mickeyZ 1192 Napisano Januar 25, 2023 Zainteresovan, 313 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Rece mi jedan pub, kamere u Beogradu su sve proradile i formirali su odeljenje za nadzor, tj. ljudi koji ce pratiti te kamere. Do sad nisu nesto softverski bile uvezane, pa je kako koja radila a nisu ni ljudi imali dovoljno ali su sad formirali to odeljenje. E sad koliko je sve to tacno ne bih znao ustvrditi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2053 Napisano Januar 25, 2023 Drug član, 808 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sam napisao u drugoj temi, ali je relevantno i ovde Videću kada se setim ponovo da se provozam da vidim da li se nešto promenilo, ali je situacija pre par meseci bila ovakva. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 17216 Napisano Januar 25, 2023 Vozim motor, nisam BAJKER, 2392 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, Atorn je napisao: Nije za brzinu. Obično tu na trotoaru stoje saobraćajci sa tronošcem. Video sam malopre da nisu, po danu, obicne Bulet kamere, nego sam se sinoc nesto istripovao a bio mrak i isao sam mnooogo brzo...Hvala 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lemy 1050 Napisano Januar 26, 2023 Drug član, 1077 postova Lokacija: Novi Sad-Sabac Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure Prijavi odgovor kao problematičan Pogledao sam i ja jutros tu kameru na Manualu, to je obična kamera ( malo i zarasla u bršljan) snima saobraćaj. Mislim tu i ne možeš nešto da jurcaš, posebno ne u spiscu ujutrru kada je gužva, a tu je baš suženje iz 2 u 1 traku, ali svakako treba paziti Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8764 Napisano Januar 27, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1913 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Da ostanemo u jednoj temi... On 21.11.2022. at 20:46, Mr_Wolf je napisao: Ili možda koriste sistem optičkog merenja brzine. Ove kamere sigurno imaju tu mogućnost, ali, koliko se sećam taj način merenja nije regulisan našim zakonom, pa samim tim ne može ni da se koristi na sudu. Ako pod "optički sistem" misliš na kompjutersku analizu snimka kamere, u pravu si. Hoću da kažem - lidar radi pomoću lasera, pa je tehnički i to "optički sistem" ali pretpostavljam da nisi mislio na to. Sad sam baš gledao "Pravilnik o merilima brzine" i ni ne spominje se mogućnost analize snimka - brzinu mogu da izmere samo radar, lidar i senzor. Nema četvrto. Drugim rečima, dok ne promene zakon/pravilnik, ili dok ne krenu da montiraju veće budže na one konstrukcije, nema merenja brzine "na svakom ćošku". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2053 Napisano Januar 27, 2023 (promenjeno) Drug član, 808 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Da, govorio sam o sistemima merenja brzine koji ne emituju nikakve zrake koje bi uređaj mogao da detektuje. Znam da nije regulisano zakonom zato što većina kamera koje su kupovali ima mogućnost takvog (možda je bolje reći softverskog) merenja brzine, ali su se žalili kako ne smeju da koriste tu funkciju zbog regulacija. Sa druge strane, ni biometrijska identifikacija preko kamera nije regulisana zakonom, pa su ljudima koji su bili na protestu slali kazne. Nije baš da se kod nas čovek može osloniti na zakon. Inače, to o čemu govorim ovako izgleda: Ili ovako Promenio Januar 27, 2023 član Mr_Wolf 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4972 Napisano Januar 27, 2023 Drug član, 1878 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Mislili ste na pasivno merenje brzine. Prema praviniku ispade da su sve metode merenja aktivne. Senzor nije lepo definisan šta je, ali vrlo verovatno je da radi na principu indukcije. Verovatno može biti i optički, pa da tako uguraju i kamere u tu kategoriju 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8764 Napisano Januar 28, 2023 (promenjeno) 4_tocka_i_karoserija, 1913 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan On 27.1.2023. at 14:34, Skyrunner je napisao: Mislili ste na pasivno merenje brzine. Prema praviniku ispade da su sve metode merenja aktivne. Senzor nije lepo definisan šta je, ali vrlo verovatno je da radi na principu indukcije. Verovatno može biti i optički, pa da tako uguraju i kamere u tu kategoriju Ja čak mislim da se jasno misli na one kamere na autoputu što kao mere prosečnu brzinu. 3) merila sa čvrsto ugrađenim senzorima, koji brzinu kontrolisanog vozila određuju na osnovu merenja vremena prolaza kontrolisanog vozila između dva ili više čvrsto ugrađenih senzora (u daljem tekstu: senzorska merila). Ovo meni zvuči kao to, ali poenta je što ne može biti jedna (relativno) obična kamera, a da negde u pozadini softver "izmeri" brzinu na snimku, makar se sve dešavalo u realnom vremenu. A da, naravno, kao i mnogo toga, senzori nisu jasno definisani kako oni ne bi morali da se cimaju... Promenio Januar 28, 2023 član zaludan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4972 Napisano Januar 28, 2023 Drug član, 1878 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan I ne očekujte od Prekršajnog suda bilo šta smisleno pošto oni baš i nisu sposobni za to. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2053 Napisano Januar 28, 2023 (promenjeno) Drug član, 808 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, zaludan je napisao: Ja čak mislim da se jasno misli na one kamere na autoputu što kao mere prosečnu brzinu. 3) merila sa čvrsto ugrađenim senzorima, koji brzinu kontrolisanog vozila određuju na osnovu merenja vremena prolaza kontrolisanog vozila između dva ili više čvrsto ugrađenih senzora (u daljem tekstu: senzorska merila). Ovo meni zvuči kao to, ali poenta je što ne može biti jedna (relativno) obična kamera, a da negde u pozadini softver "izmeri" brzinu na snimku, makar se sve dešavalo u realnom vremenu. A da, naravno, kao i mnogo toga, senzori nisu jasno definisani kako oni ne bi morali da se cimaju... Govorimo o dve različite stvari. 1. Kamere na auto putu ne mere ništa. Slikaju auto prvi put dok sistem u pozadini daje tačno vreme fotografije. Nakon završetka merene sekcije kamera ponovo slika vozilo i daje tačno vreme druge fotografije. Rastojanje sekcija je unapred precizno izmereno. Ukoliko je vreme između dve fotografije kraće nego što je potrebno da se definisano rastojanje pređe dozvoljenom brzinom - računa se prosečna brzina i u skladu sa tim se piše kazna. Komplikacija kod tog sistema je timestamp sistem koji daje precizno vreme svim kamerama, zato što na prvoj i na drugoj kameri mora biti identično vreme, sve ostalo je relativno jednostavna matematika. 2. Kamere o kojim sam govorio gore sa "optičkim" ili "softverskim" merenjem brzine rade drugačije. Kao što se vidi na prvom snimku, predefiniše se određena precizno izmerena zona - npr. 50 ili 100m. Kamera u sebi ima sistem merenja vremena koliko je vozilu potrebno da pređe tu zonu i na osnovu toga daje brzinu. Te zone mogu biti duže i kraće, kao što se vidi na drugom snimu, ali kraće rastojanje negativno utiče na preciznost merenja, uzevši u obzir da broj frejmova koje snima kamera ima mnogo veći uticaj na konačni rezultat. Matematički gledano - ako se meri sekcija od 1m - Kamera snima npr. 30FPS, pri 100km/h će na sekciji od 1m uspeti da napravi samo jednu sliku i to neće biti dovoljno za izvlačenje brzine. Sekcija od 100m - kamera snima 30fps, vozilo se kreće brzinom od 100km/h - napraviće 3-4 snimka. I dalje ne dovoljno precizno da se sa sigurnošću utvrdi brzina. Na sekciji od 1km već ne pravi nikakvu razliku. Naravno i kamere mogu da hvataju više frejmova i da se snima različito rastojanje, ali je to koncept. To je suštinski razlog zašto je merenje sa ovakvim sistemom teško pravno održivo. A ponavljam, koliko se sećam, sve nadzorne kamere (ove nove kineske) koje su postavljene po zemlji imaju mogućnost takvog snimanja brzine. Promenio Januar 28, 2023 član Mr_Wolf Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8764 Napisano Februar 7, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1913 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Naravno, ostaje pomalo nejasno šta i kako sa "žutim" jer negde drugo pročitah da ima raznih opcija podešavanja, ali naravno, mi niti znamo, niti ćemo ikad saznati da li je pametnije "nabosti kočnicu" i rizikovati da te odvali neko od pozadi, ili će postojati sekund-dva tolerancije, ili će neko gledati video zapis i procenjivati, ili... Jbg... http://www.rts.rs/upload/thumbnail/2023/02/06/8299605_jam-g6af3964c21280.jpg MUP: Od 10. februara kažnjavanje za prelazak na crveno svetlo na osnovu video-snimaka WWW.RTS.RS Saobraćajna policija će u petak, 10. februara, početi sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8764 Napisano Februar 14, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1913 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Mene "oduševljava" podatak o alkoholisanim/drogiranim vozačima. Ako uzmemo u obzir da patrole verovatno ni ne zaustavljaju nikog ko nije prekoračio ograničenje (bar tako rade ovi pored kojih ja prolazim), ispada da je i dalje u saobraćaju cca 10% vozača "pod uticajem" nečeg. Čuvajte se ljudi. Za tri dana 13.000 vozača u Srbiji vozilo nepropisnom brzinom WWW.B92.NET Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11193 Napisano Februar 26, 2023 Ne silazi, 2244 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan Potrebna je pomoc ko je upoznat sa saobracajnim kamerama u Smederevu,i to onaj deo ulazak preko mosta od Kovina,preko Radinac ,pored zeljezare izlaz prema Pozarevcu.Lokacije ako moze. Cesto koristim tu putanju za neke izlete autom ,pa da znam gde da budem posebno oprezan. Google мапе WWW.GOOGLE.RS Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GR 46 4880 Napisano Februar 26, 2023 Sreca i osmeh su kljuc svega ..., 386 postova Lokacija: Beograd Motocikl: ... Pčelica :) ... FZ6 N... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, cezarpa je napisao: Potrebna je pomoc ko je upoznat sa saobracajnim kamerama u Smederevu,i to onaj deo ulazak preko mosta od Kovina,preko Radinac ,pored zeljezare izlaz prema Pozarevcu.Lokacije ako moze. Cesto koristim tu putanju za neke izlete autom ,pa da znam gde da budem posebno oprezan. Google мапе WWW.GOOGLE.RS Budi , Smederevo ima kamere na svim ulazima u grad koje šalju čestitke .. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8764 Napisano Februar 26, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1913 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Smederevo je bukvalno test-poligon za kamere. Tamo je prvi počeo sa radom sistem za proveru registracija, i sad se više ne sećam šta beše drugo - da l' možda ovo za crveno što jenod skoro u BG aktivno, ili brzina... bem li ga, ali znam da sam u par navrata naleteo na tv na neke priloge o testiranju sistema baš u Smederevu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gejmer 16 Napisano Februar 26, 2023 U prolazu, 13 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: Suzuki Bandit 600N Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, cezarpa je napisao: Potrebna je pomoc ko je upoznat sa saobracajnim kamerama u Smederevu,i to onaj deo ulazak preko mosta od Kovina,preko Radinac ,pored zeljezare izlaz prema Pozarevcu.Lokacije ako moze. Cesto koristim tu putanju za neke izlete autom ,pa da znam gde da budem posebno oprezan. Google мапе WWW.GOOGLE.RS Ta putanja koju si naveo nije pokrivena kamerama zato što su kamere na ulazu u Smederevo, a ti ovde ideš obilaznicom. Ako se ide iz Kovina i odmah posle mosta skrene za Smederevo oko 1km odatle ima kamera(mislim da je 40 ograničenje). Ako se iz Radinca posle rampe krene za Smederevo oko 1.5km odatle ima kamera, 30 je preko dana, a posle 21:00 je 50(provereno, prolazim tu svaki dan) samo nisam siguran od koliko sati ujutru kreće 30. To je to što se tiče kamera sa te strane Smedereva(Kovin - Radinac). I još jedna stvar, postavljeni su znakovi za ove dve kamere. Odakle počinje da snima i gde se završava. Tako da tačno znate gde treba da usporite 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12918 Napisano Februar 26, 2023 Ne silazi, 7414 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan To je to, kao što je Gejmer objasnio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1608 Napisano Februar 26, 2023 Drug član, 1006 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Danas sam video dva vozila redovna policijska kola, patrolna. Gore postavljene kamere. Verovstno pecaju neregistrovana vozila i snimaju situaciju u saobracaju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Patriota 664 Napisano Februar 26, 2023 Zainteresovan, 449 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan 6 minutes ago, Zarkela said: Danas sam video dva vozila redovna policijska kola, patrolna. Gore postavljene kamere. Verovstno pecaju neregistrovana vozila i snimaju situaciju u saobracaju. Imaju softver za prepoznavanje tablica i podataka vlasnika vozila.Ako je vozilu istekla registracija ili je pod potragom,ako je vlasniku istekla vozacka ili je pod zabranom,taj sistem.Konkretno ne prepoznaju i ne beleze trenutne saobracajne prekrsaje 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11193 Napisano Februar 27, 2023 Ne silazi, 2244 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan 7 hours ago, Patriota said: Imaju softver za prepoznavanje tablica i podataka vlasnika vozila.Ako je vozilu istekla registracija ili je pod potragom,ako je vlasniku istekla vozacka ili je pod zabranom,taj sistem.Konkretno ne prepoznaju i ne beleze trenutne saobracajne prekrsaje Samo to nije brzina vozila koje dolazi u susret? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Patriota 664 Napisano Februar 27, 2023 Zainteresovan, 449 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, cezarpa said: Samo to nije brzina vozila koje dolazi u susret? Ne,ne mere brzinu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Rik 190 Napisano Februar 27, 2023 Svrati ponekad, 229 postova Lokacija: Grocka Motocikl: Yamaha XJ900S Diverzija Prijavi odgovor kao problematičan Ima kamera kod kovinskog mosta, šta ona snima? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7774 Napisano Februar 27, 2023 -, 1755 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, Zarkela je napisao: Danas sam video dva vozila redovna policijska kola, patrolna. Gore postavljene kamere. Verovstno pecaju neregistrovana vozila i snimaju situaciju u saobracaju. Pre neki dan zakacim neki parkirani auto, pozovem mup i kad je dosla uvidjajna ekipa jedan ode u zgradu da trazi vlasnika, a ja sa ovim drugim blejim ispred, pricamo. I spominjemo bas te kamere na kolima, kaze snimaju tablice i tako pecaju neregistrovane, a isto i ako vlasnik vozila ima zabranu iskace upozorenje. U oba slucaja zaustavljaju vozilo, ne salju prijavu na kucnu adresu, da se ne bi javila baba kojoj dozvola sluzi samo za takve slucajeve Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gejmer 16 Napisano Februar 27, 2023 U prolazu, 13 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: Suzuki Bandit 600N Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Rik je napisao: Ima kamera kod kovinskog mosta, šta ona snima? Kod mosta, sa strane Kovina, ima samo jedna kamera na banderi pored puta. Mislim da je to samo nadzorna kamera. Ja tu uglavnom vozim između 80 i 100 i nikad mi ništa nije stiglo(ograničenje na mostu je 60). Jedino ako nisu stavili neku novu kameru pošto nisam dugo tu prolazio pa ne znam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Februar 27, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, ser je napisao: spominjemo bas te kamere na kolima, kaze snimaju tablice i tako pecaju neregistrovane, a isto i ako vlasnik vozila ima zabranu iskace upozorenje. U oba slucaja zaustavljaju vozilo, ne salju prijavu na kucnu adresu, Konkretno, ako se mimoidjes sa takvim vozilom i oni te zapaze ali nisu u prilici da se okrenu i pojure/zaustave, sta onda. Ide prijava ili ne. Registracina nalepnica ... imal ona nekog udela u snimanju ili ne. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...