Jump to content

Moto Zajednica

Naša deca na motoru

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
2 minutes ago, bajker71 said:

Nema tu nikakvog nepotizma. Nepotizam kao termin podrazumeva favorizovanje rođaka za neke lagane a isplative poslove.

Pripadnici 63 Padobranske su uvek služili da vade kestenje iz vatre..

Trnje iz ......

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 95 postova
  • Motocikl: TBD

Sve tačno, osim što je ovaj slučaj, kako je kolega naveo, rezultirao sa 3 uzaludne smrti. Niko nikakvo kestenje nije izvadio…

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
6 minutes ago, Kkovic said:

Sve tačno, osim što je ovaj slučaj, kako je kolega naveo, rezultirao sa 3 uzaludne smrti. Niko nikakvo kestenje nije izvadio…

To je po tebi tako (što poštujem).

Ljudi su stradali zbog nečeg što su voleli (a nismo svi rođeni da živimo pod staklenim zvonom).

Jednostavno, nismo svi isti (neki žive, a neki "žive") 

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 596 postova
  • Motocikl: -

Jeste, tačno mu se na faci vidi da je zao! 😂

Podsjetnik za mene: nemoj da se sprijateljiš sa Darkom!

Moj klinac za sada ne pokazuje da ga motori interesuju.

Ali kako polako raste počinje sve više i više da prati moje interese, tako da.....

Sa tim mostom ću da se borim kad i ako dođem do njega.

• Drug član, 467 postova
  • Motocikl: V2- americki
pre 24 minuta, Darko Mihajlovic je napisao:

Ja i moj klinac na prvoj visednevnoj voznji... Transalpina ..

Tu je i zli peder @ProMaster 

Moj mali je odlican suvozac...

Nadam se da ce biti i dobar vozac..

IMG20240824071251.jpg😔

IMG20240825083522.jpg

IMG20240825085455.jpg[/u

rl]

Pu ukvari mi Sneska😁. Bas ovakvom liku bi pasovao 407 2.0 HDI  i to SW izvedba🤣

• Drug član, 982 postova
  • Motocikl: Lep

Moguce da gresim, ali stvarno mislim da se rodis sa time da volis ili ne volis motore. Moj primer, niko u familiji, osim pokojnog dede niti je vozio, niti voli motore, bas naprotiv. Cak i deda nije nesto mnogo vozio, ali kazu da je ih je voleo kao i ja, koji ih obozavam otkad znam za sebe i to su me uvek oklopnjaci privlacili i dan danas. Secam se prvi razred bile su neke zvake i u njima kao slicice motora. FZR i ZXR-750 su mi bili neostvareni snovi (ZXR-750 jos uvek i imacu ga kad tad, makar ga okacio na zid). Posto moji nisu hteli da cuju, ja sam u to vreme jako kasno poceo da vozim, tipa 22-23 godine i to kako sam prvu platu zaradio, prvo sto sam kupio bio je motor - Cagiva Mito 125. Sa ove tacke gledista, ja nisam poceo kasno jer sada ljudi u 40-tim kupuju svoj prvi motor. Ali stvarno mislim da se sa tom ljubavlju prema motorima rodis ili ne, ostalo je vise stvar prestiza, kriza srednjih godina ili jednostavno da se proba nesto novo, makar u vecini slucajeva. I sada kada sam obecao i sinu da necu vise sesti posle sranja, ja i dalje svaki dan razmisljam o motorima, jednostavno je tako kako je.

Sto se tice klinca, ja sam klincu kupio bio pocket bike ili mozda bolje reci "sebi", mada sam isao nekom logikom da mu guram sada i da mu ne bude interesantno. Na svu srecu, kako stoje stvari njega motori koliko vidim ne privlace i nadam se da ce tako i ostati, jer sebicno ili ne, definitnvo ne bih voleo da vozi motore sutra.

Ovo se nadam da ce biti uspomena da bari ribe sutra u fazonu "hej, vidi me kada sam bio mali, vozio sam motor". :)

image.thumb.jpeg.9bcc512eccefd376d7a25ff0295a57c4.jpeg

image.thumb.jpeg.d732ee5a1a6214f16977e714df8e53cd.jpeg

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 13
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 2138 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0
Pre sat vremena, ProMaster je napisao:

Prošlo 2 meseca od vožnje, verovatno je tek sad malom oprostio roming račun od 100e... 😂😂😂

Uuuffff,klizeći s*leđa.

pre 1 minut, ProMaster je napisao:

Zar nije to odlika pedera, mislim s leđa.. :)

Nije mi to bila namera.Mislim,nemamo tu šalu.

Promenio član gebee&co

• Drug član, 3019 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Čudno je to, ta ljubav prema motorima... Više vas je napisalo da je ili imaš ili nemaš. A opet, svedoci smo omasovljenja upotrebe dvotočkaša. Ne bih stavio ruku u vatru da su svi ovi na dva točka pravi, veliki ljubitelji motora i motociklizma. Razni su razlozi što ih ljudi voze. Najopasniji je želja za dokazivanjem, misao da će se tako steći neki ugled u društvu, lakše će se zbariti ribice, biće face sa 200 na sat... Ne, to nije ljubav prema motorima. To je iskorišćavanje motora zarad lažnog osećaja važnosti, veličine, a zapravo prave nesigurnosti u sebe. I smatram da upravo takvi najviše i ginu. Preterano olako shvatanje motora i vožnje. Prepuna su groblja samouverenih koji mogu sve.

Ne ulazim u priču oko onih kojima je to čisto prevoz i potreba. Oni moraju, pa im je svejedno šta voze, ovo im je samo praktičnije.

A i to vam je stvarno ljubav. Vidite devojku/dečka, zaljubite se. Posle nekog kratkog vremena, vidite da nije za vas. Razlaz. Zaljubite se, budete zajedno, osnujete porodicu, razvedete se. Nije za mene. Ili proslavljate srebrne i zlatne godišnjice sa svojim partnerom. Najtužnije rečenica je "a moglo je biti". 

Kad me je zvao kum da mom blesavom kumčetu objasnim (original Bart Simpson - psihofizički), da utičem na njega da se mane želje za motorom, samo sam mogao da se začudim, gde mene nađe. Lomljen, sakat, a vozim i plašim se momenta kad ne budem više mogao da zabacim nogu preko motora. Od svega se završilo na nabrajanju ličnih povreda, nabrajanjem prijatelja koji su završili život na motoru, i kupovinom kacige. Obećao sam mu da će mu motor biti od moje ruke spaljen, a on polomljen gore nego u saobraćajci ako ga ikad budem video bez kacige. Nekoliko meseci kasnije me je kum zvao da mi se zahvali što sam kumčetu spasao život. Pola kacige nema, ali je on samo polomio ruku. Vozio je još malo godinu, dve i batalio motore. I sad ih povremeno pomene, ali nije to ta ljubav koja te vuče uprkos svemu.

Na vama je da kod svoje dece "utvrdite" da li je to prava ljubav ili je pomodarstvo. Takvih sam se nagledao u životu i uvek su posle izvesnog vremena odustajali od motora jer im se dešavalo nešto preče. Jbg, preče... Ljubav je takva da od nje nema ničeg prečeg. Ili su ipak shvatili da motociklizam nije baš onakav kakvog su ga zamišljali, pa odustaju. Pali jednom, malo se polomili i gotovo. Uplašili se, to poštujem. Znači, nisi spreman da platiš cenu koju ta ljubav iziskuje. Neko se plaši klovna, neko miša, neko motora...

Detetu treba dati priliku. Skupa je to kocka, znam. Njegov život je u pitanju. A opet, kad-tad će ostvariti svoju želju ako je baš toliko inficiran. Što neko pametno reče, da ih usmerimo i naučimo dok smo u snazi. Sve je rizik, mnogo smo postali bojažljivi. 

Uvek sam govorio i sad bih to uradio: ako dete hoće motor, dobiće ga u delovima. Skroz rastavljenog. Pod mojim nadzorom neka ga sklopi i time dokaže da je spreman na žrtvovanje i na rad. Da to nije igračka. A i da ga dobro upozna, svaki deo. Ako ga ne prođe volja, onda to nije samo hir. Zaslužuje ga.  

• Sviđa mi se 8
  • Podržavam 1

• Drug član, 1879 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm
Pre 9 sati, gebee&co je napisao:

Nije mi to bila namera.Mislim,nemamo tu šalu.

Nisam ni mislio na tebe.. :) Što se ljuutis odmah.. 😋

pre 3 minuta, ProMaster je napisao:

Nisam ni mislio na tebe.. :) Što se ljuutis odmah.. 😋

Moram oprezno sa tobom.....da nestane ,,onaj" spisak.

• Vlasnik sajta, 5370 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Svoj stav o učenju dece motociklizmu sam objasnio u onoj temi, ali šta mi teško da ponovim. :) 

Moje razmišljanje je da kao roditelj koji je stekao neka znanja i veštine,  imam obavezu da svoju decu naučim tim veštinama. Naravno, ako oni to hoće i ako je ta veština društveno prihvatljiva. A da li će oni kasnije u zrelom dobu želeti time da se bave, to je skroz njihova odluka. Sa druge strane, verujem da je za motociklizam prilično važno da se krene od malena, da bi na vreme shvatio dinamiku vožnje i stekao tzv mišićnu memoriju za koordinaciju pokreta i balansa na motoru. Može naravno i kasnije da se to savlada, ali daleko je teže i sa manjom šansom da se 'primi'. 

A da li bih ja voleo da se moja deca bave motociklizmom, naravno da da jer u suprotnom bih bio malo licemeran. Sad, nije vožnja po ulici jedini vid motociklizma. Postoji vožnja na stazi, offroad, putovanja itd... Na žalost, najviše nesreća se dešava u gradu i u velikoj meri zbog neiskustva/slabe veštine motociklista (direktno ili indirektno). Ja zato motocikl po gradu skoro i da ne vozim (zamenio ga elektro bajs), a veštine svoje oštrim na stazi i livadi. :) 

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 3

• Vlasnik sajta, 5370 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Da dopunim samo još stav da jesam za to da se moja deca bave motociklizmom. Hteli mi to ili ne, kao roditelji smo primer svojoj deci.

Ako npr ne želiš da tvoja deca puše, a ti pušiš, onda nije fer, trebalo bi da batališ jer u suprotnom si licemer i navodiš decu na loše. Ako ne želiš da tvoja deca voze motore, a ti voziš, onda loš primer daješ. Ako ne želiš da ti deca budu loši ljudi, onda moraš i ti da budeš čovek kakav želiš oni da postanu itd. Jebiga, hteo si decu, sad nema teško mi da batalim loše navike.  :neznam:

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1
  • Podržavam 10

• Svrati ponekad, 106 postova
  • Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure

Moj junior ni jedan moj hobi, a u pojedinim trenucima su bili i mnogo više od toga, nikada nije želeo da upražnjava i meni je to skroz OK. Izrastao već u odraslog čoveka, ima 21 godinu i sa skoro 2 m i 100 kg od motocikla beži ko Đavo od krsta. Nije plašljiv ima srca i da se potuče i da brani slabije, trenira boks, studira i još pride i radi, ali motocikl ni da vidi. Kaže mi nije lud da pogine, a ja mu odgovorih zato je otac i pauzirao skoro 20 godina - čekao sam da porasteš pa da se opet vozim. 🤣🤣

• Haha 1
  • Tužan 1
  • Podržavam 2

• BJB Maxi Scooter Club, 2075 postova
  • Motocikl: Био некад јапанац сада понтадеранац,и поново јапанац

Ја тренутно троје,

Најстарији положио за мотор скоро, од своје 12 године путује самном кад год може он, а и ја.

Од малих ногу је научен на кацигу и рукавице, инструктор га гледао као лудака кад је дошао у фул опрему на вожњу, кацига, јакна фул протектована, чизме плиће и панталоне, а напољу 40+.
Алу исто тако рекао да је и он свом сину исто тако тражио да буде опремљен.

Нема свој мотор, ја му не дам мој, то ће морати сам да обезбеди уз моју помоћ наравно.

Средња је од малена тражила да иде негде мотором( на пут или излет), кад је напунила 12 ја питам оћеко ли да се возимо, није баш била расположена, док није сам тражила нисам је ни питао. Сама ме је питала и била одушевљена.

Најмлађа још није добила вожњу ни по крају али нон стоп тражи. Полако биће времена.

Буразер и ја возимо, ја сам имао несрећу пре 13 година то им је свима у глави, а и мени.

Драго ми је што сина замимају и кола и мотори, и воли да помаже око истих.

Од малих коментрише кад види неког без кациге или опреме( види лудака)

IMG_2159.jpeg

Promenio član bracabgd
Додата фотка
  • Sviđa mi se 7
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 3025 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
22 hours ago, Darko Mihajlovic said:

Ja i moj klinac na prvoj visednevnoj voznji... Transalpina ..

Tu je i zli peder @ProMaster 

Moj mali je odlican suvozac...

Nadam se da ce biti i dobar vozac..

IMG20240825083522.jpg

[/u

rl]

Čuj mali lebe mekani, za godinu dana šibaće te. 

• Haha 1

• U prolazu, 33 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL750
Pre 1 sat, bracabgd je napisao:

Најстарији положио за мотор скоро, од своје 12 године путује самном кад год може он, а и ја.

Ovo je super da kao suvozači na motoru dožive saobraćaj. Najbolja stvar je da vide kako se njihov idol ponaša. Tih stvari se sećam dok sam kao klinac gledao oca, inače veoma dobrog vozača.

Pre 7 sati, Pablo je napisao:

da bi na vreme shvatio dinamiku vožnje i stekao tzv mišićnu memoriju za koordinaciju pokreta i balansa na motoru

Položio sam u poznim godinama i vožnja bicikla mi je dosta pomogla. Osećaj za krivine i ravnotežu, momenat gubljenja kontrole i sl., sve to se (relativno) lako adaptira.

Prekjuče mi je stariji sin položio za auto sa 17 god. Već dve godine ga davim dok idemo negde da gleda ovo, da pazi ono. Daje mi poverenja kada vidim da je oprezan, gleda unapred i sl. Da se ne lažemo — ništa od ostalog nemamo pod kontrolom.

Mislim da bi bila dobra stvar da moraju barem godinu dana da voze sa iskusnim vozačima. Imaju taj gap u iskustvu u saobraćaju a pritom nemaju sigurnost auta. Ne kapiraju još ogromnu silu jednog automobila u pokretu.

A generalno ima oprezne i harakiri dece. Tu već nema pomoći.

Promenio član sst
  • Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 527 postova
  • Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300

Pre svega iz praktičnih razloga, očekujem da će gužve saobraćaja biti sve veće. Mislim da će im dobro doći znanje vožnje motora. Rekog bolje od mene da uče, nego nekog nadrkanog polu priučenog instruktora upitnog interesovanja za vožnju motocikla.

Ovo leto sam im uzeo Tomosa da se uče, zezaju. Ok, naravno da je Tomos tatina prva ljubav, malo sam se ubacio u priču. U jednom danu naučile kako se pali, gasi, kreće, staje. Sutradan malo vežbali da vozikaju, na pravcu, i u trećoj vožnji prebacuje u drugu brzinu.

Jedna je zainteresovana malo više, srednja jako slabo, najmlađoj je sve zajebancija...

Rizik postoji, sa time svi živimo, od izbegavanja nema mnogo vajde..

Dakle što pre da razumeju, i nauče da procene rizik, pre će biti spremne za saobraćaj i život.

FB_IMG_1732862467335.jpg

FB_IMG_1732862460772.jpg

FB_IMG_1732862456001.jpg

• Sviđa mi se 18
  • Podržavam 3

• Integrisan, 9520 postova
  • Motocikl: ---Honda---

... od malena voli bar da mi motor upali, cesto ga i pozovem (kao zauzet oblacenjem opreme) da mi "pomogne"!

Trciiiiii da stisne dugme 😍

P.S. Obrisao sam slike koje su velike, jos 500mb imam za kacenje.

1.JPG

2.JPG

4.JPG

• Sviđa mi se 12

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja