Jump to content

Moto Zajednica

Povratak u srednju klasu Kawasaki Versys 650

Recommended Posts

• Drug član, 1213 postova
  • Motocikl: Lanac, kaiš, kardan
Pre 16 sati, idanijel je napisao:

10w 40 je standarno ulje za moderne vodenjake za naše podneblje.

Sent from my RMX2202 using Tapatalk

Slažem se i gotovo sigurno ga je koristio gore u CH. Ja sam kao kakav mudrac hteo mali kompromis da napravim pa sam tražio 10w50. Kako ga u tom momentu nije bilo, uzeh šta ima. Super mi se pokazao Silkolene i što se toga tice  ne menjam nista

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 2 postova
  • Motocikl: Aprilia Mana 850

Poštovanje svima.

Hoću da uzmem Versysa 650, pa me zanima da li neko može da preporuči majstora da pregleda motor? Ja mogu u vožnji da vidim da li je sve ok, ali za neke dublje promene tipa da li je kilometraža vraćana i da li je motor imao udesa ranije, da li je farban, mi treba neko ko je stručan. ako imate preporuku baš bi mi značilo...

P.S. Oba Versysa koja sam do sada probao imaju relativno normalno srednje tvrdo kvačilo i nema nije bilo poteškoća da se šalta.

Ipak je kvacilo. Sve vreme sam mislio sa je to ali nemam centralni stender da to mogu lako da potvrdim. Tek sam ga danas stavio na stender i sve mi je bilo jasno. Tocak teško i kocnicom zaustavim dok je u brzini pod kvacilom. 

Isprva kad sam otvorio deklu i povadio lamele, posumnjao sam da to može biti jer je sve kao novo iznutra, nauljeno i blista. Lamelice i medjuploce sve u merama, malo sam ih oprao i bućnuo u kesu sa uljem da se napiju.

Dacu mu šansu neko vreme pa mozda sam od sebe otpusti i bude bolje. Sad uopšte nije loše kao što je bilo, na ovo bi možda i mogao da se naviknem. 

Izvinjavam se svima koji su zdušno pomagali a ja ih naveo na loš put mojim fantazijama o polugama, zvezdama i ostalim glupostima.

Sad kad sam otkrio šta je po sredi rado cu primiti savet da li voziti ovako uz nadu da će da se samopopravi ili da menjam lamele I opruge 

IMG-5e7de6f76dff1d91860f7725a408bc8b-V.jpg

IMG-187eb6b5f4ad7cd369e0b1068362958d-V.jpg

IMG-5d84bd6fffb5e23155f55dff1a397a32-V.jpg

IMG-1ebffe9a7e433943ac9a7e27ea3ae217-V.jpg

IMG-a4f7383211d34d81c0a9d80e0c0b6a2b-V.jpg

• Sviđa mi se 4

• Integrisan, 9574 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Preskocio si osnovnu radnju koju sam ja shvatio kao pograzumevanu, sa tolikim "dragom" motor je morao da jako lupi pri ubacivanju u prvu i poskoci napred, takodje nemogucnost izbacivanja u ler (u mestu, motor radi) je jasan znak da kvacilo drzi.

Ovde sve izgleda ok, pogledaj ti polugu kvacila u dekli kako se ponasa i polugicu koja gura (ovo sto stoji u sred korpe).

Podrazumeva se da je sajla ispravno naspanovana.

Korpa ne deluje da je nazubljena, ima otisak ali deluje da ne zadrzava ploce.

On 8. 5. 2023. at 17:52, N.F.S. je napisao:

Ako na ugasenom motoru a kada je u brzini uspes da rukom okrenes tocak dok kvacilo drzis a bez da zapnes kao sivonja, trebalo bi da je sa njim sve ok.

Nije da nismo predlagali.. :D 

• Sviđa mi se 1
  • Haha 1

Pre 20 sati, Mareruki je napisao:

Poštovanje svima.

Hoću da uzmem Versysa 650, pa me zanima da li neko može da preporuči majstora da pregleda motor? Ja mogu u vožnji da vidim da li je sve ok, ali za neke dublje promene tipa da li je kilometraža vraćana i da li je motor imao udesa ranije, da li je farban, mi treba neko ko je stručan. ako imate preporuku baš bi mi značilo...

P.S. Oba Versysa koja sam do sada probao imaju relativno normalno srednje tvrdo kvačilo i nema nije bilo poteškoća da se šalta.

Neće ti biti lak posao da nadjes takvog čoveka koji će sa sigurnošću da ti kaze sve o motoru koji ne poznaje. Mozda odustanes od motora ako on otkrije da je farbana bočna plastika recimo, a motor odlican mehanicki. Sa druge strane neki jako dobar vizuelno mozda krije neku boljku koju ne mozes da vidis, a ti se za njega zalepio.

Probaj kad si vec ovde na forumu, da oglasis kupovinu željenog modela, ne bi trebalo da bude ponuda koje nisu u skladu sa onim što taj prodavac kaze.

Srećna kupovina:takoje:

• Hvala 1

Pre 5 sati, N.F.S. je napisao:

Nije da nismo predlagali.. :D 

Tako je:takoje:. I ja sam u ludilu oko polugica i zvezde skrenuo, a trebao sam da izguram do kraja i eliminisem kvacilo kao uzrok.

Nemam centralni na motoru, ali imam onaj kućni na koji kad stavim motor sve je klimavo i nesigurno, a I lancanikom kaci o njega, pa sam se plašio da palim motor na njemu da ne sleti.

Sinoć sam po završenom poslu to uradio i sve mi je odmah bilo jasno, i dalje kvacilo ne odvaja.

Tokom rasklapanja/sklapanja gledao sam I polugicu na koju je sajla zakacena i sipkicu koja povlači potisnu ploču i one su bez greške i oštećenja.

Probaću da vidim da li je moguće stelovanjem sajle(ne na rucici) da dobijem duzi hod povlačenja i samim tim bolje odvajanje.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3031 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Čekaj, nešto mi nije jasno... Teško se šalta, a menjač ne krlja kad se prebaci u brzinu ili iz brzine u brzinu? Da kvačilo ne odvaja, onda bi se čuo mnogo gadan zvuk pri bilo kom šaltovanju. Da li si, kad si skinuo lamele, pokušao da rukom šaltaš? Da pokrećeš korpu rukom i da prebaciš? Da li je i tada polugica pretvrda? 

Kod nekih motora se između šipkice koja razdvaja lamele (koja gura praktično druk lager) nalazi kuglica. Na onom crtežu se ne vidi taj deo. Premda je tada šipkica obično iz dva dela, a između kuglica. Pogledaj na crtežu, ako imaš, od tog segmenta. Možda ga je neko ranije izgubio, pogrešno sklopio...

Takođe, ako ipak kvačilo nema dovoljan hod, da nije menjana sajla, pa stavljena predugačka, ili da je menjana ručica kvačila pa nema dovoljan hod? Meni je ručica za kvačilo kriva na unutra, debele ručice, ne mogu da upalim motor kad je u brzini (prekidač ne uključi). 

Pre 8 sati, misa-pei je napisao:

Čekaj, nešto mi nije jasno... Teško se šalta, a menjač ne krlja kad se prebaci u brzinu ili iz brzine u brzinu? Da kvačilo ne odvaja, onda bi se čuo mnogo gadan zvuk pri bilo kom šaltovanju. Da li si, kad si skinuo lamele, pokušao da rukom šaltaš? Da pokrećeš korpu rukom i da prebaciš? Da li je i tada polugica pretvrda? 

Kod nekih motora se između šipkice koja razdvaja lamele (koja gura praktično druk lager) nalazi kuglica. Na onom crtežu se ne vidi taj deo. Premda je tada šipkica obično iz dva dela, a između kuglica. Pogledaj na crtežu, ako imaš, od tog segmenta. Možda ga je neko ranije izgubio, pogrešno sklopio...

Takođe, ako ipak kvačilo nema dovoljan hod, da nije menjana sajla, pa stavljena predugačka, ili da je menjana ručica kvačila pa nema dovoljan hod? Meni je ručica za kvačilo kriva na unutra, debele ručice, ne mogu da upalim motor kad je u brzini (prekidač ne uključi). 

Moze motor prilično normalno da salta i bez kvacila, zar ne? Fejzera sam vozio bez kvacila lepše nego sa njim. Svi moderni motori koji imaju quickshifter menjaju bez kvacila uz asistenciju elektronike..

Nego vratimo se na moj problem. Definitivno kvacilo ne odvaja lepo. Bolje je to dosta nego što je  bilo kad sam uzeo motor I pre skidanja lamela. Sada bi na ovo i mogao da se naviknem ali necu:jok:. Dacu mu fore neko vreme da vidim da li ce sam da otpusti i proradi, a ako ne, menjacu lamele.

Opet sam prestelovao sajlu i namestio da hvata na samom vrhu, ali prvu polovinu hoda ručice on pomalo lepi i okreće točak. Nije strasno mogu da ga zadržim rukom ali čim pustim on se okreće.

Od polovine hoda ručice zalepi svom snagom bas kako treba. Takvo kvačilo imam oduvek, znači od pola hvata i motor kreće, do pola pomalo lepi i jebe ale

• MK Obrenovac, 564 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

Sličan problem sam imao na TDM 850. Pogotovo kad je motor hladan i prvo ubacivanje u prvu brzinu lupi i trzne u napred malo. Ako pre ubacivanja zadržiš malo duže kvačilo , bude bolje i kasnije kad se ugreje bude bolje i odvajalo je malo vislje ali nije proklizavalo.

Posle ga rasturim, u međuvremenu kupio nove lamele i opruge i kad sam rasturio lamele su bile dobre u fabričkoj toleranciji ali opruge su bile problem. Vremenom se sabile malo i bile su malo ispod tolerancije.

Pošto sam imao kupljeno i jedno i drugo, zamenim sve i druga radnja , kvačilo lepše odvaja, lepše se dozira a menjac se preporodio pogotovo pri ubacivanju u prvu brzinu.

Tako da je i kod tebe najverovatnije problem samo u oprugama. Dosta njih poturi podloške pod stare platne i popravi situaciju ali opruge nove koštaju oko 15e tako da se ja sa tim ne bi zezao kad se već sve radi za tako male pare.

Zbog tih opruga se lamele i ne odvajaju dovoljno i onda menjač teže radi.

Promenio član NIKOLA 1

pre 52 minuta, NIKOLA 1 je napisao:

Sličan problem sam imao na TDM 850. Pogotovo kad je motor hladan i prvo ubacivanje u prvu brzinu lupi i trzne u napred malo. Ako pre ubacivanja zadržiš malo duže kvačilo , bude bolje i kasnije kad se ugreje bude bolje i odvajalo je malo vislje ali nije proklizavalo.

Posle ga rasturim, u međuvremenu kupio nove lamele i opruge i kad sam rasturio lamele su bile dobre u fabričkoj toleranciji ali opruge su bile problem. Vremenom se sabile malo i bile su malo ispod tolerancije.

Pošto sam imao kupljeno i jedno i drugo, zamenim sve i druga radnja , kvačilo lepše odvaja, lepše se dozira a menjac se preporodio pogotovo pri ubacivanju u prvu brzinu.

Tako da je i kod tebe najverovatnije problem samo u oprugama. Dosta njih poturi podloške pod stare platne i popravi situaciju ali opruge nove koštaju oko 15e tako da se ja sa tim ne bi zezao kad se već sve radi za tako male pare.

Zbog tih opruga se lamele i ne odvajaju dovoljno i onda menjač teže radi.

Hvala na sugestijama, imaću u vidu:takoje:vozicu motor ovako neko vreme(par stotina km) i kontrolisacu kvacilo. Ne bude li boljitka promenicu lamele I opruge.

Pripremaju i se za ovaj posao što sam radio, pregledao sam nekoliko klipova, više u potrazi za informacijom o momentima stezanja srafova,. Međutim sve vezano za Kawasaki na šta sam naišao prezentuju nekakvi Azijati, a ako im promakne pa kažu nešto o momentima to je izraženo u funtamaili nekim drugim merama:na_glavi:

Kad sam isto to tražio za Bmw i

momentalno izlazi gomila kvalitetnih klipova do u sitna creva objasnjeno

Rezime

Premerio sam lamele I medjuploce i one su savršene, jedino nisam našao mere za opruge, što će reći da su možda izašle iz tolerancije.

Cela ova popravka ide malo navrat nanos,jbg.

...kada se lamele i ploce trose kvacilo sve lakse odvaja, do te mere da opruge vise ne drze i kada je kvacilo spojeno (proklizavaju na gasu).

Kada se ploce (pregrevanjem npr.) pokrive onda ne odvaja ali kod tebe se ne vide tragovi pregrevanja, sve deluje bas zdravo.

Da sam ja u pitanju prvo bih prekontrolisao (ponovo) mehanizam koji odvaja (rucica, sajla, poluga u dekli, poluga koja gura (njena duzina)).

Sledeca radnja, ma koliko ti bila cudna :D je razradjivanje ploca i lamela... Sipas mineralno ulje (trebamo nesto vise frikcije), nadjes nizbrdicu, zaletis se i agregat drzis na pola kvacila, znaci osecas motorno kocenje ali pustas da lamele i ploce klizaju jedna uz drugu uz osetni "drag".

Ovo ce ocistiti ploce i lamele, ne preterati, ne pregrevati! 

Ko ima osecaj, moze i u mestu, drzis kocnice, motor u prvu, podignes obrtaje i popustis kvacilo vrlo malo, da se samoocicti. Ponovis par puta sve dok u mestu, u prvoj brzini pod kvacilom ne osetis da uopste ne vucka u napred dok stojis (bez kocnica!)

Mineralku vozis do 1000km i prosipas.

• Podržavam 1

I ovo...

Kada se stave jace opruge (podbace platne, sta god) one bolje drze lamele i ploce stisnute pa na gasu nece/teze kliza. Rucica koju povlacimo bude tvrdja ali samo odvajanje lamela je isto/fiksno.

Tvrdja opruga ne unosi nikakav "drag" kada je rucica kvacila stisnuta a ono odvaja normalno.

Valjda jasno kucam jbg, korpa je dvodelna, njome odvajamo radilicu od menjackog sklopa, razmak izmedju ploca i njihovo odvajanje je fiksno, jedina varijabla je stelovanje sajle i gustina ulja.

• Svrati ponekad, 181 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900 S

ja sam davno imao sličan problem . Nije hteo da odvaja sasvim čak i kad je povučena ručica kvačila. Razni majstori pokušavali bez uspeha ,zatezali sajlu i drugo probali. Ja rasturim korpu i površine na alu delu gde prilikom rada aksijalno klize potisne ploče i lamele ispoliram polir pastom. 

Posle radilo kao podmazano i kvačilo odvajalo idealno .  

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Ovo kvacilo na oko , pod rukom I pod šublerom izgleda savrseno, mnogo lepše i bolje nego kod Bmw-a kod kog sam ovo isto radio. Kod njega je kvacilo 'proradilo'  posle par desetina km voznje, zato i mislim da ovom dam šansu neko vreme.

Moram reci da je razlika sad, u odnosu na stanje kad sam uzeo motor velika, ali se i dalje jasno oseti da u prvoj polovini hoda ručice lamele lepe

pre 1 minut, N.F.S. je napisao:

Kad prolepsa bas se provozaj do Kg, provozas moju Hondu a ja Kawu, bas me zanima :D 

Biće mi zadovoljstvo da se upoznamo:takoje:

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 4889 postova
  • Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4

Drago mi je da si našao šta je problem. Dobre su ove tvoje teme na forumu, uvek nešto lepo sređuješ i dokumentuješ i sigurno će značiti nekom, ubuduće. 

• Sviđa mi se 2

On 18. 5. 2023. at 21:21, N.F.S. je napisao:

Ima li kakvih pomaka, sta "kaze" kawa... 

:moto3:

Stiglo mi je neko motorce od drugara(uvoz iz CH), pa sam nesto slobodnog vremena usmerio ka njemu. U pitanju je Honda Innova 125 i tipičan je primer kako i motor iz uvoza moze da bude jako los i neodrzavan.

Prednje plocice su došle do metala odavno i vozene tako duugo. Lezaj volana ne postoji jer su se sve kuglice razletele i sve klati na sve strane.  Karburator je tek priča za sebe..

Nego Kawa.. nju sam malo provozao juce, sve je isto, sutra cu valjda malo lepši krug napraviti. Bio do Moto Bike ovde u Bg, poručio delove za Innovu i Kawi svecice i filter vazduha, to ću uskoro da uradim.

Montirao sam joj kofer, eto nesto sam ipak uradio:jee1:

On 18. 5. 2023. at 23:13, Jovan Ristic je napisao:

Drago mi je da si našao šta je problem. Dobre su ove tvoje teme na forumu, uvek nešto lepo sređuješ i dokumentuješ i sigurno će značiti nekom, ubuduće. 

Hvala:takoje:. Čim ne smeta, ne može ni da skodi.

Optimista sam što se popravke tice I mislim da bi uskoro trebalo da 'proradi'. Moram reći da mi se motor jako svidja i da cu se potruditi da ga doteram po svom ukusu. Ima par tačaka koje me zuljaju(mentalno i fizicki) pa cu ih rešavati u hodu

Bas bi bilo dobro da se 'skrasim' na njemu neko vreme

• Sviđa mi se 1

Setih se, jos nesto sam uradio:). Kupio sam 'bobine' za zadnju viljusku i adaptere za kucni stender,da mogu ravno da postavim motor bez straha da ce da padne

IMG-c6a1789f85d9025aebedf09763e8daf3-V.jpg

IMG-ec9211d70651ee540ff16683a411322d-V.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja