Jump to content

Moto Zajednica

Iridium dilema

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 326 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800

Pozdrav svima,

Odlucio sam da zamenim svecice na svom Tiger-u za iridiumske. Po manualu idu NGK CR9EK ciji je iridium pandan CR9EIX.

Kako sam se odlucio da ipak uzmem Denso njihova zamena za CR9EIX je IU27, ali kad na Denso sajtu ubacim svoj motor on mi izbacuje IU27A cija je zamena NGK CR9EKB. 

U Motobike-u su mi rekli da je samo razlika u kapici (jedna je ima druga ne) ali kad pogledam specifikacije na Denso sajtu izgleda da nije samo to:

Spark Position (0.7mm VS 1.0mm)

Ground Electrode Height (2.6mm vs 2.9mm)

Ground: TAPERCUT (IU27) and Ground: STANDARD (IU27A)

image.thumb.png.208305d5fc115a9b135ac47df90231e4.png

image.thumb.png.a3b2156fb6dd67a87b10451d3b4e357e.png

Meni ove razlike u specifikacijama ne znace mnogo pa zato me interesuje misljenje iskusnijih.

Vec sam uzeo IU27 pa je sad dilema sta raditi? Staviti IU27 ili ih zameniti za IU27A? 

Promenio član DeusExMachina

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1631 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Imamo istu dilemu. Prešao bih na iridijumske i takođe se dvoumim između NGK i Denso. Ako se dobro sećam, mislim da iste oznake, koje si naveo, idu i na Bandita 600. Postavio sam isto pitanje u temi "Bandit 600" ali bez ikakvog odgovora. Niko ništa ne zna na tu temu.  :neznam:

• Ne silazi, 2274 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Turaj....i ne razmišljaj.Neko preferira NGK a neko Denso.Koje god,nema promašaja.

Promenio član gebee&co
  • Sviđa mi se 2

• Drug član, 1434 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014

Ovde ukucaš marku, model itd i eto

WWW.DENSO-AM.EU

DENSO Aftermarket and Industrial Solutions includes several business domains spanning a range of industries beyond automotive parts.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

• Sviđa mi se 2

20 minutes ago, vidakn said:

Ovde ukucaš marku, model itd i eto

WWW.DENSO-AM.EU

DENSO Aftermarket and Industrial Solutions includes several business domains spanning a range of industries beyond...

2 hours ago, DeusExMachina said:

... ali kad na Denso sajtu ubacim svoj motor on mi izbacuje IU27A cija je zamena NGK CR9EKB. 

Napisah da sam to vec uradio i da je upravo odatle i potekla dilema da li sam uzeo prave svecice :) Da nisam ovo uradio ziveo bih u blazenom neznanju i uzivao :D 

@Blaza @gebee&co

Nije dilema da li staviti iridiumske svecice ili ne, niti da li ce biti Denso ili NGK. Vec sam uzeo svecice ali se brinem da nisam uzeo ispravan model. 

Ono sto mene zanima je da li ove razlike u specifikacijama igraju bitnu ulogu i da li na neki nacin mogu da nastete agregatu.

@MOTOM izgleda da mi je ovo jedina opcija.. 

@N.F.S. Izvinjavam se sto te ovako ubacujem u pricu ali nisam hteo da ti vise spamujem temu. Videh da si menjao svecice za iridiumske i da nisu isti model kao ove moje ali mozda tebi nesto znace ove specifikacije i imaju li ikakav uticaj:

2 hours ago, DeusExMachina said:

Spark Position (0.7mm VS 1.0mm)

Ground Electrode Height (2.6mm vs 2.9mm)

Ground: TAPERCUT (IU27) and Ground: STANDARD (IU27A)

image.thumb.png.208305d5fc115a9b135ac47df90231e4.png

image.thumb.png.a3b2156fb6dd67a87b10451d3b4e357e.png

Sad videh u servisnom uputstvu ovo:

image.png.fa259241c2f0ff0dcab7ab870f906f17.png

Da nije Spak Plug Gap i Spark Position (0.7mm) sa Denso sajta ista stvar samo drugacije srocena? Pitanje je verovatno idiotsko ali rekoh vidim da se vrednosti poklapaju pa rekoh mozda je to to :D  

• Ne silazi, 2915 postova
Pre 5 sati, DeusExMachina je napisao:

Odlucio sam da zamenim svecice na svom Tiger-u za iridiumske. Po manualu idu NGK CR9EK ciji je iridium pandan CR9EIX.

Kako sam se odlucio da ipak uzmem Denso njihova zamena za CR9EIX je IU27, ali kad na Denso sajtu ubacim svoj motor on mi izbacuje IU27A cija je zamena NGK CR9EKB. 

to je sve zbog toga što nepostoji u potpunosti adekvatna zamena za svećicu sa 2 elektrde u iridijumu.

Takođe kad  traažite analognu zamenu jedne svećice za drugu i proizvožač vam ponudi tu drugu dešava se da ta druga ide uporedo s a trećom a kad upoređivate tu treću sa prvom one uopšte ne idu-

Jednostavno svećice nisu u punosti kompatabilne.

To mi nikako nije jasno ako je prva sa drugom u redu a druga sa prvom kako nemože treća i prva.Još kad ubaciš u priču i drugog proizvođača :ups:

Iridijumske iz iskustva duže traju ali meni na versysu i z900 idu fabrika iridijum i manual kaže da se menjaju na 12000

• Hvala 1

Hvala @N.F.S. i @sasa ns 1.

Nisam zamisljao da ce zamena svecica biti toliko komplikovana. Mada mozda i nije nego je samo do mene koji se opterecujem nepotrebnim detaljima. 

@bajker71  Ispade ako je velicina ista ostale stvari i nisu toliko bitne :) 

Kad vec ne pravi nikakvu razliku stavljam ove koje sam vec kupio pa cemo videti :) 

Hvala vam svima na odgovorima.   

6 hours ago, N.F.S. said:

Super ce ti one biti, i ja sebe maltretiram takvim stvarima... Lepse se voze oni koje nista ne zanima! Uvek bilo....

Pa taj fazon. Imam ortaka koji skoro pa ne zna koji motor vozi. Zna da je Honda i da je crne boje cisto da je prepozna na parkingu ali zato uziva za sve pare i ne opterecuje se sitnicama (ima mene da se time bavim :D)

5 hours ago, bajker71 said:

@DeusExMachina napiši kako ti se čini rad i osećaš li neki boljitak sa iridijumskim svećicama, kada ih budeš montirao.  

Cekam da mi stigne moment kljuc (jer mora 10nm :Di instalacija za maglenke pa kad vec skidam rezevoar da se ne cimam dva puta. Javljam utiske svakako kad ih zamenim.  

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9441 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Za svećke ne treba ti Nm da bi stegao valjano.

Nabacis ključ i stegnes rukom do kraja koliko možeš. Bitno je da dihtung koji je na svećici nalegne na ležište, dodas 90 stepeni i gotovo.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1695 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
3 minutes ago, Satelis said:

Nabacis ključ i stegnes rukom do kraja koliko možeš. Bitno je da dihtung koji je na svećici nalegne na ležište, dodas 90 stepeni i gotovo.

I odmah posle toga trk u prodavnicu po novu glavu zbog sjebanih navoja......:)....kilo ključ postoji sa razlogom.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 389 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer
21 minutes ago, Satelis said:

Upravo tako. Na svakoj kutiji svećica je to i nacrtano.

4-2-2024 19-24-28.jpg

• Sviđa mi se 1

2 hours ago, Satelis said:

Hvala @Satelis i @ekozelj 

Videh u clanku na BJB ovu tabelu ali sam kontao da je moment kljucem ipak preciznije:

image.thumb.png.feb02fc34a851239b8547ce28fa3669d.png

Ako instalacija za maglenke stigne pre njega bice 90 stepeni :D 

• Integrisan, 9441 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Nema na čemu.

Upravo tako, ništa nećeš pogrešiti pri stezanju kako rekoh (kao na slici) u slucaju da nemas kilo ključ.

27 minutes ago, RankoBg87 said:

Kazes koji dan ces da radis pa ti dobacim kljuc da stegnes, 

Hvala Ranko.. Porucio sam ga pa ce valjda stici u toku nedelje. Ali svakako hvala, pravi bajkerski potez 🤜🤛

On 2/4/2024 at 10:36 AM, bajker71 said:

@DeusExMachina napiši kako ti se čini rad i osećaš li neki boljitak sa iridijumskim svećicama, kada ih budeš montirao.  

Obecao sam ti da cu ti javiti rezultate nakon zamene svecica.

Cini mi se da motor radi dosta mirnije. Mozda je i autosugestivno ali tako mi se cini. Vidim da spominju i nekakav boljitak u performansama ali ja to iskreno ne osecam. Mozda se to oseca u krajnjim performansama ali ja moj motor ne vozim ni na pola mogucnosti tako da ne mogu da potvrdim niti da opovrgnem tu teoriju. 

E sad da li je samo do iridiumskih svecica ili zbog toga sto sam promenio i filter vazduha (koji je bio katastrofalan) i sinhornizovao (bezuspesno :D) klapne ali svakako motor lepse radi. 

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja