Jump to content

Moto Zajednica

Mihajlo, novi član

Recommended Posts

• U prolazu, 0 postova

Lep pozdrav svima na forumu. Nov sam na forumu. Još uvek nisam bajker. Ali radim na tome. Živim u Norveškoj i plan mi je da kupim Hondu Goldwing, za pedeseti rodjendan, na leto ako Bog da. 

Nije li previše ambiciozno startovati sa za mene tako velikim motorom. Visok sam 191 i imam 100 kg. 

• Sviđa mi se 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 543 postova
  • Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300

Dobrodošao na forum prijatelju.

Honda Goldwing se uglavnom smatra vrhuncem karijere, gde si već provozao sve ostalo, iskusio padova, i sad želiš "Mercedesa"

Svakako po godinama se uklapaš, pa možda i budeš zadovoljan i uspešan.

• Hvala 1

Motor je težak. Računaj da će ti pasti u mestu ili u minimalnom pokretu. Ako nećeš plakati za njime kao za rođenim detetom, onda je moguće.

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 71 postova
  • Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT

Dobro nam došao! Mislim da je bolje da počneš sa nečim manjim kako sa gabaritima tako i sa kubikažom! A onda kad provedeš neko vreme na dva točka, odlučiš dali je tako velik motor ustvari za tebe. Možda te put odvede u potpuno drugom smeru… Uglavnom srećno šta god da odlučiš.

Promenio član Саша
  • Hvala 1

• U prolazu, 0 postova

Hvala. To mi je dilema. Ma rešio sam da krenem malo na dva točka. Skandinavija je odlična iz više razloga, a meni najbitniji je da postoji kultura vožnje motora, tako da svi paze i poštuju bajkere u saobraćaju. A već sam u nekim zrelim godinama da ne dozvolim sebi luksuz ludovanja...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Honda NX 500

Dobrodošao. Imaš ljude koji prelaze čitave kontinente na motorima od 500 kubika, tako da ne misliš da je Goldwing jedina opcija.

U svakom slučaju srećno i obaveštavaj nas o novostima 🙂 

• Hvala 1

• Svrati ponekad, 33 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021

Pozdrav komsija i dobrodosao 💪😎✌️

Ja nisam nesto kompetentan da dajem savete jer sam i ja da kazem nov na dva tocka. Iako sam vozio motore kao klinac, napravio sam jednu pauzu od 15 do 20 god bez motora. E sada ono sto mogu da kazem, a to je da kad sam kupovao motor bio sam jako zagrejan za Hondu st 1300 pan european, kad sam druze seo na nju, i kad sam osetio u mestu njenu masu, ja sam rekao nije ovo za mene... Ne jos. Uzeo motor 650 kubika, i jako sam zadovoljan, i kad sam sa zenom zajedno, zna da bude problem ponekad pri malim brzinama jer je teziste visoko. U svakom slucaju sa srecom kupovina ❤️💪

Promenio član Vujka
Greska u pravopisu
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• U prolazu, 0 postova

Hvala na lepim rečima. Meni je i plan da zajedno sa ženom krstarim. Obzirom da ona ima dve leve noge, plan je da ja vozim. Zbog toga sam se i napalio na goldwing. Mada kako čitam, moraću prvo u osnovnu, pa srednju školu...

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 33 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021
pre 5 minuta, Mikidjordjo je napisao:

Hvala na lepim rečima. Meni je i plan da zajedno sa ženom krstarim. Obzirom da ona ima dve leve noge, plan je da ja vozim. Zbog toga sam se i napalio na goldwing. Mada kako čitam, moraću prvo u osnovnu, pa srednju školu...

Mozes i da probas, ja mislim da svaka moto kuca, potrncijalnim kupcima pruza mogucnost probne voznje. Odes sednes na Gold Wing obrnes krug, pa ako si siguran i vidis da vladas motorom, probas i sa gospodjom i znaces gde si. 

P.S.

Pazi da se ne zaljubis prilikom probne voznje🤣🤣🤣🤣

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

• Drug član, 3085 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Pozdrav i dobro došao. 🖖

Pošto vidim da nisi klinac i usijana glava, izneću svoje mišljenje vezano za "prvi motor" , što nikako ne znači da sam u pravu, već jednostavno to je moje mišljenje. 

Vožnja motora je motorički veoma komleksna radnja sama po sebi, toliko da je ja uvek poredim sa sviranjem bubnjeva, a pride se ti bubnjevi kreću 80-100 na sat i sa kojih padneš i ne prija. 

Leva ruka kvačilo, desna ozloglašeni gas i prednju kočnicu (koja traži osećaj i finese), desna noga zadnja kočnica i leva noga gore dole šaltanje a da se sve to uskladi sa sa desnom i levom rukom.. Pride, održavaš ravnotežu i balans mase i krećeš se kroz prostor... 

Ovome dodati da nisu svi ljudi isto motorički sposobni, koordinacija pokreta im nije najbolja ni kad hodaju, a kamoli kad to treba da urade brzo i u strahu - svašta sam se nagledao. 

Čovek što stariji uči nove veštine, teže ih usvaja. I ONDA se na sve ovo doda EGO... 

Ali da ne mračim. 

Vožnja motora je najlepša stvar na svetu za mene, ali je cena ultimativna. 

Pametan čovek ne vozi motor. 

Kad je hladno se mrzneš, kad je toplo se kuvaš, kad je kiša si mokar, kad te čuknu umesto da farbaš branik ili vrata ti nosaš gipseve..

I to nas dovodi do motora. 

Moj savet je pre svega uvek isti:

Prvi motor SKUTER. 

Nešto lakše za manipulisanje. 

Manja kilaža, nema šaltanja.

Učenje vožnje motora je učenje čitanja saobraćaja, kola, gde ko stoji, kako mu stoje točkovi, da li su vam se pogledi sreli, hoće li ili neće... 

A nije motor ni samo vožnja. Motor je uguraj i izguraj iz garaže, na parkingu, ispred radnje okreni, pa dok se žena namesti i popenje... 

Skuter 350cc.

Mada, sad bi ti rekao umesto goldwinga adv750 ili Forza750. 

Razmisli ozbiljno o tome. Znam, nije mačo, ali smatram da će ti pružiti daleko daleko više uživanja, komfora i lakoće korišćenja. 

I ovo je forum, tu smo da razmenimo mišljenja, zima je, ne vozimo, imamo vremena. 👍

• Sviđa mi se 7

• U prolazu, 0 postova

Ma naravno. Ego sam davno stavio pod tepih. Dovoljno sam iskusan u životu da učim od onih koji više znaju i imaju iskustva a ne od simpatičnih, lepih, zgodnih...zbog toga sam i ovde. U glavi mesecima uguram motor u garažu, smrdim sam sebi po vrućini itd i nije lako...

Ako Bog da i sretnemo se na cesti a ja nisam na Goldwing ne zameri, već budi ponosan. 

Lep pozdrav 

• Sviđa mi se 1

Pre sat vremena, Andrej_Hotstepper je napisao:

Skuter 350cc

+1 za ovakav predlog. Barem prvu sezonu.

• Hvala 1

• Drug član, 2868 postova
  • Motocikl: strom 650

Moje mišljenje

Nisu problem godine i iskustvo.

Za goldvinga treba imati vremena da se voza to nije motor za kratke ture i vozikanje po kraju.

Po meni uzmi Afriku sa automatskim menjačem i vozaj se probaj pa kad proceniš da li je to to onda biraj dalje.

Mada bi možda valjalo i malog stroma uzeti to mu dođe jeftino za grešku u željama.A opet završi svaki posao pogotovo što živiš u kraju gde su uslovi saobraćaja i ograničenja mnogo ozbiljnije shvaćeni nego kod nas.

Promenio član JevtaNS
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 469 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX9R- Honda XL 1000 V Varadero

Za Norvesku, Honda Goldwing definitivno nije dobar izbor kao prvi motor.Putevi sa puno krivina i uspona su nesto najbolje za motorase, ali velicina i masa zahtevaju predznanje i veliku spretnost, pogotovo sa suvozacem.Moj je savet da prvo uvezbas sebe, bilo koji motor da odaberes.Posle toga, ako mislis da si spreman, mozes i nekog povesti sa sobom.U svakom slucaju motor koji kupis treba da ima dovojno snage (oko 100 konja minimum po mom misljenju) da bi mogao komotno sa malom brzinom da se pentras po brdima.Trik nije u brzini nego u odrzavanju ravnoteze u sporoj voznji kroz krivine.Tu Honda Goldwing zahteva puno predznanja i spretnosti pogotovo na ostrim malim krivinama, pa samim tim nije za pocetnika.Druga svar je da i supruga treba biti naviknuta na sedenje na motoru pre nego sto krenete na ozbijniji duzi put.Ukoliko ona ima strah od voznje na motoru, moj je savet da na duze i neznane puteve ides sam.Potrebno je vremena i puno kracih putovanja da se sve kockice sloze.Isto sam hteo da kupim i ja Hondu Goldwing, ali na kraju sam se odlucio za Honda Varadero xl1000 i sa svojim prediskustvom uspesno prosle godine savladao Alpe po Austriji, Svajcarskoj i Italiji.Najbolji savet koji Ti mogu dati je da trazis motor sa ABS-om.To ce definitivno puno pomoci po Norveskim i ostalim putevima.Moj motor ga nema i mislim da sam tu pogresio.

Ukoliko imas u planu sa suprugom voziti se iskljucivo po autoputevima, onda je Honda Goldwing jako dobar izbor.

Promenio član icecool
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Zainteresovan, 781 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Preambiciozan plan je da kao prvi motor uzmeš Goldwing i odmah planiraš da ideš na duže vožnje sa suvozačem.

Razmisli o nekoj Hondi Deauville 700 (mali Gold Wing 😉) za početak ili nekom sličnom motoru iz te niže touring klase.

Skuteri su OK izbor ali ja bih ipak išao na nešto sa mjenjačem.

Srećno ti bilo u svakom slučaju. 👍

Promenio član Guliver
  • Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja