Jump to content

Moto Zajednica

CFMOTO 800MT Explore - Dugoročni test

Recommended Posts

• U prolazu, 76 postova
  • Motocikl: Nemam

A ja kao obožavam da curi? Iskreno, nisu mi baš jasni oni kojima ne smeta što kaplje ... curi ... slini ... A još su bolji oni majstori kad kažu nešto "to pomalo curka ali nije to ništa". Lanac je nezgodan jer svake hiljadarke moraš da pereš i podmazuješ a posle uvek deo ostane na zadnjem točku. Ali to je danak jeftinog prenosa. Kardan duže traje ali kad procuri skuplje ispadne da se sredi - što ne platiš na mostu platićeš na ćupriji. Kaiš nije loš ali ga mnooogo malo ima, svi prešli na lanac jer je jeftin.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5146 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4
pre 36 minuta, Sharky - Alex je napisao:

Nisam neki fan lanca, vise bih voleo da imam kajis. Sto se kardana tice, za mene je to jos jedna posuda sa uljem koja moze da curi.

Ne volim tj alergican sam na bilo kakva curenja ili slinavljenja iz vozila (i motora i auta),.

Imaju oba sistema svoje prednosti i mane. Lanac zahteva brigu, ali isto tako u slučaju defekta na putu je lakše rešiti problem. Takođe je lakše na vreme uočiti ako lanac ima neke probleme ili oštećenja.

Kardan ne zahteva održavanje u tom smislu i što se toga tiče mirnija je glava. Međutim, ako dođe do kvara na putu, veći je problem nego sa lancem.

Imamo ideje da nekad uradimo test lanac vs kardan u smislu koliko se potroši na održavanje i zamenu lanca (u održavanje da uđu sprejevi i vreme utrošeno na čišćenje). 

• Integrisan, 8159 postova
  • Motocikl: TDM 900

Briga o lancu je preuveličana. Pogotovo sa skupim čistačima i tako to. 

Čak i da ga istrljate krpom, nakapate menjačko ulje, dovoljno je. Mali lančanik treba zameniti otprilike na 15.000 i nema frke. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Integrisan, 6667 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Kais deluje zanimljivo ali velika prednost lanca je zamena lancanika kako vama pase- plus ili minus zuba napred/nazad.

Kod kaisa to je sto je.

Ja ne berem brigu oko lanca narocito X ring.

• Enduraš, 6610 postova
  • Motocikl: 450MT

Ako se stavi neki automatski podmazivac lanca onda ni lanac ne zahteva brigu sem da se dosipa ulje u podmazivac i eventualno dotegne jednom u par hiljada km.

• Integrisan, 8159 postova
  • Motocikl: TDM 900

Da. Lanac je čistiji i uredniji kada se maže menjačkim uljem.

Promenio član Alekre

• Drug član, 1942 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000, Peda Sniper, Voge SR3
Ti mora da si duša svake zabave?
Evo za tvoj info, Sharky je neko ko je na moju prvu poruku kako mu se sviđa motor rekao "dođi, uzmi moj motor i probaj".
Ovo je i meni @Sharky - Alex uradio, sram ga bilo :-)

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

• Haha 2

• Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Stiglo se i do 15.000 km. Urađen drugi servis na 14.860 km. Kao i do sad, bez ikakvih problema. Sipanje goriva, pranje motora, podmazivanje i dotezanje lanca.

Servis sam jedva čekao da vidim stanje filtera i onih magneta na mrežastom situ. Ulje kad je ispušteno imalo je neku crvenkastu boju. Negde između 12.000 - 13.000 km primetio sam da je ulje razbijeno, menjač je malo grublje radio i motor je bio malo bučniji. Da je moj motor i da nije na testu, tad bih uradio servis.

Mada se ulju mora odati priznanje, jer je motor dosta mučen po visokim temperaturama. Tipa na 40+ stepeni sam prelazio i do 1.000 km u danu, a pamtim da me u Beču uhvatila velika gužva na strašno velikoj temperaturi.

Na magnetu koji se nalazi na mrežastom filteru nije bilo nijednog opiljka. Očekivao sam makar opiljke od kvačila i menjača, što spada u normalno, ali nije bilo ničeg.

Doduše, moram se osvrnuti na to da sam tokom perioda razrađivanja do 1.000 km uradio sve kako bi trebalo i kako sam smatrao da treba, te mislim da je to doprinelo da sve lepo ulegne i ispolira se međusobno.

Navigacija i aplikacija: pre neki dan da potražim neku ulicu dok sam se zavlačio po BG-u, da unesem adresu, da se povežem na WiFi, neće da može, istekla pretplata. Počelo se sa naplatom, te sam juče izvršio uplatu i celu proceduru oko plaćanja offline i online mapa. Cena 39 EUR, a samo za offline mape mislim da je 19 EUR.

Do kraja aprila mi važi besplatan period za CFMOTO Ride aplikaciju. Kad to istekne i to ću uplatiti da bih video kako sve funkcioniše, ali otom potom.

Da, bilo je i novo ažuriranje.

Detaljnije sam opisivao u tekstu, gde možete naći i slike sa servisa.

BJBIKERS.COM

Skoro godinu dana nakon preuzimanja CFMOTO 800MT Explore na dugoročni test, stigli smo do 15.000 km i drugog servisa. Idealno vreme za novi tekst

• Sviđa mi se 4

• Drug član, 2831 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Lep tekst, ali sa ovim delom ne mogu da se složim:

Naime, tokom tog puta usled žurbe nije izvršeno podmazivanje lanca. Ispostaviće se da će to znatno skratiti radni vek lanca.

Zbog velike spoljne temperature, opterećenja i brzine, lanac se pregrevao kada je ostao bez maziva. Iako na internetu vlada nekoliko teorija da podmazivanje lanca ne produžava značajno radni vek lanca, neka vam naš primer posluži kao dokaz da je podmazivanje lanca itekako presudno za duži radni vek. Mi smo lekciju naučili, a vi učite na našim greškama. Na kraju krajeva, tu smo da grešimo umesto vas i da dokazujemo ili pobijamo razne teorije.

Ja mislim da CFMOTO jednostavno ugrađuje lance slabijeg kvaliteta. 

Meni na 450MT trajao je 12 hiljada km. @alexanto , samo asfalt, podmazivač i podmazivanje po PS.u - 15 - 16 hiljada ako se ne varam.

Baš bih voleo da čujem iskustva vlasnika 800cc modela što se ovoga tiče. Da li ste menjali lanac i na koliko ?

pre 6 minuta, živke je napisao:

Lep tekst, ali sa ovim delom ne mogu da se složim:

Ja mislim da CFMOTO jednostavno ugrađuje lance slabijeg kvaliteta. 

Meni na 450MT trajao je 12 hiljada km. @alexanto , samo asfalt, podmazivač i podmazivanje po PS.u - 15 - 16 hiljada ako se ne varam.

Baš bih voleo da čujem iskustva vlasnika 800cc modela što se ovoga tiče. Da li ste menjali lanac i na koliko ?

Moguće, ne mogu da tvrdim ništa, ali mislim da je uticalo da se skrati radni vek.

Onaj dečko u CF servisu mi reče da su na onom njihovom demo 800MT promenu lanca uradili na preko 20.000 km.

Vidite, dobra stvar je što ću ovaj lanac verovatno da zamenim za sličan D.I.D. ili za nekog drugog proizvođača pa ćemo testirati da li je do lanca ili do mog propusta. Baš i mene zanima. Da sam tokom ta dva puta podmazao lanac onda bih mirne duše mogao da kažem da nije do mene, ovako me kopka...

Promenio član Jovan Ristic

10 minutes ago, Jovan Ristic said:

Onaj dečko u CF servisu mi reče da su na onom njihovom demo 800MT promenu lanca uradili na preko 20.000 km

Ok, to ima smisla, pa vi ste do sada prešli 15k, i reče da ćete moći još par hiljada, dakle nekih 17 - 18 do zamene, a oni prešli 21, 22 hiljade.
Za toliko verovatno može da produži vek. Kao i primer koji sam naveo - ja offroad, slabije održavanje i Alexanto. 
Ali negde mi u glavi stoji da je recimo drugar, koji takođe nije opterećen održavanjem lanca, vozi dosta offroad itd. na T7 menjao na preko 30 hiljada fabrički lanac. Možda čak i 35. 
edit: Ipak sam se prebacio. On je menjao na 24k, ali su mu u ovlašćenom servisu rekli da je to baš rano, i da obično traju dobro preko 30 hiljada. 
Dakle ipak ima i do održavanja i podmazivanja :D

E sa tim u vidu, svi ovi na CFMOTO su značajno slabijeg kvaliteta.

p.s: preko 20.000 na demo vozilu ? Svaka čast, kako :D 

Promenio član živke
  • Podržavam 1

pre 1 minut, živke je napisao:

p.s: preko 20.000 na demo vozilu ? Svaka čast, kako :D 

To se i ja pitam, pošto te demo motore niko ne pazi kad vozi, a i vozi i ko zna i ko ne zna.

Najveće priznanje za najzloupotrebljivanije demo vozila za koje znam je Moto Morini X Cape.

Prešao je dosta km, prvo znam da sam lično udario srndaća sa njim (ostao na motoru, slomio samo blatobran i katadiopter), zatim je jedan tip pošteno klizao sa nji (posle su zamenili oklope) i preživeo je bezmalo 100 i više njih koji su ga probali i odolevao je svemu i radio kako treba. 

• Drug član, 3099 postova
  • Motocikl: Super Tenere 750

Ako je za utehu kolega je na novoj Hondi NT1100 morao zamjeniti lanac odma posle prvog servisa. Evo taj zamenski i sad gura kao nov je

Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока

pre 3 minuta, živke je napisao:

Ok, to ima smisla, pa vi ste do sada prešli 15k, i reče da ćete moći još par hiljada, dakle nekih 17 - 18 do zamene, a oni prešli 21, 22 hiljade.
Za toliko verovatno može da produži vek. Kao i primer koji sam naveo - ja offroad, slabije održavanje i Alexanto. 
Ali negde mi u glavi stoji da je recimo drugar, koji takođe nije opterećen održavanjem lanca, vozi dosta offroad itd. na T7 menjao na preko 30 hiljada fabrički lanac. Možda čak i 35. 

E sa tim u vidu, svi ovi na CFMOTO su značajno slabijeg kvaliteta.

Ispratićemo sve. Znamo da su bar lančanici solidnog kvaliteta, jer ne deluje da su se uopšte potrošili. 

Kakve ste vi probleme imali sa lancem? Na ovom su linkovi postali kruti

@Jovan Ristic 
updatovao sam taj citiran post. 

Ja sam imao iste simptome. Dosta krutih linkova, i neravnomerno se istegao. Lančanici takođe bili sasvim solidni da ne kažem odlični. Zato sam uzeo neki najjeftiniji o ring lanac i zamenio samo njega da vidim koliko će tako da izgura. Nisam želeo da menjam ceo set.

• Hvala 1

Upravo sada, živke je napisao:

@Jovan Ristic 

Ja sam imao iste simptome. Dosta krutih linkova, i neravnomerno se istegao. Lančanici takođe bili sasvim solidni da ne kažem odlični. Zato sam uzeo neki najjeftiniji o ring lanac i zamenio samo njega da vidim koliko će tako da izgura. Nisam želeo da menjam ceo set.

Isti simptomi. Neravnomerno istegljen, linkovi postaju kruti. 

Upravo sada, živke je napisao:

@Jovan Ristic 

Ako su lančanici tek minimalno potrošeni, verovatno neće uticati na lanac i trajaće to još.

I ja tako razmišljam, videćemo. Ako izvučem 7 - 8 - 10 hiljada tako - puna kapa. Posle toga ide ceo set, neki kvalitetniji .

• Podržavam 1

• U prolazu, 76 postova
  • Motocikl: Nemam
Pre 1 sat, Jovan Ristic je napisao:

...

Navigacija i aplikacija: pre neki dan da potražim neku ulicu dok sam se zavlačio po BG-u, da unesem adresu, da se povežem na WiFi, neće da može, istekla pretplata. Počelo se sa naplatom, te sam juče izvršio uplatu i celu proceduru oko plaćanja offline i online mapa. Cena 39 EUR, a samo za offline mape mislim da je 19 EUR.

Do kraja aprila mi važi besplatan period za CFMOTO Ride aplikaciju. Kad to istekne i to ću uplatiti da bih video kako sve funkcioniše, ali otom potom.

Da, bilo je i novo ažuriranje.

...

Meni nikako nije jasno kako smo mi uopšte živeli bez ažuriranih navigacija 🙄 ?

• Haha 1

• Drug član, 2224 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Sa mojim 800mt-om sam presao 14400km.

Lanac ima dva linka koji idu malo teze ali sam za to ja kriv, prao sam ga u perionici puskom i to iz blizine pa je verovatno voda pod pritisko usla pored o ringa.

Od 0 km pa do sada lanac nije nijedno dotegnut. Ne kaci nigde i ne cuje se

Lancanici kao novi.

Na sajtu DID-a kada vam izlista sve lance koje prodaju na kraju stoji lanac koji nema u prodaji i pise da je to lanac za fabrike za prvu ugradnju, to je taj najlosiji i najjeftiniji did koji ugradjuju danas na skoro sve motore.

Neka je samo 10€ jeftiniji od nekog standardnog izracunajte koliko fabrika ustedi na svim motorima koji izadju iz fabrike.

Dva prijatelja koji voze hondu nc7500 su menjali lanac na 12-14000km, NC je slabiji motor pa eto isto ode lanac.

Treci prijatelj vozi stroma 650, lanac mu je dosta duze trajao (sigurno preko 22000km) ali isto tako je i deblji od naseg (525) a i znam kako ga on odrzava, pranje i podmazivanje na 400-500 a kada ga opere lanac bude cistiji nego kad je bio nov. Za takvo odrzavanje nemam zivaca i vremena,

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

6 minutes ago, Sharky - Alex said:

Na sajtu DID-a kada vam izlista sve lance koje prodaju na kraju stoji lanac koji nema u prodaji i pise da je to lanac za fabrike za prvu ugradnju, to je taj najlosiji i najjeftiniji did koji ugradjuju danas na skoro sve motore.

Može link ili screen shot ? Ja ne nalazim to. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja