Jump to content

Moto Zajednica

Krivina za početnike

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 72 postova
  • Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT
On 8. 2. 2024. at 13:35, nafetS je napisao:

Putnik najbolje da se ponaša kao vreća krompira na sedištu.
Opušten i da prati motor, ne treba ni da dodaje ni da oduzima naginjanje, to je tvoj posao..

Mojoj sestri je bilo jako čudno, sad uživa u krivinama, kaže "tad bar vidim nešto ispred sebe", jer sam ja na "kontra" strani od nagiba motora, a ona je, tehnički, u nagibu koliko i motor.

Isprobao sa lepšom polovinom po Fruškogorskim krivinama i teklo glatko kao po šinama! Do duše nisam joj rekao da izigrava džak krompira😂. Držala se za ručke, naslonjena na zadnji kofer i pratila liniju motora, dok sam ja "kontrirao" u svakoj krivini. Hvala kolega na savetu👍

Promenio član Саша
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2915 postova
On 7. 2. 2024. at 23:43, feniks je napisao:

Nekih 25 kvadratnih centimetara  projektovane površine spaja gumu (na bazi ulja i katrana) i asfalt (na bazi katrana i ulja).

I to je sve što imamo, da prenesemo, krdo kW(KS), na interfejsu gume/asfalt.

uvek me je zanimalo gde su nestale te silne gume koje se potroše u kontaktu izmešu ove 2 stvari gore navedene

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21
On 2/20/2024 at 1:01 AM, sasa ns 1 said:

uvek me je zanimalo gde su nestale te silne gume koje se potroše u kontaktu izmešu ove 2 stvari gore navedene

Potrošnja guma je enorman zagadjivac prirode. O tome se ne priča mnogo jer se ne može mnogo šta promeniti. 

• Podržavam 1

• Drug član, 2051 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Evo jednog zanimljivog videa iz Majdanpeka koji može biti dosta edukativan.
"Čitanje" asfalta i oprema. Stavite se u ulogu ove dvojice koji nisu iz Srbije i prvi put prolaze ovim putem.

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 2051 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Zanimljivo je i koliko se ljudi uzdaju u elektroniku i pomagala, u nekom komentaru piše u fazonu: "To je 1250 GS koji ima ABS i pod uglom, kako je mogao da prokliza ?!"  (iskreno ne znam da li ima to i kako to radi)

Ali mi je očigledno da je vozač loše ušao u nepoznatu krivinu, deluje da se malo i uspaničio iz nekog razloga pa je pipnuo kočnicu, a vidi se da je asfalt gladak i klizav (uočlivi su i ostaci ulja). Nikakva elektronika ne može pomoći u ovakvoj situaciji.

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 328 postova
  • Motocikl: Versys 650

Taj asfalt u Majdanpeku je ubedljivo najklizaviji na koji sam ikada naleteo. Prosto se ne očekuje da po lepom sunčanom vremenu može da bude toliko klizav.

Promenio član Sveti Atila

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Vidi se da stoji, ali svakako losa reakcija. Usao presiroko u krivinu i kada je to primetio, nastavio jos vise da skrece i da koci. A nije bilo puno gripa. Puteva sa iznenadnom prasinom, uljem, kamencicima ima svuda... Iznenadilo ga.

Abs/Cornering abs nije svemoguc, cak mozda i napravi problem, dzabe abs popusti kocnicu/tocak kada je balans motora i grip gume malo vec poremecen inicijalnim kocenjem.
Ljudi misle da mogu onda kociti u svim uslovima, a cesto je balans bitniji kada je klizavije, a ne blokada tocka na kocenju.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1085 postova
  • Motocikl: Suzuki DR-Z400, KTM 790 adventure

Cornering ABS je sigurno dobra stvar je omogućuje maksimalno moguće kočenje i kada je motor u nagibu, ali tu ima 2 ali

1. Ako kočiš u nagibu, verovatno si si već zajebo, tj okasnio, tu je balans motocikla narušen nekim refleksnim reakcijama
  2. Zakone fizike ni jedan sistem ne može da pređe, ako je prebrzo, prebzo je, ako se grip izgubi neće ga ni jedna elektronika vratiti.

Super je ta elektronika, ja je lično volim, samo mi je totalno pogrešno da se bio ko oslanja na nju, ona mi je više da ispegla greške vozača do neke mere, posle toga neka mu je bog u pomoći.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 72 postova
  • Motocikl: Suzuki SV1000S, Bmw R1200 RT

Ja bih na ovaj pad imao komentar samo DEŠAVA SE, i to je to! Svaka čast onom Ko zna i može u svakoj situaciji da reaguje kako treba. Ja prvi nisam od tih😃. Hvala bogu nije strašna povreda, a ni šteta na motoru. Zaboraviš to i teraš dalje.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 7476 postova
  • Motocikl: TDM 900

Ma kakvi. Pre neki dan pita čovek za prvi motor, ispade po komentarima da je za prvi motor okej 70-75ks. Ima elektroniku... Nema šta da se komentariše.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja