Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 22, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan On 20.2.2023. at 12:16, BokyBoy je napisao: @marcosPisao sam negde o tome već, prvo proveri ležaj volana, ako treba zameni ga i dotegni na propisanu meru, i nasteluj ogibljenje za svoju težinu pa tek onda razmišljaj o amortizeru.Moje mišljenje je da ti za ulicu ne treba, ako ne tockiras I voziš normalno, jednostavno, nekim motorima je potreban, nekima ne... npr Busa ga ima fabricki, 12-ica ne, I ne treba joj, za sve ove godine mi nije zatrebao, Kawa se ponaša kao da je na šinama, naravno dobre gume, dobar ležaj i nastelovano Ohlins ogibljenje.Ne tockiram ali kada se nekada sam propne na ubrzanju, samo prebacim u višu i nastavim dalje, ne puštam gas, on sam spusti tocak, nikada se nije zatresao ili zavoblovao, čak ni na neravninama na putu. Vidim da stavljaju ljudi i na njega neke aftermarket amortizere, ja ga toliko dobro poznajem i toliko je predvidljiv motor da stvarno nemam potrebu.Odavno sam na hipersport krmačama da sam i zaboravio šta je R motor, više se ni ne sećam koji motor mi je imao amort volana a koji ne. Sto rece neko, mislim da je bolje da poradis na svojoj tehnici vožnje i da pustiš da se ti I motor još malo naviknete jedno na drugo, nego da bacas pare bezveze.A ako baš hoćeš, po meni je bolje uzeti original polovan pa ga reparirati nego neki Kineski. Извини колега нигде не могу да нађем значење ове речи. Шта значи завобловао? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6320 Napisano Februar 22, 2023 (promenjeno) Enduraš, 6368 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan To ti je izvedeno od reci wobbling. Promenio Februar 22, 2023 član aca-pn 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sale600 294 Napisano Februar 22, 2023 Svrati ponekad, 374 postova Lokacija: Valpovo Motocikl: MT 07 Prijavi odgovor kao problematičan Tank slapper Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 22, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan pre 14 minuta, aca-pn je napisao: To ti je izvedeno od reci wobbling. Хвала, извии не могу да претанем да се смејем Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 22, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan pre 15 minuta, sale600 je napisao: Tank slapper Како се то каже по наши? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maza1 1227 Napisano Februar 22, 2023 Zainteresovan, 512 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300 Prijavi odgovor kao problematičan 6 hours ago, Мали Ћаћа said: Извини колега нигде не могу да нађем значење ове речи. Шта значо завобловао? Wobble, zavoblovao= started to wobble. Pretpostavljam da bi prigodna srpska reč bila: lelujanje. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6320 Napisano Februar 22, 2023 Enduraš, 6368 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan pre 15 minuta, Мали Ћаћа je napisao: Како се то каже по наши? Ne bi verovao koliko se engleskih izraza koristi u komunikaciji kod nas, naročito kod mladje generacije i što je najgore za 99% njih postoji srpska reč. I mene to nervira, ali šta da se radi, to je sada u trendu ili što bi se reklo "in" 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marcos 404 Napisano Februar 22, 2023 Svrati ponekad, 107 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha FZ1-S Fazer Prijavi odgovor kao problematičan Da li neko zna koji je razlog da se trkački stabilizatori repariraju mnogo češće od onih koji se voze na ulici(naprimer fabričkih stabilizatora)? "Ulični" mnogo više predju i dugotrajniji su ako sam dobro pohvatao konce Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13550 Napisano Februar 22, 2023 Ne silazi, 6023 postova Prijavi odgovor kao problematičan Evo ko ce da mi kaze kako se tank slapper kaze po naski? Samaranje rezervoara? Sa svojih 50 godina tesko da spadam u mladje generacije a iskreno lektorisanje izraza mi je na kraju liste prioriteta ukoliko se razumemo. Namera mi je bila da svojim pisanjem mozda pomognem nekom ko pita a ne da se bavim jezickim nedoumicama. Razumem da nekom smetaju strane reci ali stvarno ne razumem da se diskusija svede samo na to a da pokretac teme ne dobije odgovor. Prihvatam da daleko manje znam od NIkole na ovu temu kao i na bilo koju tehnicko-trkacku temu i pisem iskljucivo na bazi licnog iskustva sa internet tehnickim znanjem 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 22, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Pre 21 sati, aca-pn je napisao: Ne bi verovao koliko se engleskih izraza koristi u komunikaciji kod nas, naročito kod mladje generacije i što je najgore za 99% njih postoji srpska reč. I mene to nervira, ali šta da se radi, to je sada u trendu ili što bi se reklo "in" Ја сам читао 3 пута цео одговор и нисам могао да се досетим шта би то значило. Хвала на одговору Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 22, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Pre 9 sati, maza1 je napisao: Wobble, zavoblovao= started to wobble. Pretpostavljam da bi prigodna srpska reč bila: lelujanje. Хвала на одговору 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 22, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan On 22.2.2023. at 1:10, dvlns je napisao: Evo ko ce da mi kaze kako se tank slapper kaze po naski? Samaranje rezervoara? Sa svojih 50 godina tesko da spadam u mladje generacije a iskreno lektorisanje izraza mi je na kraju liste prioriteta ukoliko se razumemo. Namera mi je bila da svojim pisanjem mozda pomognem nekom ko pita a ne da se bavim jezickim nedoumicama. Razumem da nekom smetaju strane reci ali stvarno ne razumem da se diskusija svede samo na to a da pokretac teme ne dobije odgovor. Prihvatam da daleko manje znam od NIkole na ovu temu kao i na bilo koju tehnicko-trkacku temu i pisem iskljucivo na bazi licnog iskustva sa internet tehnickim znanjem Поштујемо ми твоје писање. Само пиши и не води бригу 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 22, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, marcos je napisao: Da li neko zna koji je razlog da se trkački stabilizatori repariraju mnogo češće od onih koji se voze na ulici(naprimer fabričkih stabilizatora)? "Ulični" mnogo više predju i dugotrajniji su ako sam dobro pohvatao konce Амретизер волана би требао да се сервисира свакох 10.000 км за вожњу на улици и једном у сезони за вожњу на стази. Е сад мало ко то ради док семеринзи истог не почму да балаве. Вожња на стази захтева бржи и тежи рад самог амортизера и притом се уље унутар истиг загрејава много брже него кад возиш магистралним путем. Кад се уље прегреје створи ваздушне мехуриће и тада амортизер не ради како треба. Рецимо 95% амортизера волана данас у употреби је зрело за сервисирање без грешке 1 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13550 Napisano Februar 23, 2023 (promenjeno) Ne silazi, 6023 postova Prijavi odgovor kao problematičan I da se nadovezem nadam se da necu biti pogresno shvacen. Na stazi oni stvarno brzi momci prolaze uvek istom putanjom i traze uvek neku stotinku vise samim tim od motora ocekuju da se uvek ponasa isto stoga i svako servisiranje bilo cega na motoru se obavlja cesce da bi performanse svakog sklopa bile uvek iste. Na ulici tebi cak i u istoj krivini put u dva prolaska moze biti drugaciji, putanje zavise od mnogo faktora i tvoja voznja se razlikuje svaki put. Samim tim neces ni osetiti neke minimalne razlike u performansama ogibljenja ili amortizera volana ili bilo kog sklopa pa su servisni intervali duzi. Kvalitet izrade sklopova je takodje drugaciji odnosno "ulicni" delovi imaju vece tolerancije, manje preciznog podesavanja i cak i losiji kvalitet izrade i samih materijala sve i kada se radi o istom proizvodjacu. Jako bitno je da znas ako stavis amortizer volana nije cilj da ga zategnes do kraja, i dalje mora korman da se krece levo desno slobodno bez primene velike sile i i dalje od tebe i tvoje reakcije zavisi koliko ce on biti koristan. Ako u nezeljenoj situaciji ti rukama nastavis da "udaras kontru" umanjices njegovu efikasnost svakako. Promenio Februar 23, 2023 član dvlns 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 27, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan On 22.2.2023. at 22:17, dvlns je napisao: I da se nadovezem nadam se da necu biti pogresno shvacen. Na stazi oni stvarno brzi momci prolaze uvek istom putanjom i traze uvek neku stotinku vise samim tim od motora ocekuju da se uvek ponasa isto stoga i svako servisiranje bilo cega na motoru se obavlja cesce da bi performanse svakog sklopa bile uvek iste. Na ulici tebi cak i u istoj krivini put u dva prolaska moze biti drugaciji, putanje zavise od mnogo faktora i tvoja voznja se razlikuje svaki put. Samim tim neces ni osetiti neke minimalne razlike u performansama ogibljenja ili amortizera volana ili bilo kog sklopa pa su servisni intervali duzi. Kvalitet izrade sklopova je takodje drugaciji odnosno "ulicni" delovi imaju vece tolerancije, manje preciznog podesavanja i cak i losiji kvalitet izrade i samih materijala sve i kada se radi o istom proizvodjacu. Jako bitno je da znas ako stavis amortizer volana nije cilj da ga zategnes do kraja, i dalje mora korman da se krece levo desno slobodno bez primene velike sile i i dalje od tebe i tvoje reakcije zavisi koliko ce on biti koristan. Ako u nezeljenoj situaciji ti rukama nastavis da "udaras kontru" umanjices njegovu efikasnost svakako. Олинсов амортизер волана који се уграђује као основна опрема је исте квалитете као онај што купиш као додатна опрема од истог произвођача. За остале аортизере који долазе се слажем да су неквалитетнк и мало ко хоће да их сервисира Ја знам шта си хтео да кажеш, али си све окренуо за 180 степени. По овом горе написано и не треба да се монтира амортизер волана. За оне чланове који су неискусни можда би било боље да исправиш што си написао. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13550 Napisano Februar 27, 2023 Ne silazi, 6023 postova Prijavi odgovor kao problematičan Meni su neki ljudi rekli da ova dva amortizera volana nisu istog kvaliteta a i cene na oglasima mi govore u prilog te tvrdnje. Slazem se da znas daleko vise od mene i ako gresim drago mi je da naucim nesto novo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 27, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, dvlns je napisao: Meni su neki ljudi rekli da ova dva amortizera volana nisu istog kvaliteta a i cene na oglasima mi govore u prilog te tvrdnje. Slazem se da znas daleko vise od mene i ako gresim drago mi je da naucim nesto novo. Сви делови унутар оба су потпуно исти. Само је разлока у оном како они кажу резервар који се у горњем попуњава са два клипа и опругом, а у доњем са сунђерастим улишком ( мада олинс има опцију да се надогради са истим деловима као горњи) Наводно веома врзо тркачи могу да поломе ушку амортизера где се монтира на рам (доњи) па је зато Олинс направио додатан носач. Горњи је скупљи због делова које користе. Што је сасвим опрабдавајуће Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13550 Napisano Februar 27, 2023 Ne silazi, 6023 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nije mi bas jasno sad, ja sam napisao da amortizer koji ide kao OEM nije istog kvaliteta kao aftermarket ti mi repliciras da je Ohlins apsolutno istog kvaliteta i sad napises da je razlika u nekim delovima koji mogu naknadno da se kupe i da je potpuno logicno da je aftermarket skuplji zbog delova koje koriste Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Februar 27, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan У кратким цртама ако желиш да направиш фабричку уградеу олунса да буде као опција само купиш те делове и све је исто. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 16901 Napisano Februar 28, 2023 Integrisan, 8299 postova Prijavi odgovor kao problematičan Eto, sad meni kao zainteresovanoj strani za neki drugi motor, ništa nije jasno. Meni ovde deluje da je @dvlns u pravu, tj. ako treba da se nešto dokupi i naknadno ugrađuje da bi bili isti, onda nisu isti majku mu, zar ne? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13550 Napisano Mart 1, 2023 Ne silazi, 6023 postova Prijavi odgovor kao problematičan Molio bih samo da mi kaze ko je obrisao poslednja dva posta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9540 Napisano Mart 1, 2023 Drug član, 4391 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan ја сам обрисао јер смо отишли далеко од теме. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13550 Napisano Mart 1, 2023 Ne silazi, 6023 postova Prijavi odgovor kao problematičan Vidi iz mog ugla trudio sam se da se drzim teme u svakom postu. Moje "znanje" je iz druge ruke da kazem tako, odnosno bazirano na citanju i raspitivanju, tvoje je iz prve ruke servisiras ih i prosla ti je verovatno gomila kroz ruke Ja sam nesto napisao sa cime se nisi slozio i postavio ti pitanja kako bih dobio jos neke informacije jer samo na taj nacin mogu da upotpunim znanje i eventualno vidim da li sam u zabludi ili ne. Sto se mene tice nisam bio u zabludi i nisi me demantovao. Ostali neka odluce za sebe. Zasto si ti licno to protumacio ne znam i nije moj problem ali nisam ocekivao uvrede. Iz mog ugla protumacili smo da postoji razlika u kvalitetu kompletnog proizvoda koji ide u prvu ugradnju i onog koji se kupuje naknadno, objasnio si da razlika nije u samom amortizeru vec u delu koji se odnosi na stelovanje i konstrukciji kacenja i da je svakako zbog ugradjenih delova logicno da je skuplji aftermarket. U svakom slucaju ja stavljam tacku na raspravu a ako je nekom bilo sta iz mog pisanja korisno super a isto tako ako je neko mislio da sam napisao nesto sto nije istina mislim da smo dosli do odgovora. Ko bude kupovao makar ce znati zasto postoji razlika u ceni polovnih posto nov za prvu ugradnju ni ne znam da li moze da se kupi. Mogu samo da dodam da cu se truditi da ti se vise ne obracam licno na forumu jer ocigledno se nesto ne razumemo najbolje. 2 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MarkoMoto 794 Napisano Mart 1, 2023 (promenjeno) Zainteresovan, 490 postova Prijavi odgovor kao problematičan pre 47 minuta, Мали Ћаћа je napisao: ја сам обрисао јер смо отишли далеко од теме. Kao prvo, kako si obrisao ako nisi moderator ili administrator? Ko ti je dodelio tu mogucnost i po kom osnovu? To sto ti vrhunski srafis motore tamo negde daleko ti ne daje za pravo da na svoju ruku ljudima "guras krpu u usta". Kao drugo, sad niko nema pojma o cemu vas dvojica pricate kad se brisanjem nekog dela gubi kontekst kompletnog razgovora. I ljudi stalno zaboravljaju pojam reci "FORUM" sto je mesto za RASPRAVU a ne klan istomisljenika! Promenio Mart 1, 2023 član MarkoMoto 2 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 13550 Napisano Mart 1, 2023 Ne silazi, 6023 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da dodam samo jer je meni bitno, Nikoli sam se obracao za savete i dobijao ih i svakako da je njegovo znanje daleko vece od mog po pitanju tehnike. Ni u jednom momentu ne bih sebi dao za pravo da pokusam da polemisem na tu temu jer sam pre dve godine naucio da koristim plus i minus srafciger. Oko delova i zasto nesto kosta vise od neceg drugog se trudim da saznam sto vise kako bih doneo odluku za sebe sta hocu da kupim i delio sam licna iskustva i saznanja koja sam uspeo da prikupim na raznim stranama 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...