Jump to content

Moto Zajednica

Oprema, kinezi, pakistanci itd.

Recommended Posts

• Drug član, 945 postova
  • Motocikl: Lep

Hteo sam da otvorim temu na konto ovoga, jer sam primetio da se bas, bas dosta kineskih jeftinijih stvari prodaje i nosi. Pa ako je neko raspolozen da piskaramo malo, verujem da nekome moze i znaciti. Da napomenem, ne pisemo o original opremi i opremi od 1000+ evra. Budimo realni, jeste sto skuplje to bolje, ali je cinjenica da se nosi dosta jeftinih stvari. Pa cak i pod oznakama poznatih firmi, a falsevi (ovo sam uglavnom video kod rukavica i kombinezona). Sve ovo i sam imam pored originala. Kakva su vam misljenja i iskustva kako u padovima tako i u "svakodnevnom" koriscenju te opreme? Da li je imate, nebitno zasto ste je kupili da li da vam stoji na zidu ili kao ja u ovom slucaju "daj bolje ista nego nista na +40, kao privremena oprema" sto se tice protektora.

Evo par stvar iz licnog iskustva i posedovanja:

Aliexpress protektori:

Evo slika protektora za lakat nakon pada, letenja i sletanja na asfalt. Sacuvao mi je lakat (naprsnuce lakta) i definitivno je bolje sto sam ga imao nego da nisam. Cak sta vise, iznenadio sam se, dok nisam video kasnije, bio sam ubedjen da se rasprsao skroz. Sa druge strane, bas zato jer su bili tipa 40-50tak evra (za laktove i kolena, aliexpress) vidi se odlicno na slici kako se poguzvao, sto nije bas najbolje. Kao sto rekoh, nije mi se rasprsao lakat, naprsnuce imam.

- Markirane neke, nisam imao, ovo je bilo kao privremeno resenje preko leta uzeto.

Rukavice (race, kozne i letnje teksilne):

Sto se tice rukavica, taj dan sam imao original, kvalitetne i ako jako stare i odradile su posao da se ni ne primecuje toliko da sam i klizao izmedju ostalog, karbonske zastite su odradile svoje. U svakom slucaju, pored njih imam i tipa pakistanske i imao sam kineske ranije koje sam brzo prodao (u tom trenutku ni ne znajuci da su kinezi kada sam narucio).

- Kineske... krs. Hvala Bogu nisam ih istestirao, ali dva navlacenje i pocinju da se gule i pucaju, neudobne, nikako mi se ne svidjaju (race kozne). Letnje su udobne, ali realno zastita je minimalna.

- Pakistanci/Indijci itd.: Primetno kvalitetnije od kineskih, ali zastite ne deluju toliko uverljivo i po onome sto znam, to su stare zastite koje su se nakada davno koristile i vise ne prolaze norme. Koza dobra.

Kombinezoni (u mom slucaju jednodelni svi):

- Originali/Markirane: nema se sta mnogo pricati, vrede. Licno imam 3 jednodelna, tj. sada 2.

- Pakistanci i ostali: Koza - odlicna! Rajfeslusi deluju jeftino, mada mi nisu pukli. Imaju sve zastite, ali ono sto znam je ista prica, to su starije zastite koje se ne koriste vise (ima onih obelezija npr rc 2.3 itd. kako vec ide, da ne lupam). Sve u svemu, ne mislim da je sranje, ali nije ni odlicno. Problem sa ovime je sto ih ima kamara sa zalepljenim oznakama tipa "Dainese", "Alpinestar" itd., a nisu originali, mada deluju dosta dobro. Boja hoce da im se skine i brzo oguli. Koza, kao sto sam napisao je odlicna.

- Kineske nisam imao niti probao.

Cizme (race):

- Originali/Markirane: nema se sta mnogo pisati, 2 para imao do sada, odlicne u svemu.

- Pakistanci itd.: Plastike ocajne, pucaju brzo, tako da gde god ima nesto plasticno sto zateze/vezuje nece potrajati. Koza dobra.

- Kineske: nisam imao niti probao ikada.

Originali su naravno najbolji. Sta nadjete iz Pakistana itd. je ok, ali uglavnom plasticni delovi su losi i boje se brzo skidaju/gule, sto se tice same koze, odlicni su. Kinezi... posto sam protektore istestirao, drago mi je da sam ih imao na sebi, nisu ispali losi koliko sam ocekivao i mislio, ali... manje vise sve jeftino kinesko bih izbegao ukoliko je moguce. 

Sto se tice kombinezona vec sam pisao i mislim da je najvise problem sto ima dosta falsa i neko ko kupuje prvi put i nije imao ranije niti vozio u njima, na prvu ce tesko primetiti razliku.

Rukavice, letnje tekstilne ne bih stavio ni do pumpe vise. Rukavice i cizme se realno uvek mogu kupiti dobre, markirane za pristojan novac (100-200e). To je neko moje iskustvo i u pitanju je koza i "race" fazon, nisam nosio klasicne moto jakne i pantalone niti ih imao. Kakvo je vase misljenje, iskustva?

p.s. pisao bih i o aliexpress delovima, jer sam pre par meseci video snimak gde decku puca kineski fuzaster i on pada u krivini (mislim da je iz Hrvatske). I toliko sam se istripovao da sam bio u fazonu, menjam li motor, narucujem oem fuzastere za svaki slucaj :) Ali o tome mozemo u drugoj temi.

ProtektorLakatWeb.jpg

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1763 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Sta je u Srbiji original a sta kopija je veliki znak pitanja.

Da li je ono sto je skuplje kvalitetnije? Mozda u nekom drugom svetu gde je sistem vrednosti normalan, kod nas sigurno ne.

Da li nas delju za opremu? DA!!!

Vozis motor, to je luksuz, ima i da platis opremu.

Gledam neke kacige preko Alija, sve su oko 50ak €, sve imaju pozitivne komentare i ljudi (kupci) odusevljeni kvalitetom, verovatno cu i ja naruciti jednu. Ne verujem da je losija od ovih sto se prodaju kod nas za 200-300€

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3004 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Pakistanci sujoš odavno poznati po kvalitetnoj kožnoj odeći. 

Kožne jakne su donosili naši stjuardi još pre 30 godina. Izvrstan kvalitet, dobar kroj. 

Pre neki dan mi je na Fejsu iskočilo da neko kod nas radi moto kombinezone, jakne itd po meri, koža teleća, kengurova. Cene koje sam video su bile krajnje u redu, a verujem da je lako utvrditi kvalitet jer su kod nas.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 253 postova
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21

Pretpostavljam da kupci tih kaciga od 50e na Aliju nisu je zaista testirali! Oni kojima je glava pukla kao lubenica nisu ostavili komentar!

Moze se na YT naci dosta testova vezanih za kvalitet kaciga...

Mnogo je veca razlika izmedju kacige od 50e i 200e, nego sto je izmedju kacige od 200e i 1200e 

Oprema je jedino sto je izmedju mog tela i asfalta/bandere.... Ne zelim ni najmanji kompromis.

Meni nema smisla dati par hiljada evra za motor a ne ostaviti novca za opremu. Ili dati 500e za kofere a voziti u patikama (slucaj mog drugara).

Svako, naravno, odlucuje za sebe i svoj zivot. Ja nisam rad rizikovati ni svoj zivot ni svoju porodicu...

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 945 postova
  • Motocikl: Lep

@Sharky - Alex Nadam se da nije tako, ali ne bi me cudilo :( Inace, ja sam hteo da kupim jednu za sobu, za zid, medjutim tu prodavci nesto muvaju. Bio je popust i nisu je uopste poslali, a nekako su non stop menjali vreme kada ce biti poslata i nikako nije mogao da istekne rok, i ako je istlo tih 15 dana uveliko i onda kada sam vratio pare, njih je ostalo tipa 3-4e nesto oko navodno shippinga i mislim da tako kraduckaju na sitno.

@misa-pei Eto, nisam ni znao da su poznati po tome :) . Sto se tice tih kombinezona, imam jedan takav i koza je stvarno odlicna. Inace, rade se u Pakistanu.

@Kursulla Isto mislim. Kacigu nikada nisam stavio na glavu neku kinesku od 50e, niti bih.

Hteo sam ovde da dam svoje neko skromno iskustvo eto kako je prosao deo opreme u padu. Jer realno, koliko god da stoji da treba kupiti kvalitetnu (time nekada i primetno skuplju) opremu, cinjenica je da to nije uvek slucaj i da ima dosta njih koji nose nesto sa alija i slicno. Zato sam hteo da ko god je prosao sa ovakvom opremom kroz pad ili nesto podeli iskustvo. Stoji i ono, da nije uvek neka nepoznata marka automatski i uzas.

Promenio član Abi
  • Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja