Jump to content

Moto Zajednica

Honda NT1100

Recommended Posts

• Drug član, 790 postova
  • Motocikl: Honda NT1100
pre 7 minuta, N.F.S. je napisao:

E takvi oziljci na lancaniku vrlo brzo uniste (razlokaju, sleng mog podrucja :) ) i lanac!

Dodao sam u gornji post i snimak prednjeg lančanika, pa baci oko pls.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9435 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Tu sam, gledam...

Uzmi sa rezervom, snimci nisu sto i uzivo slusanje/gledanje.

(Skidam naocare znacajno, kao Horejsio Kejn :D )  Tu je izgleda (IZGLEDA) od starta ukosen tocak sto je rezultovalo unistenjem finalnog prenosa. (I "vucenja" motora u jednu stranu)

Citaj, menjati lanac i lancanike, precizno i po specifikacijama nastelovati/zategnuti.

• Drug član, 790 postova
pre 5 minuta, N.F.S. je napisao:

Tu sam, gledam...

Uzmi sa rezervom, snimci nisu sto i uzivo slusanje/gledanje.

(Skidam naocare znacajno, kao Horejsio Kejn :D )  Tu je izgleda (IZGLEDA) od starta ukosen tocak sto je rezultovalo unistenjem finalnog prenosa. (I "vucenja" motora u jednu stranu)

Citaj, menjati lanac i lancanike, precizno i po specifikacijama nastelovati/zategnuti.

Ništa. Odustajem, neka honda reši.

• Integrisan, 9435 postova
  • Motocikl: ---Honda---

To je bio pravi nacin od starta :takoje:

Pa opet, verovati onima koji kazu da je normalno to sto motor u stranu vuce?!

Drzim palceve, bar evo popricasmo malo :D 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 790 postova

Da stvar bude zanimljivija, sada sam ga sklopio i obrnuo samo jedan krug po kraju da se ponovo zagreje da ga čujem. Baš sam obratio pažnju, sada vuče mnogo manje u desno, ako uopšte i vuče. Da li je moguće da sam mu sinoć napokon uštelovao točak na normu, ali da je ostala nepovratna šteta?

Svakako je bilo zadovoljstvo slušati savete iskusnijih :) I mnogo se nauči. Biće valjda prilike i uživo da se ispričamo.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2108 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Nisam želeo da pametujem,ali zvuk je specifičan za nasedanja vrha lančanika o inutrašnje stranice lanca,jer se baš čulo;tak,tak,tak.Elem,ne možeš da zajebeš ništa,Neša je sve objasnio,zato sam predlagao da skineš lancobran(dva šrafa)i sa gornje strane bi se videlo lepo kako zub izlazi i da li je bliži jednoj strani.A sa donje strane možeš da vidiš kako lanac ulazi na lančanik.Mada na štenderu se ne čuje toliko,tek kada ga opteretiš.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 790 postova

Drugari, ja sam zadnji motor sa lancem imao pre više od 15 godina i održavao sam ga... ma nisam ga ni održavao.

Zaista cenim svaki savet, pogotovo što sam uzeo nov i svakako ne jeftin motor, pa mi je cilj da ga ne razjebem tako brzo. 

Cenim i zajebanciju na moj račun, ko me jebe kada nisam učio na vreme :)

Hvala još jednom svima na savetima, javiću fabulu kada je bude

Nema zajebancuje,bar od mene.Pitao si ,možda pomogne.U svakom slučaju odgovorio si sam,lepe pare si dao,neka to urade u servisu a ne da kažu tako treba.

• Sviđa mi se 1

• BJB Maxi scooter club, 1658 postova
On 3.1.2023. at 20:57, gebee&co je napisao:

Nema zajebancuje,bar od mene.Pitao si ,možda pomogne.U svakom slučaju odgovorio si sam,lepe pare si dao,neka to urade u servisu a ne da kažu tako treba.

Slazem se sa ovim. Nek resavaju sve u servisu. Cenim tvoje interesovanje da resis problem,da dobijes savet...Ali ,sve potencijalne probleme prebaci na dilera. Motor je TOP! 

• Drug član, 790 postova

Nisam se nešto preterano bavio time ovih dana. Na kraju će svakako Honda rešavati, ali sam poručio i jedan merni instrument koji bi trebao da mi pomogne da utvrdim ugao točka sa 100% preciznosti.

U međuvremenu sam se malo zanimao sa alternativnim načinima merenja:

AL9nZEUnUEgLcVOdYxMSgmoaF_CtXFaILDieaxtTG2bFdUlitRQnzJ0iuWPPbiqKzZ1tjU1apJJ86GHUsY_fiNmuOij4oQBfjUbTqsVp6JHNK7IXa2qAxbpC4OcUHD03v4dNghZU-lwEgBzBhjTU5xHWCPQP_w=w720-h960-no?authuser=0

Ništa preterano nisam očekivao ovoga ali sam želeo da vizualizujem ugao točka.

E sad. Kakav merni instrument očekujem?

Računam da će mi koristiti i za buduća štelovanja ali očekujem da ću napokon biti siguran da je precizno izravnat točak.

I na kraju, zašto još nisam oterao u Hondu? Iz jednostavnog razloga - postoji mogućnost da je problem uzrokovan mojim štelovanjem ili zamenom gume. Jednostavno ne želim da im ostavim argument da ne prihvate garanciju po osnovu neovlašćenog rada na motoru. Zato ću prvo da ga potvrdim da je sve kako treba da bude, da obeležim ponovo markere na šrafovima i onda da ga odvezem na servis, ako se bude i dalje čulo.

Promenio član Mr_Wolf

Korisna stvarčica,bio u dilemi da ga naručim,ali mi je 50 funti bilo malo mnogo.Ako nije tajna koliko je ovaj koštao.

Promenio član gebee&co

• BJB Maxi scooter club, 1658 postova
Pre 1 sat, Mr_Wolf je napisao:

Nisam se nešto preterano bavio time ovih dana. Na kraju će svakako Honda rešavati, ali sam poručio i jedan merni instrument koji bi trebao da mi pomogne da utvrdim ugao točka sa 100% preciznosti.

U međuvremenu sam se malo zanimao sa alternativnim načinima merenja:

AL9nZEUnUEgLcVOdYxMSgmoaF_CtXFaILDieaxtTG2bFdUlitRQnzJ0iuWPPbiqKzZ1tjU1apJJ86GHUsY_fiNmuOij4oQBfjUbTqsVp6JHNK7IXa2qAxbpC4OcUHD03v4dNghZU-lwEgBzBhjTU5xHWCPQP_w=w720-h960-no?authuser=0

Ništa preterano nisam očekivao ovoga ali sam želeo da vizualizujem ugao točka.

E sad. Kakav merni instrument očekujem?

Računam da će mi koristiti i za buduća štelovanja ali očekujem da ću napokon biti siguran da je precizno izravnat točak.

I na kraju, zašto još nisam oterao u Hondu? Iz jednostavnog razloga - postoji mogućnost da je problem uzrokovan mojim štelovanjem ili zamenom gume. Jednostavno ne želim da im ostavim argument da ne prihvate garanciju po osnovu neovlašćenog rada na motoru. Zato ću prvo da ga potvrdim da je sve kako treba da bude, da obeležim ponovo markere na šrafovima i onda da ga odvezem na servis, ako se bude i dalje čulo.

Zamena gume ne bi smela da utice na garanciju. Tako da ,ne vidim razlog za markere na srafovima. Samo ti idi u servis i nek oni resavaju. Javljaj rezultate. :jee1:

• Zainteresovan, 427 postova
  • Motocikl: Kawasaki kle 500

Jesi li probao da prisloniš lenjir na lančanik na gornju stranu tako da bude ispod lanca i onda pogledaš niz ivicu lenjira i to je isti princip kao sa laserom. Vidi se ako je točak iskošen. Naravno što je lenjir duži preciznije i očiglednije se vidi odstupanje. 

• Sviđa mi se 1

Ne bi smelo da bude nikakve razlike. Mislim da, kad se stavi direktno na lančanik, bolje se vidi ali i ovako ako je provereno isto će i laser pokazati:neznam:

• Drug član, 790 postova

Znam, naravno, da bi trebalo da idu paralelno ali je jako teško za oceniti. Odnosno - deluje da je u ravni, a opet možda i nije precizno zbog šrafova. Zato sam i poručio onaj laser da se ne zezam više.

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 1

Predlog. 

Stavi malo duži lenjir direktno na lančanik, gurni lanac ka lančaniku da legne a šublerom, poželjno onim što može da meri dubinu, izmeri od lančanika do ivice lanca i isto na kraju lenjira, ivica lenjira-ivica lanca. To je u pet stotih preciznost. Asistencija bi bila poželjna. 

Možda sam dosadan ali me baš zanima stanje:)

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 790 postova

Problem sa postavljanjem lenjira direktno na lančanik su upravo šrafovi. Mogu da napravim duž od 4-5cm, ali to neće nikakvu preciznost dati. Možda sa nekim ultratankim a opet čvrstim lenjirom, ali nemam takav.
AL9nZEWVIx0OdVyZN0vMO3QrLRfmIaACsagHqyAY-OkgUGKqtaAcjMnzj9lvkATZkPpZX-9vJ4UVvi2HbKExvFVTaB0kwjh6E5P1kJvK82D_9WPOhGISvBpFcfWHztXzguIAh661inrnlcyxBRQw_gt7w8ThJA=w720-h960-no?authuser=0

Zato sam ona "merenja" odozgo i radio na disku.

Nema veze, ružno je vreme, ja ću opet malo putovati ovih dana. Taman će valjda stići laser dok se vratim da premerim, definitivno naštelujem i na kraju oteram na servis :D

Inače, ovde je štelovano laserom na Africi

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: Honda NC750X

A da ti dodjes do mene sa motorom i pozabavimo se time? Imam i mernu opremu raznu, i stendere, i alat, i sve prsljenove na broju i u funkciji

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

• Drug član, 790 postova

Carina se napokon udostojila da mi propusti plastičnu spravicu. @gebee&co dodaj još 1042 RSD na cenu :)

I naravno odmah sam otišao do garaže da proverim kakva je situacija.

Kontrolno merenje na bližim karikama - gađa u centar

AMWts8ADnyqtGmeESpodxrywKZEVYRulnB1vnFMCzLm0UghdUc44sTAfnI3OODxWIg1jlULR17C_Lx_PK4JbFllNL8aOZ_Ugy6i6eR0CzwV_dPJGD3cRpLJbxzkTRPZ5HYJvyEO2IABH8MX1mD1fMRwf8h6VoA=w1280-h960-no?authuser=0

Pri sredini lanca - centar

AMWts8DEXgS-3yw1025fNlG23EZ7gRE3tkO3AjV6hiT7bC7tkIMvx61SCjKFq30sDVpgd5Q2ZDzW-rgo4geYQ3GcXrENT3lHl2ULOqB8qFerb4qbZBnavsZ_VpqMrduuloKHc6VvApNwsU0l7KNWDQNZKVWWqA=w720-h960-no?authuser=0

Na kraju lanca - centar

AMWts8AzfG6t6_nbTb3ROy4l9trLHsjVhLXBdcnz28F4l61D9PULHqpcFFeYjmxAudovdlaEDUfgY9LgMykrUTB9v5E7IujJTe7hgrnJD5ztslDZ43gA06YP5EzvJwZ0KSka-8-cxOXlMOQSuZyQRwFakozbrA=w720-h960-no?authuser=0

I na kraju na metalnoj pločici u ravni sa lančanikom (mislim da je njena namena upravo centriranje točka) - u centar

AMWts8BRku4wbX270bSdu-mx4_3P7w-_ZlOPMdgqW42ZmzeIdUor-DezlNJ5lKGrLgk3bmuShu1kAK7zAvjaFHVbVeDI1OfayOibJSmkSjWOU2EzrA-qVYuulQZbgrjePK5MvavH6cn66oppodcgiBifwWKtpg=w720-h960-no?authuser=0

Meni je ovo bitno pre svega zato što pokazuje da nisam ništa zeznuo, mada sam ga možda ovako dobro nacentrirao i nakon onih poslednjih štelovanja.

Dalji koraci - da sunce grane, temperatura ode iznad 10, pa da ubijem opet u cugu par stotina kilometara, da vidimo kako se ponaša.

Ako opet bude zvukova - teram u Hondu. Ako ne bude zvukova - prijaviću na sledećem redovnom servisu.

• Sviđa mi se 5
  • Hvala 1

• MK Obrenovac, 554 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

Čisto jedano malo poređenje možda ti pomogne.

Kod prvih serija Suzuki V-Stroma 1000 sličan problem je bio. Zadnji lančanik  fabrički nije bio u sredini lanca .

Nije bio ukosen ali su zubi bili tik uz jednu ivicu i dodirivali je.

Ja sam prilikom zamene lanca i lančanika  na Stromu obratio paznju na to i stvarno je bilo tačno.

Rešenje je bilo opet po sugestijama stranaca koji su se time bavili pre mene da se promene distanceri koje se nalaze sa obe strane točka, tj da se jedan skrati za otprilike 1,5mm (zaboravio sam da li je to tačan podatak ali navodim kao primer) a sa druge strane da se napravi novi distancer za toliko duži ili jeftinija varijanta doda podloška te debljine.

Ja sam to uradio na mom Stromu i stvarno posle toga lancanik je stajao samom centru lanca i čini mi se da je bio i tisi dosta, doduše bio je i nov lanac stavljen pa možda je o do toga.

Eto jedan primer i iskustvo ako moze da pomogne

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Drug član, 790 postova

Hvala, Čitam povremeno jedan engleski forum baš posvećen NT-u, pa ću pratiti da li i drugi imaju isti problem.

Evo gledam sada na tom forumu, nema nikakvih posebnih tema sa sličnim problemom.

image.thumb.png.7c6b7b6c96a2deeeeaa080f8bee77be2.png

Promenio član Mr_Wolf

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja