Jump to content

Moto Zajednica

Yamaha Tricity 300 Vs. Piaggio MP3 300

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 331 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300

Ja sam bio totalni početnik, vozio prvo po parkinzima i blokovima na NBGD. 240kg je opasno ako kreneš u skretanje, pa moraš da se predomisliš zbog nečega, zato gledaj da ne moraš 😃 idi na sigurno dok ne stekneš rutinu, zaustavljanje sa nagnutim motorom nikako.

Takođe, do prvog servisa na 1000km teraj samo do 5000 obrtaja, ok ako ode na momenat i na 6000, ali izbegavaj. To opet ne znači da izađeš na drum i držiš dugo 5000 obrtaja da nabiješ 1000km 😃, nego najbolje za razradu kombinovana vožnja.

Ne znam da li si naručio ili planiraš kofer, meni Tricity 300 izgleda i lepše, a i praktičniji je sa dodatnim koferom, bez obzira na veliki prostor ispod sedišta.

• Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 9836 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Čuvajte se, ima mnogo loših MP3-jeva koji se prodaju (većina je uvoz iz FR).

Potražnja raste zbog sve većih gužvi, ljudi bataljuju automobil, spas traže u triciklu jer im ne treba A kategarija.

Problem je što se isti ne razumeju (u potpunosti) kako radi, kako treba da zvuči i ponaša se tricikl u vožnji.

Pakao sebi mogu napraviti.

Još jednom ..... čuvajte se.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 15 postova

Napravio sam oko 170km , danas do Bača lagano do 100km/h. Još se stiskam u krivinama zbog 2 točka, ne znam koliko smem da ga spuštam 🙄 Nisam ne iskusan...vozio sam motore Kawasaki ninju 900, Suzuki K6, Transalp 650, i moj prvi motor koji sam vozio je dedin T12💪😃 .

Promenio član Mokija
  • Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5244 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
Pre 14 sati, Satelis je napisao:

ljudi bataljuju automobil

I u Makedoniji su izglasali da 125-ice mogu da se voze sa B kategorijom, uz dodatnih nekoliko časova obuke i odgovarajuće godine, kao što je to po mnogim zemljama Evrope. Kad li će to kod nas da se desi, i zašto neće?

11 hours ago, Mokija said:

Napravio sam oko 170km , danas do Bača lagano do 100km/h. Još se stiskam u krivinama zbog 2 točka, ne znam koliko smem da ga spuštam 🙄 Nisam ne iskusan...vozio sam motore Kawasaki ninju 900, Suzuki K6, Transalp 650, i moj prvi motor koji sam vozio je dedin T12💪😃 .

Druže, izvini za "gluposti" koje sam gore pisao, ti si ze mene doktor, ja sam pre Tricity 300 vozio ponekad na moru iznajmljeni 50cc 😃 i sada sam se našao da ti dajem savete 🤣 ali bilo je iz najbolje namere i mislio sam da si početnik kakav sam ja bio 😃. Ali ovde nalete i početnici, pa eto neka savet ostane za njih 😃.

I hajd kada sam već tu, obara se skroz lepo, sigurno ne kao sa jednim točkom, ali eto vozio sam recimo Kotorske serpentine, jer serpentine su ono gde on ne može da nagne kao jedan točak napred, ali nisam imao problema ni tu. Lako ćeš se ti prilagoditi i na dva točka napred, a prednosti koje daje zaključavanje osovine za manevrisanja u mestu i parkiranja/zaustavjanja, garaža, pumpa,..., kao i prostor ispod sedišta, su takođe veliki benefiti u odnosu na nabrojane motore koje si vozio. Faliće ti snaga 🤣

Evo Kotorskih

• Hvala 1

• U prolazu, 15 postova
pre 22 minuta, Гоша je napisao:

Druže, izvini za "gluposti" koje sam gore pisao, ti si ze mene doktor, ja sam pre Tricity 300 vozio ponekad na moru iznajmljeni 50cc 😃 i sada sam se našao da ti dajem savete 🤣 ali bilo je iz najbolje namere i mislio sam da si početnik kakav sam ja bio 😃. Ali ovde nalete i početnici, pa eto neka savet ostane za njih 😃.

I hajd kada sam već tu, obara se skroz lepo, sigurno ne kao sa jednim točkom, ali eto vozio sam recimo Kotorske serpentine, jer serpentine su ono gde on ne može da nagne kao jedan točak napred, ali nisam imao problema ni tu. Lako ćeš se ti prilagoditi i na dva točka napred, a prednosti koje daje zaključavanje osovine za manevrisanja u mestu i parkiranja/zaustavjanja, garaža, pumpa,..., kao i prostor ispod sedišta, su takođe veliki benefiti u odnosu na nabrojane motore koje si vozio. Faliće ti snaga 🤣

Evo Kotorskih

Vozio pre 15 - 16 godina 😞 Kada sam dobio ćerku, nikada mi motor nije bio prioritet. Sada je već velika pa je i na mene došao red da se podsetim vetra u kosi 😃. I kao i vi vozio sam skutere po Grčkoj i kvarove po Egiptu...ponekad od drugara koji voze, provozao krug da me mine želja 😎 Daleko sam ja od vozača, a kamo li profesionalca.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9836 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
On 28. 6. 2026. at 9:35, boza_kg je napisao:

I u Makedoniji su izglasali da 125-ice mogu da se voze sa B kategorijom, uz dodatnih nekoliko časova obuke i odgovarajuće godine, kao što je to po mnogim zemljama Evrope. Kad li će to kod nas da se desi, i zašto neće?

Ovo je baš dobro pitanje, realno davno je i trebalo sprovesti u delo da se 125ccm vozi sa B.

Pre neki dan Deki mi je bio da mi ostavi NC, pre toga vozio MP3.

Gledam ga dok ulazi, manevrisa da uparkira. Sav je u grču, kurs je upisao što je za pohvalu.

Rekoh.....Deki, samo se opusti najviše u rukama, sve bude mnogo mnogo lakše, bolje.

Stezanju i grču u rukama nema mesta....probajte.

• Osovinski razmak točkova: Prednji točkovi moraju biti razmaknuti najmanje 460 mm. Tricity 300 ima razmak veći od ove granice, pa se vodi kao tricikl. Tricity 125 ima uži razmak (manje od 46 cm), zbog čega se zakonski tretira kao običan motor na dva točka.
  • Nožna kočnica: Tricikli za B kategoriju moraju imati nožnu kočnicu koja koči oba točka istovremeno (poput kočnice u automobilu). Tricity 300 ima ovu kočnicu na desnoj podnici, dok je Tricity 125 nema, već se koči isključivo ručicama na upravljaču.
  • Svetlosna signalizacija: Žmigavci na triciklima moraju biti fizički odvojeni od karoserije (izbačeni na stranu) i mora postojati posebna parkirna kočnica. Tricity 300 ima ove elemente izvedene po standardu za tricikle.

• U pojedinim zemljama EU: Države poput Španije, Italije, Poljske i Češke imaju nacionalno pravilo koje dozvoljava vozačima koji imaju B kategoriju duže od 3 godine da voze bilo koji motocikl do 125 kubika. Tamo se i Tricity 125 i Tricity 300 mogu voziti sa dozvolom za auto. [1, 2]
  • Nemačka i Francuska: Dozvoljavaju vožnju Tricity 125 sa B kategorijom tek nakon što vozač prođe kratku praktičnu obuku od nekoliko sati u auto-školi (bez polaganja ispita)
Promenio član Гоша

• U prolazu, 65 postova
  • Motocikl: exYamaha Tricity 300, Yamaha MT-07 Yamt 2026.

On 28. 6. 2026. at 15:06, miketa je napisao:

Da li barel radi sistem staro za novo??

Mislim da ne.

• U prolazu, 15 postova
On 19. 6. 2026. at 22:29, Mokija je napisao:

Hvala na čestitkama. Samo više da odem po njega🥹. Visok sam 182cm, mogu da se osloniti, veći će problem biti žena od 172 cm, pošto i ona vozi? Videću još za kacige, nisam se još odlučio, i drugari bajkeri mi kažu da uzmem flip up?

Danas mi je žena prvi put vozila ...i to ODLIČNO 💪 malo problem je polukružno okretanje, zbog težine motora a i nijene građe. Ali sama vožnja, krivine.....super! Morao sam ovo da podelim sa vama pošto sam baš brinuo da će joj biti problem da vozi😉

Promenio član Mokija
  • Sviđa mi se 3

Bitiće i pisana reč, što bi se reklo putopis, kad se krug zatvori i kad se jednog dana dočepam tastature 😁

Do tada, kad stignem, poneki ovakav klipić sa telefona 😎

• Sviđa mi se 6

• U prolazu, 15 postova
On 19. 6. 2026. at 16:59, Gilgames je napisao:

Čestitke i od mene! Videh novi model uživo u Barelu prošle  nedelje. Dosta modernije izgleda kokpit. Moje mišljenje za kacigu je isto što napisa @Гоша preskoči jet. Ili full face, ili flip up/flip back. One su malo teže od ovih prvih ali pokrivaju više situacija.

@Mokija Koliko si visok, ako smem da pitam? Ja sam 177cm i zbog širine sedišta nisam mogao da se oslonim na petu (punim stopalom). Ako si tu negde i ti, obavezno razmišljaj i o moto obući, meni je pomogla dosta.

Evo i slike novog kokpita, konačno sam i navigaciju namestio... Posle 10 dana😂.

20260703_145100.jpg

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

5 hours ago, Mokija said:

Evo i slike novog kokpita, konačno sam i navigaciju namestio... Posle 10 dana😂.

20260703_145100.jpg

To ćeš da objasniš kako radi, samostalno ili sa telefona nešto pa samo prenosi na ekran?

• U prolazu, 15 postova

Mora telefon da ima upaljen Blutut i aktivnu aplikaciju Garmin , automatski se poveže pri paljenju, ili  davanju kontakta. Precizna je , može se uveličati, što je za nas "starije " dobro...sve ostale informacije pitajte, rado ću da vam odgovorim 😉

• Sviđa mi se 1

Slapovi Krke posle svraćanja u Primošten, na kraju Pag i plaža Zrće, stecište omladine Evrope, hrvatska Ibica, snimih je oko 19h, u pauzi pred večernje izdanje 👍

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 15 postova
On 4. 7. 2026. at 22:58, Mokija je napisao:

Mora telefon da ima upaljen Blutut i aktivnu aplikaciju Garmin , automatski se poveže pri paljenju, ili  davanju kontakta. Precizna je , može se uveličati, što je za nas "starije " dobro...sve ostale informacije pitajte, rado ću da vam odgovorim 😉

Evo posle prvih 500km moje kratke impresije..! Vozljiv i zabavan motor..nije kao dvotočkaš, malo kasni pri spuštanju u krivinu i hoće da je ispravlja, ako si ne siguran ili pustiš gas. Sreća je što se lako navikneš na to, pa se ranije pripremiš i premestiš  malo "guzu". Kada se sam vozim dobar je odziv na gasu i za preticanje, jbg nije trkalica,  ali kada nekoga vozim .... Oseti se malo manjak snage🙄. Suma sunarum zadovoljan sam , i polako se sinhronizujemo😃😉 

Promenio član Mokija
  • Sviđa mi se 1

• U prolazu, 1 post

Pozdrav svima.moze mala pomoc, imam mp3 300 iz 2017 u bas dobrom stanju, ali razmisljam kupiti nov motor zbog njegovih godina a da imam i sta prodati manje para za nov dodati. Da li ima neko iskustva sa oba motora mp3 i tricity, ja o tricity nista neznam,a gledao nov mp3 i nisam odusevljen  a i prodavac mi u poverenju  kaze da su sve nesto utanjili i otanjili u odnosu na starije modele, verovatno su i ostali proizvodjaci to isto uradili takvo je vreme ili sta vec, Mene zanima  vase misljenje zbog  iskustva  koje imate , naravno vise predjenih kilometara jer  i ja sam od skoro poceo da vozim tricikl naravno nemam A kategoriju  a i zena mi kaze  uhvatila me kriza  srednji godina. Pa me interesuje da li kupiti nov tricity ili  opet nov mp3 recimo 400 zato sto su smanjili 300 a mp3 400 je po gabaritu slicni tricity ili ja gresim a imam visinu ok 188 ,mozda je yamaha manje stedela na kvalitetu nego piagio,hvala 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja