Gvox 0 Napisano Jul 25, 2021 U prolazu, 5 postova Prijavi odgovor kao problematičan Zdravo ljudi, u jednoj temi sam odavno nasao neke sajtove za kacige iz inostranstva(polovne i nove), ali nikako ne mogu da pronadjem opet. Ako moze neko da objavi neki link,hvala. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17219 Napisano Jul 25, 2021 Integrisan, 5073 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Link. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
francuz69 1906 Napisano Jul 25, 2021 Zainteresovan, 589 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Integra 700 Prijavi odgovor kao problematičan Hahahahah Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gvox 0 Napisano Jul 25, 2021 U prolazu, 5 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Motorcyclist je napisao: Link. Jaka fora nema sta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17219 Napisano Jul 25, 2021 Integrisan, 5073 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Greska. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5473 Napisano Jul 25, 2021 Ne silazi, 4888 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan Polovne kacige? Ozbiljno? 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lomitelj 5814 Napisano Jul 25, 2021 Drug član, 1538 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ozbiljno? Jok. Krajnje neozbiljno. Trol. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balkanlover70 690 Napisano Jul 26, 2021 Drug član, 707 postova Lokacija: Majilovac (SRB) / s'one strane Jadrana(ITA) Motocikl: BMW R1150GS & BMW R1200CL & CR 125 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 22 sati, Jovan Ristic je napisao: Polovne kacige? Ozbiljno? A zasto ne? Cemu toliko cudjenje? Kakve su ove koriscene sto se prodaju na forumu ?nove? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6413 Napisano Jul 26, 2021 Enduraš, 6387 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne bih nikad, niti sam ikad kupio polovnu kacigu, ali ima nas raznih. Ako nemas 100e za novu kacigu, batali, izabrao si pogresan sport. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17219 Napisano Jul 26, 2021 Integrisan, 5073 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam kupio. Normalno necu kupiti iscukanu, poluraspalu, 10+ godina matoru itd... Samo uvoz polovnih kaciga mislim wtf? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jovan Ristic 5473 Napisano Jul 26, 2021 Ne silazi, 4888 postova Lokacija: Srbija, Padej Motocikl: Honda VTR1000SP1 (Službeni), Suzuki SV650S, Tomos T15SL, Tomos T011, Tomos APN4 Prijavi odgovor kao problematičan pre 30 minuta, balkanlover70 je napisao: A zasto ne? Cemu toliko cudjenje? Kakve su ove koriscene sto se prodaju na forumu ?nove? Kaciga ima svoj rok trajanja, obično oko 5 godina. Okej je kad neko kupi kacigu koju je neko greškom kupio pa nije nošena, ali kad je kaciga nošena, prvo što se unutrašnjost kacige vremenom malo prilagodi prema glavi osobe koja je nosila. Drugo, nikad ne znaš da li ja kaciga ispuštena ili slično. Nikad ne bih uzeo polovnu kacigu. Kažem osim ako je neko greškom kupio pogrešnu veličinu ili slično, pa nije nošena. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4280 Napisano Jul 26, 2021 motoras, 2470 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Vozim motor nekih 35-40 godina. Nešto malo bez kacige dok za moped nije bilo obavezno. Nakon toga uvek sa kacigom. Nikad, ali nikad nisam imao novu kacigu. Teško da će me neko ubediti da je moja Shoei lošija od tamo neke LS2 koja košta nova 100 evra. Jesu mi malo izanjdjale obloge oko kaiševa za kopcanje, ali kaciga je i nakon toliko godina, sezona i kilometara udobna i služi svrsi. Možda je to nekima od vas nepojmljivo, ali ja sam kacigu kupio polovnu, rasturio je i oprao. Nakon toga sam malo sredio sundjere sklopio je i uživam u vožnji. Ženi sam kupio isto polovnu. Njena je nosena par puta i da mi čovek koji mi je prodao nije rekao da je bila na asfaltu ne bih ni primetio. Kaciga je bukvalno nova. Uživamo zajedno u vožnji. Šta sam hteo reci? Sve je stvar ličnog stava. Ko neće da vozi polovno, a nema za novo neka sedi kod kuće. Najzalije mi je bilo čoveka koji je jednom prilikom prokomentarisao kad sam prošao pored njega-on ima Shoei, a ja nemam, a pri tome njegova kaciga košta k'o sva moja oprema. Jadan, mukica... Zato braćo i drugari, pustite druge da voze šta im je i kako im je volja. Ako vam smeta polovan motor, polovna kaciga, farmerke ili Starke, okrenite glavu. Vozite svoju vožnju i pustite druge da voze... Vidimo se na drumu... 7 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balkanlover70 690 Napisano Jul 26, 2021 Drug član, 707 postova Lokacija: Majilovac (SRB) / s'one strane Jadrana(ITA) Motocikl: BMW R1150GS & BMW R1200CL & CR 125 Prijavi odgovor kao problematičan @stari roker To je ono o cemu pricamo @Gvox Oprosti kolega ako smo ti oterali temu u off 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nolanka 508 Napisano Jul 27, 2021 Zainteresovan, 331 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MV Agusta Brutale 800 & gsxr 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Pogledaj na willhaben aplikaciji, pa ako imas nekog da ti donese iz Austruje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1564 Napisano Jul 28, 2021 (promenjeno) Drug član, 1306 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Kaciga ako je samo spala sa motora na asfalt, ona više ne služi svrsi pa moze biti 100 puta shoei ili ne znam koja... Unutrašnja opna pretrpi udar, rasporedi energiju i to je kraj. Sledeći put kada udari u asfalt sa glavom unutra, vaša glava će da primi svu energiju udara umesto opne.. I da bolja je LS2 nova od bilo koje polovne... Ps imam nalepnice shoei pa kome treba nek prelepi preko LS2.. Ajde svašta sam čitao na forumu, polovne gume, pločice itd ali ovo je vec za nepoverovati.. Promenio Jul 28, 2021 član Gajo Sevojno 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4280 Napisano Jul 28, 2021 motoras, 2470 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Ne mogu da se složim sa ovim jer jednostavno nije tačno. Zameniti kacigu jer je pala sa sedišta na asfalt je čisto bacanje para. Osim ako je bas neko vidljivo oštećenje. Te priče o mikropukotinama i oštećenjima koja mogu da se vide samo u specijalnim laboratorijama meni su bez veze. Kaciga se nikada ne testira tako što se baci sa visine od metar na beton, već se sa mnogo veće visine pusta na klin. U kacigu se stavlja teg veličine i težine ljudske glave. Znaci kaciga udara u prepreku sa oko 5 kg tegom u sebi. Tada ima smisla ova priča o akciji i reakciji između glave i unutrašnjeg mekanog sloja kacige. Takođe, kad je farbanje kaciga u pitanju, bitno je ne koristiti neke boje i razredjivace koji nisu agresivni i koji ne nagrizaju materijal od kojeg je napravljena kaciga. Sve ostalo- sklopi, rasklopi, operi, ofarbaj. .. Bez straha.... Ali, svako od nas nosi ono što smatra da je najbolje za njega. Zato, ako neko smatra da je kaciga koja je ispuštena na beton za djubre neka je i baci. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14781 Napisano Jul 28, 2021 moto merkat °°, 4926 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, stari roker je napisao: Zato, ako neko smatra da je kaciga koja je ispuštena na beton za djubre neka je i baci. Samo neka kaze gde 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drs 16208 Napisano Jul 28, 2021 (promenjeno) Misbehave Responsibly, 1643 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ6S Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Gajo Sevojno said: Kaciga ako je samo spala sa motora na asfalt, ona više ne služi svrsi pa moze biti 100 puta shoei ili ne znam koja... Unutrašnja opna pretrpi udar, rasporedi energiju i to je kraj. Sledeći put kada udari u asfalt sa glavom unutra, vaša glava će da primi svu energiju udara umesto opne.. Ne protivrečim apriori tvom stavu, pitam. Pomeram diskusiju iz zone ličnog doživljaja u zonu faktografije. Kako se izvode ECE, DOT, Snell testovi - poznato je; informacije su dostupne. Takođe, većina (renomiranih) proizvođača ističe na proizvodu i rok trajanja. Da li znaš za/imaš da podeliš info o testu koji je rađen na: a) kacigi (aktivno korišćenoj) kojoj je istekao rok b) kacigi koja je (za potrebe testa) ispuštena na asfalt/beton sa neke visine (simulacija da ti padne sa motora, ispadne iz ruke) a zatim rađen neki od relevantnih (gore pomenutih) testova. Poređenje rezultata gornja dva testa sa rezultatima istih tih kaciga izvađenih iz fabričkog pakovanja je jedina merodavna za procenu upotrebljivosti proizvoda nakon isteka roka/pada kacige sa motora. Sve drugo je teorija i marketing. Takođe, ne tvrdim da je tako, ali mi se čini da si malo pobrkao lončiće što se tiče disipacije energije udara, koji element konstrukcije kacige ima ulogu zaštite od proboja a koji raspodelu energije po površini. Koji god da je materijal u pitanju i kakvo god da je opterećenje postoje zona elastične deformacije pre nego što dođe u zonu plastične deformacije koja se ogleda ili u promeni oblika/dimenzije ili u pojavi kidanja strukture (lom, pukotina, i sl.). Materijal (predmet) koji je pretrpeo elasičnu deformaciju ima ista svojstva kao i predmet koji nije bio izložen sili deformisanja. Postoji i nešto što se zove zamor materijala (veliki broj ponavljanja opterećenja u zoni elastične deformacije) ali tu već idemo predaleko u priču, u ovom trenutku nepotrebno. Promenio Jul 28, 2021 član drs 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gajo Sevojno 1564 Napisano Jul 28, 2021 Drug član, 1306 postova Lokacija: Staze i planine Motocikl: Suzuki gsxs1000, kawasaki zx6r, Beta 350rr Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam, ali samo znam da ne bih potencijalno rizikovao glavu zbog 100 ili 200€ ... Možda je polovna kaciga koja je grebala ili nije grebala asfalt sasvim sigurna ali postoji onaj 1% da možda i nije.. Ja ne bih isprobavao. A svako radi kako hoće. Žao mi je samo što uopšte diskusujemo o ovakvoj temi.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5543 Napisano Jul 28, 2021 Drug član, 2497 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan Rece mi jedan iskusan stariji "bajker", svejedno mi je koje ce marke i kakva mi kaciga biti na glavi ako opalim negde sa 150 i vise. Nisam pristalica tog misljenja, i sam sam dugo trazio dobru kacigu a da nije skupa ali iskreno ne bih polovnu uzimao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6012 Napisano Jul 28, 2021 Drug član, 2777 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Kad jednom kupite (ko nije, naravno) kacigu od 350 evropskih +, nikada vam vise nece pasti na pamet da kupite novu kacigu od 150 eura. Polovna kaciga, ako nije nosena vise od par puta, a da pase na glavi, OK. Poricivanje kacige na slepo je nebuloza sa stanovista bezbednosti. Moze da kosta 2000 eura, ali ako ne pase i velicinija nije ok, dzaba!!! Isto i kad je nevezana. Ja sam primer "bajkera" koji vozi skuplju opremu od motora. Sve kacige koje sam imao i imam nisu pipnule nikad nista tvrdo. Kamoli pale. Pisao sam u nekoj temi da kacgu jvek nosim sa sobom. Nikad nisam nosio jeftinu kacigu, pa cak ni na automaticu. PRoblem je sto kad dodje do momenta da kaciga treba da spasava ludu glavu, nema nazad. A te koji racunaju da im sa 150 nema spasa kakva god da je kaciga, bih voleo da se jave kad krenu u voznju. Da znam da izbegnem deonice na kojima oni "voze". 1 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5543 Napisano Jul 28, 2021 (promenjeno) Drug član, 2497 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan @abarth_maniacvozi covek motor preko 30god, isao prosle godine od Subotice do mora u HR, pa jadranskom skroz do Albanije, farmerke, moto jakna mesh, adidas patike, biciklisticke rukavice i kawasaki z750. Zasto bi ti izbegavao deonice kojima se oni voze? Kakve veze oni imaju sa tobom? Njihova glava njihova stvar Promenio Jul 28, 2021 član drmilan_ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6012 Napisano Jul 29, 2021 Drug član, 2777 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Zato sto su nepametni, pa svojom greskom mogu da ugroze i mene... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drmilan_ 5543 Napisano Jul 29, 2021 Drug član, 2497 postova Lokacija: Subotica Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET Prijavi odgovor kao problematičan Sto se mene tice moze i go da vozi, svako zna svoje. Ja se oblacim zbog sebe ne zbog drugih. A budala za volanom ima ne zna im se broj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuleta 847 Napisano Jul 29, 2021 Drug član, 877 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: ... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 14 sati, Gajo Sevojno je napisao: Kaciga ako je samo spala sa motora na asfalt, ona više ne služi svrsi pa moze biti 100 puta shoei ili ne znam koja... Unutrašnja opna pretrpi udar, rasporedi energiju i to je kraj. Sledeći put kada udari u asfalt sa glavom unutra, vaša glava će da primi svu energiju udara umesto opne.. I da bolja je LS2 nova od bilo koje polovne... Ps imam nalepnice shoei pa kome treba nek prelepi preko LS2.. Ajde svašta sam čitao na forumu, polovne gume, pločice itd ali ovo je vec za nepoverovati.. E, ovde si me ubio u pojam... Al hvala ti, oci si mi otvorio. Ispala mi kaciga sa motora i tresnula dobrano na beton, pa se jos i kotrljala A volim svoju glavu, ovakva kakva jeste, vreme je za novu kacigu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...