Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha XT600 - all in one

Recommended Posts

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Filter vazduha za 2kf i za 3tb nije isti, kod 2kf je sundjerasti, idu dva sundjera jedan preko druog, a na 3tb kartonski moze, moze i neki drugi, a tesko bih nasao neki drugi za 2 kf, kad ga nema ni sundjerasti, a moguce 4PT da je isti sa 3TB

Ima da se nabavi sundjer za tu namenu, samo ga iskrojis i stavis preko mrezice i zategnes vezicama. Ja sam tako uradio jer nigde nisam mogao naci original filter za vazduh, pa mi je jedan majstor predlozio tu varijantu sa tim sundjerom. Evo vec godinu dana rasi posao extra. Naravno, nauljis sundjer pre nego sto ga motiras...:)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 991 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600 Rally Replica

Filter vazduha za 2kf i za 3tb nije isti, kod 2kf je sundjerasti, idu dva sundjera jedan preko druog, a na 3tb kartonski moze, moze i neki drugi, a tesko bih nasao neki drugi za 2 kf, kad ga nema ni sundjerasti, a moguce 4PT da je isti sa 3TB

Mislim da je sa 4PT isti kao kod 3TB...čak bih rekao da sam siguran 100%.

Ajde slikaj taj filter od 2KF pa da damo predlog šta može...

EDIT: Ima ovakve varijante za 2kf

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: Yamaha XT 600 2KF

Takav imam i ja, samo lepo skrojen u onu metalnu mrezicu i nauljen...nego me muci sauh, ne znam kako da proverim da li mi radi sauh, kad ga upalim i povucem napred-nazad, menjaju se obrtaji, to je jedino sto mislim da radi, ali kada se skine  karburator kako mogu proveriti? 

• Drug član, 991 postova

Inače komentar u vezi air filtera za 3TB i 4PT...

Ja sam pre izvesnog vremena montirao Twin Air i za sada sam jako zadovoljan.

Osim što se lako održava i navlači na plastično kućište postojećeg filtera, dosta dobro ''pasuje'' i ne uvlači falš vazduh kao kod novog kartonskog filtera jer je sunđer na tim mestima dosta deblji i ne dozvoljava prašini da lako udje u air-box .

Eto ko se reši da menja da zna šta je trajno rešenje...

• Svrati Svaki Dan, 884 postova
  • Motocikl: brm brm brm

Drustvo, jel stavljao neko dodatni hladnjak ulja na XT-a kao sto ima na maloj teneri staroj ili ovih namenskih za xt600 sto ima po svetu da se prodaje?

Koliko sam razumeo iz struh informacija stavlja se na povratni vod i povecava malo klicinu ulja u sistemu za tih nekih 100-200ml.

Imam ponudu za jedan dosta primamljivu, pa sam razmisljao da mozda nije losa ideja. 

Istini za volju nikad nisam pregrejao mog XT-a ni po najgorem offu koji sam ja vozio, ali recimo letos sam vozio 100km puta asvalta na 37C i temperatura ulja se popela na 110-120C i nisam je mogao sputiti sa brzom voznjom, nije isla dalje al nije ni padala. Nije to nista strasno za masinu sa kratkim intervalom promene ulja... nego sam ja komplikovan :)  (ko ne razume nek pogleda teme sa prodajom mojih bivsih motora, kolicine dodatnih delova i rezervnih).

• Podržavam 1

Drustvo, jel stavljao neko dodatni hladnjak ulja na XT-a kao sto ima na maloj teneri staroj ili ovih namenskih za xt600 sto ima po svetu da se prodaje?

Koliko sam razumeo iz struh informacija stavlja se na povratni vod i povecava malo klicinu ulja u sistemu za tih nekih 100-200ml.

Imam ponudu za jedan dosta primamljivu, pa sam razmisljao da mozda nije losa ideja.

Istini za volju nikad nisam pregrejao mog XT-a ni po najgorem offu koji sam ja vozio, ali recimo letos sam vozio 100km puta asvalta na 37C i temperatura ulja se popela na 110-120C i nisam je mogao sputiti sa brzom voznjom, nije isla dalje al nije ni padala. Nije to nista strasno za masinu sa kratkim intervalom promene ulja... nego sam ja komplikovan :) (ko ne razume nek pogleda teme sa prodajom mojih bivsih motora, kolicine dodatnih delova i rezervnih).

Slobodane, kao sto kaze narod, narani svinje i ne diraj dugmice...:D

Salim se...nego, ja mislim da tim vasim Xt-ovima ne treba dodatno hladjenje jer su dosta otvoreni i masina moze sasvim lepo da se hladi. Tenere su vise oklopljene, veci rezervoar, maska i zato su konstruktori i stavili dodatno hladnjak ulja...

Slobodane, kao sto kaze narod, narani svinje i ne diraj dugmice... :D

Salim se...nego, ja mislim da tim vasim Xt-ovima ne treba dodatno hladjenje jer su dosta otvoreni i masina moze sasvim lepo da se hladi. Tenere su vise oklopljene, veci rezervoar, maska i zato su konstruktori i stavili dodatno hladnjak ulja...

Znas mene, sto mi to ne bi unapredili ako mozemo. Uvek ga mozes zatvoriti da ne ladi previse, al u offu i u gradskoj guzvi kad si zaglavljen po pola sata a gori asvalt, sto mu ne bi malo pomogao. Ubacio sam letos pokazivac temperature, pa sam primetio par stvari u ponasanju agregata i menjaca u zavisnosti od visine temperature ulja sto je normalno.

• Drug član, 991 postova

Istini za volju nikad nisam pregrejao mog XT-a ni po najgorem offu koji sam ja vozio, ali recimo letos sam vozio 100km puta asvalta na 37C i temperatura ulja se popela na 110-120C i nisam je mogao sputiti sa brzom voznjom, nije isla dalje al nije ni padala. Nije to nista strasno za masinu sa kratkim intervalom promene ulja... nego sam ja komplikovan :)  (ko ne razume nek pogleda teme sa prodajom mojih bivsih motora, kolicine dodatnih delova i rezervnih).

Ja te u potpunosti razumem, jer sam i ja o tome razmišljao.   :jee1:

Na kraju sam ipak odustao od te varijante iz nekih drugih razloga...

Naime, da, njemu je temperatura kad se baš zagreje na otvorenom 120C i ne verujem da ćeš tu temperaturu preći u nekim normalnim voznim uslovima ili čak i u forsiranju. Na terenu se motor malo teže zagreva, jer realno nikad ga ne teraš u tako konstantnim višim obrtajima kao na asfaltu, osim ukoliko ti motor radi dugo u mestu.

Dakle to mu je radna temperatura i ako redovno menjaš ulje i spiaš bar neko relativno kvalitetno gradacije 15W-50 ili 20W-50 - nema brige.

Ulje u motoru ne možeš nikako ohladiti brzom vožnjom u visokim obrtajima. Možeš jedino ako imaš dugačku nizbrdicu i pustiš ga na leru da ima veliki protok vazduha, a niske obrtaje ili eventualno da kočiš motorom na opet toj nekoj nizbrdici kako ne bi pregrejao kočnice.

Razlog zbog koga sam ja odustao je taj da dodatnim hladnjakom praviš sebi dodatne slabe tačke na spojnicama i rizikuješ da negde crevo pukne ili spojnica propiša ulje. E sad opet, to se može naravno uraditi kako treba ali 4 spojnica je duplo više od 2 te i verovatnoća da se nešto desi duplo veća.  :P

Tačno je da starija Tenera ima dodatni hladnjak ali je to baš kao što je rekao kolega thepainkiller urađeno zato što ima mnogo više plastika (kod novije 1VJ čini mi se) ili veći tank (kod starije), pa je i strujanje vazduha otežano u odnosu na naš model 3TB, 4PT ili 2KF.

Nadam se da sam ti malo pomogao u odluci šta ćeš da uradiš.

• Podržavam 1

Da da, uopste sam krenuo o tome da razmisljam jel sam primetio sa zadnjim uljem znacajne razlike u radu i motora i preciznosti menjaca u zavisnosti od temperature ulja. Namerno sam uzeo Katana Off Road Ipon ulje 15w50, i uopste nisam zadovoljan sa istim. Nema potrosnje ali je menjac znacajno neprecizniji pogoto o kad ulje ode preko 100C-110C. Ulje je orginalno.

Na terenu sam imao jednom slicnu temperaturu, vozili smo jedno pola sata mozda jace pesackom stazom koja nije koriscena jedno 10-15 godina i preko koje je bilo stabala na svakih par metara tako da je to bilo skakanje i cekanje i generalno spora voznja ili stojanje u mestu, bilo nas je 4 ili 5 u grupi, tad sam bio na istoj temperaturi, posto nije bilo svrhe rasturiti bendix sa 50 paljenja :)

Ono za brzu voznju je bilo vise sa prosecne 70-80kmh na 90-100kmh nisu obrtaji neki posto sam produzio prenos za to putovanje, nego je jednostavno taj dan bilo stvarno suludo i toplo i guzva, bas je asvalt goreo tako da nije bilo ni vazduha hladnog da ga ladi, sad da li bi dodatni hladnjak pomogao... Nemam pojma moguce da bi.

Da da, uopste sam krenuo o tome da razmisljam jel sam primetio sa zadnjim uljem znacajne razlike u radu i motora i preciznosti menjaca u zavisnosti od temperature ulja. Namerno sam uzeo Katana Off Road Ipon ulje 15w50, i uopste nisam zadovoljan sa istim. Nema potrosnje ali je menjac znacajno neprecizniji pogoto o kad ulje ode preko 100C-110C. Ulje je orginalno.

Na terenu sam imao jednom slicnu temperaturu, vozili smo jedno pola sata mozda jace pesackom stazom koja nije koriscena jedno 10-15 godina i preko koje je bilo stabala na svakih par metara tako da je to bilo skakanje i cekanje i generalno spora voznja ili stojanje u mestu, bilo nas je 4 ili 5 u grupi, tad sam bio na istoj temperaturi, posto nije bilo svrhe rasturiti bendix sa 50 paljenja :)

Ono za brzu voznju je bilo vise sa prosecne 70-80kmh na 90-100kmh nisu obrtaji neki posto sam produzio prenos za to putovanje, nego je jednostavno taj dan bilo stvarno suludo i toplo i guzva, bas je asvalt goreo tako da nije bilo ni vazduha hladnog da ga ladi, sad da li bi dodatni hladnjak pomogao... Nemam pojma moguce da bi.

Pa definitivno bi hladnjak pomogao, ali da li se isplati tolika prepravka (i kao što Baltrek kaže, više mesta za kvar) za to malo dodatnog hlađenja što bi dobio...svakako, ti uradi šta misliš da treba :takoje:. Mene bi, lično, mrzelo toliko da se bakćem... :D

• Drug član, 991 postova

Hi hi sta cete tek reci kad stavim slike sta sam sve uradio u medjuvremenu

Ajde ajde podeli to sa nama...ne budi cicija.    :)

Ajde ajde podeli to sa nama...ne budi cicija.     :)

Kad bude bar delimicno gotov, negde krajem Januara, nisam nista ni slikao sta sam radio do sad. 

• Svrati ponekad, 443 postova

Drage kolege, srećnu Novu godinu i sve najbolje vam želim i puno lepih i bezbednih vožnji!

Mislim da je sa 4PT isti kao kod 3TB...čak bih rekao da sam siguran 100%.

Filteri za vazduh na 3TB i 4PT su isti, proverio.

Gde si ga nabavio?

ps. Od danas...lagana vožnja u kraju  :)

Ovaj lepi TT je u vrlo kratkom vremenu (1-1,5g.) promenio 2 ili 3 vlasnika, ispravite me ako grešim... dobro je da se sada vozi, možda možeš da nam preneseš kakav je utisak? Supermoto točkovi i gume - baltrekk kako ste prošli tu gde ste bili :) ?

Hajde Minde nemoj da nas držiš u neizvesnosti :na_glavi: , prolazi zima, daj nam neke nagoveštaje, šta se radi i šta se radilo? I ja sam nešto čačkao i čačkam pa ću da otkrijem kad privedem ovu fazu nekom kraju.

Ja sam pre izvesnog vremena montirao Twin Air i za sada sam jako zadovoljan.

Osim što se lako održava i navlači na plastično kućište postojećeg filtera, dosta dobro ''pasuje'' i ne uvlači falš vazduh kao kod novog kartonskog filtera jer je sunđer na tim mestima dosta deblji i ne dozvoljava prašini da lako udje u air-box .

Eto ko se reši da menja da zna šta je trajno rešenje...

baltrekk, daj nam neki podatak više, rekao si da je nabavljeno u Mađarskoj, koja je cena, koji model (originalno za XT ili univerzalni model), kako se montira? Kad bi mogla i neka fotografija da steknemo kompletan utisak bilo bi odlično. Verujem da pored mene sigurno i druge kolege zanima ovo rešenje.

Minde, +1 od mene za temu! Molim te, daj nam malo više informacija o rešenju koje ti  je ponuđeno - koje je, šta sadrži, gde ga ima i koliko košta?

Moja dva dinara na temu o kojoj razmišljam već duže vreme. Provrteo sam varijante koje su opisane na advrider i razna druga rešenja koja sam nalazio na netu.

3s7d5z4.jpg

Razmatrao sam i gotova rešenja i tu su mi se izdvojila OTR i KEDO .

000336.gif

coolblock_lkhler_oil_cooler_billed_gefrs

Kod custom rešenja ima previše "budževine" za moj ukus, mada su neka urađena vrlo pedantno i efikasno. Kod gotovih rešenja nema nikakvih dodatnih objašnjenja već je sve tako kako je. Ako sam dobro razumeo problematiku, kod XT-a sa rezervoarom za ulje u ramu, svodi se na ubacivanje spoljašnjeg hladnjaka između spojnih tačaka kartera motora i uljnog rezervoara u ramu. Kod starijih modela hladnjak ide između posude za ulje i kartera motora.

Motivi za:

- ako je motor navijen (što je moj slučaj) skoro da je obavezno dodatno hlađenje,

- sa boljim hlađenjem se produžuje radni vek motora,

- sa boljim hlađenjem je iskorišćenje motocikla bolje, dobićete više u svakoj teškoj situaciji gde je zbog velikog opterećenja motora povećana i

temperatura istog,

- pouzdanost je veća na visokim spoljašnjim temperaturama

Motivi protiv:

- kao što baltrekk mudro reče, šanse da nešto pođe loše su statistički 50% veće,

- trebalo bi obezbediti dodatni štitnik - rol bar koji će štititi i hladnjak i motor

- pouzdanost je generalno manja zbog usložnjavanja sistema za hlađenje i mogućnosti da pre dođe do kvara

Šta mi je ostalo nejasno:

Da li u gotovim rešenjima postoji ventil visokog pritiska ili uljni termostat ventil koji će regulisati rad hladnjaka kada je motor veoma vruć ili hladan (respektivno) ili ih je potrebno naknadno dokupiti i ugraditi (OTR ništa ne navodi u opisu komponenti uljnog hladnjaka ali na gore datom linku prodaje Mocal ventil za 60EUR)? Kada je motor hladan potrebno je da termostat zatvori dodatni eksterni hladnjak da se vreme zagrevanja na radnu temperaturu ne bi produžilo. Tek kad temperatura dostigne 80 stepeni C termostat se otvara i omogućuje protok ulja kroz eksterni hladnjak. Poznati su Mocal uljni termostati i ventili. Ventil visokog pritiska deluje obrnuto i štiti hladnjak od pucanja usled prevelikog pritiska zagrejanog ulja.

93975517.jpg

Levo je ventil visokog pritiska, desno je termostat ventil

Dobro bi bilo da napravimo spisak ulja za koja smo primetili da funkcionaisanje menjača nije korektno na visokim radnim temperaturama. Ja bih mogao da dodam da sam isto primetio i za mineralno Motul 5100 15-50W.

Znači izbegavajte sledeća ulja jer je funkcionisanje menjača neprecizno / otežano na visokim temperaturama T=>110C:

1. Katana Off Road Ipon 15w50

2. Motul 5100 15-50W

Inače Zlaja iz Plattner Yamaha servisa, kad sam mu se požalio da mi temperatura ide do 120C kad forsiram motor, jednom reče: "to tako treba, samo cepaj i ništa ne brini, ništa mu neće biti". Toliko od mene za sada. :zdravo:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 263 postova
  • Motocikl: XRV 650 AFRICA TWIN RD03...KTM 950 ADV LC8

Ako budete nesta petljali sa hladnjacima od tenere 3aj,znajte da imaju dve verzije hladnjaka,duzi i kraci

post-11995-0-61345000-1451780876.jpg

post-11995-0-45596300-1451780912.jpg

Ja sam imao ponudu za ovaj kraci od tenere koji se monitra napred, cena je bila oko 60-75e + neki shipping. Nije bilo govora o ventilima visokog pritiska ili termostatima. Nisam 100% siguran moze painkiller da pogleda, al sam prilicno ubedjen da mala tenera nema nista od toga, samo je zakaceno za povratni vod sto sam i ja planirao, redno na povratni vod. Pritisak povratnog voda stvarno nije nesto narocit, cak ni pri gasiranju ako otvoris rezervoar ulja videces da je to zanemarljiv pritisak. 

Nisam uzeo taj posto sam vec bio narucio nova creva za kocnice. Druga opcija je bila OTR, al videcemo.

Posto zivim u sred grada zagrevanje motora mi stvarno nije problem, dok dodjem do bilo kakvog otvorenog puta ili bilo cega drugog moram da ubodem barem 5 semafora, sto je na nekoj normalnoj temperaturi dovoljno da se zagreje. Inace prvih 3km ne dizem obrtaje preko 2k, motor u mestu zagrevam samo tolko kolko treba da spustim saugh nazad, nekad ni tolko, al prvih par kilometara nema zavrtanja gasa. 

Ako budete nesta petljali sa hladnjacima od tenere 3aj,znajte da imaju dve verzije hladnjaka,duzi i kraci

Inače Zlaja iz Plattner Yamaha servisa, kad sam mu se požalio da mi temperatura ide do 120C kad forsiram motor, jednom reče: "to tako treba, samo cepaj i ništa ne brini, ništa mu neće biti". Toliko od mene za sada. :zdravo:

Ja garantujem da sam na nekim voznjama bio iznad toga, ne mozes u offu ioloe ozbiljnijem u grupi da stajes i ladis se, a sa druge strane u sumi bas nemas mesta da ga malo oduvas. Istini za volju, sva ekipa je bila sa vazdusarama (i jedan KLE) pa sam se vodio mislju ako mene peku noge od motora mora da i njih. Naravno nit je zakucao nit je stucnuo, zamena ulja na 3k umesto na 5k i teraj. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja