Jump to content

Moto Zajednica

HONDA NC750X 2023

Recommended Posts

• U prolazu, 31 postova
  • Motocikl: CRF1100 Africa Twin

NC i Strom su za mene ultimativni motori u klasi do 10K. Što kaže kolega, strom je mnogo komforniji i bolje se sedi. NC ima draž DCT-a. Bolji je za grad.

E sad, mišljenja sam da NC ima smisla samo ako je DCT verzija. Ko gleda manuelni bolje je Stroma da pazari. 

ko hoće malo da preskoči 10k, onda Strom 800DE. Nema bolje za 10-11k. Motor ima neviđenu ciklistiku. Kao bicikl je. Zaštita od vetra nije sjajna ali sve ostalo je barem egal ako ne i bolje od mnogo skupljih motora. 

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1625 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Sta ono bese za bocne Hondine kofere, jesu dobri, skupi. 

Imam centralni fabricki i onda imam bas malo opcija da bi uzeo neke druge marke a uzeo bi bocne. 

• U prolazu, 72 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300
21 hours ago, bbocko said:

Evo moja neka zapazanja jer vozim nc750 dct skoro 5 godina. Sve sto cu reci, zao mi da ga zamenim za neki jaci motor...

...
X-ADV sporije ide od NC-a iako imaju iste agregate (drugaciji je prenos podesen kod X-ADV) i zato sto je tezi, i plus X-ADV trosi pola litre vise od NC-a i ima manji rezervoar. Tako da je autonomija manja kod X-ADV-a.

Hvala, već tih 5 godina dovoljno govore 😉 uz ostalo što si naveo.

Kako to da nikada nešto (meni) lepše ne bude i jeftinije, X-ADV je 50% skuplji od NC-a 🙃, čak je i Transalp negde između (mada sam i ja od onih kojima ne odgovara ta njegova unutrašnja guma).
Honda mami na brend NC-om, a X-ADV izgleda gađa kuce T-MAX-a koji su navikli na 15K cene za te maksi-maksi skutere 😉

• Svrati ponekad, 189 postova
  • Motocikl: Honda NC 750XD

Po meni X-ADV ne vredi toliko koliko kosta nov. Za taj novac moze se uzeti daleko ozbiljniji motor NT1100, Tracer 9...i utiska sam pricam iz perspektive Beograda X-ADV mi se nekako pretvorio u japijevski motor za od kafica do kafica. Tipa kao Mini Moris automobili.

Sent from my motorola edge 20 pro using Tapatalk

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 72 postova

Do vozača, čoveka, je kako će da koristi vozilo. Neko "ne silazi sa motora" pa ide i do kafića, na posao, na put... To je lični izbor...

Mene zanima da li X-ADV ima neka tehnička rešenja koja su skupa, koja nema NC ili je naprosto do marketinga, namerno guraju i jeftin i skup sličan motor. Jer znam za primer da je firma, da je ne imenujem, koja pravi propratne materijale u građevinarstvu, prodavala jedno pakovanje po ceni 100, a isto to pakovala u druge džakove po ceni 50, pa neki kupovali po 50, a neki mislili ako plate 100 da će dobiti bolje/kvalitetnije... a ovi imaju zaradu i na 50, a na 100 deru 😉

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 31 postova
  • Motocikl: CRF1100 Africa Twin
28 minutes ago, RankoBg87 said:

Pa x-adv ima drugo vesanje, kocnice, razlikju se al ni ja ne vidim da kosta oko 6k vise. 

Ima suspenziju od Afrike, 6 axis IMU, bolje kočnice, tempomat, bolju tablu, bluetooth povezivanje…. Najveća razlika je u kvalitetu suspenzije. Mnogo je bolji X ADV od NC-a. 

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 905 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV

Ne branim X-ADV, ali osim agregata i menjača dosta toga se razlikuje u korist X-a. Takođe se slažem da to ne vredi tih para, ali na kraju i ja završih na njemu i nisam zažalio. Ne postoji drugi mix i bolji "motor za sve" od njega i tačka. Po gradu praktičan kao skuter ali sa vešanjem motora koje stvarno znači po neravninama, ležećim, ivičnjacima i dovoljno snage za sve zamisli.

Na magistrali je uživancija za vožnju u manuelnom modu, kočnice su baš dobre. Sa odgovarajućim gumama može i dalje od makadama da ide bez problema. Autoput isto ne oseća ali nije baš putna krstarica...

NC mi se oduvek dopadao, iako izgleda kako motor treba da izgleda, dosta toga je ipak "osnovno" na njemu, što ne sprečava da se sa njim uživa u putovanjima i svakodnevnoj vožnji. Nismo svi potpali pod trend da "ispod 1000cc nije za van grada".

• Sviđa mi se 5

• Ne silazi, 7309 postova
  • Motocikl: TDM 900

Za tu razliku u ceni, tj. za 1500 eur kupiš ketridže i zadnji amort za sopstvenu kilažu i imaš sto puta bolje rešenje od fabrike.

• Sviđa mi se 4

• U prolazu, 72 postova
23 minutes ago, QmBGD said:

Ne branim X-ADV, ali osim agregata i menjača dosta toga se razlikuje u korist X-a. Takođe se slažem da to ne vredi tih para, ali na kraju i ja završih na njemu i nisam zažalio. Ne postoji drugi mix i bolji "motor za sve" od njega i tačka. Po gradu praktičan kao skuter ali sa vešanjem motora koje stvarno znači po neravninama, ležećim, ivičnjacima i dovoljno snage za sve zamisli.

Na magistrali je uživancija za vožnju u manuelnom modu, kočnice su baš dobre. Sa odgovarajućim gumama može i dalje od makadama da ide bez problema. Autoput isto ne oseća ali nije baš putna krstarica...

Isto bih želeo motor sa grad, za svaki dan, a da opet nije inferioran na magistrali, za put/autoput. Plus koliko vidim X-ADV može, ko se usudi, i u neki (lakši) offroad (ne mislim na noroad). Pitao sam za razlike u odnosu na NC da bih pred sobom imao opravdanje za toliku doplatu ako se odlučim za njega 😃.

A sada konkretno pitanje, ovo što sam boldovao, pa ako te ne mrzi da napišeš, šta u stvari donosi korišćenje manuelnog moda, da li kasni automatika ili šta?

Za kraj, negde kao da sam čitao da bi ti sledeće prešao na Afriku, pa eto, baš me zanima da li će to biti dobar potez, čitaćemo možda jednog dana 😀 da uporediš.

• Drug član, 905 postova

Mauelni mode jer tako sam kontrolišeš brzine, kočenje motorom i ostalo, nema iznenađenja.

Da ne gušimo temu sa drugim motorom, evo linkovi gde ima moj lagani off-road:

https://forum.bjbikers.com/topic/115318-honda-x-adv-750/page/52/#comments

https://forum.bjbikers.com/topic/115318-honda-x-adv-750/page/49/#comments

Nemogu da nađem gde sam kačio slike, bio sam i na Jankovom kamenu (Golija), na Jahorini sam se skoro do vrha popeo ski stazom, koja je bila mekana sa pomalo snega još, ali sam bio sam pa nisam se usudio da idem dalje...

Promenio član QmBGD
  • Hvala 1

• U prolazu, 12 postova
  • Motocikl: Honda NC 750x

Iskreno mislim da ova dva vozila nisu za porodjenje, jer NC je motor a X-ADV je skuter.

X-ADV po meni super izgleda, ali ja nisam hteo skuter, nisam zeleo tu poziciju sedenja sa nogama gurnutim napred.

Zeleo sam motor, da ga "obgrlim" nogama, zeleo sam manuelni menjac da ga ja presaltam  u nizu pred krivinu i sl, a da bude upotrebljiv u gradu i izabrao sam NCa.

Potencijalni kupac treba da prati svoje zelje, potrebe..... i da izabere sta misli da mu vise  prija  😊

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 3

• Drug član, 905 postova

To šaltanje svi potenciraju kao nešto jako bitno što ne može da se radi sa DCT, što je totalno pogrešno - mauelni mod menjanja i sve sam kontrolišeš. Jedino kada menjač sam promeni stepen prenosa je kada prebaci u 1. brzinu je kada se zaustaviš. Osim razlike u ceni nabavke, manuelni menjač nema nijednu prednost u odnosu na DCT.

• U prolazu, 12 postova

Kao što rekoh stvar ukusa i zelja 😊

Vozim automobil automatik, vozio sam gomilu manuelaca.

Automatik "gospodski" samo teras, lagano, salta odlicno..... ali, uvek ima ali 😊, ali ako hoces da vozis malo ostrije, da sam kocis motorm pred krivinu, da izlazis iz krivine u brzini kojoj zelis, cak i kod preticanja mozes brze nastimovati manuelni jer znas koji obrtaji mu trebaju da bi najvise vukao.

Manuleni mod na automatiku, realno ne moze da se poredi sa pravim manuelcem, sve je do stila voznje i sta zapravo volis.

• Drug član, 905 postova

Kada si ti uporan biću i ja - probaj  prvo NC sa DCT pa nam reci šta ne možeš sa njim što radiš sa klasičnim menjačem. Čak verujem da je menjanje više brzina odjednom brže sa DCT. 

Kod auta sa menjačem sa dva kvačila takođe ne vidim prednost klasičnog menjača, sve je osetno brže...

• U prolazu, 12 postova

Nisam uporan, samo iznosim svoje misljenje.

NCa sa DTC sam probao, salta super.

Moras da shvatis da smo svi razliciti, nekom NC trosi 2.5L a nekom 4.5 a isti motor, znaci nemaju svi isti stil voznje, potrebe, nacin na koji vide i dozivljavaju voznju.

Postujem svaciji izbor, ali ja recimo nikada ne bih dao za skuter 13k+ , vec bih se razmisljao izmedju Transalpa, Ktm 790 i BMW GS 800. To ne znaci da je to bolje, jednostavno meni se to svidja vise i prija mom stilu voznje vise.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 905 postova
pre 24 minuta, Šoomi je napisao:

ali, uvek ima ali 😊, ali ako hoces da vozis malo ostrije, da sam kocis motorm pred krivinu, da izlazis iz krivine u brzini kojoj zelis, cak i kod preticanja mozes brze nastimovati manuelni jer znas koji obrtaji mu trebaju da bi najvise vukao.

Manuleni mod na automatiku, realno ne moze da se poredi sa pravim manuelcem, sve je do stila voznje i sta zapravo volis.

Ne pričamo o skuteru, pričamo o DCT menjaču za koji tvrdiš da ne može nešto što manuelni može, što nije tačno. Ništa više, ništa drugo.

• U prolazu, 12 postova

Sve moze DTC ili bilo koji noviji automatik u kolima.

Ne znam za motore nisam vozio, zato sam i pomenuo automatske menjace na automobilima novije generacije sa kojima imam iskustva.

Sve moze da pruzi, ne moze nikada MENI LIČNO da pruzi isti osecaj pri dinamicnijoj voznji.

Znaci moje misljnje, moj osecaj.... nadam se da je OK i prihvatljivo da neko misli i oseca drugacije.

Ne bih dalje, nema potrebe da ja kvarim ovako lepu i korisnu temu beskorisnim prepiskama.

• Drug član, 1625 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Evo i ja da zabiberim :D
Nek je DTC na prvom mestu pa 10 prazno pa manuelni izabrao bi manuelni, tako volim i to je to, da sam hteo nesto da mi radi samo vozio bi skuter davnih dana, prosto volim kvacilo :lol2:

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Haha 1
  • Podržavam 2

• BJB Maxi scooter club, 1656 postova

Tako je... DCT mozes voziti manuelno plus sto i kad je u D ili S,opet na - mozes dobiti ono sto ti treba,a to su obrtaji za izvlacenje ili ulazak u krivinu,preticanje... 

• U prolazu, 28 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL750

Samo još jedna informacija ukoliko neko gleda Transalp i NC750X:

NC750 ima tako nisko težište da sam sa mojih 170cm bez problema mogao da ga držim, sećam se da sam baš imao subjektivan osećaj stabilnosti dok sam sedeo na njemu.

Sa Transalp-om koji sada vozim je skroz druga priča, svako rangiranje po gradu iziskuje koncentraciju i to nije samo visina sedišta.

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja