Jump to content

Moto Zajednica

Moto oprema -saveti

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 113 postova

Pozdrav svima.

Razmisljam danima o kupovini komplet nove moto opreme.

Porucio sam novog F800 gs, ocekujem ga u aprilu, pa sam trenutno opsednut kupovinom nove opreme, u nestrpjenju do proleca :-).

Necim se covek mora zabavljati u zimskom periodu....

Razmisljam o koznoj jakni i koznim pantalonama...touring cizme, full face kaciga (slike sadasnjeg izbora i zelha, nize)

Znam da bas nije adventure varijanta, ali ne mari mom ukusu, a bezbednosno sa kozom nema greske.....

Ima li neko iskustva sa ovom jaknom, pantalonama, kacigom.

Kozu nikada nisam nosio, vec tekstil i prilikom pada pre par godina, se sve iscepalo i puklo po savovima.

Hvala bogu, od tada vise nisam testirao izdrzljivost tekstila...

Inace vozim i vozicu uglavnom van grada, s'obzirom da za grad imam mp3.

Dakle, uglavnom duze relacije, ambicije su uvek velike, zbog cega sam i zagrejan za kozu.

U planovima je voznja po asfaltu i offroad.

Da li bi me iskusniji od mene ipak odvratili od koze? (znojenje, hladna/vruca, odrzavanje, ciscenje od insekata, blata, trajnost i td.).

Posavetovali mozda da ipak uzmem enduro jaknu, pantalobe, cizme....kacigu?

Nisam vozio adv bike ranije, pa imam velike rezerve pri razmisljanju.

Dilema puno, pa bi mi iskustva drugih znacila.

Hvala na savetima.a78fd6466120cd982037fcb7f609af57.jpge71c9b79a8ec1c6779c695a4b9bbb72a.jpg50e1fc1112db973393a48c0cb2efb751.jpgef9a8d1c068c28cf17e7bc28b0605082.jpg6e4a602e71f8949f76305c2fdbfc6319.jpg

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 621 postova
  • Motocikl: BMW R1250 GS/A

Pozdrav kolega, u zdravlju da služi nova makina, slatke muke sad....

Drugar na GS-u adv vozi u koži, ali Touring odelo, ima kišnu postavu koja se skida, on je naviknut na to i skroz opravdano. Ja sam kožu praktikovao na R makinama.

Kaciga Nolan nema greške
Za odelo nznm, čizme su više Touring off road, sa njima po silasku sa motora teško hodanje

Svakako preporuka otiċi probati, provesti neko vreme u opremi i uvideti kako se ponaša na tebi

Izbor Kacige dosta zavisi od oblika glave

Послато са 2201116SG помоћу Тапатока

• Sviđa mi se 1

Hvala :-)
Na cizme sam navikao, ne stvaraju mi poseban problem.
Sto se tice kise, imam vec kisnu jaknu za preko, uzeo bih dodatno kisne pantalone, s'obzirom da sam stare negde zagubio.
Idem sutra do Barela da malo param oci, probam.
Hvala na odgovoru !

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 7602 postova
  • Motocikl: TDM 900

Koža je neprikosnoven materijal. Zahteva da je povremeno očistiš i neguješ namenskim sredstvima za kožu. 

Ne znam šta smatraš pod offroad, ali koža nije izbor ako ćeš da se kvasiš, mažeš blatom, da tegeljaš motor iz blata.

• Sviđa mi se 1

da, bas veceras i sa drugarom pricam koji vozi r i ima kozno odelo, odgovorio me je od koze.
Off road- mislim na blato, prasinu, ivlagu i sve sto ide uz to.
Presaltao sam se i gledam tekstil.
Hvala na savetima :-) pomoglo mi je.

• Svrati ponekad, 264 postova
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21

Koža je top u slucaju duzeg fuljanja po asfaltu. Drze ce izdržati da se ne procepa. Ali smanjuje mobilnost i ja je ne bih forsirao na turing varijantama.

U svakom slucaju, jaknu i pantalone bih sacekao i probao kada stigne motor. Tek kada sednes znacea sta fali, gde je problem.

Kacigu gledaj da bude ece 22.06. ako nije, onda gledaj da ima bar 4 zvezdice na SHARP testu. Brend nije garant bmax bezbednosti.

Cipele: meni su takve cipele jako glomazne. Bezbednost je sigurno super ali mi to bre kao da nosim ski pancerice. Stvar ukusa valjda :)

Rukavice: gledaj da ima plasticni klizac na dlanu. Cesto zanemarena stvar a znaci mnogo. 

U zdravlju da ga teras i opremu menjas samo iz hira :)

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1987 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

U barelu sam bas skoro uzeo tekstilnu Acerbis jaknu koja ima sertifikat da moze da izdrzi klizanje pri brzini od 120km/h, 

Naravno sve zavisi kako se padne i gde ali uliva mi neku sigurnost da se nece raspasti odmah kao neka obicna civilna jakna

On 1/22/2024 at 2:58 PM, Sharky - Alex said:

U barelu sam bas skoro uzeo tekstilnu Acerbis jaknu koja ima sertifikat da moze da izdrzi klizanje pri brzini od 120km/h, 

Naravno sve zavisi kako se padne i gde ali uliva mi neku sigurnost da se nece raspasti odmah kao neka obicna civilna jakna

Kako izgleda taj sertifikat?

sumnjam da ikada iko od.proizvodjaca izdaje takav certifikat, bar nisam cuo. Ukoliko bi izdavali, imali bi milione tuzbi u slucajevima padova kada se pokaze tvrdnja iz certifikata kao netacna. Mozda gresim. Neko ce me korigovati ako ima drugacija saznanja :-).

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ne izdaje proizvođač klasičan sertifikat, ali svaki komad moto opreme (i mnogo čega drugog) mora da zadovolji neke standarde...koji su klasifikovani. To MORA da piše u deklaraciji ili kako se to kaže još, u izjavi o saobraznosti....sa određenim standardom.

Da ne ulazim u detalje, primer...klasična moto rukavica izdržava trenje od (samo) 1.5 sekunde. Prvi sledeći nivo zaštite....4 sekunde. Onda se to nadograđuje recimo, zaštitom od kevlara na rizičnim mestima....itd.

Za "tekstilne" komade opreme, najčešće se koristi sintetički materijal zvan Kordura...i iako je sam po sebi prilično izdržljiv, spajanje komada je uvek najrizičnije mesto. Isto tako i kod kože. Bez obzira što svakako ima bolju osobinu da štiti od povreda kod klizanja i tih komada opreme ima različitih. Svinjska napa, goveđa ili čak kengurova...koja važi za najjaču. Pa jedan štep, dva, tri....a desi se čak da od klizanja, sem oderotina, nastanu i opekotine.

Zaključak, svaki komad moto opreme, u vidu brojki i slova MORA da ima oznaku kojeg je nivoa zaštite...tj. koliko je i kakvih sila u stanju da podnese.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 6591 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ovde je baš slikovito....ali je ono što je važno

EN 13595-2.

Znači taj komad opreme, zadovoljava taj standard i to je taj, kako ste ga nazvali, sertifikat. Svaki komad moto opreme, bilo kakve druge zaštitne opreme, za rad recimo...mora da zadovoljava određene standarde, više ili niže i u odnosu na to se kategoriše.

Ovaj gore bi trebalo da je najviši, PRO level  je svakako.

• Sviđa mi se 1

Svaki komad odece ima poseban standard koji mora ispuniti da bi se zvao zaštitnom opremom.

Rukavice: EN 13594:2015

Cipele: EN 13634:20XX

Itd...

I tu ima varijacija (primer sa slike).

Ali, najbitnije je da ljudi pocnu, za pocetak, gledati da li neka garderoba u opste ima sertifikat.

Zajebte uparivanje boje kacige sa bojom rezervoara i gaćama... Gledajte bezbednost prvo. Ostalo ako se uklopi...

Screenshot_20240126_233153_Chrome.jpg

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 376 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660
On 25. 1. 2024. at 8:10, Kursulla je napisao:

Kako izgleda taj sertifikat?

On 22. 1. 2024. at 14:58, Sharky - Alex je napisao:

Ono cega se ja drzim (kako sam shvatio da je prihvacen standard), kada se radi o odeci koja se smatra kao zastitna oprema namenjena za voznju motocikla (jakna, pantalone), uprosceno po standardima:

1. Klasa A - EN 17092-4-2020 - odeca koja pruza osnovnu zastitu od udara i abrazije (tipa odeca za ulicu)

2. Klasa AA - EN 17092-3-2020 - odeca koja pruza bolju zastitu od udara i abrazije (tipa odeca za turing)

3. Klasa AAA - EN 17092-2-2020 - odeca koja pruza maksimalnu zastitu od udara i abrazije (tipa kombinezoni za stazu)

4. Klasa B - EN 17092-5-2020 - oprema koja stiti samo od abrazije (nema protektore koje stite od udara)

5. Klasa C - EN 17092-6-2020 (O/U) - OVER/UNDER - odeca koja ima protektore (ali ne stiti od trenja), pa je pozeljno nositi je ispod ili preko garderobe koja ima zastitu od abrazije (pogledaj klasu B).

Sve ostalo smatram da je marketinska prica odredjenih proizvodjaca moto opreme.

ce-pictos-en.jpg

Promenio član cikamike
  • Sviđa mi se 4

• Drug član, 999 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------
On 21. 1. 2024. at 23:44, Kursulla je napisao:

A ako ti je bezbednost prioritet, razmisli i o vazdušnom prsluku/jakni!

Kolega, razmisljam o tome. Videh Helite Turtle 2. Kakva su tvoja iskustva? Kakva je ventilacija leti? Moja jakna ima luftere napred i nazad na ledjima, a tu tacno prsluk ide pa razmisljam sta ciniti...

On 1/28/2024 at 11:38 AM, Rider000 said:

Kolega, razmisljam o tome. Videh Helite Turtle 2. Kakva su tvoja iskustva? Kakva je ventilacija leti? Moja jakna ima luftere napred i nazad na ledjima, a tu tacno prsluk ide pa razmisljam sta ciniti...

Ja imam velike ventilacione otvore napred i preko celih ledja:

image.png.33c79481cec97f8a509531f19872f689.png

Vozio sam na 30-35C i bilo je OK (aktivni ves, jakna, prsluk).
Ali, realno, na toj temperaturi goris sta god da nosis. 

Meni je cirkulacija vazduha OK kada otvorim otvore leti, zaista nemam zamerki.

Tezina prsluka se oseti kada hodam (el verzija ima nesto tezi mehanizma) . Ali kada sam na motoru, prsluk se malo nasloni nazad, malo napred i ne oseti se u opste.

Ja ga nosim u svakoj voznji, nezavisno od temperature. Po gradu ne uvek, da budem iskren. Prosto mi je nezgodno da ga vucaram sa sobom kada sidjem.... Da imam kofere u koji moze da stane, nosio bih ga i po gradu.

Promenio član Kursulla
  • Hvala 1

• Drug član, 999 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

@KursullaNa istom mestu imam luftere. Super.

Razmisljam ozbiljno o kupovini jednog takvog prsluka samo sa mehanickom kopcom. Lakse mi da se raskacim i zakacim nego da razmisljam o punjenju baterije... Kazu strucnjaci da je stepen zastite prsluka jednak zastiti 50 klasicnih protektora.

Crni je vecini lepsi ali Hi Viz stvarno mnogo znaci u saobracaju. Puuuno lakse te drugi vozaci uocavaju.

On 1/29/2024 at 3:11 PM, Rider000 said:

@KursullaNa istom mestu imam luftere. Super.

Razmisljam ozbiljno o kupovini jednog takvog prsluka samo sa mehanickom kopcom. Lakse mi da se raskacim i zakacim nego da razmisljam o punjenju baterije... Kazu strucnjaci da je stepen zastite prsluka jednak zastiti 50 klasicnih protektora.

Crni je vecini lepsi ali Hi Viz stvarno mnogo znaci u saobracaju. Puuuno lakse te drugi vozaci uocavaju.

Ma nema tu razmisljanja oko baterije. Ja vozim krace ture vikendom od 3-4 sata. Jos mi se nije desilo da se isprazni. Jednom mesecno ga stavim na punjac (usb) i uvek je pun. Inace bi trebalo da drzi 24h baterija. Pricamo o 24h aktivne voznje. On se sam gasi kada detektuje mirovanje i pali kada se pomeri...

Ako bas zaboravis, mozes ga napuniti na pauzi na bilo kom usb punjacu.

Po meni, el je mnogo manje razmisljanja nego kod mehanickog.

A vreme reakcije neuporedivo krace (posebno ako ga uparis sa senzorom viljuske).

Sto se tice boje, ja sam bas trazio fluo. Bio je nesto skuplji. Oko vozaca je istrenirano da uoci saobracajce, a oni u vecini zemalja u Evropi nose fluo prsluke. Zagarantovano je da ce te videti. Jedina mana je prljanje :(

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja