Jump to content

Moto Zajednica

Pomoc oko izrade nosaca bisaga i prtljaga

Recommended Posts

• Zainteresovan, 699 postova
  • Motocikl: Tomos APN6-82,BMW R 1150 RT-03,Kawasaki EN 500-94

U planu mi je da na Kawasakiju EN 500 napravim nosace bisaga i nosac prtljaga na "repu". 8)

Ovo mi je potrebno za duga putovanja, jer sam se letos "namucio" (a narocito moja supruga) oko planiranja potrebnih stvari za visednevna putovanja koja ogu stati samo u ranac(kojeg sam kacio na"rep") i u dve torbice koje smo nosili oko vrata. Iako sam kupio tank bag mislim da i ona nece zadovoljiti nase zahteve za potrebnim stvarima na putovanjima.

Radi toga sam kupio 6m prohromske (inox) cevi debljine 16mm, a debljine zidova 1,5mm, kao i dva aluminijumska kofera za alat u "woby house". ;)

"Na ruci" mi je izuzetno dobar majstor sto se tice varenja i pravljenja nosaca. ::)

Medjutim u dilemi sam gde da "zakacim" ove nosace. ??? ???

Za nosace prtljaga OK. Zakacicu svaku stranu na po dve tacke za naslon zadnjeg sedista i napraviti naslonjac na "rep" celom sirinom (izmedju repa i nosaca bice koza da bi se sprecilo grebanje).

Medjutim, nisam siguran gde da zakacim nosac bisaga i gde da on ima tacke oslonca. ??? ??? ???

Planiram da nosac bisga (kofera) bude od zadnjeg amortizera do zadnjeg kraja "repa".

Znam da ce na obe strane da bude pricvrscen za mesta gde se "kaci" niklovani deo ispod zadnjeg sedista i koji je trenutno nosac naslona zadnjeg sedista i zmigavaca duzim srafovima (vidi sliku). Takodje znam da moram da levu i desnu stranu nosaca bisaga "utegnem" poprecnom preckom, koja ce biti ispod stop svetla radi sprecavanja uvijanja.

Da li ce mi biti potrebne jos neke tacke oslonca na sasiju i gde bi one mogle da budu? ??? ??? ???

Svaka ideja, savet ili fotografija su mi dobrodosle. ;)

post-2460-12879002395968_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5562 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Ako dolazis u Kraljevo, svrati do Suse, onog majstora gde smo te doveli da ti namesti upravljac. Napravio je desetine nosaca, pa barem za ideju.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Sto se tice nosaca bisaga, to je ok da ih kacis ispod sica, i za gognje srafove od amortizera. Treca tacka gde treba da se oslanjaju je - doda se jedna poluga koja ide preko amortizera i srafi se na nosac fuzastera za suvozaca ( nogostup il ko ga vec kako zove ) .  Imam komplet krauzerovih kofera vec dvadeset godina koji samo premestam sa motora na motor ( kad koji kupim , a kofere ne menjam ), i uz te kofere i nosac kofera sam dobio i uputstvo kako se montira.

Mozda ti je jednostavnije - odes na e-bay, pogledas motore koji se prodaju, dosta ih je sa koferima i bisagama, pogledaj slike, pokupi ideje i to ti je to ! Ili pogledaj po katalozima ( Louis, Hein gericke ), mislim da tu cak mozes naci i model bas za tvoj motor, pa dasa majstoru da ti to napravi !

Pozdrav

• Svrati ponekad, 156 postova
  • Motocikl: šerpa plav, penzionerski

Hi deki59!

Kako su nam motori slični, možda par fotki može pomoći. Yamaha je kupljena sa ovim nosačima i kožnim bisagama. Predrošle godine sam na njih nakačio dva skuteraška kofera od 20l i gornji od 25l. Surova inprovizacija je bila osigurana gurtnama i gumenim zatezačima, a prošle godine su pridržavale sintetičke bisage iz Louisa takođe osigurane gurtnama.

Ako jedna slika govori više od stotinu reči evo i par fotki:

post-4188-12879002466369_thumb.jpg

post-4188-12879002466913_thumb.jpg

post-4188-12879002467393_thumb.jpg

post-4188-12879002467817_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 351 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3

Probaj da nadjes Easy Bracket nosace za tvoj model motora. Ja sam u procesu dobijanja istih. Montiraju se na bisage a na motoru ostaju samo dva malo isturenija shrafa. Kostaju oko 140 dolara (90 evra). Jako se jednostavno skidaju i stavljaju na motor, kad skines bisage nemas nikakve nosace da narusavaju izgled motora. Googluj samo "Easy Bracket" i naci ces dosta sajtova sa slikama i sl.

Zahvaljujem se svima vama na pomoci. :)

Nisam ja nevaspitan da se ne zahvalim drugarima za pokusaj pomoci i dobroj volji, ali sam ocekivao jos neki savet.

Slika govori vise od hiljadu reci (izmislih toplu vodu) :D

Moracu i da svratim do majstor Suse u KV, a to planiram na Veliku Gospojinu 28.08.2008. Ocekujem da cu sresti i doktora.

A zasto bas na Veliku Gospojinu ??? ???

To je UNMIK-ov zvanicni praznik i tog dana ne rade ni internacionalci, ni mi ni radnici drugih naciju. ;D ;D ;D

Ali o tome u temi za vlasnike kineskih motora.

Jos jednom mnogo vam hvala svima.

• U prolazu, 37 postova

joj i meni bi trebaliza moju hondu i to odmah i naslon i drzac za prtljag i za bisage jer se i ja mucim, ja vec imam jedan deo ali je alu minijumski sad mozda nadjem aluminijumske sipke pa cu da ih krivim popotrebi i varim kod majstora sto vari aluminijum, ili cu da skinem taj alu deo i odem kod majstora sto ugradjuje grejanje i neka mi ona napravi, evo ti moj savet kako cu ja:

nadjes  aluminijumsku deblju zicu, i nju mozes da krivis sa rukama, i napravi model od nje kakav oces idi do majstora za uvodjenje grejanja nek ti napravi isto to od debelih cevcica, isto to odneses na peskiranje, i onda poliras pa hromiras ili jednostavno ofarbas u neku alu boju ili boju motora.

Prebo,

za ovo sam spremio prohromske cevi, to ce da radi majstor koji radi i prohrom, a za savijanje cevi jedan prijatelj ima radionicu i masine za to.

Jos da oslobodim malo vremena, a i jos nemam kompletnu ideju.

Nista dok ne vidim i u Kraljevu sa majstor Susom. ;)

• Drug član, 1359 postova

joj i meni bi trebaliza moju hondu i to odmah i naslon i drzac za prtljag i za bisage jer se i ja mucim, ja vec imam jedan deo ali je alu minijumski sad mozda nadjem aluminijumske sipke pa cu da ih krivim popotrebi i varim kod majstora sto vari aluminijum, ili cu da skinem taj alu deo i odem kod majstora sto ugradjuje grejanje i neka mi ona napravi, evo ti moj savet kako cu ja:

nadjes  aluminijumsku deblju zicu, i nju mozes da krivis sa rukama, i napravi model od nje kakav oces idi do majstora za uvodjenje grejanja nek ti napravi isto to od debelih cevcica, isto to odneses na peskiranje, i onda poliras pa hromiras ili jednostavno ofarbas u neku alu boju ili boju motora.

Izvini ali majstor za uvodjenje grejanja radi sa bakarnim cevima koje se leme  ( ili celicnim koje se vare) i imaju krivine savijene ,doduse sad svi stavljaju alumunijumske radijatore ali tu se nista nevari . Aluminijum namozes da lemis tako da ti je izbor majstora pogresan , treba ti neko sa industriskim aparatom CO2 on moze da to zavari.

Ovaj problem sam resio ::)

Ali ne pravljenjem nosaca, nego kupovinom kompletnog nosaca+3 kofera Cruiser (mozda se pise i cruzzer-nisam siguran) sa jedne prelepe Yamahe Midnight Special od 1000 cm, i prepravkom nosaca za EN 500 (bile su potrebne vrlo male prepravke). ;D

Ove kofere supruga treba da mi 'usija" pa cu da napravim neku "slikicu", da se i vi malo divite kako to stoji na EN-u :D :D :D

• Drug član, 2265 postova

Primetio sam da na chitumi imas pak treger. Mozes li da uslikas na koji nacin je on zakacen na motor, bilo bi korisno imati ovako nesto, a tvoj kinez je jedini koji to poseduje, pa bi nabavka istog bio prilican problem.

Primetio sam da na chitumi imas pak treger. Mozes li da uslikas na koji nacin je on zakacen na motor, bilo bi korisno imati ovako nesto, a tvoj kinez je jedini koji to poseduje, pa bi nabavka istog bio prilican problem.

Prvom prilikom kada idem u garazu bice odradjeno, a slike prosledjene ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja