Jump to content

Moto Zajednica

Moto tura koja to i nije (Jadranka i bonus 2022)

Recommended Posts

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Drugari, na red je stigao i drugi putopis.
Za razliku od prvog, ovaj pišem dok moto tura "traje", tako da praštajte zbog neredovnog pisanja.
Trenutno sam u poseti sestri u Hamburgu, a tura još nije gotova, motor i ja se još nismo vratili u Novi Sad, pauziramo u Bg i naravno da nije u planu najbližim putem nazad..
Kao i prvi putopis (link), biće od svega po malo... Smeha, suza (i lepih i manje lepih), druženja, solo vožnje, novih poznanstava, i ono zbog čega smo svi ovde, a to je dobra klopa... Ah, da, malo smo se i vozili, za 10 dana 4000 kilometara.

Zašto ovakav naziv.. Krenuo sam sa okvirnim planom, koji se promenio usput više puta, a nisam hteo da opišem samo vožnju po Jadranci, već i ono što je do te vožnje dovelo, pa i neke "posledice". Kako ja nisam imao plan, tako neću ni vama otkrivati, nego ćemo proputovati zajedno, a po kilometraži se vidi da ima materijala..

Ko hoće, trk po kacigu, krećemo!

 

  • Sviđa mi se 17

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Pripreme pred put:
jednu celu subotu čistim od obaveza i ugovaram servis i zamenu guma sa @abarth_maniac i @Jovan Ristic, motorče već na dobrih 21k km, gume već ne ulivaju sigurnost, tako da se znalo gde je prava adresa da se sve sredi i mirne glave na put..
Taj dan, pun smeha, druženja, ali i ozbiljnog rada, nas troje ko je sastavio, koliko mi možemo da lupetamo, strašno. Joci se sloši kad me vidi da dopisujem još nešto na tablu:

AL9nZEUaV-T6eolsQiCemtU-TwGCLNeaVtzpkQz7

AL9nZEVMYkBKV64Xx2mJwIpIPmXDmODgalaY3-Zt

@abarth_maniac samoinicijativno čisti kočione čeljusti, kad već menjamo kočionu tečnost (koja se, kao što svi znamo, menja na 2 godine, ali posle 10 meseci i 20k km je tako bljakava, da mislim da bi bolji interval bio max 15k km, nije skupo, a čuva glavu)
AL9nZEU_BA_lAJc-DAI51qaGDtK4EVuwySjnfBan

Sa namonitranim gumama čiji sam nezvanični test vozač (hvala Joci što me je izabrao na tenderu) i komplet servisiranim motorom čovek bi rekao "POOOOKRET", ali ne tako brzo prijatelji...
Sutradan nisam mogao da odolim da ne provezem Giro Di Fruška Gorizia, da se upoznam sa gumama i da im skinem taj famozni sloj dok ne krenu da prijanjaju.
AL9nZEXgpzbqw3zC7TJoOS9UgHUvPEejTtTrNcE8

Dogovaram se sa @maxx kako napasti Jadranku, kuda do tamo, kuda posle, koje su nam rute, vreme koje imamo... On je kod devojke u tazbini, ja bih malo produžio odmor da se parkiram u Igalu i da se kupam par dana pre povratka kući. Na poslu svaki dan kafe pauza i kujemo planove, ne znamo ni da li idemo, ni ako idemo, kuda ćemo, samo da imamo 3 dana zajedničke vožnje i to je sve. Svako ima neke svoje obaveze i neke svoje muke koje nas pritiskaju, ali smo tvrdoglavi i ne odustajemo. 
Ok, opasno smo se približili početku putovanja, dogovaramo sam kraj avgusta da se nađemo u Mostaru, pa preko Bihaća do Rijeke i kreće ono glavno... Naravno, nije bilo tako.

Pošto su nam motori odradili u leru malo i zagrejali se, možemo da krenemo lagano. Kvačilo, gazimo menjač i ajmo dan po dan...

Promenio član nafetS
  • Sviđa mi se 18

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

dan -4 (25.08. četvrtak)
@MilanS navalio da se vozimo u nedelju do Kopaonika, i ne odustaje. Džabe mu objašnjavam da treba da vozim dužu moto turu, moram da idem sa njim, naljutiće se. Ostavljam neki poluodgovor, ne obećavam, ali u glavi ja sam već na Kopu...

dan -3 (26.08. petak)
Spakovan (sa malo više stvari, sva tri kofera ko oko), krećem posle posla do Pazove, dolazi i Milan, da popijemo kafu i pojedemo sladoled. Pridružuje nam se i Šuki, treći kolega sa faxa i tu padaju teške optužbe da sam ovakav i onakav jer neću na Kop, a stvarno nisam mogao obećati čvrsto. Istrpim ja to, malo mi bi lakše posle sladoleda i beganje kući.

dan -2 (27.08. subota)
Sutradan obaveze po Bg, trči ovamo, trči onamo i nisam stigao da se prepakujem. Nema veze, sutra ću..
Uveče poruka od Milana, pasivno agresivna... Ajde, bem ti Kop, ajmo, idemo da se vozamo, šta, to nije ni 500km :D

dan -1 (28.08. nedelja)
Dolazim prvi do 1000 ruža. Eto i Šukija, samo se Milan čeka, ccc...
Taj dan lagano preko Rudnika do Kopaonika, odvozali Jošanička Banja - Kop, vratili se do naplatne kućice, ajmo još jedan krug, i prošetali malo po Kadijevcu, jako lepo izletište.
Gde drugo ručati, ako ne u Veležu pastrmku. Dok se jeo dezert, Milan je iskoristio šansu da obrne još jedan krug. Kao dete kad se popne na trešnju...
U povratku bežimo od oluje, stižemo za Bg, malo preko 500km. Stižemo oko 22:30 u Bg, bitno je dobro se odmoriti pred put, zar ne? :) Pakovanje sutra, nemam sad više snage, odoh leći.
Tu noć je rokala kiša, stiglo je to nevreme sa juga.

dan 1 (29.08. ponedeljak)
Ustajanje u 7, raspakivanje svih stvari i odvajanje šta poneti.
Nosim turu viška čarapa u sobu, pakujem stvari sa idejom da su stvari u bočnim koferima, a topcase za sitnice i u slučaju da mi se kupa, da mogu da ostavim sve stvari u njemu. Vidim gomilu čarapa pored torbe, o bože svašta, uzmem i odnesem u sobu.. Mama predlaže da krenem sutra, negoduje, oblačno je, prognoza ne obaćava.
"Kako da skratim 2 dana?"
"Pa na putu si 11 dana?"
"Jeste, ali imamo 2 dana za Rijeka - Dubrovnik, moram sad krenuti".

Malo pozeraj pred pokret:

AL9nZEXUQsv4ywHpp4Njfz9oQbUoAZrCpF02JOZq

Poslednje provere, pasoš, novčanik, punjač za telefon. Može se krenuti, pakujem se na motor, nebo onako sivo, prognoza kaže da se u Čačku voze čamci po ulici. Idem, šta može da se desi, da pokisnem? Neću se istopiti.
Oko 10 se oglasio anlaser...

A sada pravac more, 
Viknu Zuky iz sveg glasa


Taman sam izašao na obilaznicu oko Bg, kreće da prži
 

Pišonja i Žuga
Dva vjerna druga
Krote opasne krivine
Molim te, čuvaj ih, kraljice brzine


Planiram po 100-200km unapred, samo znam da se generalni plan izmenio i da u utorak oko 18h treba da budem u Stonu...
Idem za Valjevo Ibarskom magistralom, što bi braća Englezi rekli "uneventful", da se javim Ivici ( @ivica744), on pojma nemam ko sam na forumu, al se znamo iz neke druge priče.. :) Znam gde radi, tako da destinacija je poznata.
To je to što se tiče plana, šaljem nekoliko poruka na nekoliko strana... Ko se prvi javi, drugarica u Višegradu, burazer u Podgorici, stric isto negde po Cg (Pg, Igalo, Žabljak, ko će ga znati gde je sad), pa ću tamo.

 

U Valjevu provedoh dobrih sat, sat i po u razgovoru sa Ivicom, retko kad sam imao prilike da pričam sa njim, uvek odem poslom, on i burazer ekspres odrade šta ima i ja odem da ne pravim gužvu. Sad smo malo drugačije, baš se lepo ispričali, ja i dalje nemam pojma gde idem. Ništa, motaj na Divčibare, Ue, pa ću da ručam i da razmislim. Sve vreme gledam oblake, ne obećavaju, i sve vreme sam tu, na ivici kiše.

Kod Loja, na čorbicu, i da konačno odlučim, idem na Durmitor. Počela kišica, dok se oblačim pričam sa dečkom iz NS, on se vraća iz CG, razmenjujemo info, ja njemu do NS stanje, on meni kako je do Durmitora. Pozdrav ako čita ovo, honda cb500x.

Počinje kiša, nema mi stajanja, temperatura pada, a ja u letnjoj opremi, neprijatnost raste al tvrdoglavo guram.

AL9nZEX0Y6pGZREFV8BtzgfIlrkIY7URqGVICx-c

 

Granice preskačem, počinje opet kišica, sve hladnije i hladnije, u glavi mi je samo da se dokopam Žabljaka, ne bih izdržao da uzmem prenoćište pre mosta na Tari i onog božanstvenog penjanja. Ijao, uživancije, ladno al lepo. U krivinama sam brži jer uživam, na pravcima sporiji jer hladno. pa duva vetrić.
AL9nZEV9f8YIvLSyy4MHSIt8O2ZXFscNm6CrvVuB

Dolazak na Žabljak, gubi se elan, vreme je da završavamo vožnju za danas, red je i krunisati...
AL9nZEWPQDlhfxdRamoD27x5eaO0OSQoYJXj3oF_

 

Reč po reč sa komšijama za stolom pored, upoznam se, divni ljudi, bajkeri iz Slo, Zdenka i Damjan. Između razgovora sa njima ugovorim sobu i naručim večeru. Jesam krenuo bez plana, al negde se mora povući crta.

Penjem se u sobu, brzinski tuš, oblačenje, gledam po torbama, nema ni jedne jedine čarape, kamoli par. Samo ove mokre što sam skinuo. Jebote, jel moguće da sam zaboravio. Motam po glavi, pa da, to je ona hrpa koju sam odneo u sobu.. Bravo, sutra direkt neka prodavnica da se kupe čarape, pa tačno da su 100 dukata.

Silazim do restorana, naručim i turu pića za kolege za stolom pored, šta raditi u Žabljaku noćom ako nećemo koju čašicu više, i uzvrate sa pozivom da se pridružim malo da "ozbiljnije" popričamo. Lepo provedeno veče, kao da se dugo znamo, razmenili brojeve, družićemo se u Sloveniji sledeće godine ili kad budu posetili Beograd, a nadam se da će biti obe kombinacije.

Par piva kasnije(al sam se ugrejaaaaoooo), odoh da spavam.

 

Laku noć

Promenio član nafetS
  • Sviđa mi se 24

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

@VelikaBeba@drmilan_ sredio sam linkove do slika, ja sam ih uredno video jer je moj google nalog. Sad mi radi i sa tt i sa guest (incognito), ubacio nove linkove. Hvala za dizanje uzbune ovako rano u pisanju, tačno bih se obesio da sam sve završio i da moram sve slike da pretabam :D

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 448 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650

dan -3 (25.08. četvrtak)
Na poslu se nalazim sa Stefanom na kafi da još jednom menjamo tj. potvrdimo planove i tu mi predaje jedan primerak moto komunikacije. Vozićemo zajedno par dana i mrzi ga da stajemo svaki put kada treba nesto da se dogovorimo. Istina je da potajno samo želi da čuje moj glas kada god mu se to prohte (zato će i par dana kasnije reći: Aj da malo slušamo muziku, a ne jedno drugo). Usput spominje da je Milan zvao da se u nedelju ide na Kopaonik, pa posle toga da ja nastavim za Ljubinje. Koliko god to zeleo, moram da odbijem pozivnicu zbog vremenske prognoze i najavljenog potopa.

 

dan -2 (26.08. petak)
Stefan je krenuo za Beograd, a ja ostajem u Novom Sadu, do kolena u poslu i vodoinstalaterima. Sunce je već uveliko zašlo, a ja još nisam počeo sa pakovanjem. Ajd što ja treba da spakujem sebe na Stroma, već i devojka autom kreće dole. I planirali smo da se (možda) koji dan brćkamo po jadranu. Znači moto oprema (zbog ture), civilna oprema (za svaki dan), morska oprema (za tih par dana ako se bude iślo), svečana oprema (ako se bude išlo na jednu svadbu). U trenutku pomišljam da bi bilo bolje da sam uzeo FAP-a s prikolicom i jednostavno sve stvari nabacao u njega.


Naravno, Stefan opet zove na Kop. I šalje poruke čudne sadržine jer neizdrž za Jadrankom je jak u njemu.

 

01.jpg.bdd5e3d2cd05bb6b5e8e1703a55db84f.jpg

 

dan -1 (27.08. subota)
Novo jutro, novo menjanje plana. Usled još nekih obaveza koje su preostale i usled toga što se nisam spakovao za turu, krećem sutra. Devojku ispraćam za Ljubinje pa mogu sve natenane da odradim. Prva stvar na spisku je porodični ručak u Adi. Do tamo, kako drugačije nego na 2 točka.

 

02.thumb.jpg.cd458d666e2d1e2be410ff752d082c45.jpg

 

Po povratku u Novi Sad, ostatak obaveza i pakovanje. Današnja road/off road vožnjica je baš bila lepa uvertira za ono što sledi.
Stefan opet zove na Kop. Nažalost, moj odgovor je isti, nema se kad.

 

dan 1 (28.08. nedelja)
Rano ustajanje i još raniji pokret. Najavljuju neku kišu popodne u Hercegovini, pa je plan stići na odredište pre toga. A i izbeći gužvu u saobraćaju jer će biti puno ljudi koji se vraćaju sa godisnjih odmora pre početka školske godine.

 

03.thumb.jpg.5fda949d27456c4d7a602e7106b7a1b5.jpg

 

Po izlasku iz Novog Sada jedna stvar postaje veoma očigledna, a to je da nisam sipao gorivo. A valjda cu imati do granice… ili ipak neću. Bolje stati i sipati koju kap.

 

04.thumb.jpg.5839e4d78568ac23c992d9d71df95d3c.jpg

 

Do Zvornika, što bi Stefan rekao, uneventful. Igram se i navikavam na komunikaciju. Moram priznati da se uz muziku lakse podnosi putovanje kroz beskonacno mnogo naseljenih mesta.

 

05.thumb.jpg.7259754ffaf704ddbba77e765cf9416b.jpg

 

Kratka pauza za još goriva i opet gas. Zacrtao sam sebi da ću pauze praviti na nekih sat - maksimalno sat i po vožnje. Ali s obzirom da saobraćaja nema, što ne iskoristiti to i krivinariti u miru. Sarajevo brzo dolazi i prolazi. Kafa je preko potrebna.

 

06.thumb.jpg.959297a9f15a34b245e2b71d58d9b8ba.jpg

 

U nastavku se saobraćaj pojačava, ali u suprotnom smeru te je uživanje u putevima oko Jablanice i kanjonu Neretve maksimalno. Sve sam bliži današnjem cilju i uspeo sam da izbegnem kišu, HA!

 

07.thumb.jpg.74209364196e67534f688166b7f47283.jpg

 

Ok, ipak nisam. Kada god dolazim na 2 točka u Hercegovinu, mora me dočekati kiša. Bukvalno na 20 minuta od Ljubinja. Sklanjam se na jedinoj benzinskoj pumpi u kraju. Nisam jedini, tu je i jedan kolega (sa ženom) na Vulcanu. O čemu ćemo pričati nego o vremenskoj prognozi :) Posle satak vremena kiša ne prestaje, ali se malo smirila. Ne mogu više čekati i ispijati kafe, vreme je za pokret. Oblači se kišnjak i gaaaas. Usput obilazim grupu motocikala sa HN tablicama. Svi su u majcama kratkih rukava i sorcevima. Uf… saosecam sa njima.

 

Dolazim na odredište i sve je prošlo ok. Osim što goretex čizme nisu vise nepromočive. Maaaaa, neće to biti problem. Najavljeno je ekstra lepo vreme na Jadranci.

 

dan 2 (29.08. ponedeljak)

Danas mi je radni dan. Telom sam ispred računara, psihički sam na putu sa Stefanom. Redovno me obaveštava kako je njemu dobro, a meni nije :) Neću se dati provocirati, sutra se nalazimo u Mostaru i idemo da se vozamo. Tako smo isplanirali.

 

Uveče gledam na prognozu i obrćem plan za 180 stepeni. Prvo Jadranka pa onda Bosna. Dobro pa je Stefan u totalnom chill modu (hoce to posle par piva) pa nema nikakvih zamerki. Smejemo se sami sebi kako smo organizovano neorganizovani. Dogovor za tačno mesto gde se nalazimo ostavljamo za sutra. Ko će sad razmišljati o tome :)

Promenio član maxx
  • Sviđa mi se 18

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

dan 2 (30.08. utorak)
Ustajem, pakujem na motor i gledam nebo. Ne obećava.
Kratka sinhronizacija sa Vlajkom, pozdravljam se sa Slovencima i pokret. Drugi dan, ja sam opet bez plana. Samo znam da je cilj Ston oko 17, 18h. Ni kuda ću, ni gde bih klopao kasnije, ništa.

Zakopčajte kacige, krećemo.


Dolazim na raskrsnicu za prsten i Šavnik. Uh, ne hvala.

AL9nZEWLnOJ2lMvxWVsJEZkbSH9EsXa2tIIWqZ4V

 

Ređaju se Šavnik, 1000 serpentina, Nikšić, magistrala odlična, ne žurim se, put poznat, oblačno, ali suvo... Vilusi, Grahovo, približavam se moru, spreman sam.
Jedan tunel, drugi, zvoni telefon, keva. Dokle si došao, kako ide, priča mi o ključevima, gde da odem u nabavku, sto nekih stvari, a meni u glavi samo more.
Posle jednog tunela desna krivina i puca pogled. I meni puče glas, pustila brana. Nisam očekivao to. Motorom prvi na more (drugi put slikanje u Neumu se ne računa).

 

Idem kući.
AL9nZEUWS6qP3YRSsTk3QEAzJFkdW6g70UYQvfGg

 

Kafa u Morinju, malo kalkulisanja gde ću i šta ću. Svakako Igalo, do kuće da ostavim višak stvari i pravac Ston.
Koristim prelaz kod Prevlake, da ne idem na glavni prelaz (Debeli Brijeg), pa ću zaleđem i zavlačim kroz sva sela do Dubrovnika.AL9nZEUeo-u1zBd_bCjEey7rx9KxRGCpzND6Zqt-

 

30 godina sam u Igalu, na 2 km od granice i prvi put prešao ovamo, sad bih da istražujem.

AL9nZEXXAFJzyigKLcrgH2upzctLlx3aUNyGPOvh

 

Divan put, okolo drvoredi četinara, miris. Otvorio vizir i guštam. Volim CG obalu, ali taj miris koji pamtim mi fali, posekli su dosta i na retkim mestima se vozi kroz drvorede. Ovde je to već druga priča. Uživanje.

Prilazim Dubrovniku, malo neočekivano, vozim u brdu iznad grada.

AL9nZEVHbC8fSt-b3DDZKPnEEdG7uXIE0Yr_rG9w
 

Gužva je, probijam se lagano, preteknem kolonu, kratka pauza da sliknem, voda, kolona me prođe, pa ajmo jovo nanovo.
Magistrala kreće da krivuda, gužva se smanjuje, asfalt drži. Jel to to? jel krećemo? Zašto toliko drži? Rano je da probam? Hiljadu pitanja.
Brzo sam u Stonu.
AL9nZEVesjOWTttlTG9TbJ7BePlefjyc-saRnaXM

 

Parkiram Zukija i šetnja, koji magnet, i zauzeo čeku, na samom ulazu u mesto.
Već kreću da se formiraju utisci, magistrala je dosta drugačija od CG, nema kuća uz put, sve je dobro obeleženo, asfalt perfektan.
Nestrpljiv da vidim šta me čeka dalje, ali prvo:

AL9nZEU64kAmIO9rTtDyoIw-gEHzvC9sJZAB9vSf

 

Ubrzo eto i Vlajka

PHOTOS.GOOGLE.COM


I počinjemo
AL9nZEU5HcyHhwEbagvJF-azgnJ08Cw26D1sUQPi

Rezervišemo smeštaj u Makarskoj i idemo preko novog (Pelješkog) mosta, pratim vođstvo.
Pre puta sam dao Vlajku komunikaciju da namesti, pa ih povezujemo, da vidimo kako će to da funkcioniše sad. Odmah kreće lupetanje, komentarisanje puta, saobraćaja. Pada mrak i mi dolazimo na prvo povečerje. Smeštaj korektan, 15 minuta šetnje od centra.
AL9nZEXLVmIJKFjm56r2Uvz7SHJx_HQwDQ5B-jTv


Idemo do grada u nameri da pojedem nešto morsko. Gde to propustiti.
AL9nZEX0WZLdIj0DGqBQX94O_408WT4PeeMsZgF2

 

A valja malo i da propliva
AL9nZEUNXPqDGY1AkO1zDY0IRx4qQCC9rgWuzNAa


Ajmo na spavanjac, treba sutra uživati.

  • Sviđa mi se 21

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 448 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650
11 hours ago, nafetS said:

nas troje ko je sastavio, koliko mi možemo da lupetamo, strašno

Sledeci put cu da vas snimam i tutnem na live stream :D

  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 448 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650

dan 3 (30.08. utorak)

 

I danas radim. Ijooooj nikako da se završi radni dan. Samo neki sastanci i čuda iskaču. A u dvorištu Strom čuči i zafrkava “kad polazimo?”. Mada to je i Stefan radio ceo dan na viberu. Previše se oni druže zajedno :D Nekako dolazi kraj radnog vremena, oblacenje i polazak. Nikad dočekati. Vremenska prognoza kaze sunčano. Kroz prozor sija sunce. Odlično!

 

08.thumb.jpg.f3167ed2321fb3ac02a5b6b6fa604791.jpg

 

Naravno, kako sam izašao iz Ljubinja počinje kišica. Aj boga ti, nije to ništa strašno. Par kilometara dalje, počinje pljuščina… Kad sam već mokar do kože, onda bolje da dam gas i brže prodjem kroz kijamet. To je barem ideja, realnost je da se napravila gužva jer 2ca holandjana na motociklima sa prikolicom i po jos zakačenom prikolicom mile po putu (ala sam ovo objasnio). Briga njih, oni imaju kišnjake (a i realno, navikli su). Obilazim celu kolonu (i pozdravljam kolege) pre Stoca i lomim ka Neumu. Što sam bliži moru to se vreme prolepšava (tooooo!), sunce izlazi iza oblaka. S obzirom da je nova magistrala do Neuma komplet zavrsena, može se se fino dati gas. Dušu dalo za sušenje. Dok sam došao do Stona bio sam komplet suv. Tamo nalazim Stefana u zen modu, a kako i ne bi bio kada me čeka skoro 2 sata.

 

09.thumb.jpg.aab6fc78834e0f0c5c906c7266077294.jpg

 

Brzinska kafica od sat i po vremena (valjao se iskomentaristi put do ovde, kvalitet asfalta, kolko drži u krivni, koliko je Ranko bio u pravu za isti) te možemo poći, možemo započeti “glavni” deo ove ture. Krećemo! Kao muve bez glave jer nam putokazi ne pomažu. Niko se nije setio da pogleda mapu :)

 

10.thumb.jpg.846c317316ae2970fc4b8506ad5b1ede.jpg

 

Znali smo samo da treba da idemo u pravcu novog mosta. I gle čuda, uspeli smo da ga nadjemo! Bogme, stvarno je vrhunski odradjen. Impozantno zdanje.

 

11.thumb.jpg.70704b648c4d3ddc4439640275f29057.jpg

 

Posle mosta lagano zalazi sunce, pada mrak i mi uz laganu vožnju i priču preko komunikacije idemo do Makarske. Šta nam je plan za sutra (osim: Jadranka!!!), dokle ćemo da doguramo, po običaju još uvek ne znamo.

 

12.thumb.jpg.86219e852a9f3363f5c292aa8d577117.jpg

 

  • Sviđa mi se 22

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Kao što ova tura je krenula sa nekim okvirnim planom, tako ide i ovo pisanje putopisa.
Nije bilo u planu da se @maxxubacuje, ali pošto izgleda ne zna da piše sam (ajao, putopis od aprila još nije gotov?) možemo i ovako. Meni je zanimljivo da se ovako dopunjujemo, džabe beleške, zaboravi se neki fazon, detalj, sad kad su se slegli malo utisci.

 


dan 3 (31.08. sreda)
Sinoć u šetnji rivijerom naletimo na poster "Park prirode Biokovo". Google maps.
-Hej, pa to je tu, idemo.
-Ima i sky walk, vidikovac
-Jesi čuo prvi put. I.D.E.M.O.
 

Ko hoće sa nama, nećemo dugo da se zadržimo gore u parku, pa nastavljamo dalje? :)

Naravno, prvo fruštuk, ondak na put. Kupujemo krofne u lokalnoj pekari, Vlajko unutra sa sve kacigom na glavi i priča sa mnom, šta ima u ponudi... Jadna ona prodavačica, ko zna šta je pomislila, "vidi ovog motoristu, otiša' mozak ća" :D
Počinje penjanje, rampa, kupujemo karte, ima 13km do vidikovca. Au, prvi deo puta ja ne zaklapam, vozi se kroz četinarski šumarak bukvalno bih na svakih 20m stao i seo pored puta da odmorim, ali takvim tempom nikad nećemo uspeti da stignemo do gore.
Posle nekih 20ak min vožnje (uska staza, čak i sa motorom je zeznuto mimoići se), nebrojenih vidikovaca, stižemo do skywalk-a.
Tu nam dva bajkera iz Rijeke žele dobrodošlicu, drago im je da smo tu.


Što se vidikovca tiče, srećom sam bio u Mostaru skoro, pa mi je ovo sad 'ladna voda.
AL9nZEWy84FO53Hsz2hCGjOJn1CCq7Bq7-ASkxH2

 

AL9nZEWy84FO53Hsz2hCGjOJn1CCq7Bq7-ASkxH2


Pojeli krofne, slike musavog sebe ne stavljam na javni uvid, al evo slika pre doručka
AL9nZEW5dVFPboLA0x8Nn7PvSQQV2jpSDVjzn9iR
 

Laganim tempom dole, guštamo pogled.
AL9nZEWa4LWj2Uy3uSvw4VUu9RLsUVInywezlN5S

 

Još jedan tranzit kroz Makarsku, u Baškim vodama odvajamo na autoput, da preskočimo gužvu kod Splita i Zadra, po predlogu jednog kolege odavde. Obećavam budućem sebi da ću se vratiti i odvozati i taj deo i posetiti ta dva grada i sve između, samo da bude više vremena.
Autoput kao autoput, sad ću detaljno opisati. ŽIV SAM ZASPAO!
Komunikacija off, samo neka mjuza da me razmrda i motaj na pumpu da se napravi pauza, malo hidratacije i kafa.

AL9nZEV5m3t_JxqYOwyEHmuycDcqoe-VjKwo97RD


Dva grdila
AL9nZEUrG0JPxZfo6t2vKKgPGd0pYHTkO68Vsb1c


Grdilo (mrštim se koliko je žuta kokta gadna) i Vlajko (u pozi "saću se porodim")
AL9nZEVccrqW3byxF4KLehV_q8yhzLxM6FmFZcZH

 

Ok, popilo po kafu, popili po litar i po vode, pojeli po sladoled. Mogu da nastavim da spavam. Budite me kad dođemo na naplatnu rampu.
Prolazimo preko Masleničkog mosta, kratka pauza i dogovaramo da se odmorimo uz ručak u Starigradu, da sad kreće ono pravo, zašto smo zapravo ovde..
Ovo je sa Google street, pre mesta Jasenice.
image.thumb.png.6eba15ed7e00818e9eee8f8fb816f4a4.png
Od crvene do crvene linije sam vrištao od sreće i tu sam stekao puno poverenje u gume, motor, i sebe. Recimo da mi je ovo prva krivina na Jadranci da sam ušao bez brige i pameti. Uživanje može da počne :D Izvinjavam se Vlajku koji je privremeno ogluveo posle ovog incidenta.
U Starigradu klopa, onako, generički lokal, pica i lignje, neočišćene, ali se konobar na moju opasku nije mnogo uzrujao.


Sad, deonica Starigrad - Rijeka se kosi sa onim što putopis treba da bude, materijala nemam sem subjektivnog doživljaja. Jednu nevoljnu pauzu sam napravio zbog zova prirode, tačno da je duplo duža deonica, opet bih odvozao u cugu, ma ne staje ti se.
AL9nZEXYE3EQw02UvbSzx7JmwL7jHcnDioX7i0y_


Koja je ono erotika. Krivina na krivinu, asfalt neće da te pusti, nema šanse. Mislim da sam bar jednom na svakih 3-4 kilometra to ponavljao, kao papagaj. Najlepši deo, duge leve krivine (koje mi pre nikako nisu pasovale, al ovde sam ih skontao), kao ova gore sa slike, oko malog zaliva, legneš i gledaš u vodu, a motor prati.
Uboli smo dobar dan, saobraćaja minimalno u oba smera, možemo se skocentrisati na vožnju i uživanje.
Jesam li spomenuo da je put kao mleko, da su krivine duge i brze, da asfalt drži?
Ako nisam, put je kao mleko, krivine su duge i brze i asfalt perfektno drži. :)
Par puta smo se zamenili, tj. molio sam Vlajka da prođe prvi, malo da se ohladim. Uhvatim sebe da preterujem i samo gas gas gas. Ne valja to. Onda Vlajko tera prvi i dalje ga pržimo dobrano, tempo isti. Jednostavno, previše je dobro, al je lakše kad pratiš nekog, pogotovo ako su vam stilovi vožnje kompatibilni.
Osušio rezervoar, blinkaju obe rezerve (znači ispod 2 litra u rezervoaru), gume trošene celom širinom. Sve sam ja to platio, što da se ne koristi. Mozak mi je u overdrajvu. Šta se desilo upravo, jel moguće ovo sve. Ubeđuje me Vlajko da nije pametno da se okrenemo i vratimo do Starigrada. Nevoljno prihvatam, tankujemo u Senju i dogovaramo se za kafu u Klenovici, da sednemo do mora i nađemo smeštaj za večeras. Cafe bar Laganini. To nam treba, da se opustimo malo.


Pratim Vlajka, ulazimo na neko malo šetalište, koje postaje sve uže i stajemo pored nečijeg ulaza, na 2 metra širokoj "ulici", kao dva najveća idiota. Ma samo ćemo tu par metara dalje na pristanište da sednemo, pomerićemo ako smeta... AL9nZEXzlQ8H9X0Y5Wtzq4-aEnvPrwkzFY7sTzeG


Zaslužena pauza
AL9nZEW3vGixNVl9n7H6V6-BISPS6uk__Hi3gnsU

 

AL9nZEU_ACEO6ebwE2NfdSrPDKTeou0USjiFjqMo


Dolazi kucov da se mazi, njuška nas, napravio krug i ode svojim poslom.
Tražimo smeštaj na bookingu, onda taj isti nađemo na google maps, i nazovemo direktno, ne spominjemo booking.
"Da vam učinim pošto ne ide preko sajta, da vam dam dobru cenu", i odvali par eura skuplje nego na sajtu. Malo mu bilo što bi mu ostao deo koji booking uzima sebi, nego bi još i leba preko pogače.
"Hvala, ne odgovara", spuštam slušalicu i gledam u zalazak sunca. Ma fućka mi se, spavam na doku noćas ako treba, ovo je divno. Ovaj zen momenat nisam dugo doživeo.

Nalazimo smeštaj u Čavlima, u zaleđu Rijeke. Može, motorima ćemo u grad večeras. Eto nas, stižemo.
Nekako ja okrenem moj autobus iz 74 puta, i krenem do prvog proširenja.
Sećate se cuke sa početka pasusa? E, taj cuko voli motore, ne plaši se mene sa kacigom na glavi, prišao i njuška, gura mi ruku da ga mazim. Dolazi njegov vlasnik, krene sa pričom, odakle sam, gde se vozimo, video je da smo parkirali motore kod njegove garaže, nije problem, nisu smetali.. Voli i on motore, priča šta je sve vozio, i da se sad njegovi drugari voze na Grobniku, sutra i prekosutra je Open Weekend. Par reči još, zahvaljujem se na informacijama, i krećem, a u glavi odzvanja
Open Weekend
Open Weekend
Open Weekend
Pričam Vlajku kako ćemo da garimo stromove po Grobniku. Jeste bio plan da se ode do staze, ali ovo je sad nov momenat. Drži me celopopodnevno jurcanje. Još sad ovo, jel moguće, šta će još da se desi. Svratiš na kafu i završiš na Grobniku :D Ijao, moram da zovem @Jovan Ristic, pa ja jurim tuđe snove, saću budem brz.

Do Rijeke, to je već kraj dana, umorni, i put više nije izazovan toliko, vozimo onako, na leru
AL9nZEVVliJsyXabGmW2m6Chv66pjMnO3-knjhLIsamo da

 

Stižemo u smeštaj, provera na netu, nema više prijava za open weekend, a i dok je imalo, cene su bile paprene. Nema veze, biće nekad, dobro raspoloženje nas ne napušta, naprotiv, smejemo se mojoj naivnosti da ćemo za dž da vozimo Grobnik. :)


Spust ka Rijeci, kao da smo krenuli u Novu Varoš. Ulazimo u sam grad, bukvalno ne izgleda da smo na Jadranu, iako arhitektura vrišti "Mletačka republika". Parkiramo se na početku šetališta, pitamo policajce u autu da li je ok da stavimo tu motore, ipak da ne privlačimo pažnju i ne pravimo problem. Ma sve pet, samo ih namestite da ne smetaju.

Znamo mi to, na slici su oba motora :)
AL9nZEWUZyv9mml5hFHWlRIDYv7r_GaGTWi-A9Jn


Idemo na burgere, meni onako svejedno, duša mi se nahranila danas... Kad ono. Burger mislim da bolji nisam jeo! Da ih Vlajko nije našao na mapi, tačno bi prošli pored lokala ne bi nam bio ni na kraj pameti... Odlično, preporuka za Dr Burger. Nema baštu, al može se pojesti u lokalu pored, samo piće da naručimo. Šta piće, daj dva. Jedno meni, jedno Vlajku. :)

GOO.GL

★★★★★ · Fast-Food-Restaurant


Klopa, malo po gradu, nije nam do šetnje, umorni smo već. A i ja ne mogu da imam JEDNU lepu sliku...
AL9nZEUCHU1tAAhFU2VSicq7LROwRpR85hpl84UJ

Još jedno mesto koje zaslužuje da ga posetim opet. Ajmo do smeštaja, valja pogledati prognoze, najavljivali su nevreme za noćas, treba se popakovati, napraviti planove koje ćemo menjati.

Ah da, valja i spavati malo.

Promenio član nafetS
  • Sviđa mi se 20

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

dan 4 (01.09. četvrtak)
Noćas nije bilo nevremena, ali oblaci ne obećavaju.
AL9nZEUqnXrtBrXbNcpa7slM1HzQuaigkcaCZUZz

Ajde, ko je poneo kišnjak, nek stavi u kofer. Ja nisam :D
Oćemo da se vozamo još po Jadranci? Plan je do Karlobaga, pa preko Velebita i Plitvica do Bihaća. 
Kome je dosadna ta ruta slobodno nek nastavi da čita, jer nije bilo tako :)

Jel se računa ako si bio u Rijeci, a nisi otišao do:
AL9nZEXPKZ4yDwUNXm_Bvsl6CYeAUwCU0HoYkI_5

Ovde smo već videli da se sprema zeza.. Toliko je duvalo da umalo da ispustim motor kad sam spustio jednu nogu. Open day je otkazan jer je bura bila prejaka. Vlajko me požuruje da krenemo, da se sklonimo, ali ja kukam za još jednu sliku
AL9nZEXcEApq0BuXcINl3eac7Ryeix8DdLTLrzlr

Izlazimo na autoput do Rijeke, bura toliko duva da nas nosi preko obe trake autoputa dok mi u kontra stranu obaramo motore do kraja, al ne vredi. Hvala svim vozačima automobila što su pazili na nas! Prvo isključenje, silazimo, nadamo se da je bolje na magistrali, bar su brzine manje.
Na raskrsnici italijan na Hondi i žena stoji pored. On se muči da se okrene, a vetar šiba, borba je. Stajemo, motori na ćopave i pomažemo da pređe preko raskrsnice, tu je baš čistina i udara nemilosrdno. Automobili staju, par ljudi je izašlo i zaustavilo saobraćaj. Baaaaaam. Okrećemo se, Vlajkov stromić potrbuške na asfaltu, oduvao ga je vetar. Ne znam kako da reagujem, ako pustimo Italijana, ima se on prevrne sa motorom, uspaničio se, žena se izvinjava.. Ajde, guraj, prekoputa je neko brdo, malo da odemo u zaklon. Trči nazad, diži motor, prelazimo i mi u brdo. Par reči sa kolegom, to je to, odustajemo od jadranke. Aj da stanemo na neko proširenje, da pregledamo motor. Korman kriv, ništa nigde ne curi, malo pogledali štetu, nije velika, al opet.. Neprijatan osećaj.
AL9nZEUZT9jfoB73pt4kIjroKxnfGjrV-hWVyWsz

AL9nZEV9KvkMAGN4GQpUvTde6mg_H3UQ7qHjSW70

Samo kad je motor, da nije neko od nas!
Meštanin na parkingu kaže da ne pamti ovakvu buru da je duvala davno, pogotovo ne početkom septembra, predlaže nam da idemo preko Delnica i Ogulina na Plitvice, da tamo može biti kiše, ali ne duva ovoliko.
Prihvata se predlog, teramo tuda, ali prvo, oblačenje, toliko je već hladno da moram obući aktivni sa dugim rukavima, drugo ništa i nemam.
Kreće polako magla da se spušta, osećam da mi je oprema već vlažna, pa čak i da rominja. Stajemo na pumpu, da još jednom proverimo motor, korman je otišao u stranu. Konsultacije sa @DjordjeMijailovic, da vidimo šta nam je činiti. Uskače tu i @abarth_maniac, popustite šrafove na trouglu, nabijete par puta da dođe na mesto i zašrafite.

AL9nZEXh6BFGc6-TJj3XtevOATsvx1yaQMkRmkle

Vadim alatić iz kofera, ali cvrc. Vlajko je spustio motor napred kad ga je kupio i tom prilikom su u servisu nalili locktite-a onako, domaćinski, ne možemo odšrafiti nikako. Ajde, idemo lagano, već pada kiša dobrano, njemu korman kriv i možda nešto skriveno. Nema potrebe za žurbom. Vozimo ka Delnicama, kiša propisno pere, ja već mokar. Pitao sam par puta Vlajka da se zamenimo, da se odmori na mom motoru, žali se da konstantno gura korman da bi motor išao pravo, odbija. Polako počinju i sprdnje, ja komentarišem da temperatura konstantno pada, 11-12 stepeni, meš oprema je već neugodna kad je letnje veče i 18 stepeni, a ja sam sad i mokar.
Ideja je da dođemo do Bihaća, i nećemo odustati, ni on ni ja. Svako se bori sa sobom i sa vremenom. Guramo do Delnica, put je vrhunski, Karlovačka cesta, oćemo doći jednom u boljem stanju, kad je suvo i da uživamo. Sedamo da popijemo kafu i da se malo ugrejemo na pumpi. Ulazi ni manje ni više legenda Danijel, @mali_zmaj, baš smo se lepo ispričali, gledali njegove gumene rukavice, želeli da imamo iste takve. Čovek je po ovakvom vremenu suv ko barut, kišna oprema na max :D  @abarth_maniac, @Andrej_Hotstepper, jesmo preneli pozdrave? :)
Krećemo dalje, vozimo ka Ogulinu, predeli su kao po Alpima (nisam bio, Vlajko kaže, ako me je on lagao, i ja vas lažem). Stajemo da vidimo gde jesti. Vlajko predlaže piceriju u blizini, ja ga molim da odemo negde drugo, nekako... Ne znam, zbog određenih ljudi, koje ne bih imenovao, imam jako ružan osećaj. Ne bih išao dalje u politiku i sva ta sranja koja su bila. Nisam se osećao ugroženim ili nešto, samo mi je bilo jako neprijatno, iako nije racionalno, jer se za ovih par dana ništa nije desilo negativno, čak naprotiv! Ogulin ću iz ovog razloga posetiti sledeći put kad budem u blizini i kad budem u boljem raspoloženju, da se izvinim što sam samo projurio. I ovo je tačno 3 rečenice više o ovoj situaciji nego što zaslužuje da se nađe u ovom pisaniju, ali sam hteo objasniti.

Gledamo dalje šta ima.. Restoran u Josipdolu, par kilometara dalje, medveđi odrezak. Ma jeste, avion. Kontam prasetina, samo neka ekstra jumbo porcija. Nebitno, vozi, da se stigne samo i da se zgrejemo.
Stižemo, kad ono...
AL9nZEXlEnn32RsGKXLZvRiUwrynkUlNwjwdkLSX


Medveđe šnicle, vuče ukusom na praseću džigericu, isto tako se i mrvi meso. Ukusno, i vrlo mekano.

AL9nZEUTWSlUkqtPUFP5z9yxP40rnhCOINLiTeX_


But od vepra, mekano, čisto meso, dosta blažeg ukusa.
AL9nZEUgTXOiX7FUZkWWjnO8ROjnfmgo9GmVvXMv

Ja sam desno!
AL9nZEUrfFvCzNooVe0126VvSLOdd0Vdtu-yaYeA

Osušili smo se malo, klopa nam podiže moral.
Konobarica pita za utiske. Kažem nikad boljeg medveda nisam jeo. :D
Medved je na vrhu lanca ishrane, nema predatora koji ga love. A ja pojeo to. Pf, ladno sam iznad :D
A kako otići odavde, a ne probati štrukle (štrukli, kako se već kaže), da zaokružimo :)
AL9nZEVH8rUGOfzvdKNnljv4gUbcR9gNkq3e3qCp

 

Vlajko ostaje u sali za ručavanje i oblači kišno odelo, dosta mu je da se solidariše sa mnom. Krećemo, dogovor da se ne staje do Bihaća, eventualno granica, ako baš mora. Vrtimo preko Slunja i Rakovice (al ne u Beogradu), Plitvička jezera. Previše je hladno i mokro da uživam. Stiže me umor, hladnoća, predugo sam mokar na vetru. Dolazimo na granicu, dajem sva dokumenta Vlajku, nemam snage ni za šta, drhtim ceo, ne mogu da držim motor. Prelazimo granični prelaz i policajka nam pokazuje rukom da malo zaturiramo... Kako mogu 2 fena da se čuju... al dovoljno da se ona osmehne :)
Brzo nalazimo smeštaj, dvorište, blizu centra. Motori na suvom, konačno.

AL9nZEW_xn7AQYicHttItBP8bRpwSoGjIdmi4vxM

Skidam se komplet u dvorištu i utrčavam u kupatilo. Praznim bojler vruće vode u nadi da ću se zagrejati.
Smeštaj ima 2 sobe, ali pošto jednu zauzimaju mokre stvari, Vlajko i ja smo noćas u bračnom krevetu.
Klima greje na max, odškrinut prozor, nadamo se da će biti dovoljno.
AL9nZEWNTYsubHZYsSP7QNFEvD9bYFTWKV0L0v9g

Klopamo neku bezličnu picu, popili po pivce.
Težak dan, ali smo puni utisaka, što lepog puta, što utisci od ručka, i pada ćutke klimanje glavom. Idemo ovo opet prvom prilikom :)

Ajmo da spavamo. Tj. neko da spavaM i hrčeM, a neko da trpi malo, pa da pređe u sobu punu vlage i na 30 stepeni.

Promenio član nafetS
  • Sviđa mi se 19

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

dan 5 (02.09. petak)

Stara narodna mudrost: "ko dan pre kisne, sutra ujutru suši opremu fenom"
AL9nZEWtRqiqKP5jcqWc5xsGNQGHjBJdtIj5NIws

Bi mi žao Vlajka što je spavao u ovakvim uslovima, ali onako izistinski, a on mi ne veruje. Sušimo opremu, ja sam toliko grejao rukavice iznutra da su krenule da se dime i od tad mi trnu mali i domali prst, izgleda sam ih skupio za broj. Juče za juče, danas je novi dan, resetovali smo se i možemo poći.
Točenje na pumpi i ja uzimam doručak, neki sendvič. Neću se prevariti kao prošli put da jedem u gradu/apartmanu. Jedem gospodski, sa pogledom!

Jeste svi uzeli šta za pojesti? Vodim vas u najbolji self-service restoran ikada, obećavam! Tu je na 40 km od Bihaća, toliko mogu da obećam da je isplanirano.
Ajmo da se promuvamo brzinski po Bihaću i idemo.
AL9nZEWnCR0RPbo04jIB31pZWOtCSymfuGyVZwRZ


Ne možemo da nađemo nijednu prodavnicu suvenira. Prošli put kad sam bio u Bihaću sam okasnio i sad sam rešen da kupim magnet, to sam se dogovorio sa mamom, da iz svakog grada ponesem po magnet. Bihać je poseban jer je njen otac, moj deda, tu službovao. Nažalost nisam našao poklon da uzmem. Razlog da dođem opet!

Radovi na putu, semafor, bahato stajemo prvi. Pali se zeleno, prva i krećemo, kad zuuuuum, dva još bahatija lika su već bila u zaletu i obilaze nas. transalp i stromić, NS i RU registracije, komšije. Idu na isto mesto, super.
Dolazimo na naplatnu rampu za Štrbački Buk, kreće makadam, sad imam uživo čas offroad vožnje. Malo pratim Vlajka, malo on vozi iza i gleda šta radim. Dolazimo do parkinga, meni noge utrnule, sve me boli koliko sam stisnuo sve što se stisnuti na motoru može. Al je dobar osećaj!
Na parkingu upoznajemo Uroša i Jovana. Obilazimo zajedno vodopad, pričamo, Vlajko će me udaviti ako još jednom spomenem da je u junu, prošli put kad sam bio, bilo mnogo više vode.
Na kraju staze, dragulj. Jeste poneli doručak? Jeste? Aj silazite
AL9nZEWuUXxc9bOL_3MZFULPe6yFOS5SNgsBSShy


Ako neko ima bolje mesto, nek ćuti, meni je ovo raj.
AL9nZEUd0-1T7u1TdFUbE-Vj2fTltva0LulqPmHr


Tu neki čovek u prolazu pita jesmo li iz Novog Sada, i on je, i dobijem ukor, umesto sa 30 godina da šetam dete, ja se vozim motorom. Gledam u Vlajka, on umire od smeha. Umesto unuče da šeta, on se vozi motorom!!! :D
Obilazak od pola h je prerastao u 2 sata druženja, popismo kafu, razmenismo brojeve, pa se čujemo!
Krećemo ka Livnu, preko Kulen Vakufa
AL9nZEXGBTT29olySOY1F9nPz52gzl-bvyqVLanU

i Drvara.
AL9nZEUcDCptwDdIFpK7CGM110-1RfPnvFcL8xPy

kroz Livanjsko polje. Od početka planiranja kukam kako je to najdosadniji put ikada kojim sam vozio. Povlačim reč!
Tad je bio jun i bilo je 30 stepeni, ja dehidrirao. Naravno da će mi biti u lošem sećanju, nigde hlada.
Sad već potpuno suv, vreme oblačno i taman toplo.
Sećate se kako je Vlajku pao motor kod Rijeke i da je vozio "kao baba" jer nije siguran. Ovde se to ne važi. Svaka druga krivina, "moram sporije, ne smem da se zalećem" i čujem na komunikaciji kako podiže obrtaje :D Baš smo se dobro navozali do Drvara, stajemo na ručak, ali od bike cafea nema ništa, a grill prekoputa čeka da im donesu plin. Ok, idemo za Livno. Opet smo se navozali. Ja sad u elementu, konačno idealno vreme, konačno suv, krivina je svaka moja. U Livnu, gradska pivnica, odlična juneća rebra i krilca!

Odatle tu nam je Mostar.. Prepoznajete lokal?
AL9nZEV9v6Ma3v3X66klqiWxQ12Ih4Tgx4Ds7VzC

Četvrti put ove godine. Eto toliko su dobre urmašice. I odmah 2 porcije, da ne čekam konobara (koji me se inače setio, "ti si i prošli put motorom došao" :) )
AL9nZEWCt9Ogk9OGeAFzWdXH64SZi03xILIvCl1e

 

Ne čujem kuknjavu na tempo jer mi je šećer udario u glavu. Rekoh "pa i ti si voštio usput, zajedno smo vozili", a u meni mi drago, sabiram utiske, gotova je tura*, završili smo krug, rastajemo se ovde. Dragi dragoj hita, a ja idem na more i posle samo da se dovezem do kuće, jelte.

Konačno sam se oslobodio, kombinacija Jadranke i dobrih guma, plus jedan moto trening pre puta. Ulazim u krivine i ja vladam situacijom, znam tačno šta treba da se desi, mnogo lep osećaj kad si brži u krivini sa dobrom putanjom. Lako je na pravcu zavrnuti. Da sam znao da mi je ovo trebalo, da 2 dana idem samo po krivinama i da je to sve što je potrebno, došao bih ranije.

Idemo do Stoca, tu se zapravo rastajemo, ja idem u hotel pored autobuske stanice, Vlajko odbija poziv na piće u bašti hotela, kasno je.

AL9nZEWhwKuRMT80gaxNU4LYu_GOZcOaDzqwlX4h

 

Brzinski na tuš, silazim u baštu i nosim knjigu, relax, lepo je veče. Džin tonik. Prija. Vlajko se javlja da je stigao. U to ime, još jedan džin tonik. Bašta je puna lokalaca, galame, neljubazni su prema curi koja tu radi. Devojka koja je neverovatno ljubazna. Meni je to neshvatljivo. Ništa, ja ću se osmehnuti svaki put kad prođe, prozboriti reč dve kad naručim piće, toliko mogu. Lepo je pričati sa nekim ko se ne zove Vlajko, za promenu.. Naravno on koristi priliku da zeza. Nije mu dovoljno 5 dana bilo. Prijatelj za poželeti. :)
Bašta se polako prazni, naručujem poslednje piće i sedim sam, uživam u tišini. Napokon.

 

 

 

Spoiler

*naravno da nije gotovo :)

 

Promenio član nafetS
  • Sviđa mi se 17

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

dan 6 (03.09. subota)
Neverovatno je to, 5 dana kukamo jedno na drugo, i onda se rastanemo veče pre i sutra ujutru, prva stvar, kafa zajedno :D
U Ljubinju Vlajko je lokalac, naravno da zna gde se pije odličan kapućino. Posle kafe, plaknemo motore i malo da se provozamo. Prati me do posle Ravnog, ja starom ćirinom trasom, a on nazad za Ljubinje.

AL9nZEV4QN-OLowT9v46cj4pVCcSJMNnoj3EFlZo

 

Od Hutova lunjam malo zaleđem Neuma, prija nekad i 30 voziti, ne samo jurcati. Dolazim do raskrsnice, treba levo ka Dubrovniku, al ne lezi vraže, motor ode desno. Idemo opet.
AL9nZEVpw3YR_rDk5ETBHjJ09VOK1QUD7zAmvYAt

 

Pelješac, Ston, Dubrovnik, bio sam ovuda pre 5 dana, sad mi je sve još sveže. Ne idem preko mosta, nego okolo, pratim reku Dubrovačku, da vidim malo tu atmosferu. Plan za danas je Muzej "Crvene istorije"

AL9nZEVjio2K3BzSJHf_ACJbq198XKbLVMpvBueK


AL9nZEW1tjLOY-FHefrrnVCywCchTAJp1i6UCVRE

Neko je mom ćaletu ukrao sve stvari iz ormara i doneo u Dubrovnik :D
AL9nZEVv08XY4srY20gv_6ym1rgO2OhQey8LhraI

I na kraju
AL9nZEW3EBTlP5cFhmLzuXdf3CaaRRwtQr30Ia_6


Enterijer isti kao jugić koga su moji kupili kad sam se rodio '91, da zameni bubu kojoj nije radilo grejanje. Jedino je taj jugić bio beo. Nisam ga nikad vozio, zamenili smo ga kad sam imao 12 godina. Izlazim, a kroz glavu mi prolaze sva mesta gde smo putovali, otvoreni prozori i upaljeno grejanje, a napolju +40, putujemo na more. Detinjstvo celo.
Kupujem suvenire, devojka, mlađa od mene malo, koja tu radi me pita da li sam ok, zašto sam tužan. Pričam joj za jugića. Kaže da je godinama oca nagovarala da dođe, on nije hteo. Obišao je krug po muzeju, seo u juga i plakao sat vremena. Uspomene. Sad je lako sesti u nešto nakrcano elektronikom i stići na more autoputem za 6 sati. Al da spavaš na 30 kilograma brašna i 30 kilograma šećera kupljenih negde u Bosni, dok putuješ kući nazad sa mora. Pa se onda beru šumske jagode za slatko na Tari u namenski za to ponete praze kutije od porodičnog sladoleda... Nisam brao tamo jagode otkad smo prodali jugića.

Posle ovog ringišpila, idem u obilazak Dubrovnika, što malo motorom jedan krug
AL9nZEWiezPhacTj6FoUL5zM18jW4aZmgJjlOQtM

 

što pešaka po Stradunu.

AL9nZEX4h3Sntj8IgRwC_LFNSPeN7Jii-MqWanY7

 

Na vezi sa kevom, šaljem joj gomilu slika. Ona je kao devojka stalno dolazila u Dubrovnik, pokušava da se seti gde su neka mesta. Nije bila 33 godine. Objašnjava mi kako da se dođe do odmarališta Jugobanke, nabraja vile koje su uz ulicu. Naravno ništa od toga se više ne zove isto, ali me fascinira da se seća svega, a u Novom Sadu se izgubi na 200 metara od stana u kojem živim 8 godina. Neka je, nek evocira uspomene, vidim da joj je drago što sam u Dubrovniku. I meni je drago, imam najboljeg turističkog vodiča, 500 kilometara daleko, a vodi me u metar tačno.
Stari grad, nije bezveze na UNESCO-voj listi spomenika. Prelepe građevine, malo mi smeta gužva, turista koliko oćeš, ali ipak uživam.
Kafa na Stradunu, pa da je 100 dukata, našao lep lokal, sto sa strane da nisam u gužvi i guštam, gledam reku ljudi koji kao mravi idu, samo teče.
AL9nZEUxhjB1l0GpkIRakz6FKb-I3sVgb9DpAIxf

Vratio bih se zaleđem, kuda sam i prošli put prošao. Tu ću naći neku konobu i pojesti ribu za večeru, ne može da ne valja..
Hm, Cavtat. Aj napravim đir po gradiću, čuo sam za njega. Nailazim na konobu na kraju ulice, piše kad je osnovana, tipa '60 i neka godina.
Dolazi konobarica donosi meni, kafu, i odlazi. Posle par minuta gledanja u imena riba koje nemam ideju šta su, izlazi bakica u kuvarskoj uniformi i blagim glasom mi nudi pomoć u izboru. Gotovo, šta god misli da treba da pojedem nek napravi, pa godinama je tu blizu mojoj baki, a gde se lepše jede nego kod bake. :)
Šanpjer sa kuvanim kupusom sa strane (na moje spominjanje dalmatinskog variva sam dobio kratku lekciju zašto je kuvani kupus bolji prilog). I bila je upravu, odlično je išlo. Da nisam motorom, da popijem i čašu vina, taman je krenulo sunce da zalazi.. Ok, al smem slatko dok vozim. "Šta god mislite da će ići posle ovog obroka". Dobijam parče koh karamela "rozeta cavtat". Ne volim karamel. Lažem. Ovaj obožavam.

Do granice lagano, polupoznati puteljci, još sveži u glavi, granica bez gužve, i dolazim kući.

AL9nZEUv8kq0gDLfhUO5CfksDdXJBqhI8utuS_l1

 

Dogovaram se sa komšinicom prekoputa da ostavljam motor kod nje u dvorištu.
Ne mogu da otvorim vrata od kuće. Pre nedelju dana ta vrata su bila otključana, bio sam preko dana, samo sam sobu otključao, ubacio stvari i otišao. Ne, ovo se ne dešava. U glavi već misao da je suvlasnica zamenila bravu. Silazim do druge jedinice, nalazim svežanj ključeva, probam svaki, nijedan ne otvara. Para izlazi na uši. Zovem mamu, nađi mi broj telefona, ne zanima me što je 11 sati uveče.
Izlazi "komšinica", "iju otkud ti, pa ja ostavila ključ u bravi, ha ha".
Ok, nekom treba da se pravdam što sam došao u svoje. Tu par rečenica više iz kurtoazije, raspakujem kofere, palim struju i vodu i dok se bojler ne zagreje, ajde da odem do Herceg Novog, jedan krug...

  • Sviđa mi se 19

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

dan 6 - dan 7
 

Citiraj

da odem do Herceg Novog, jedan krug...

AL9nZEVuI6uX-ah_LsQ1cCrqoGjC8JK4atoWBlOR

Vuče nešto, ne možeš da objasniš sebi. Znaš šta je, ali i dalje ne možeš da objasniš. Ili ne umeš.
Dočekaš jutro na tom mestu, sve ti miriše i podseća te na neko lepo vreme. Cela noć stane u dve reči, ako sliku pošalješ kome treba.
AL9nZEWhJazg7cH-5UXkBfqTL4gucKIK_V7Q49pL
Neke stvari i ne mogu da stanu u putopis. Niti trebaju.
Idem da odremam malo, pa da se sutra vozimo.

Promenio član nafetS
  • Sviđa mi se 14

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Strucnjak, 1613 postova
  • Lokacija: Novi Sad - Šabac
  • Motocikl: CRF300L
23 hours ago, nafetS said:

Medved je na vrhu lanca ishrane, nema predatora koji ga love. A ja pojeo to. Pf, ladno sam iznad :D

Avgust, @maxx za malo "na tanjiru" jednog medveda na Jadovniku. Septembar: medved na tanjiru pred @maxx. Ni medved na karmu imun nije.

 

 

@nafetS putopis je bas, bas kvalitetan. Samo nastavi!

Promenio član DjordjeMijailovic
  • Sviđa mi se 1
  • Hvala 1
  • Haha 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2367 postova
  • Lokacija: NS
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

...ovo je jedan od najboljih putopisa koje sam čitao. A čitao sam ih iha..

Lični pečat, emocije, humor, to je ono što je lepota putopisa, opis ličnih doživljaja.

 

...još lepše mi je što sam sva ta mesta prošao XY puta, pa tačno znam šta ste prošli... 

Čak ste i mog jarana @mali_zmajsreli!

Prijatelja nikad dosta, neprijatelja jedan suvišan.

  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3935 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Potpisujem sve do jedne riči kolege Andreja.

Stil pisanja ti je izuzetno emocionalan, duhovit i odaje tvoju oštroumnost koje dolazi do izražaja u kratkim, precizno definiranim opisima.
Moj naklon.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1244 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Hvala na lepim rečima!
Ne znam kako se meri 'najbolji', ali sam uveren da svaki putopis gde se piše ovako prosto o utiscima i poimanju sveta i građenju prijateljstva može ići u isti koš, tu nema merenja.
Drago mi je da uživate i da mi pravite društvo dok se opet vozim ovuda. Mrak ste ekipa!

Samo da napomenem, još nije gotovo, nadam se da ću sledećih dana naći vremena da nastavim sa pisanjem, ima materijala još par dana da pokvarim utisak.
Šalim se, naravno.

Hvala još jednom!


Sent from my M2002J9G using Tapatalk

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1237 postova
  • Lokacija: Karton siti ... gornje sokace.
  • Motocikl: Y
On 19.9.2022. at 19:55, nafetS je napisao:

Kupujem suvenire, devojka, mlađa od mene malo, koja tu radi me pita da li sam ok, zašto sam tužan.

:takoje:

 

Sve super al samo da si putopis napisao prosle nedelje. Sad mi je muzej tiha patnja a bio tamo za vikend. Nisam znao za njega.

 

Pratim.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 448 postova
  • Lokacija: Novi Sad
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650

dan 4 (31.08. sreda)

 

Moram ovo da ponovim, Ranko je bio 110% u pravu kada nam je opisivao Jadranku (i svoj dojam iste). Sad mi je jasno zašto se naježio dok je pricao o tome. Ovo nije normalno kako asfalt drži. Kakva je ovo magija?!? Zašto sam u stanju ovoliko da oborim motocikl, a da ne osećam ni najmanju nestabilnost? Ne znam odgovore, ali nije ni bitno. Uzivaj u trenutku! Uzivaj u ambijentu!

 

16.thumb.jpg.688cbaae8157e391d8216a674e153651.jpg

 

Skoro pa prazan put, fantastican pogled. U trenucima je more tu na par metara od mene. Jasno se oseti miris čiste morske vode, kao da se sunčam na plaži, a ne da sam ispod kacige. U daljini su ostrva i brodići koji plove izmedju njih. Milina jedna…

 

18.thumb.jpg.3de236942aaa5e6ea0634cf3326075fa.jpg

 

A na horizontu crveni autobus. Pokušaj da ga stigneš. Počinje da se gubi veza na komunikaciji. Koliko se Stefan zaneo, neće znati kada treba da stane, ostaće bez goriva.

 

17.thumb.jpg.31e638254bde17287f797fbd5cb32367.jpg

 

Moram da spomenem ovu gospodu koju smo prvi put sreli danas. A sretali smo ih i sutra u više navrataja. Nemci koji putuju na tomosima i skuterima od 50ccm. Svaka čast za poduhvat. Vidi se na njima da uživaju, vrlo moguće više od nas!

 

19.thumb.jpg.fd5eca3c8db0e9efdfe31b05e5870ab8.jpg

 

Gorivo sipano u zadnji čas i Stefan bi da se vraća nazad. I ja bih, ali po običaju moram da budem smirijući faktor. Da ga vraćam u realnost gde ne spavamo na ulici. Na jedvite jade ga nagovaram da je bolje da lagano popijemo kafu negde i nadjemo smestaj. Na obostranu sreću nagovaranje za klopu je proslo mnogo lakse (- Hrana? - Da! - Šta? - Hrana!).

 

20.thumb.jpg.9287962ec4361cb651cede9baa2aac95.jpg

 

Uf, od dojma Jadranke totalno sam zaboravio na vidikovac! A tako smo započeli ovaj divni dan.

 

13.thumb.jpg.e4d10940c6a83d8b007bf73b806af3e5.jpg

 

Voznja kroz planinsku golet i …

 

14.thumb.jpg.5368a0be76c8f1da6266a4fdd10410f0.jpg

 

… staru šumu sa pogledom na more je fin kontrast ostatku dana. A opet, nekako ga upotpunjuje. Baš se pitam sta nas sutra očekuje.

 

15.thumb.jpg.30b0261c6fe38f02ee87e5c49c408dfa.jpg

 

  • Sviđa mi se 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja