Jump to content

Moto Zajednica

Savet oko ugradnje auspuha

Recommended Posts

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Nema smaranja ni ubеđivanja na tehničkom pregledu. Zakon kaže mora homologacija. Početak i kraj priče o TP. Sve ostalo je APP.

Promenio član Gordak985

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 375 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660
pre 23 minuta, Gordak985 je napisao:

Zakon kaže mora homologacija

Zato sam i postavio ovo pitanje. Da bih saznao sta znaci pojam HOMOLOGACIJA u zemlji Srbiji?

Da li je to ECE/EU standard , ECE-R92, EU 134/2014 direktiva o buci i izduvnim gasovima, ili odstampan 'papir sa neta' da je za moj model motocikla?

Ako imas neka saznanja, podeli, hvala.

• U prolazu, 62 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR 600 L7
Pre sat vremena, cikamike je napisao:

Zato sam i postavio ovo pitanje. Da bih saznao sta znaci pojam HOMOLOGACIJA u zemlji Srbiji?

Da li je to ECE/EU standard , ECE-R92, EU 134/2014 direktiva o buci i izduvnim gasovima, ili odstampan 'papir sa neta' da je za moj model motocikla?

Ako imas neka saznanja, podeli, hvala.

Koliko sam ja upoznat, homologacija znaci da je auspuh primeren ili napravljen za ulicu, a postoje auspusi koji su samo za stazu. Neka od razlika koje sam primetio je upravo to buka i izduvni gasovi, mada meni licno nema smisla to sa izduvnim gasovima jer ako ces da zagadjujes kao da je bitno da li zagadjivao na ulici ili na stazi. :neznam: Uglavnom je to kao eto zbog buke. Sto se tehnickog tice ja sam dobio 2 saveta ili da uzmem legalan auspuh za ulicu i da sam miran, mogu da izvadim db killer i da vratim po potrebi, kod nas jos ne smaraju ali ako planiras u inostranstvo to zna da bude problem. Drugi savet je da kupim taj nelegalan, pre tehnickog zamenis na fabricki top, registrujes pa vratis taj nelegalan. Auspusi za stazu su uglavnom dosta jeftiniji nego ovi za ulicu, jedino sto taj nelegalan auspuh mozes da koristis ovde kod nas po ulicama, u inostranstvu je kaznjivo. Moj savet ti je da kupis uspuh sa homologacijom i izvadis DB killer, on je svakako mali i na jedan sraf je samo pa ako pozelis preko ili te smaraju, samo na licu mesta zasrafis i miran si.

• U prolazu, 56 postova
  • Motocikl: Street Triple RS '24

Где ви региструјете машине кад вам траже те папире, доказе, изводе и уверења? :D

Ако је топ ориђиђи, није проблем, извади се папирунг који то поткрепљује, однесе се на технички и да им се до знања ако траже... Ако није, питаш земару на техничком дал гледају то ил јок, ако је баш утегнуто, па ставиш фабрички тај један дан и никаква мука.

Ја кад сам ставио фабрички због техничког, каже ми земи тамо, човече што си скинуо акраповича, па мени битно да ти раде светла, кочнице, и мигавци, ал ето. Човек стекне утисак да техничке прегледе ради гестапо :D

• Enduraš, 6367 postova
  • Motocikl: CRF300L

Meni takodje na tehničkom nisu tražili ništa za auspuh, pitao radnik na tehničkom čisto iz znatiželje da li je original ili kopija. Pre tehničkog odvezao motor i pitao da li treba nešto da skidam sa motora, nije trebalo ništa. 

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 270 postova
  • Motocikl: Yamaha xv950r
Pre 11 sati, cikamike je napisao:

Hocu da uvezem iz Engleske ovaj izduv:

Radi se o maloj porodicnoj firmi koja proizvodi razlicitu opremu za manji broj modela. Za auspuhe koje proizvode kazu da nemaju E oznaku (E marked or TUV approved).

Koje je vase misljenje o ovom izduvu i da li da uopste ulazim u tu pricu?

Nisam neki strucniak, ali ako pise da nema E oznaku ili slicno auspuh nije street legal, moze samo na stazu.

Ja bi gleda neki drugi. Pozdrav.

Hvala ljudi. Kontam da ima razlicitih iskustava na tehnickom i uglavnom se prodje, rekao bih ako procene da motor i izduv izgledaju pristojno. Mene je interesovalo malo vise od toga, ali dobro.

Ono sto mogu da zakljucim je da ovde jos uvek ne postoje tacni standardi koje izduv mora da zadovolji. Kad kazu mora 'homologovan' ni oni sami ne znaju sta to podrazumeva. Nego eto, da bude original i da je namenjem za bas taj model motocikla. Mozda i da nesto pise na njemu?

Ostaju mi dve opcije:

1. Kupiti izduv koji zadovoljava sve EU norme i standarde. Platiti €€€€ i biti siguran da ti ovde na tehnickom ne mogu traziti apsolutno nista vise sto izduv ne zadovoljava.

2. Kupiti izduv za koji znam da zadovoljava euro 5 norme, koji zadovoljava standarde o buci (da u UK, ne znam za nase stroge standarde :)). Ako me pitaju na tehnickom, pokazem papir da je original i da je namenjen za moj model motocikla. Mogu da ih i uputim da procitaju sta pise na izduvu, vidi, homologacija:

Screenshot_2023-10-22-08-43-48-918-edit_com.google.android.youtube.thumb.jpg.26db2c796e9ce45223d06823bc81aecb.jpg

:zdravo:

• motoras, 2454 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500
Pre sat vremena, cikamike je napisao:

Ono sto mogu da zakljucim je da ovde jos uvek ne postoje tacni standardi koje izduv mora da zadovolji. Kad kazu mora 'homologovan' ni oni sami ne znaju sta to podrazumeva. Nego eto, da bude original i da je namenjem za bas taj model motocikla. Mozda i da nesto pise na njemu?

Znaju oni dobro sta treba i šta podrazumeva homologovan auspuh. Moze da ti se desi da prodješ i sa nekim sulundarom, ali su veće šanse da te vrati. 

Ja na BMW-u imam auspuhe od Honde koji vizuelno dosta lice na original i naravno imaju homologaciju. Nikad problem. 

Na Kawi je Remus. Lepo stoji, ne štrči, nije preglasan. 4u1. Na sebi ima homologaciju i nikad mi ne traži papir bilo kakav za njega. 

Znači homologaciju mora da ima na sebi i zna se šta ona treba da sadrži. 

Pre sat vremena, stari roker je napisao:

Ja na BMW-u imam auspuhe od Honde koji vizuelno dosta lice na original i naravno imaju homologaciju

Ovo samo po sebi jedno drugom protivureci. Valjda ta homologacija govori da je izduv odgovarajuci odredjenom modelu i neke standarde zadovoljava?

Stvarno me ne interesuju sulundare, kao sto rekoh na predhodnoj strani, ne zelim da prodjem tehnicki na neku foru, nego da ispostujem ono sto se zahteva na TP u ovom trenutku u nasoj zemlji. Moze i merenje kolicine izduvnih gasova, moze i merenje buke. A to sto 'znaju oni' i 'zna se sta treba' i dalje stoji na tih nekoliko reci i nicemu vise.

Ako moze neki primer te homologacije (oznake, ne mora slika)? Moze a i tih Hondinih auspuha za BMW-a...

• Sviđa mi se 1

• motoras, 2454 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Razumemo se skroz. Ti želiš da bude sve po ps-u tebe radi, ne zbog njih. Ja ti kažem da ne mora papir koji dokazuje da je model izduva za taj model motocikla, vec da može i od drugog, ali mora biti homologovan. I naravno da bude namešteno pristojno.

Ja za Ninju imam i papir koji sam skinuo sa neta, ali niko mi nikad nije tražio. Niti poznajem nekog da mu je traženo. A znam da su ljudi skidali domaće auspuhe i kineske za ponovni pregled. 

Na Vulkanu imam originalne sa homologaciji takođe, ali je izvađen lonac koji ide između auspuha. Mislim da ce i to proći, a ako ne imam i taj lonac u rezervi ili da stavim neke db killere da utišam.

Ili š bi rekao moj drug Marko, što nema i ne treba da ima. 

Na remusu je e13 0002 typ 130

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• moto merkat °°, 4886 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

@cikamike

Po zakonu izduv mora biti homologovan za tip vozila na kojem se nalazi, sama homologacija to govori i papirom da li original ili skinutim sa neta ti dokazujes da je za navedeni model, ako kontrolor na teh. pregledu izrazi sumnju u verodostojnost posluzi se netom i preko oznake nadje za koji model je homogovan. 

Cak i da nemas papir a izduv ima homologaciju za tvoj model, nemaju osnova da ti prave problem jer mogu proveriti na netu. 

Pravilnik o podeli kaze:

IMG_20231021_224107.jpg.b340c4117e11718116fd506230222ac8.jpg

IMG_20231022_185601.thumb.jpg.8c406b2922f0553ad6cd910e80b2384b.jpg

Kolega ima homologovan auspuh ali za model K 1200 RS i ako je na drugom modelu isto kao da je nema, trenutna praksa je malo drugacija ali ako hoces da budes 1/1 stavis izduv homologovan za taj model i to je to. 

Promenio član bdada
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• motoras, 2454 postova
pre 53 minuta, bdada je napisao:

@cikamike

Kolega ima homologovan auspuh ali za model K 1200 RS i ako je na drugom modelu isto kao da je nema, trenutna praksa je malo drugacija ali ako hoces da budes 1/1 stavis izduv homologovan za taj model i to je to. 

Kao kod mene na bmw-u auspuh od honde ,ali nikad niko nije pravio problem. 

pre 48 minuta, stari roker je napisao:

Kao kod mene na bmw-u auspuh od honde ,ali nikad niko nije pravio problem

Ova homologacija sa Kavinog remusa je za K 1200 RS, mi jos nismo stigli do tog nivoa ali ce neko krenuti da obilazi Alpe pa ce onih 100€/dan pomnoziti sa x :)

Pre par godina se nadjem u Slo i sestra me podseti da ne cackam nista oko motora dok se tamo smucam, tada se setim da imam no name izduv (tacnije Marving bez homologacije) i nije mi bilo prijatno. 

Zahvaljujem @bdada  kao i @stari roker -u

Mislim da je kljucno ovo iz uokvirenog teksta gde se pominju odgovarajuci EU propisi. Znaci da se neko sutra moze pozvati na neki EU propis.

Ali isto tako je bitno i ovo sto kazes: 'mi jos nismo stigli do tog nivoa'. Ja pokusavam da utvrdim do kog nivoa smo mi stigli :) (kako bih ispostovao taj minimum).

Jasna mi je situacija 1/1 koji pominjes, i znam sta mi je ciniti, to sam gore i naveo pod opcijom 1.

Nego, radi se o novcu. Po meni ne tako malo novca (a mislim da bi se vecina slozila). 1300+ eur za izduv koji ima sve moguce EU sertifikate o zagadjenju i buci za motocikl cija je ukupna cena nesto vise od 9k eur, malo je mnogo.

Druga opcija bi me kostala bar duplo manje novca (TEC Fang 3 u 1 izduv), proizveden u UK, koji 'na rec' zadovoljava euro 5 norme, koji zadovoljava britanski sertifikat o buci (ima sharu na topu), gde proizvodjac navodi da prolazi te neke njihove kontrole na putu (kao neki vanredni tehnicki). Uz to, ako bi neko sutra hteo da proveri na netu, stvarno je proizveden i namenjen samo za moj model motocikla. Mislim da se ovo navedeno vise nego dobro uklapa u nasu 'trenutnu praksu', ali to je samo moj osecaj...

Ok, ostaje mi da jos malo razmislim... Cak i da se odlucim za ovu drugu opciju, prvi tehnicki mi je tamo negde 2025. god. Do tad moze lepo da se navoza, a pritom ostane u slicnim okvirima po pitanju zagadjenja i buke kao sa fabrikom... :takoje:

Promenio član cikamike
  • Sviđa mi se 1

@cikamike koji god izduv da stavis isprati upute proizvodjaca jer treba korigovati smesu, novi agregati vec rade na siromasnijoj smesi zbog normi a svaki slobodniji/otvoreniji izduv dodatno osiromasuje smesu koja itekako steti agregatu na duze staze. 

• Sviđa mi se 1

Hocu, mada za ovo kratko vreme koje sam proveo u istrazivanju izduve, videh da uglavnom stoji naglaseno da ne zahtevju promene na ECU i remap. Za ovaj Tec sam negde procitao da nakon ugradnje treba sacekati nekih 15 min rada, kako bi se ECU kalibrisala na nove podatke dobijene od sonde.

Fang-Exhaust-9-of-11.thumb.png.389cc9299f90d7e0af2a49cce856a954.png

Nekako sam sve blizi da uzmem ovaj izduv. Uz cenu, dopada mi se i to sto nije Akrap, Mivv, SC i ta zvucna imena, nego mali proizvodjac sa ostrva. Kvalitet izgleda vrhunski... verujem da postoji razlog zasto ljudi i danas vole i cene Robertove auspuhe :takoje:

Promenio član cikamike
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 337 postova
  • Motocikl: V-Strom 650

I ja sam u potrazi za auspuhom. Na stromu 650xt se menja ceo sistem sa sve granom. I taman nadjoh ove jeftinije tipa Dominator,black widow, Delkevich....ali sada me baciste na razmisljanje.Nije mi tolko problem ni registracija ali odem par puta godisnje inostranstvo. Razmisljam o Siciliji,Alpima. Sta se tada radi ako nije homologovan?

Ili i ako je homologovan ali bez katalizatora posto se menjale grane. Da li neko zna sta o tome?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja