DeusExMachina 248 Napisano Februar 3, 2024 (promenjeno) Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima, Odlucio sam da zamenim svecice na svom Tiger-u za iridiumske. Po manualu idu NGK CR9EK ciji je iridium pandan CR9EIX. Kako sam se odlucio da ipak uzmem Denso njihova zamena za CR9EIX je IU27, ali kad na Denso sajtu ubacim svoj motor on mi izbacuje IU27A cija je zamena NGK CR9EKB. U Motobike-u su mi rekli da je samo razlika u kapici (jedna je ima druga ne) ali kad pogledam specifikacije na Denso sajtu izgleda da nije samo to: Spark Position (0.7mm VS 1.0mm) Ground Electrode Height (2.6mm vs 2.9mm) Ground: TAPERCUT (IU27) and Ground: STANDARD (IU27A) Meni ove razlike u specifikacijama ne znace mnogo pa zato me interesuje misljenje iskusnijih. Vec sam uzeo IU27 pa je sad dilema sta raditi? Staviti IU27 ili ih zameniti za IU27A? Promenio Februar 3, 2024 član DeusExMachina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 11508 Napisano Februar 3, 2024 Drug član, 1631 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Imamo istu dilemu. Prešao bih na iridijumske i takođe se dvoumim između NGK i Denso. Ako se dobro sećam, mislim da iste oznake, koje si naveo, idu i na Bandita 600. Postavio sam isto pitanje u temi "Bandit 600" ali bez ikakvog odgovora. Niko ništa ne zna na tu temu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Žaksi 8832 Napisano Februar 3, 2024 (promenjeno) Ne silazi, 2274 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Turaj....i ne razmišljaj.Neko preferira NGK a neko Denso.Koje god,nema promašaja. Promenio Februar 3, 2024 član gebee&co 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MoToM 3908 Napisano Februar 3, 2024 Ne silazi, 5040 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Triumph Daytona 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pa pošaljite email sa pitanjem Denso fabričkom timu za tehničku podršku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 11891 Napisano Februar 3, 2024 Ne silazi, 2755 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA Prijavi odgovor kao problematičan +1 za iridijum. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vidakn 1865 Napisano Februar 3, 2024 Drug član, 1434 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki DL 1000 2014 Prijavi odgovor kao problematičan Ovde ukucaš marku, model itd i eto Leading manufacturer of advanced systems and components | DENSO WWW.DENSO-AM.EU DENSO Aftermarket and Industrial Solutions includes several business domains spanning a range of industries beyond automotive parts. Sent from my SM-A705FN using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 3, 2024 (promenjeno) Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan 20 minutes ago, vidakn said: Ovde ukucaš marku, model itd i eto Leading manufacturer of advanced systems and components | DENSO WWW.DENSO-AM.EU DENSO Aftermarket and Industrial Solutions includes several business domains spanning a range of industries beyond... 2 hours ago, DeusExMachina said: ... ali kad na Denso sajtu ubacim svoj motor on mi izbacuje IU27A cija je zamena NGK CR9EKB. Napisah da sam to vec uradio i da je upravo odatle i potekla dilema da li sam uzeo prave svecice Da nisam ovo uradio ziveo bih u blazenom neznanju i uzivao @Blaza @gebee&co Nije dilema da li staviti iridiumske svecice ili ne, niti da li ce biti Denso ili NGK. Vec sam uzeo svecice ali se brinem da nisam uzeo ispravan model. Ono sto mene zanima je da li ove razlike u specifikacijama igraju bitnu ulogu i da li na neki nacin mogu da nastete agregatu. @MOTOM izgleda da mi je ovo jedina opcija.. @N.F.S. Izvinjavam se sto te ovako ubacujem u pricu ali nisam hteo da ti vise spamujem temu. Videh da si menjao svecice za iridiumske i da nisu isti model kao ove moje ali mozda tebi nesto znace ove specifikacije i imaju li ikakav uticaj: 2 hours ago, DeusExMachina said: Spark Position (0.7mm VS 1.0mm) Ground Electrode Height (2.6mm vs 2.9mm) Ground: TAPERCUT (IU27) and Ground: STANDARD (IU27A) Promenio Februar 3, 2024 član DeusExMachina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 3, 2024 Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan Inace hvala svima na odgovorima (da me ne shvatite pogresno i pomislite da sam nezahvalan na odvojenom vremenu i zelji da pomognete ) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 3, 2024 Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan Sad videh u servisnom uputstvu ovo: Da nije Spak Plug Gap i Spark Position (0.7mm) sa Denso sajta ista stvar samo drugacije srocena? Pitanje je verovatno idiotsko ali rekoh vidim da se vrednosti poklapaju pa rekoh mozda je to to Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23756 Napisano Februar 3, 2024 Integrisan, 9981 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Radice obe, razlika je u poziciji minus elektrode, da za sebe uzimam birao bih ovu sa sufiksom A. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasa ns 1 3067 Napisano Februar 3, 2024 Ne silazi, 2915 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre 5 sati, DeusExMachina je napisao: Odlucio sam da zamenim svecice na svom Tiger-u za iridiumske. Po manualu idu NGK CR9EK ciji je iridium pandan CR9EIX. Kako sam se odlucio da ipak uzmem Denso njihova zamena za CR9EIX je IU27, ali kad na Denso sajtu ubacim svoj motor on mi izbacuje IU27A cija je zamena NGK CR9EKB. to je sve zbog toga što nepostoji u potpunosti adekvatna zamena za svećicu sa 2 elektrde u iridijumu. Takođe kad traažite analognu zamenu jedne svećice za drugu i proizvožač vam ponudi tu drugu dešava se da ta druga ide uporedo s a trećom a kad upoređivate tu treću sa prvom one uopšte ne idu- Jednostavno svećice nisu u punosti kompatabilne. To mi nikako nije jasno ako je prva sa drugom u redu a druga sa prvom kako nemože treća i prva.Još kad ubaciš u priču i drugog proizvođača Iridijumske iz iskustva duže traju ali meni na versysu i z900 idu fabrika iridijum i manual kaže da se menjaju na 12000 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 4, 2024 Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala @N.F.S. i @sasa ns 1. Nisam zamisljao da ce zamena svecica biti toliko komplikovana. Mada mozda i nije nego je samo do mene koji se opterecujem nepotrebnim detaljima. @bajker71 Ispade ako je velicina ista ostale stvari i nisu toliko bitne Kad vec ne pravi nikakvu razliku stavljam ove koje sam vec kupio pa cemo videti Hvala vam svima na odgovorima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23756 Napisano Februar 4, 2024 Integrisan, 9981 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Super ce ti one biti, i ja sebe maltretiram takvim stvarima... Lepse se voze oni koje nista ne zanima! Uvek bilo.... 2 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 11508 Napisano Februar 4, 2024 Drug član, 1631 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan @DeusExMachina napiši kako ti se čini rad i osećaš li neki boljitak sa iridijumskim svećicama, kada ih budeš montirao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 4, 2024 (promenjeno) Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, N.F.S. said: Super ce ti one biti, i ja sebe maltretiram takvim stvarima... Lepse se voze oni koje nista ne zanima! Uvek bilo.... Pa taj fazon. Imam ortaka koji skoro pa ne zna koji motor vozi. Zna da je Honda i da je crne boje cisto da je prepozna na parkingu ali zato uziva za sve pare i ne opterecuje se sitnicama (ima mene da se time bavim ) 5 hours ago, bajker71 said: @DeusExMachina napiši kako ti se čini rad i osećaš li neki boljitak sa iridijumskim svećicama, kada ih budeš montirao. Cekam da mi stigne moment kljuc (jer mora 10nm ) i instalacija za maglenke pa kad vec skidam rezevoar da se ne cimam dva puta. Javljam utiske svakako kad ih zamenim. Promenio Februar 4, 2024 član DeusExMachina 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16466 Napisano Februar 4, 2024 Integrisan, 9441 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Za svećke ne treba ti Nm da bi stegao valjano. Nabacis ključ i stegnes rukom do kraja koliko možeš. Bitno je da dihtung koji je na svećici nalegne na ležište, dodas 90 stepeni i gotovo. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1850 Napisano Februar 4, 2024 Drug član, 1695 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan 3 minutes ago, Satelis said: Za svećke ne treba ti Nm da bi stegao valjano. Nabacis ključ i stegnes rukom do kraja koliko možeš. Bitno je da dihtung koji je na svećici nalegne na ležište, dodas 90 stepeni i gotovo. I odmah posle toga trk u prodavnicu po novu glavu zbog sjebanih navoja......:)....kilo ključ postoji sa razlogom. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 858 Napisano Februar 4, 2024 Zainteresovan, 389 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan 21 minutes ago, Satelis said: Za svećke ne treba ti Nm da bi stegao valjano. Nabacis ključ i stegnes rukom do kraja koliko možeš. Bitno je da dihtung koji je na svećici nalegne na ležište, dodas 90 stepeni i gotovo. Upravo tako. Na svakoj kutiji svećica je to i nacrtano. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 4, 2024 Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Satelis said: Za svećke ne treba ti Nm da bi stegao valjano. Nabacis ključ i stegnes rukom do kraja koliko možeš. Bitno je da dihtung koji je na svećici nalegne na ležište, dodas 90 stepeni i gotovo. Hvala @Satelis i @ekozelj Videh u clanku na BJB ovu tabelu ali sam kontao da je moment kljucem ipak preciznije: Ako instalacija za maglenke stigne pre njega bice 90 stepeni Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16466 Napisano Februar 4, 2024 Integrisan, 9441 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Nema na čemu. Upravo tako, ništa nećeš pogrešiti pri stezanju kako rekoh (kao na slici) u slucaju da nemas kilo ključ. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3795 Napisano Februar 4, 2024 Drug član, 2134 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Kazes koji dan ces da radis pa ti dobacim kljuc da stegnes, 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 4, 2024 Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan 27 minutes ago, RankoBg87 said: Kazes koji dan ces da radis pa ti dobacim kljuc da stegnes, Hvala Ranko.. Porucio sam ga pa ce valjda stici u toku nedelje. Ali svakako hvala, pravi bajkerski potez Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3795 Napisano Februar 4, 2024 (promenjeno) Drug član, 2134 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Ako ne stigne javi. Toplo je ovih dana, valja se voziti. Promenio Februar 4, 2024 član RankoBg87 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DeusExMachina 248 Napisano Februar 11, 2024 Svrati ponekad, 326 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Tiger 800 Prijavi odgovor kao problematičan On 2/4/2024 at 10:36 AM, bajker71 said: @DeusExMachina napiši kako ti se čini rad i osećaš li neki boljitak sa iridijumskim svećicama, kada ih budeš montirao. Obecao sam ti da cu ti javiti rezultate nakon zamene svecica. Cini mi se da motor radi dosta mirnije. Mozda je i autosugestivno ali tako mi se cini. Vidim da spominju i nekakav boljitak u performansama ali ja to iskreno ne osecam. Mozda se to oseca u krajnjim performansama ali ja moj motor ne vozim ni na pola mogucnosti tako da ne mogu da potvrdim niti da opovrgnem tu teoriju. E sad da li je samo do iridiumskih svecica ili zbog toga sto sam promenio i filter vazduha (koji je bio katastrofalan) i sinhornizovao (bezuspesno ) klapne ali svakako motor lepse radi. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 23756 Napisano Februar 11, 2024 Integrisan, 9981 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan pre 17 minuta, DeusExMachina je napisao: bezuspesno Sta se dogodilo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...