Vujka 258 Napisano Sreda u 18:51 Svrati ponekad, 91 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan @Motorcyclist Ja sam postavio na svog versysa zastitu na hladnjaku, (ima u versys temi). Razliku u temperaturi ne primecujem za sada... Do duse jos uvek je i prohladno, ali pitanje je koliko moje iskustvo moze i da ti pomogne, jer ovde kod mene u Danskoj u julu i avgustu temperatura je oko 30, a u Srbiji moze da ide i preko 50. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 18690 Napisano Sreda u 19:38 Integrisan, 5598 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan 46 minutes ago, Vujka said: @Motorcyclist Ja sam postavio na svog versysa zastitu na hladnjaku, (ima u versys temi). Razliku u temperaturi ne primecujem za sada... Do duse jos uvek je i prohladno, ali pitanje je koliko moje iskustvo moze i da ti pomogne, jer ovde kod mene u Danskoj u julu i avgustu temperatura je oko 30, a u Srbiji moze da ide i preko 50. Ni ja ne ocekujem neku drasticnu razliku, ali cu uporediti. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Interceptor BP 10961 Napisano Četvrtak u 06:42 Drug član, 1113 postova Lokacija: Južna Bačka Motocikl: Voge 525 DSX,Honda VT750 ACE Prijavi odgovor kao problematičan Termostat to u glavnom ispegla i do razlike može doći samo u baš ekstremnim uslovima.Sent from my M2006C3MII using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 7184 Napisano Četvrtak u 10:04 Drug član, 2027 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Pre 14 sati, Motorcyclist je napisao: Ni ja ne ocekujem neku drasticnu razliku, ali cu uporediti. Stavio zastitu, kad vozis na otvorenom nema nikakve razlike, po gradu pali ventilator svaki cas. Skinucu je s obzirom da vozim samo po asfaltu 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5398 Napisano Četvrtak u 10:14 (promenjeno) Ne silazi, 4021 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ja na skuteru imam fabričku zaštitu, ali u vidu žičane mrežice sa sitnijim okcima. Negde između mrežice protiv komaraca i one pilićarske Dovoljno štiti od kamenčića, lišća, insekata... a opet je i skroz prozračna da ne zapušava protok vazduha. Promenio Četvrtak u 10:14 član boza_kg 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 18690 Napisano Četvrtak u 11:30 Integrisan, 5598 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Ovakav je u pitanju: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Predator016 1253 Napisano Četvrtak u 12:13 Zainteresovan, 800 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Honda NC 750X Prijavi odgovor kao problematičan Ja isti takav postavio baš sinoć na mojoj Hondi. JOš nisam vozio s njim, ali sam čitao na raznim mestima da nema nikakve razlike. Konkretno kod NC-a ni nema skala za temperaturu, tako da mogu jedino da vidim da li se pali ventilator i koliko često. Do sada mi se nijednom nije upalio u vožnji. Testiraću još koliko danas popodne, ako ne padne ponovo kiša. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5398 Napisano Četvrtak u 12:20 Ne silazi, 4021 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Nisu još vremenski uslovi takvi da može da se ceni. Meni se nikad ne pali ventilator na otvorenom, a ni po gradu do 20+ stepeni. A onda počne. Kad je 30+, vrti ko besan na svakom stajanju i semaforu... mislim da mu svaki stepen C niže itekako dobro dođe. Sve u svemu, zavisi od motora, modela, konstrukcije... mora da se proba i oceni šta je veća korist, a šta šteta. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 18690 Napisano Četvrtak u 12:52 Integrisan, 5598 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja po gradu ne vozim, jer sam daleko od prvog veceg grada Samo otvoren put i kroz varosice. Imam digitalni pokazivac temperature pa mogu da testiram u stepen. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 7375 Napisano Četvrtak u 13:04 Drug član, 3110 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan 9 minutes ago, Motorcyclist said: Ja po gradu ne vozim, jer sam daleko od prvog veceg grada Samo otvoren put i kroz varosice. Imam digitalni pokazivac temperature pa mogu da testiram u stepen. I kreneš na put, uhvati te gužva u Budimpešti, Beču, Beogradu... Radovi na putu ili slično. Kolona, krećeš se 20 na sat... Uvek motor mora da ima optimalno hlađenje. Koliko će smetati, utvrdi sam, imaš opremu. Ali ti je moj savet da makar simuliraš gužvu, stajanje na semaforima itd, da bi znao šta ti se, potencijalno sprema. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 18690 Napisano Četvrtak u 13:20 Integrisan, 5598 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan 14 minutes ago, misa-pei said: I kreneš na put, uhvati te gužva u Budimpešti, Beču, Beogradu... Radovi na putu ili slično. Kolona, krećeš se 20 na sat... Uvek motor mora da ima optimalno hlađenje. Koliko će smetati, utvrdi sam, imaš opremu. Ali ti je moj savet da makar simuliraš gužvu, stajanje na semaforima itd, da bi znao šta ti se, potencijalno sprema. Na GPZ-u sam imao fabricki stitnik, doduse sitnija mrezica. Nekada su valjda to nudili kao nesto normalno a sada je dodatna oprema... 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 7375 Napisano Četvrtak u 13:32 Drug član, 3110 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Verujem da su u proračunu hlađenja uzimali u obzir izvesna zapušenja hladnjaka, od insekata, iskrivljenih rebaraca od kamenčića itd. Prilično je jednostavno, koliku površinu pokrivaju metalni delovi koji spajaju rupe Ni ja nisam siguran da će nešto značajno smetati pravilnom hlađenju, ali, pretpostavka je majka zajeba. Sjajno je što ćeš moći da tačno pratiš rast temperature, ali tu je ono što je najbitnije... vreme. Ne zaboravi, spustiće ventilator na radnu temperaturu, neće dozvoliti da se motor pregreje, samo je pitanje za koliko vremena će se ventilator upaliti, tj. za koje vreme će se postići granična temperatura. Minut ranije nego bez štitnika, dva minuta, pet sekundi... to daje najtačniju "vrednost" koliko štitnik smeta ili ne smeta. Odnos vremena i temperature. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5398 Napisano Četvrtak u 13:44 Ne silazi, 4021 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Sve mudro zbori koleza @misa-pei. Ja bih samo da dodam - i ventilator ima svoj vek trajanja, a što više radi više se i prlja, fata štroku po lopaticama, nanosi na hladnjak, pa i to smanjuje efikasnost hlađenja vremenom. Tako da, što manje ventilator da se vrti, a što više prirodnog strujanja, to bolje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 837 Napisano Četvrtak u 16:13 Zainteresovan, 677 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, boza_kg said: fata štroku po lopaticama, nanosi na hladnjak !? Kod mene ventilator "izvlaci" vazduh kroz hladnjak. Ne nabacuje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 6447 Napisano Četvrtak u 16:28 Drug član, 2196 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Svaki ventilator izvlači Zbunio se kolega. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 837 Napisano Četvrtak u 16:33 Zainteresovan, 677 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno, mada, pojma nemam, da nije neko nesto menjao pa zeznuo na tom motoru... ?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5398 Napisano Četvrtak u 16:41 (promenjeno) Ne silazi, 4021 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ma da, zeznuo sam se, u glavi sam zamislio kuler od procesora Al kako god, fata štroku na lopaticama. Promenio Četvrtak u 16:42 član boza_kg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5398 Napisano Subota u 10:00 (promenjeno) Ne silazi, 4021 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan On 22. 3. 2025. at 22:56, boza_kg je napisao: Izgleda da su sitne kapljice lepka uletele između unutrašnje površine ležaja i osovine, i kao da ga zavarile. E, samo da javim, uspeo sam sa drugarom da rešim ovo. Malo je radio pajser, malo blago čukanje čekićem, i uspeli smo da skinemo kvačilo, i da ništa ne shebemo Jeste lepak zalepio ležaj. Kako sam to izveo, ni sam ne znam Promenio Subota u 10:49 član boza_kg 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 7375 Napisano juče u 00:11 Drug član, 3110 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Nešto čačkam, pa se mislim... da li one gume za ublaživanje trzaja zadnjeg lančanika (u zadnjem točku), treba kad se već skida točak: a) naprskati silikonskim sprejom b) namazati glicerinom c) nešto treće. Podrazumeva se da se očiste, makar na suvo. Nisam im nbikad ništa drugo radio, a nisam ni video da ih neko tetoše. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 7184 Napisano juče u 00:18 Drug član, 2027 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Kontam da cime god da naprskas ili namazes žvakaće i cuce se, ja bi to samo dobro obrisao i vratio ako nisu ostecene i ako lancanik ne radi previse Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 7375 Napisano juče u 00:48 Drug član, 3110 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan 30 minutes ago, Sharky - Alex said: Kontam da cime god da naprskas ili namazes žvakaće i cuce se, ja bi to samo dobro obrisao i vratio ako nisu ostecene i ako lancanik ne radi previse Vidiš, to mi nije palo na pamet. Bravo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 18690 Napisano juče u 15:22 (promenjeno) Integrisan, 5598 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan "Braking distance has more to do with the tyres than brakes (pads), every vehicle in the last 20 years has more than enough brakes to saturate the tyres, that is why ABS exisists" Istina ili ne? Promenio juče u 15:22 član Motorcyclist 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 768 Napisano juče u 16:06 (promenjeno) Zainteresovan, 456 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan E sad, nije bas tako jednostavno. - grejanje i efikasnost posle par kocenja je jako bitna,prvih par kocenja je ok, i posle ubrzo mogu skroz da popuste, pogotovo kod agresivnije voznje - modulacija kocenja je bitna za kontrolu, transfer mase. pogotovo na stazi, ali i kod losijih vremenski uslova, ako su kocnice slabe i male. naglo blokiras tocak, zaustavni put je dosta gori, i moze biti opasno i pored abs-a Nepredvidivo i neprecizno je doziranje. mozda ima jos nesto Promenio juče u 16:13 član Blackened 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vujka 258 Napisano juče u 16:29 (promenjeno) Svrati ponekad, 91 postova Lokacija: Nyborg, Danska Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021 Prijavi odgovor kao problematičan Ako sam dobro razumeo po meni jeste i nije istina. Sa jedne strane ako guma nema dovoljni kontakt sa povrsinom po kojoj vozimo to jako utice na duzinu kocenja. Secam se kad sam se skolovao ovde u dk za kamionskog mehanicara, u skoli smo radili zadatke iz fizike bas u vezi kocenja. Secam se da je bilo nesto zeznuto, jer smo racunali frikciju povrsine gume sa povrsinom po kojoj se krececemo i to nesto po centimetru kvatdratnom, pa smo racunali po kojoj vrsti povrsine vozimo to jest kocimo (asfalt mokar ili suv, beton mokar ili suv, sljunak, sneg, vlazan ili suv)... Tako da pri svakom proklizavanja tockova stupa na snagu ABS. Sa druge strane sto se tice kocionih plocica i diskova, desava mi se cesto da mi dodje na servis vozilo koje ima razlicitu silu kocenja na jednoj osovini, uzrok tome mogu biti pregrejne kocnice, sto dovodi do takozvane "galvanizujuce" povrsine, sto onemogucava dobro kocenje, to jest frikcija trenja izmedju plocica i diska je nedovoljna, prostije receno ne koci. Zato kada se cesto koristi kocnica, dolazi do grejanja plocica i diska, i nakon par kocenja sila kocenja je slabija. E sada dali se to moze desiti na motociklu??? Moje misljenje je da moze, jer ako su klesta zaribala, moze jedna plocica da ostane blago u kontaktu sa diskom i da se zagreva, i da pri tom izgubi svojstvo kocenja. Ili kao sto rece @Blackened pogotovo na stazi gde se kocnice kotiste ekstremno... Zato se na trkama koriste keramicke kocnice, ako sam dobro upucen. Promenio juče u 16:34 član Vujka 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Interceptor BP 10961 Napisano juče u 18:46 Drug član, 1113 postova Lokacija: Južna Bačka Motocikl: Voge 525 DSX,Honda VT750 ACE Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da ste krenuli sa diskusijom u pogrešnom pravco od toga što je Motorcyclist pitao. Ne kažem da nije tačno to što ste napisali. Koliko sam ja shvatio tamo piše da na vozilima zadnjih godina ima dovoljno snažne kočnice da generišu više sile nego što gume mogu preneti na asfalt pa zbog toga postoji ABS da to iskontroliše što je u teoriji tačno a u praksi ima malo više parametara. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...