Jump to content

Moto Zajednica

Opoziv za BMW R 1300 GS, R 1300 GS Adventure, R 12 i R 12 nineT

Recommended Posts

• Zainteresovan, 531 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS

Objavljeno 26.11.2024:

Tokom 2024. broj slučajeva i pritužbi usljed njih se povećao, a u novembru je Savezna uprava za saobraćaj motornih vozila Njemačke (KBA) objavila opoziva. Moguće gašenje motora - čak i tokom vožnje - čini očito loše zaptivene prekidače na upravljaču na trenutnim BMW motociklima problemom bitnim za sigurnost.

Od novembra 2024. BMW također putem pošte obavještava kupce pogođenih vozila pisanim putem: „Kampanja opoziva za vaš BMW motocikl – Zahvaljujemo vam na povjerenju koje ste kupnjom ovog vozila ukazali našoj firmi i brendu BMW. Ovim želimo opravdati povjerenje čak i nakon kupnje. U vozilima zahvaćenim ovom servisnom kampanjom, vlaga može prodrijeti u kombinovani prekidač na desnoj strani guvernale i dovesti do funkcionalnih kvarova."

BMW-ovo pismo kupcima se nastavlja: "Kvar električnog sistema vozila može dovesti do zastoja motora tokom vožnje. Kako bismo osigurali savršeno tehničko stanje vašeg vozila, molimo vas da kontaktirate svog BMW Motorrad partnera radi dogovora za termin u servisu. Desni kombinovani prekidač biće zamijenjen poboljšanom komponentom. Naravno, ova je mjera za vas besplatna."

Prema Saveznoj upravi za saobraćaj motornih vozila (KBA), uz BMW R 1300 GS, BMW R 1300 GS Adventure, R 12 i R 12 nineT takođe su pogođeni ovim opozivom. Svi su model za 2024., prema informacijama BMW-a datuma proizvodnje od jula 2023. godine. U BMW fabrici motocikala u Berlin-Spandau, u proizvodnji se navodno prešlo na nov, poboljšan i sada se nadamo vodootporan sklop desnog prekidača od 1. listopad oktobra 2024."

https://www.motorradonline.de/ratgeber/bmw-rueckruf-undichte-lenkerschalter-r1300gs-adventure-r12-ninet/

193366_dbaf2ab530d33c0587aae021503d3540.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 395 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Ma jok, ovo je inzinjerski problem, sumnjam da kinezi prave ovakve amaterske greske :).

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 106 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure

Pa tako i treba neće gurati probleme pod tepih kao većine drugih fabrika i praviti se da je sve OK.

Tojota pravi najpouzdanija vozila na svetu pa je povukla više od 1,8 miliona vozila RAV4 proizvedenih između 2013. i 2018. godine, zbog rizika od požara ! 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1811 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Ta prica sa guranjem pod tepih je nekada pila vodu, danas postoji internet, youtube, drustvene mreze…. Nista se ne moze sakriti i bolje je ici na opoziv nego cutati.

kada se desi opoziv znaci da je neki inzinjer omanuo i sto je najgore kontrola kvaliteta je omanula, uz to proizvod nije pravilno i dovoljno testiran pre izbacivanja u prodaju.

E sad, das 35000€ na motor koji u proizvodnji kosta 5000€ a ostalih 30000 placas znanje, brend, istoriju…. Jednom recju kvalitet i sigurnost u taj proizvod, a onda ti ovako nesto opali samarcinu i kaze da si bacio 30000€

• Sviđa mi se 1
  • Haha 2
  • Podržavam 5

• Drug član, 858 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

BMW odavno nije reper za pouzdanost.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 1785 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GSA

Nisam moderator niti im se mešam u posao. Ali već postoji tema vezana za opozive na BMW motociklima, a to je OVDE. Kada se već piše o njima, bilo bi lepše da svi opozivi i BMW servisne kampanje mogu da se nađu na jednom mestu, u jednoj temi. Mnogo je preglednije i korisnije nego svaki put otvarati novu temu i to u potforumu "Generalno". Naravno, ovo je moje mišljenje što ne znači da sam i u pravu. :)   

• Podržavam 5

37 minutes ago, yogibear said:

Nisam moderator niti im se mešam u posao. Ali već postoji tema vezana za opozive na BMW motociklima, a to je OVDE. Kada se već piše o njima, bilo bi lepše da svi opozivi i BMW servisne kampanje mogu da se nađu na jednom mestu, u jednoj temi. Mnogo je preglednije i korisnije nego svaki put otvarati novu temu i to u potforumu "Generalno". Naravno, ovo je moje mišljenje što ne znači da sam i u pravu. :)   

Stvarno nisam ni znao za tu temu, što se mene tiče može se premjestiti od starne moderatora

3 hours ago, Sharky - Alex said:

Koji je ovo po redu problem na novom GS-u od kako je izasao?

I sve to na motoru od 35000€

Ovaj je i na R 12

• Drug član, 467 postova
  • Motocikl: V2- americki

I sad me ubedjuju da je normalna nova nenormalnost! Za deo od 10-20 e na motoru od 30k evra da bi se usparalo jos malo:grr:. Gubis glavu za evro dva:maloljut:. Alavost nema granice. 

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom
Pre 12 sati, Sharky - Alex je napisao:

nije pravilno i dovoljno testiran pre izbacivanja u prodaju.

Nista danas nije dovoljno testirano,ne samo bmw.Zar je stvarno potrebno svake 3 godine izbacivati novi model?Zato autoindustrija i mora da puca.

• Podržavam 2

• Drug član, 3696 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Nije sve tako jednostavno. Evropska komisija na primer, uslovljava proizvođače ECO normama. Svake 3 godine, novi standard za izduvne gasove (...Euro4, Euro5, Euro5+), pa onda plastike moraju biti bar 25% od recikliranog materijala, i od materijala koji je moguće reciklirati na kraju životnog veka, te komponente moraju biti od elemenata i materijala koji se mogu rastavljati i razvrstavati prilikom reciklaže, pa proizvodnja mora takođe mora biti oslobođena od ugljenika... Sve to poskupljuje proizvodnju, nedovoljno se testira, proizvod nema kad da sazri, i u pokušajima optimizacije troškova, eto sr*a za krajnjeg potrošača.

• Podržavam 2

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom
pre 5 minuta, boza_kg je napisao:

Evropska komisija ................................ eto sr*a za krajnjeg potrošača.

• Podržavam 1

Šta reći, ja radim u sistem integratorskoj IT firmi. Svake 2 godine nove verzije softvera, a u međuvremenu se peglaju bagovi, ispravljaju sigurnosni i ostali problemi. Najnoviju verziju ne smeš ni da staviš, jer je nestabilna, a za uspešnu implementaciju ti treba nekoliko meseci. Taman napraviš da to radi kako treba i stabilno, ono je već kraj životnog veka, i opet mora sve iz početka. Prosto je tragikomično, pitam se dokle će to sra*e ljudi da plaćaju :stabre: A sve više i auto-moto i ostale industrije na to liče.

• Podržavam 1

1 hour ago, boza_kg said:

Šta reći, ja radim u sistem integratorskoj IT firmi. Svake 2 godine nove verzije softvera, a u međuvremenu se peglaju bagovi, ispravljaju sigurnosni i ostali problemi. Najnoviju verziju ne smeš ni da staviš, jer je nestabilna, a za uspešnu implementaciju ti treba nekoliko meseci. Taman napraviš da to radi kako treba i stabilno, ono je već kraj životnog veka, i opet mora sve iz početka. Prosto je tragikomično, pitam se dokle će to sra*e ljudi da plaćaju :stabre: A sve više i auto-moto i ostale industrije na to liče.

Pa ja sam zato i rekao, nikad se ne treba zaletati da se kupi najnoviji model auta, motora, foto aparata, biloi čega kada tek izađe, već onda kad mu prestaje proizvodnja i izbacuju na tržište noviji model kao zamjenu. Em dobiješ spravu na kojoj su riješene sve "dječije bolesti", ispeglani svi bagovi, izvedeni svi opozivi, em ga dobiješ sa zaliha uz veliki popust.

Pa ne dobiješ, u tome je kvaka. Nova verzija ispravlja stare bagove, a pravi nove, stare više nema, i tako u krug.

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 7375 postova
  • Motocikl: TDM 900

Dokle god proizvođač pegla greške i popravlja o svom trošku, kupca novog motocikla ne treba ništa da zanima pa makar otkinuo obe klipnjače. Problem je kod vlasnika koji nisu pokriveni garancijom. Motocikl je relativno nov a troškovi popravke šure kožu.

Ko ima pare za nov, baš ga briga. Ko nema, nek se drži proverenih i vremenom dokazanih sklopova i nek se vozi bez da proverava sebi šećer i pritisak. Kome ne smeta da vozi "starije". 

• Drug član, 467 postova
  • Motocikl: V2- americki
Pre sat vremena, Alekre je napisao:

Dokle god proizvođač pegla greške i popravlja o svom trošku, kupca novog motocikla ne treba ništa da zanima pa makar otkinuo obe klipnjače. Problem je kod vlasnika koji nisu pokriveni garancijom. Motocikl je relativno nov a troškovi popravke šure kožu.

Ko ima pare za nov, baš ga briga. Ko nema, nek se drži proverenih i vremenom dokazanih sklopova i nek se vozi bez da proverava sebi šećer i pritisak. Kome ne smeta da vozi "starije". 

Pa nije bas tako,nece da odlepi kvacilo u voznji(Yamaha), ugasi se usred voznje, odlepi se gazeci sloj(Metzler i Pirreli). Jbs opoziv kad glavu izgubis. Vidis da je pametnije kupiti polovan, koji pretekne:popovanje:

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1811 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Evropu zabole za ekologiju, sve te evropske, ekoloske i ostale norme su uveli da zastite evropske proizvodjace od jeftinijih kineskih.

Kinezi se bavili do skoro azijom i ostatkom sveta, e evropski proizvodjaci umesto da su pravili plan kako da budu konkurentni oni sve alaviji i alaviji.

Dodjosmo danas do toga da je kineze zainteresovalo i evropsko trziste, zainatili se da ispune sve norme a evropljani kukaju i zatvaraju.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 830 postova
  • Motocikl: motora bez trenutno
Evropu zabole za ekologiju, sve te evropske, ekoloske i ostale norme su uveli da zastite evropske proizvodjace od jeftinijih kineskih.
Kinezi se bavili do skoro azijom i ostatkom sveta, e evropski proizvodjaci umesto da su pravili plan kako da budu konkurentni oni sve alaviji i alaviji.
Dodjosmo danas do toga da je kineze zainteresovalo i evropsko trziste, zainatili se da ispune sve norme a evropljani kukaju i zatvaraju.
Prvobitna namera je bila da se satru japanski proizvodjači, koji su zbog toga izbacili cele kategorije motora i sveli knjigu na tri četri mašine koje guraju u različite ramove od skutera do qvazi cruzera. To je omogućilo evropskim proizvodjačima da dižu cene u nebesa a marketing je odradio svoj deo posla. Kinezi koji se sad guraju će ih sahraniti sve. Solidan kvalitet za cenu koju traže će sahraniti mnoge evropljane. Kinezi će onda pokupovati te fabrike od alavih evropljana i kad dostignu veći deo tržišta i njihovi motocikli će poskupeti jer neće biti konkurencije.

Sent from my moto g54 5G using Tapatalk

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 682 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650
Pre 1 sat, Alekre je napisao:

Opozivi nemaju veze sa garantnim rokom. Proizvođač je dužan da o svom trošku otkloni nedostatak koji je predmet opoziva i van garantnog roka. A i nije baš da te briga, ukoliko se zbog istog povrediš ili pogineš, zar ne?

A baš... Najgori je bio BMW kad su pucale prednje vile. Neko je u Americi poginuo pa su se ganjali posle pravno. No opet, u pravu si za opoziv. Ako mora i ako ga zakon uslovi. Ako ne, onda možda neće da reše neki problem. A ima takvih slučajeva tj. kvarova.

• Svrati ponekad, 395 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
4 hours ago, Alekre said:

Dokle god proizvođač pegla greške i popravlja o svom trošku, kupca novog motocikla ne treba ništa da zanima pa makar otkinuo obe klipnjače. Problem je kod vlasnika koji nisu pokriveni garancijom.

Bas je obrnuto, nije do novca toliko (cim se i kupuje nov motor) -  kao kupac novog motocikla najvise ocekujem da se nista ne kvari, da mi ne upropasti put, da ne gubim vreme na opozive ili ne daj boze neki kvar sto moze da izazove nesrecu. 

Promenio član Blackened
  • Podržavam 1

Naravno. Valjda je i to smisao, kupiti novo i ne razmišljati ali nije uvek tako. Evo npr. mi smo imali tokom leta nekoliko hitnih VOR porudžbina. Odnosno Vehicle Of Road. To znači da je negde nov kamion stao. Tada se bukvalno sve što radiš ostavlja i momentalno se kreće sa izradom novog dela. Motor usrani košta 30 000, šleper 150 000 plus je u poslu. 

Drugi primer, drugar kupio polovni A6 sa produženom garancijom. Crko menjač. Dobio nov. Šta da nije imao garanciju a auto relativno nov?

To je jednostavno realnost i ne ide se bez para u te priče. 

Pouzdanost je uvek u jednostavnosti i održavanju. Tu nema diskusije. Današnja vozila nisu jednostavna i kvarovi su mogući čak i kad su nova. Ja kad bih išao stvarno u neka bespuća ja bih vozio nešto tipa KLR. Ova vožnja po Evropi sa Visa karticom i šlepom može bilo šta. Kvar nije veliki problem.

Promenio član Alekre
  • Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja