Jump to content

Moto Zajednica

Royal Enfield Meteor 350

Recommended Posts

• Zainteresovan, 671 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650
pre 14 minuta, VladoGrcic je napisao:

@Lone rider jesi probao Continental GT? 

Nisam, jer u salonu nikada nisu imali demo model. Seo sam samo jednom na njega, jer me je zanimalo koliko je položaj sedenja agresivniji u odnosu na Interceptor. Svejedno bih uzeo Interceptora jer mi se više sviđa i da sam imao prilike da ga probam. :)

Promenio član Lone rider

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2986 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
On 11/8/2022 at 1:55 PM, Lone rider said:

Očekujem da i cena bude brutalna :D Metor 350 je dva puta menjao cenu od kako sam ga ja kupio i mislim da će se Royal Enfield polako cenama približiti konkurenciji u narednih nekoliko godina. 

Pa onda se neće baš naprodavati.

Već sam pisao, mene je Himalijan jako zainteresovao kad je bio 5000e, i manje u početku, sad se sa 5500-5600e približio na 200e od CRFa - loša vam taktika rodjaci. I mislim da većina ima tu dilemu.

pre 18 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

Pa onda se neće baš naprodavati.

Već sam pisao, mene je Himalijan jako zainteresovao kad je bio 5000e, i manje u početku, sad se sa 5500-5600e približio na 200e od CRFa - loša vam taktika rodjaci. I mislim da većina ima tu dilemu.

Zavisi od toga šta očekuješ od motora. Ja ni Meteor ni Interceptor nisam kupio zbog niže cene od konkurencije nego, zato što su mi najlepši motori u svojoj klasi. Ne kažem da su najbolji, ali to i nije poenta. Kada je Interceptor u pitanju, kupio bih ga opet čak i po višoj ceni, naravno ukoliko bih mogao to sebi da priuštim, jer mi se više dopada čak i od Bonevilla, koji je (verovatno) mnogo bolji motor. Jedini moderni klasik koji mi je u ovom trenutku možda lepši od Interceptora je novi BSA Gold Star. Da se primetiti da volim klasične motore i kruzere, zar ne? :) 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• U prolazu, 81 postova
  • Motocikl: Royal Enfield meteor 350

Meni su klasici pojam. Ali da vuku malo na modernije kao sto i pravi Royal Enfield. Sem kontinentala svi su mi extra. Firma po mom ukusu. Classic mi je na granici,on je vise fazon za engleza nekog. 

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2264 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5

Momci, pozdrav, i čestitke za kupovinu !

Imam pitanje, negde na prvoj, drugoj strani piše da mu je blokada na 120 km/h. Znam da u garanciji ne treba čačkati, nego, da li ste se informisali, da li je neko spolja radio neki čip tjuning, ili nešto drugo, po pitanju povećanja snage, i brzine ?

Čisto informativno...hvala.

Nema nikakve blokade, 120 km/h je maksimalna brzina za Meteor i mislim da je nerealno od motora koji ima samo 18hp i 200kg očekivati da ide brže.

• Hvala 1

• Zainteresovan, 393 postova
  • Motocikl: KTM 890 Duke R

Imao je blokadu, gledao sam vise klipova gde udari tacno u 120kmh, bilo u 4 ili 5 brzini. Koliko sam razumeo ta blokada je skinuta u kasnije proizvedenim modelima. 

Mislim da ovde maks brzina ne igra kljucnu ulogu, motor je za voznju do 100 kmh i tako moze do sutra. Moze on iznad...ali mislim da je do 100kmh najbolji. 

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Pričali smo o blokadi pa sam zato pitao. :) Blokada (odnosno elektronski limiter brzine) na Meteoru definitivno postoji, ali ne da bi se ograničila maximalna brzina, već da bi se ispunila neka zakonska norma (pretpostavljam).  Sa blokadom ili bez nje, max brzina ne može da bude veća od 120km/h iz razloga koje sam naveo iznad. Neka me neko slobodno ispravi ako grešim. 

Pogledaj video ispod u kome je izmerena max brzina u idealnim uslovima:

• U prolazu, 81 postova

Ja sam probao max 115 kmh u 5. brzini. Treba da moze i u 4. ali mi bilo zao da ga silujem. Klipovi kazu 120 kmh a na sajtovima stoji 114 kmh,tako nesto. Imaju neka nepisana pravila da oko 30 konja razvija 100 milja na sat (160kmh) tako da meteor i bez limitera ne verujem da bi prebacio 130 kmh. 

• Sviđa mi se 1

pre 9 minuta, Jokics je napisao:

Ja sam probao max 115 kmh u 5. brzini. Treba da moze i u 4. ali mi bilo zao da ga silujem. Klipovi kazu 120 kmh a na sajtovima stoji 114 kmh,tako nesto. Imaju neka nepisana pravila da oko 30 konja razvija 100 milja na sat (160kmh) tako da meteor i bez limitera ne verujem da bi prebacio 130 kmh. 

Nema ni potrebe za tim. Kao što reče @VladoGrcic, optimalna brzina za Meteor je oko 100 km/h. Kome je do brzine, kupiće sportski motor, a ne kruzer. 

• U prolazu, 81 postova

Nije uzivanje preko 100. Ja kad god mogu vozim izmedju 80-90kmh. Preko 100 hoce da me oduva. Jedino autoput drzim oko 100-tke. A preko stotke trosi 3,5 l. Na otvorenom kao sto je ibarska npr.moze i 2.25l/100 mada realno nije ni vazno samo pravim poredjenje. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 81 postova

Jel zna neko nesto generalno oko motora sa vazdusnim hladjenjem (konkretno za meteor) kako da se ne pregreje? Kako da znam kad sam “preterao”?! Da li ima neki indikator ili sl.

• Ne silazi, 6516 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ovde se očigledno dogodilo neko "čišćenje" ili je u ovom sad servisiranju foruma nestalo ono što sam pisao....nikakva šteta, opet ću ja ;). Ali malo drugačije.

Neka generalna pravila bi bila:

- Da se "sprava" koristi za ono za šta je predviđena.

- Da se poštuju servisni intervali.

- Da se koristi preporučeno ulje u gradaciji i standardu, predviđenom od strane proizvođača, za DIJAPAZON TEMPERATURE, koji vrlo često bude priložen uz servisnu knjižicu. Naravno da istu gradaciju neće koristit...npr. kanađani i indonežani.

- Gorivo sa bude preporučene oktanske vrednosti.

- Izbegavati, naročito pri visokoj spoljnoj temperaturi...rad na praznom hodu u mirovanju, sporu vožnju iza vozila koja zaklanjaju strujanje vazduha, posebno na usponima ili pod maksimalnim opterećenjem.

Ne pada mi sad još šta na pamet....setiću se.

Pisao sam i o razlikama u sistemu hlađenja ulja kod Himalajca recimo i kod Meteora. Da sad ne ulazimo u sitna crevca, Meteor za razliku od pobratima nema hladnjak ulja. Barem ne tako upadljiv. Za slučaj da se zaista pojave problemi sa pregrevanjem, postoje i rešenja da se hladnjak dodatno ugradi. Međutim, nekako verujem da će se to događati pre kod nekoga ko možda malo previše očekuje od "malog" motora, ne velike snage i dugog hoda klipa....nego kod nekoga ko krstari asvaltnim putevima na švaler gasu i pametno koristi menjač, obrtni moment i raspoložive konjiće.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 374 postova
  • Motocikl: MT 07

Gledajući YT i kako se vozi u Indiji + njihove temperature, velike gužve, vožnja malim brzinama te čekanje u kolonama dolazim do zaključka.

Ako se tamo ne pregrije i to sve izdržava bez ikakvih problema mislim da su jako male šanse da se pregrije u našem podneblju. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 3626 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Pda, malo mog laičkog razmišljanja - vodeno hlađenje u takvim uslovima ne može da bude efikasnije. Rashladna tečnost se brzo zagreje do visoke temperature, pa se onda ponaša kao radijator. Treba onda nešto da rashladi i tečnost i sklop. Kod mene se na skuteru pali ventilatorčina svako malo po gužvama leti, nije mu lako da sve to ohladi... Vodeno hlađenje je efikasnije za dalje destinacije i dužu vožnju, kontrukcijski omogućava bolje iskorištanje snage motora i šta sve već, ali ne može da se bolje hladi kad miliš u koloni na +40.

Sve naravno zavisi od kvaliteta, inžinjerskog rešenja itd, pa i nema neke generelizacije. Na raznim modelima može hlađenje da bude bolje ili lošije rešeno, bilo vodeno ili vazdušno. Ali ja se ne bih tu mnogo brinuo.

Gledajući YT i kako se vozi u Indiji + njihove temperature, velike gužve, vožnja malim brzinama te čekanje u kolonama dolazim do zaključka.
Ako se tamo ne pregrije i to sve izdržava bez ikakvih problema mislim da su jako male šanse da se pregrije u našem podneblju. 

Takvo je i moje razmišljanje. Na zalost komentar mi je izgubljen prilikom odrzavanja foruma. Ti motori su pravljeni u indiji i indusi su najveci kupci....
Treba uzeti u obzir da je taj motor prilicno relaksiran, 20ks iz 350cc sto je nista u odnosu na neke skutere na primer.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Svrati ponekad, 374 postova
  • Motocikl: MT 07

Kada se još doda da ima veliki cilindar i vrlo veliku glavu cilindra sa velikim rebrima nema brige + ecu je podešen za njihovo tržište i podneblje.

• U prolazu, 81 postova

Moje iskustvo sa meteorom je da se brzo greje a sporo hladi 

:-). Letos sam ga jedan dan vozio 13 sati po temperaturi od 35 do 10 stepeni (uhvatilo me nevreme na Pešteri). Sta sam zakljucio? Zagreje se brzo i ja naravno s vremena na vreme stanem da se odmorim on ohladi itd. Medjutim i posle sat vremena rukom ne mozes pipnuti motor koliko je vruc. A kad krenem opet on se zagreje vrlo brzo tako da ne vidim poentu da se staje zbog hladjenja. Bitnije je da se vozi konstantno zbog strujanja vazduha. Cini mi se da koliko god dugo (ili kratko)da ga vozim on se brzo ugreje medjutim zakljucujem da kad dostigne tu svoju max temperaturu odrzava je tj. drzi je na istom nivou (bar se nadam) Nisam vozio po guzvi ono prva kreni-stani,kad stanem gasim ga obavezno da ne radi u mestu,uvek ima vazduha oko njega itd. Jedini rad u mestu je kad ga pri put palim da se zagreje 2 minuta. Moj zakljucak bi bio da je poenta u ulju koje ga “kupa” i da kazem svlaci visoku temperaturu iz cilindra u karter (ili kako se to zove kod motora). Posle voznje on se hladi (leti)  2 sata minimum. Dajte neko misljenje

kako se ponasaju drugi motori na vazdusno hladjenje. Ovo je moje gore navedeno subjektivno misljenje. Voleo bih da imam neki termometar da mogu da pratim temperaturu,jer se jako brzo ugreje i voleo bih da znam gde mu je max temperatura ukoliko konstantno kruziram 80-90 kmh.  

• Drug član, 1870 postova

Bio sam u salonu pre neki dan da vidim motore uživo, pa i da dogovorim ako mi se svidi. Taj modern retro fazon mi je super.

Kaže prodavačica da se ventili šteluju na skroz hladnom motoru na svakih 5.000 km.

Ulje se menja na 10.000 (oni preporučuju ranije)

Radni sat je 4.500 dinara.

Mislim da ću ipak za iste pare da kupim još jednu Vespu

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6516 postova
  • Motocikl: konzerviran

@Jokics

Mislim da preterano brineš. Vazduhom hlađenji motori, ugrađeni na bilo šta, iz sebe isijavaju više toplote. To je prilično normalna stvar...jer ne postoji košuljica ispunjena tečnošću, koja odvaja radnu površinu cilindra, od spoljašnjosti.

Znači , to je karakteristika ovakvog motora. Visoka temperatura je prisutna i zbog toga, što je RE, da bi uopšte opstao, morao da promeni tehnologiju po kojoj izrađuje motore. To je sada već svuda prisutna tzv. "Lean burn" metoda...koja podrazumeva gorenje jako male količine goriva uz povećanu količinu vazduha. Da ne ulazim preterano u tehničke detalje....visoka temperatura je rezultat takvog gorenja i ona je prilično potrebna da bi funkcionisao i katalizator....kroz koji na kraju izlaze "leptirići",  tako poželjni i nepohodni, da bi takva jedna sprava po Evropi uopšte bila prodavana.

Teraj to, održavaj i ne brigaj previše.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja