Jump to content

Moto Zajednica

Stop OFF...

Recommended Posts

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

...po forumu al zato po brdima...

 

Dan je polako na izmaku, sedim i razmisljam šta sam danas konstruktivno uradio? Skoro pa ništa! - Odgovaram samom sebi kao iz topa!

Gledam sunce kako se sprema da zađe za brdo i nekako se kao kroz maglu setim Njegoša i njegovog Gorskog Vijenca. Nasmejem se svom ocu koji se u mladosti bavio maratonskim recitalom i neka 2 meseca proveo u učenju Gorskog Vijenca napamet, pored ostalog repertoara poezije koje je spremao. Kako se grdno razočarao kada mu nisu prihvatili Gorski Vijenac jer je epsko delo, no do dana današnjeg ga pamti!

Setim se jednog citata koji kaže: "Ko na brdu ak' i malo stoji, više vidi no onaj pod brdo!" i razmišljam da li je i on ovako sedeo kao ja i gledao u zalazak sunca i da li je i njega sunce zaslepljivalo kao i mene sada pa je pametno smislio prethodni stih. Čkiljim tako u zalazak sunca, doduše još uvek mladog, te podobro zaslepljuje i mislim se da nije njegoš bio crnogorac kao što jeste i da je otišao na to brdo i lepo napisao šta se to sa brda misli, ne bi nas u školi maltretirali onim čuvenim - šta je pesnik time hteo da kaže?

Spustim pogled u dvorište na yamahicu koja mi istog trenutka kaže: "Pa da vidimo šta je pesnik hteo da kaže!". Koliko je to izustila, već sam se obuo, otvorio kapiju i otperjasmo put brda! Jedno kilometar asfalta pa kilometar tucanika dok smo i poslednje kuće ostavili iza sebe, pa pored njiva, šumaraka, nasumice birajući puteljke na silnim raskršćima - uvek birajući onaj put koji vodi uzbrdo i kojim se ređe ide, koji je više zarastao u travu! Nije veliki uspon i onako malo osiono vozim "na pola gasa" uspinjući se pristojnom brzinom za enduraša-početnika!

U nekom trenutku izbijam van puteljka obraslog u bagrenje koje se nadvilo sa obe strane puta, sastavljajući krošnje visoko iznad glave, pravo na livadu odakle puca pogled na celo selo, na druga brda u daljini, tamo negde prema homoljskim planinama pa i same homoljske planine! Nisam poptuno siguran ali čini mi se da prepoznajem i ulazak u Gornjačku klisuru, jedan od lepših predela ove naše bogate zemlje.

 

osvdk7fuu7oe74e44d.jpg

 

Nisam još uvek na vrhu brda al zastajem, ne žurim nikuda, osmatram pogled i razmišljam koliko bi Njegošu trebalo da se popne dovde i da li bi nastavio dalje, do vrha brda, da udovolji svoju umetničku znatiželju ili bi genetika nadvladala i ostao da uživa u hladu nekog drveta... Da ima yamahicu kao ja verovatno bi napisao nekoliko nastavaka Gorskog Vijenca idući s'brda na brdo...

 

Sunce moje ali bukvalno sunce moje:

 

6r5exqeex75d9eddb078.jpg

 

Posle malog predaha nastavljamo dalje, suce sigurno zalazi a mi još uvek nismo saznali šta je pesnik hteo da kaže, jer je pesnik veliki a brdo još uvek nisko! Dalje je uspon malo oštriji a put lošiji, postoje kolotrazi ali suprotnih on onih standardnih, znači nisu uleguća već izbočine koje voda nije sprala jer su utabane od traktora koji su nekada tuda prolazili a sa svih strana oko tih kolotraga su ulegnuća, kanali koje je kišna bujica odnela sa sobom.

 

9zrg32c6azle79ft9fsc.jpg

 

Vozimo dalje uzbrdo a trava postaje sve gušća i viša:

 

f26wt7uqnauy72la.jpg

 

a put sve uži i uži od okolnog rastinja:

 

kot5njwvmdnspcxr1bo0.jpg

 

i uži sve dok više nema dalje i moram da stanem!

 

rvjztlpg3pxassjiyb84.jpg

 

Priroda je ovde uspela da zaceli ožiljke i da me natera da se okrenem, samo kako? Setih se Lalajka i njegove zgode kada je morao da okrene motor oko ćopave, kao šestar. Sreća pa motor nije težak i začas sam ponovo na pravom putu, biram drugo skretanje na poslednjoj raskrsnici i očas oka izlazim na vrh brda odakle puca vidik na skoro sve strane:

 

vfqs80k21xt6965qncu6.jpg

 

a iza brda nova brda!

 

fzoeiqtoygchq7z1b.jpg

 

Trenutak inspiracije pa se igram fotografa:

 

fpcdxstemglnfi2etj4.jpg

 

oa89r3ly24ptxmy8zni.jpg

 

Pa se malo glupiram: Vidiš, ovako bi BMWa doterao na vr' brda, samo da mu je čitav kardan!

 

puomwfoant05se1j7ys0.jpg

 

Odvezem se do sledeće njive, odakle se malo bolje vidi selo jer je trava sveže pokošena, sedim i uživam u tišini. U daljini se na auto-putu tek poneki kamion čuje, verovatno pošteno preopterećenog teretom, poneki pas koji laje kao kroz maglu... Sunce iza mene polako zalazi i tada shvatim da je Njegoš sedeo, možda baš na ovakvom brdu kada je u pero slio mudrost:  "Ko na brdu ak' i malo stoji, više vidi no onaj pod brdo!". Sa suncem iza leđa i vidikom koji se širi kilometrima a koji nažalost aparat ne može da obuhvati konačno shvatam šta je pisac hteo da kaže! Šteta što se nisam na brdo penjao kada sam čitao Gorski Vijenac, možda bih bolju ocenu imao....

U tom trenutku u susednoj njivi čuje se šuškanje kukuruza, pogledam u tom pravcu i ugledam srndaća i "Lane moje" kako plahovito pretrčavaju preko čistine da bi nestali u prvom šumarku. Nisam imao spreman aparat pa će mi ta slika ostati urezana u sećanju umesto na hard-drajvu... Nedugo posle se ponovo čuje šuškanje iz kukuruza i izlazi ponovo "Lane moje", sada samo i na trenutak zbunjeno mojom pojavom, nakratko me proučava pa stidljivo napravi par koraka i posmatra me. Mlado je i nije imalo susreta sa ljudima i pristalo je da ga upucam aparatom na kratko... samo što mi oružje i nije neko pa je zoom slabašan...

 

crehetgcuuxy6e9scls.jpg

 

Vreme mi je da polako krenem nazad, imam izbora i ne vraćam se istim putem. Pitanje da li bih uspeo da nađem isti put jer sam kratio put preko mnogih njiva i strnjika. Ispostavilo se da je bolje da sam se vratio istim putem, ovaj je baš nezgodan za spust. Mnogo više propao od vodene erozije pa su kanali duboki i do pola metra u nekim delovima. Spuštam se pažljivo sve do skoro poorane njive kojoj jednostavno nisam mogao da odolim!

 

lhs1jmd8ou4l5z3lh8qm.jpg

 

Zemlja je mekana i vožnja po ovom terenu je pravi izazov, motor je izuzetno nemiran, skacka i igra levo-desno! Pokušavam jačim gasom da smirim motor i savladam grumenje zemlje ali se ipak smirujem, prednja guma ima pristojne krampone ali je zato zadnja mnogo bliža SM gumi nego offroad te koristim priliku za slikanje:

 

h0o53ozz2du4z5merrq.jpg

 

g1uabr5htmgwm7mnomfb.jpg

 

i izlaazim iz njive uz obećanje yamahici da ćemo je pojesti čim je opremim ozbiljnijom gumom!

 

Dolazim kući  sa osećajem da sam ispunio dan! Popeo sam se na vrh brda, video šta se nalazi iza brda, odgonetnuo večito pitanje "šta je pisac hteo da kaže" i izorao jednu njivu... večera mi nije ni bila potrebna, samo flaša hladne vode i malo slobodnog vremena da sa vama podelim ovaj mali izlet...

 

do sledećeg OFFa...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6314 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Ostavi te njive, travcice i grancice vise na miru, izazvaces ekolosku katastrofu kako si poceo :D Jedva cekam nastavak, vidim da si se navukao na offroad ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 599 postova
  • Lokacija: Mladenovac

To je to  :) :) !!  Bas ti zavidim,to dete u tebi jos uvek se raduje uvek kada otkrije i sitnicu neceg novog.  Uzivaj u  lepim,malim stvarima jer lepe  male stvari cine zivot podnosljivim.  Samo tako, nastavi!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 393 postova
  • Lokacija: Budisava
  • Motocikl: BMW F650 ST

Vidim neznas u sta se upustas! Nastavis li ovako imaces obavezu da za svako jutro spremis po jedan mali putopis.  :D Izgleda da ti otac nije uzalud ucio Gorski venac i ostalo napamet, posto si ocigledno nesto nasledio i umes da ulepsas jutro u par recenica.

 

Sutra cekam novi tekst!

 

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 953 postova
  • Lokacija: Bliski Istok

Bravo Sstrujo! Ovaj tekst je jos bolji od prethodnog! Samo napred u nepoznato i u ispitivanje krajnjih granica. Kako si poceo ni put oko sveta nije nemoguc.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1073 postova
  • Lokacija: Beograd.........Srbija.......
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

Cestitam "mladom" endurasu............uz krampone ce sve biti jos lakse i lepse..........samo nastavi da uzivas - i mi uzivamo sa tobom (u pozadini).

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12280 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Cestitam "mladom" endurasu............uz krampone ce sve biti jos lakse i lepse..........samo nastavi da uzivas - i mi uzivamo sa tobom (u pozadini).

 

 

Hmmm....ovo može dvojako da se shvati ;D ;D ;D

 

A da jedva čekamo sledeću sstrujinu akciju, istina je. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ol' dirty bastard, 601 postova
  • Lokacija: Zvezdan
  • Motocikl: kawasaki

Cestitam "mladom" endurasu............uz krampone ce sve biti jos lakse i lepse..........samo nastavi da uzivas - i mi uzivamo sa tobom (u pozadini).

 

Hmmm....ovo može dvojako da se shvati ;D ;D ;D

;D ;D ;D

 

 

 

Lepo kolega Sstrujo,i ja odmah prve nedelje otisao u offroad,milina.

Samo sto bas nebih smeo da vozim po oranicama(jos),a ne bih mogao ni da okrenem bike onako kao"sestar". :-\

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 542 postova
  • Lokacija: Mladenovac
  • Motocikl: GS

Svaka ti cast Sstrujice, ako nastavis ovim tempom sa putopisima, prodacu motor i citacu tvoje putopise. Skoro da je isto kao da ja vozim, samo se ne kaljam ;D Pozdrav druze i nastavi tako.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja