edition

Na motoru sigurnije osećati ako si u punoj opremi, a ne samo u farmerkama, majici i običnim patikama.

A da bi imala kompletnu opremu, biće ti potrebno malo više novca, što moraš da uračunaš u budžet i za kupovinu motora.

I možda je najbolja opcija da razmisliš o kreditu, da kao učešće daš 2.000-3.000 evra, i ostatak da plaćaš na rate, ako si u mogućnosti. Tako ćeš pre da nađeš ono što ti odgovara, što ti se sviđa i što je ispravno/bezbedno.

Javi se kada pročitaš ove dve teme.

p.s. Motor koji si dala kao primer je naked, a ne enduro. Na naked motorima vetar je najveći problem, pa ukoliko želiš da putuješ malo dalje obrati pažnju i na to

• U prolazu, 66 postova
  • Motocikl: Honda s-wing 125, Sym NHT 300

Поздрав, и добродошла колегинице :moto2:

Можда као колега што рече, неки скутер 250-300 кубика. 

Можда Vogue SR3, 250 кубика, (мени се тај свиђа 😀) мања регистрација, мало троши, нов, гаранција, да не размишљаш одмах о сређивању и да ти не убије вољу то неко цимање око мајстора и поправљања што може полован да тражи. 

А можеш нпр као и ја неки Сим НХТ 300, 6 брзина, мало већа рега, али је мало и вишљи па би требало да може и мало ван асфалта. 

Ја сам купио полован, прошле године је купљен нов, прешао 2000км, и зато сам га и узео, (јер је стварно као нов) а нисам баш нешто планирао сад али кад се тако наместило, греота пропустити. 😊

Извини на дужем посту, надам се да те нисам збунио још више 🤣

• Svrati ponekad, 94 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Dobrodosla,za taj novac Koji zelis da das samo neki kinez Nov 300,400 kubika,ako ides na polovan mozda tipa nesto kao Honda cb500.izaberi sama sta ti se bude dopalo.

• Nemanja Stojanović, 1549 postova
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

Mnogo je lakše (čitaj jeftinije i realnije) promeniti far nego ciklistiku, težinu itd, tako da nemoj da ti to bude presudno.

10013_87873d48-c174-412c-b05a-41db46a17a

dobrodošla!

• Haha 1

• Drug član, 3234 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
9 hours ago, Gordak985 said:

Koleginica želi okrugli far, ajmo da čitamo malo 😄

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

...jeste, ali ako je početnik,

ne zna šta ne zna.

Ja ću uvek reći skuter.

Učenje vožnje motora je učenje čitanja saobraćaja, pozicioniranje, mnogo drugačije od auta.. 

A sve to uz učenje kontrole vozila. 

Svako kako misli 👍

• Drug član, 1589 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Nije od juče, vozi aktivno, ako želi okrugli fenjer, neka kupi okrugli fenjer. 'Beš motor ako se sam za njim ne okreneš kad kreneš od njega.

Benelli Leoncino 300 i 500, Voge AC i ACX, 300, 500 i 525, Royal Enfield Guerrilla 450 i Scram 411 (malo slab ovaj zadnji) RE najlepše boje nudi :-) Ovo su samo nabacani predlozi.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Drug član, 1589 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Dobrodosla,za taj novac Koji zelis da das samo neki kinez Nov 300,400 kubika,ako ides na polovan mozda tipa nesto kao Honda cb500.izaberi sama sta ti se bude dopalo.
Velika polovna početnička trojka od 500ccm ne upada u A2, osim možda Suzukija GS500

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 15 postova

Pre svega, hvala svima na odgovorima! Ovo za početak dosta znači.

Da i ja odgovorim na neke od komentara.

Ne želim skuter jer planiram sa tim motorom da idem na kampovanja, u prirodu, te otud još jedan od razloga da to bude neki enduro/cross a da bude lak za gradsku vožnju. Planiram ga za neke relacije po Srbiji, tako da bi valjalo da bude izdržljiv i po asfaltu i nekom makadamu da kažem.

Što se tiče okruglog fara, nema tu šta mnogo da se komentariše, nekome je lepa žuta boja, nekom crvena, stvar ukusa, tako je meni i za far. Nije nužno i goruće, ali ću biti mnogo srećnija ako nađem takav motor. Lepo reče Gordak985:

Citiraj

'Beš motor ako se sam za njim ne okreneš kad kreneš od njega.

Godine pišu u nadimku, ali opet ne vidim kako su one i kilaža relevantne za motor, pogotovu što je to nešto što varira.

Hvala za savet za opremu, znači mi dosta za informacija, jer na osnovu nje mogu da pravim kompletan budžet za motor.

Gordak985 posebno hvala na predlozima, ovaj Benelli Leoncino i  Royal Enfield Guerrilla 450 mi se dopadaju. 

Pričala sam sa jednim prijateljem sinoć i napomenuo mi je da na ovaj Voge AC 300 koji mi se dopao ne može da se stavi kofer na sedište, tako da će on verovatno otpasti osim ako ne postoji opcija da se uradi nešto, a da nije teška budževina.

I markommarko može li malo pojašnjenje za ovo naked i enduro? Nisam upoznata sa pojmom.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja