Jump to content

Moto Zajednica

Kineski "R"-ovi

Recommended Posts

• Drug član, 1099 postova
  • Motocikl: Lep

Danas sam prosetao i na kraju hajde da bacim pogled na kineske oklopnjake o kojima se toliko kod nas pise. Utisak mi je bio bukvalno kao da stojim pored bicikli ili da ne preterujem pored nekih 125-ica... Za nijansu mi je bolje izgledao verujem da je CF dal 675, tako nesto ili je boja kvalitetnija :). Onaj SRK800, pored pokradenog dizajna Dukatija i one dve decije plastike "krila" napred koje strce i nakacane da nema veze sa vezom nigde, (promasene) estetike radi (ne vidim poentu njih na tom motoru) sam takodje doziveo kao nesto malo, kratko... a siguran sam da nije ni tehnicar :D

Ne znam zasto sam ovo napisao. Vidim da se forsiraju samo tako, te kidaju, te ovo, te ono... Istina, nisam ih vozio i istina ni nemam preteranu zelju, ali prvi utisak... nikakav. Na sve to koliko sam video cene su tipa 8000e... ZX4R je 9000e.

Mozda sam ovo napisao da nekoga nerviram ili da jos neku izbaci hejt iz sebe ili samo da spamujem :D

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7628 postova
  • Motocikl: TDM 900

Promenilo se. Nekada su postojali super sport motocikli ala R6, GSXR, CBR... A ovo danas... Ajde ne mogu da kažem da su loši jer tradicionalan R(R) gotovo da ne postoji. Sada imamo sportske motocikle koji su optimizovani za prosečnog vozača i uličnu upotrebu. Nemaju toliko agresivan položaj sedenja, blaže isporuke snage imaju u nekom korisnijem opsegu za ulicu, itd. Ajd da ih nazovemo "razblaženi R". Pravi super sport se već uveliko preselio na stazu i retko ko to vozi svakodnevno. Što nije loše, samo je drugačije.

Zanimljiv mi je bio jedan osvrt profesionalnog vozača na komparaciju nove Yamahe R9 i GSXR750 iz 2005. Bez zamerke na Yamahu, kaže da je dobar motocikl, lepo se ponaša, itd. ali da je ipak GSXR kad se zapne bolja sprava na stazi. 

• Sviđa mi se 2

55 minutes ago, Disko Nindža said:

A na civilnom Dukatiju ta krilca kao imaju smisla? :lud: :grr: :lol2: 

Istina da na ulici retko ko i 600ccm moze iskoristiti, ali i ako nisam fan "krilaca" ipak kada ih vidim na Dukatiju od 200+ konja i na San Cung Mungu od 80ks i jos pri tome duplo duza i totalno nezgrapna, jer duzina je bitna, ima makar estestke razlike ako nista drugo :D

@Alekre Da, nazalost R-ovi odavno izumiru ili su sto kazes samo na stazi. Od novih mi se ZX10R jako svidja, a mislim da je Busa best buy i ako nije klasican sportak.

Inace, R9 sam zeleo da "ne hejtujem". Stao sam pored nje i sta znam, nit tamo, nit ovamo, mada po specifikacijama i nekim review-ima deluje interesantno za ulicu. Ali opet, 14.500e ili Busa za 16.000e... Inace, R3 i R7 mi lepse izgledaju na prvu.

Promenio član Abi

• Hronični Motociklopata, 7466 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Plavi Grom

Čistokrvni R-ovi izumiru s razlogom, dojadilo je ljudima da se pate na tvrdim, neudobnim čučavcima, da sede iskrivljeni na jajima umesto na dupetu... nekad je to bio preduslov ako želiš da imaš brzu mašinu, a danas imaš motore sa brutalnim performansama nekadašnjih sportaka a sedi se uspravno.

Po meni Sport-Turing motori tipa Busa, VFR, XX, ZZR, Sprint ST... su bili zlatna sredina, imali su oklop sportsku liniju sa heblama iznad trokuta i solidno udobnim sedištem, onda se se pojavio golać Fazer koji je otišao korak dalje, ima sirovu snagu R1 a sedi se skroz uspravno, i onda se nastavio taj trend i doveo do današnje situacije da su hiper golaći skoro izgurali Sport-Turere sa scene, jedino Busa se još drži, ostalih nema.

Ali pre par godina Sport-Turing doživljava ponovni procvat u nižem segmentu, pojavljuju se manji motori srednje kubikaže koji su u načelu sportisti ali su im heble iznad trokuta kao onomad CBR600F1/F4 Thundercat Yzf600R, NinjaZX6/9R.. a to je aprilija RS 660, nova Triumph Daytona 675, Suzuki GSX8R.. a jedini koji nikad nisu odustali od ovog koncepta su Kawasakijeva Ninja 650r i Honda CBR 650F/R

Što se mene lično tiče, ultra sportskim motorima i nije mesto na javnom putu već na stazi, javni putevi su svakojakog kvaliteta, od ravnih ko pista do neravnih, punih rupa, džomba loše okrpljenih... i tu ti treba motor koji ima ogibljenje/ciklistiku koja će da se nosi s time, sa REALNIM uslovima saobraćaja, i zato mi se sviđa pravac u kojem su kinezi krenuli, volan iznad trokuta, ne preterano ekstremni položaj sedenja.

Moj favorit je Italijanski Kinez MotoMorini Corsaro Sport 750

• Sviđa mi se 4

• Ol' dirty bastard, 655 postova
  • Motocikl: Yamaha
1 hour ago, Disko Nindža said:

Čistokrvni R-ovi izumiru s razlogom, dojadilo je ljudima da se pate na tvrdim, neudobnim čučavcima, da sede iskrivljeni na jajima umesto na dupetu...

Dosadilo je matorcima, pocela da zeza kicma i ostalo i u normalnim uslovima a kamoli kad sedis na tome u tom polozaju pa jos bije odozdo.

S' druge strane sad imamo i "udobnije klase", pa se deo ljudi presaltao tu, ali dolaze neki novi klinci koji oce da sednu na R i nista drugo...

Promenio član Djokic
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 3

• Integrisan, 9890 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Sednem pre neki dan na panigale 1199, "idi probaj" kaze drugar... Neka hvala, i u mestu nije udoban a "konfort" sediste ima.  Amortizer zadnjeg tocka ubada u levu butinu kada sednes, buka koju agregat proizvodi (sa fabrickim auspuhom) je jednaka onoj kada te u kaficu pored zvucnika postave.

Lep jeste, brz jeste, pojava jeste.. Najezio sam se bukvalno kada sam ga video. Bi li ga vozio uzivanja radi umesto sepurenja? 

Ne!

• Sviđa mi se 2

pre 18 minuta, Djokic je napisao:

Dosadilo je matorcima, pocela da zeza kicma i ostalo i u normalnim uslovima a kamoli kad sedis na tome u tom polozaju pa jos bije odozdo.

S' druge strane sad imamo i "udobnije klase", pa se deo ljudi presaltao tu, ali dolaze neki novi klinci koji oce da sednu na R i nista drugo...

Predpostavljam da si primetio, ali i mladi i stariji danas većinom kupuju sve sem sportaka, jednostavno takav je trend, a trend se nebi menjao da se sportaci prodaju kao što nekad, već upravo to je i bio razlog promene trenda jer se sportaci već duži niz godina slabo prodaju, a fabrike štancaju ono što se prodaje, profit je glavni pokretač svega.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1363 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr

Pre par dana probao s1000xr... meni je razočarenje.. ne bih ga nikad kupio. A naprotiv s1000rr je vec sprava i sa njim sam bio oduševljen. A spadam u grupu matoraca ali se još batrgam.. Kad ne budem mogao da vozim r onda lepo na gs i milina. Za sada dok ja mogu da ga vozim i dok još mogu da prevarim neku sa malom guzom da sedne iza mene, ja ostajem veran r motorima 😊

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 155 postova
  • Motocikl: FJR1300A

Sedeo na SRK800RR, pa ono, ja bih to kupio sebi da čekiram i to da sam imao R 😀 A sa svojih 190cm stadoh sasvim ok (bar u mestu). Ko voli i vozi R od početka, neće kupiti verovatno jer performanse i kinez, mlađi što bi da se pokažu do kafića, isto neće jer kinez, tako da je baš ostalo malo tržište za njih... A s obzirom na cene na tržištu polovnih, a tek stanja R modela (bili smo i na raznim skupovima, jelte...), a eto ovde kredita... Tako da šta znam, tražim neki advenčr, a do sada sam se na testovima zabavio samo na nejkedima, a eto me sedim i na ovom 😆

P.S. Dizajn jesu kraduckali, ali je skroz lep, osim krilaca, koji su preevišeee 😀

image.thumb.jpeg.cc768295e08c998a38522db16c7231ec.jpeg

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 4956 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Vozio sam SRK800RR i ono što mogu reći je da ti današnji R-ovi više vuku ka sport touring kategoriji nego ka sport. Konkretno SRK800 nije neudoban za vožnju, agregat solidno i ravnomerno povlači, ali je to daleko od onog vau efekta ubrzanja koji su imali nekadašnji R motori u istoj kategoriji.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 5035 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 1000
12 hours ago, Abi said:

one dve decije plastike "krila" napred koje strce i nakacane da nema veze sa vezom nigde, (promasene) estetike radi (ne vidim poentu njih na tom motoru) sam takodje doziveo kao nesto malo, kratko... a siguran sam da nije ni tehnicar :D

Lik kaže da itekako imaju smisla 

• Sviđa mi se 1

• Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
pre 16 minuta, MoToM je napisao:

Lik kaže da itekako imaju smisla 

Kad sam na Istanbul Parku vozio CF 450SR koji ima krilca, jedino gde sam osetio efekat je pri brzom prebacivanju iz krivine u krivinu pri brzinama većim od 120 km/h. Tad se oseti da se motor malo teže prebacuje, ali kao da vetar malo više gura prednji točak da ostane stabilniji i "prilepljen" za asfalt. Isto tako i dalje smatram da za upotrebu na ulici nemaju neku poentu :) 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

34 minutes ago, Jovan Ristic said:

Vozio sam SRK800RR i ono što mogu reći je da ti današnji R-ovi više vuku ka sport touring kategoriji nego ka sport. Konkretno SRK800 nije neudoban za vožnju, agregat solidno i ravnomerno povlači, ali je to daleko od onog vau efekta ubrzanja koji su imali nekadašnji R motori u istoj kategoriji.

Hvala. Pratim tvoje tekstove, odlicni su! :)

Btw. cisto da ne ode tema u pogresnom smeru eventualno, malo sam saljivo ja ovo sve opisao, zato sam i napomenuo da ih nisam probao. Kako da kazem... isto kao sto je i skuter motor, a nije :D 

@MoToM Moguce, nisam neki strucnjak, u ovom slucaju sam vise kenjator :). Doduse, dosta review-a je placeno, znam iz nekih drugih oblasti i cesto se nesto predstavlja da radi ne znam sta, a u praksi je daleko od toga :) (sto ne znaci da je ovde slucaj, naravno)

Inace, sto rece Sevojno, i ja se jos "patim", jbiga, jace je od mene i ako trenutno stvarno nisam za R-a nikako. Sve u svemu, mislim da je lose sto "izumiru" i nadam se da nece izumreti. Nekako sam uvek delio motore na copere, sportske i kroserice, ostatak su nijanse :) Inace, sto se tice tog neudobnog sedenja, za donji deo kicme su R-ovi sta vise dobri, jer cesto je tezina na nogama (a pri sporijim voznjama) i rukama. Meni je licno taj polozaj i ta agilnost ispred udobnosti.

Nije lose biti hejter :D

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 1

R motori od litre neće izumreti. Jedini problem je trenutna supersport kategorija gde se trenutno luta sa FIM pravilnikom za SSP, a u skladu sa tim pravilnikom proizvođači prave SSP motocikle koje posle viđamo na ulici.

Mada su novi R9 i Panigale V2 možda prava mera R motora za obične smrtnike. Imaju sasvim dovoljno snage za ulicu, a i na stazi su dosta brzi. 

• Sviđa mi se 1

Inace za CFMoto (koji mi se jos i svideo na spram ostalih) eno onaj lik ST Moto rece da za review dobijes ceo spisak sta sve moras nahvaliti i sta ne smes da spomenes. Jedino je valjda od QJ dobio i kao ono, pricaj sta hoces i kako mislis.

• Sviđa mi se 1

To uslovljavanje rade i mnooogo zvučniji evropski i Japanski brendovi, tako da se to onda ne može uzeti za zlo samo čajnezima

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 773 postova
  • Motocikl: -

Ako neko misli da je bilo koji "review" nezavisan, imam finu zemlju na prodaju oko Bora.

Možeš ti da pričaš šta hoćeš, ali posle nećeš da dobiješ novi motor na testiranje.

Jedino ako si toliko moćan da kupuješ za svoje pare, ili uzimaš motore na testiranje od nekog ko ga je kupio za sebe.

A i ti " test vozači " su jako upitni. 

Gledam one Engleze sto rade testove, istera motor na onu kišu i u saobracaj, krivine nigde i kao vozi nesto i bla, bla.. Ako si test vozač, isteraj motor na stazu pa onda  na Sardiniju ili Pirineje.. odvrni ga do kraja, teraj na zadnji, koči i diži na prednji, grebi kolenom i laktom.. e takav test cu da prihvatim da je validan..a ovi sto testiraju a krivine nisu videli u zivotu mogu da prodaju priču klincima od 15 godina 

Pre sat vremena, Abi je napisao:

Inace za CFMoto (koji mi se jos i svideo na spram ostalih) eno onaj lik ST Moto rece da za review dobijes ceo spisak sta sve moras nahvaliti i sta ne smes da spomenes. Jedino je valjda od QJ dobio i kao ono, pricaj sta hoces i kako mislis.

To prvi put čujem. Išao sam i idem na evropske i svetske prezentacije i nikad niko nije rekao da nešto ne smemo da kažemo ili moramo ovako i onako.

Čak imamo i evaluacije na kojim se traži da iskreno odgvorimo na pitanja o tom novom motoru. 

• Sviđa mi se 1

pre 45 minuta, Gajo Sevojno je napisao:

A i ti " test vozači " su jako upitni. 

Gledam one Engleze sto rade testove, istera motor na onu kišu i u saobracaj, krivine nigde i kao vozi nesto i bla, bla.. Ako si test vozač, isteraj motor na stazu pa onda  na Sardiniju ili Pirineje.. odvrni ga do kraja, teraj na zadnji, koči i diži na prednji, grebi kolenom i laktom.. e takav test cu da prihvatim da je validan..a ovi sto testiraju a krivine nisu videli u zivotu mogu da prodaju priču klincima od 15 godina 

Gajo, problem je što odlazak na stazu znači novac. Većina redakcija širom sveta se trudi da sve odradi u skladu sa budžetom koji imaju. Zato se pribegava paroli snađi se.

Validan YT kanal ti je 44 Teeth jer se finansiraju iz raznih izvora i baš ih briga da li će neko da se naljuti.

Konkretno moram da se osvrnem i na naš magazin. Baš iz razloga što neke motore ne mogu da izvezem na stazu, ne pristajemo da radimo testove ispod 500 - 600 km pređenih kako bi pokrili što više uslova. Sad, javni podatak je da test kod nas košta 150 EUR. Saberite koliko goriva se potroši za tih minimum 500 - 600 km (neretko bude i 1.000 km + testa).

Druga stvar, ako oštetiš motor ili slično, sam snosiš troškove oštećenja. 

Zato današnji "influenseri" uzmu motor na test, odvezu 40 - 50 km i nasnimaju strašne recenzije. Doduše, oni uzmu veći iznos za recenzije jer imaju veću bazu pratilaca i rade video format.

Tako da treba probrati kanale/magazine koji su prilično nezavisni. Moj spisak medija koje pratim i smatram relevantnim je:

44 Teeth
MCN
Motorrad

Promenio član Jovan Ristic
  • Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

Ma znam Jovane za tebe da ti to dobro istestiraš.. ti kad bi mi rekao ovaj motor je dobar, prihvatio bih bez pogovora.. ali je stvar što ima dosta " indijanaca" posebno među našim yutuberima.. 

• U prolazu, 8 postova

Волео бих да видим те ''еркинезе'' за две, три деценије... како ће да изгледају и (ако ће уопште да) возе. Власник нинџе деветке из 1997-ме која ни данас не троши ни грам уља. 😉

• Sviđa mi se 1

4 hours ago, Disko Nindža said:

To uslovljavanje rade i mnooogo zvučniji evropski i Japanski brendovi, tako da se to onda ne može uzeti za zlo samo čajnezima

Istina. Sa neke druge strane sam u svom poslu imao malo kontakata sa kinezima (van toga sto su me malo potkradali i kopirali, to mi je vise kao kompliment bio :) ), ali sam isto tako dobijao, a i jos vise mi nudili neke stvari samo kako bih napisao koju lepu o njime/tome ili koristio to njihovo. Sa te strane imam neko malo iskustvo sa njima, nisu motori u pitanju, ali primetio sam da to rade svuda.

Da me neko ne shvati pogresno, ja bih voleo da svaka zemlja pocne da proizvodi motore svih segmenata, jer je za nas kupce to odlicna stvar. Cinjenice ja da sada ovako, kao sto rekoh, nisam vozio, a ono sto sam video jednostavno me nije privuklo, sto na papiru, sto uzivo (bez voznje). U svakom slucaju, nadam se da ce kineza biti tu, cene su im pristupacnije, sigurno ce uticati ovako ili onako na konkurenciju i sigurno ce nekome leci perfektno.

P.S. I krilca na QjuQongu su ruzna i marketinski gimmick :D

Promenio član Abi

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja