srbac 2457 Napisano Januar 28 (promenjeno) Andragog, 5024 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Kupio mi drugar danas 6 lit Pro4 15W50 za GSa i KTMa 450. (za cenu nisam pitao ) Sa Castrolom 20W50 sam bio zadovoljan. Još 750km i menjam. Vozio sam Comp4 u R1150GSa i XT600, bio sam zadovoljan. Da vidimo i taj PRO 4 Biće dobro da mi oba motora budu na istom ulju ! Promenio Januar 28 član srbac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2877 Napisano Januar 29 Ne silazi, 4977 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ko je gledao WSBK pre četvrt veka... ЈАSent from my SM-G998B using Tapatalk 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2877 Napisano Januar 29 Ne silazi, 4977 postova Prijavi odgovor kao problematičan И још кад им кажеш да је Кавасаки био у сарадњи са Силколеном, реакција је, дај не лупетај. Ево инфо, сада терам Бету 300RR 2Т карбуратор, од газдиног сина. Сви смо као једна велика фамилија, небитно, у њој стављам PRO 2T KR2 за картинг, значи савршен рад са минимум дима и без смрада - препоручујем да пробате, ништа више од 2%, за скутере и 1% је довољно.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Simon69 672 Napisano Januar 30 Drug član, 1126 postova Lokacija: Mladenovo Motocikl: KTM 660 SMC & KTM 1190 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan On 29.1.2025. at 6:12, Krokodilo je napisao: ЈА Sent from my SM-G998B using Tapatalk I ja.. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
*zeka* 1189 Napisano Januar 30 Ako gledaš u pod nikad nećes videti nebo, 1382 postova Lokacija: Vrnjacka Banja Motocikl: K1600GT Prijavi odgovor kao problematičan Kockica Pro 4 XP 10w40 ako imate nekog da radi sa Intercarsom košta oko 4100 dinara sa PDVom, ja danas uzeo preko drugara. Inače Silkolene guram već 9 godina i odlično je. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Влајко 1643 Napisano Petak u 07:52 Никад не једи жути снег!, 745 postova Lokacija: Церовац - Београд Motocikl: Јаворка (ФЈР 1300) Prijavi odgovor kao problematičan Добра цена, хвалите га јуначки, значи морам да пробам и ја. Ова коцкица је 4л? Не знам да ли га је користио неки колега у 20+ година старом ФЈР-у... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4226 Napisano Petak u 09:56 Ne silazi, 6586 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Silkolene ima izuzrtno dobro mineralno ulje Vtwin 20-50, (u gradaciji 10-40 je polusint). Como 4, polu sint, je naj prodavanije, ja ga koristim za BMW boksere u gradaciji 20-50, kad je motor malo prešao, ili došao prvi put, sipam 15-50 jer nešti bolje ispira unutrašnjost. Pro 4, sintetiku, koristim isključivo za BMW boksere sa vodenim hlađenjem u viskozitetu 10-50, a dok sam ga distribuirao, preporučivao sam ga svima koji su koristili 10-40, Honde i Yamahe su odlično radile, može i u 15-50. Mi smo ovde toplija klima i pogoduje pedesetica uvek. 2 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pelee 26 Napisano Ponedeljak u 23:16 U prolazu, 88 postova Prijavi odgovor kao problematičan On 31. 1. 2025. at 10:56, đunta je napisao: Silkolene ima izuzrtno dobro mineralno ulje Vtwin 20-50, (u gradaciji 10-40 je polusint). Como 4, polu sint, je naj prodavanije, ja ga koristim za BMW boksere u gradaciji 20-50, kad je motor malo prešao, ili došao prvi put, sipam 15-50 jer nešti bolje ispira unutrašnjost. Pro 4, sintetiku, koristim isključivo za BMW boksere sa vodenim hlađenjem u viskozitetu 10-50, a dok sam ga distribuirao, preporučivao sam ga svima koji su koristili 10-40, Honde i Yamahe su odlično radile, može i u 15-50. Mi smo ovde toplija klima i pogoduje pedesetica uvek. Pedesetica je kako kazu za 40+ takvih dana u godini mozda ima 10 letnji prosek je 33:4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2457 Napisano Utorak u 08:19 Andragog, 5024 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan 40 ili 50 to je zanemarljiva razlika. Sipaj šta hoćeš ! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pelee 26 Napisano Utorak u 09:36 U prolazu, 88 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa da za starije motore koji su malo vise presli nije lose da se recimo sa 40 podigne na 50 zbog potrosenosti delova a noviji motocikli samo da se pridrzavaju fabricke preporuke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7627 Napisano Utorak u 09:43 Drug član, 3146 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Boga mi... Prošle sad već godine sam jednom došao iz BG autoputem za NS kad je bilo onih 40+ napolju... Gori nebo, gori asfalt, motor ispod mene ne može da se ohladi jadan.. Ja jedva živ ostao... Doslovce dehidrirao.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 17883 Napisano Utorak u 09:47 Vozim motor, nisam BAJKER, 2444 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Ma 50 je mama... (na ulje mislim, ne na MILF) 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 781 Napisano Utorak u 10:06 (promenjeno) Zainteresovan, 640 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Po grafikonima, razlika i nije neka, ali ulja tokom eksploatacije gube viskoznost. Neka vise, neka manje. Tako da, ako imam izbora, drzao bih se pedesetice. ps https://www.youtube.com/watch?v=2-ECI5uK9eE&t=437s Promenio Utorak u 12:23 član Petre 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4226 Napisano Utorak u 10:15 Ne silazi, 6586 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Viskozitet ulja se obično povezuje sa spoljnim temperaturom, sve karte su takve i to jeste tako, ali je radna temperatura motora, pogotovu vazdušno hlađenog, neuporedivo viša, tako da uticaj spoljne letnje nije baš toliko od značaja. Nekada je u uputstvima za upotrebu automobila za izbor ulja obavezno bilo navedeno po klimatskim zona. Omasovljenjem multigradnih ulja se to potisnulo. Radna temperatura je neprijatelj za svako ulje, košta da ono bude stvarno imuno. Zato se povećava nominalna gustina. Silkolen ulja sva podnose visoke temperature i zato nisu možda gusta ko neka druga. Po mom iskustvu, svi koji se prešli sa 10-40 na 15-50 i 10-50, su bili ekstra zadovoljni. Sada, na BMW vodenjaku, u ovim hladnim uslovima, ulje gradacije 20-60 čim se na motoru očita 86C,agregat počne da zvecka, dok sa Silkolenom 10-50 nema nema razlike čak ni na punoj temperaturi motora i po letnjoj vrelini, temperatura asfalta dostiže i 60C. Uz to naravno i da pohabanost igra ulogu, to što na većini motora piše 50k, mačku o rep. Gušće ulje ima manju fluidnost i odvođenje temperature, ali je daleko veća šteta kad dođe do smicanja sa tarnih površina, a to se po pravilu dešava sa ređim uljima. Što se tiče trajnosti, ne traju sva isto, isto po iskustvu, svi Silkoleni mogu i da nadiđu predviđen interval, više GSova je imalo duže ture i ulje nije menjano i po 13k, nije bilo uočenih promena niti povećane potrošnje. Nikome "ne dam" da menja ispod 10k, čak iako prekorači vremenski interval. 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2877 Napisano Utorak u 10:17 Ne silazi, 4977 postova Prijavi odgovor kao problematičan Po grafikonima, razlika i nije neka, ali ulja tokom eksploatacije gube viskoznost. Neka vise, neka manje. Tako da, ako imam izbora, drzao bih se pedesetice.На распону на ком их мењате нису се ни разбила а не нешто више. Мнозинство пише: прошо у сезони нешто више од 3000км"(а знам да је заокружио на више)Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2877 Napisano Utorak u 10:20 Ne silazi, 4977 postova Prijavi odgovor kao problematičan Viskozitet ulja se obično povezuje sa spoljnim temperaturom, sve karte su takve i to jeste tako, ali je radna temperatura motora, pogotovu vazdušno hlađenog, neuporedivo viša, tako da uticaj spoljne letnje nije baš toliko od značaja. Nekada je u uputstvima za upotrebu automobila za izbor ulja obavezno bilo navedeno po klimatskim zona. Omasovljenjem multigradnih ulja se to potisnulo. Radna temperatura je neprijatelj za svako ulje, košta da ono bude stvarno imuno. Zato se povećava nominalna gustina. Silkolen ulja sva podnose visoke temperature i zato nisu možda gusta ko neka druga. Po mom iskustvu, svi koji se prešli sa 10-40 na 15-50 i 10-50, su bili ekstra zadovoljni. Sada, na BMW vodenjaku, u ovim hladnim uslovima, ulje gradacije 20-60 čim se na motoru očita 86C,agregat počne da zvecka, dok sa Silkolenom 10-50 nema nema razlike čak ni na punoj temperaturi motora i po letnjoj vrelini, temperatura asfalta dostiže i 60C. Uz to naravno i da pohabanost igra ulogu, to što na većini motora piše 50k, mačku o rep. Gušće ulje ima manju fluidnost i odvođenje temperature, ali je daleko veća šteta kad dođe do smicanja sa tarnih površina, a to se po pravilu dešava sa ređim uljima. Što se tiče trajnosti, ne traju sva isto, isto po iskustvu, svi Silkoleni mogu i da nadiđu predviđen interval, više GSova je imalo duže ture i ulje nije menjano i po 13k, nije bilo uočenih promena niti povećane potrošnje. Nikome "ne dam" da menja ispod 10k, čak iako prekorači vremenski interval. Потпуно тачно, проверено и потврџујем. Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 6064 Napisano Utorak u 10:26 (promenjeno) Drug član, 2081 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Znači što pre da se vraćam na Silkolene, ovog puta 10W-50 . Pisao sam već imao sam problema sa šaltanjem i nalaženjem neutrala kad se agregat zagreje preko 90 stepeni, ali ja sam mislio da to važi isključivo kad je vrelo napolju. Pa sam sada u protestnoj koloni - pođi stani, prva druga - shvatio da je isto ili barem slično i kad je napolju oko nule . Dakle dok se krećem i temperatura rashladne tečnosti je ispod tih 90 stepeni - menjač kao u sir. Preko toga postaje druga priča. Motor nov 450MT, ulje američko Maxima 10W-40. Promenio Utorak u 10:27 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2877 Napisano Utorak u 10:30 Ne silazi, 4977 postova Prijavi odgovor kao problematičan Znači što pre da se vraćam na Silkolene, ovog puta 10W-50 . Pisao sam već imao sam problema sa šaltanjem i nalaženjem neutrala kad se agregat zagreje preko 90 stepeni, ali ja sam mislio da to važi isključivo kad je vrelo napolju. Pa sam sada u protestnoj koloni - pođi stani, prva druga - shvatio da je isto ili barem slično i kad je napolju oko nule . Dakle dok se krećem i temperatura rashladne tečnosti je ispod tih 90 stepeni - menjač kao u sir. Preko toga postaje druga priča. Motor nov 450MT, ulje američko Maxima 10W-40.Сва уља на ESTER бази имају тај синдром. Зато ако ти смета препоручио сам COMP, он није толико набилдан естерима, е сад није фулсинт јбг.(некима то живот значи)Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 6064 Napisano Utorak u 10:34 (promenjeno) Drug član, 2081 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Ali šta se zapravo događa pa menjač počne da zeza kad se ulje dobro zagreje? Inače mislio sam prvo da probam Pro XP+ koji sam i koristio u Yamahi, pa ćemo videti. Nadam se da će 10W-50 malo da ublaži simptome. Videćemo. Promenio Utorak u 10:42 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4226 Napisano Utorak u 10:39 (promenjeno) Ne silazi, 6586 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Comp 4 je jako blizak Pro 4, ima veliki udeo i sintetike i estra, zato je i cenovno mala razlika. U BMW sa vodenim hlađenjem sipam isključivo Pro 4 10-50 i blagodetno je, naročito kod prve dve godine modela zbog loše konstruisanog mokrog kvačila, inače fabrički ide Shell 5-40. Yamahe Fazer sa Pro 4 15-50 su se šaltale odlično, tad je Pro 4 Plus u 10-50 bio baš skup, predpostavljam da bi Pro 4 u 10-50 bio dobar izbor. Jednako važi i za pandam Honde, sve na osnovu povratnih informacija od kupaca koje sam tražio i sakupio tok više godina. Promenio Utorak u 10:43 član đunta 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17805 Napisano Utorak u 10:49 Integrisan, 5254 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Znaci menjac bolje radi sa guscim uljem? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 6064 Napisano Utorak u 10:52 (promenjeno) Drug član, 2081 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 13 minutes ago, đunta said: Yamahe Fazer sa Pro 4 15-50 su se šaltale odlično, tad je Pro 4 Plus u 10-50 bio baš skup, predpostavljam da bi Pro 4 u 10-50 bio dobar izbor. Uh da, sad sam se setio da je pisano ovde u temi da u Delmax-u nisu imali u par navrata 10W-50, treba proveriti. Promenio Utorak u 10:52 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2877 Napisano Utorak u 10:54 Ne silazi, 4977 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ali šta se zapravo događa pa menjač počne da zeza kad se ulje dobro zagreje? Inače mislio sam prvo da probam Pro XP+ koji sam i koristio u Yamahi, pa ćemo videti. Nadam se da će 10W-50 malo da ublaži simptome. Videćemo.За Максиму сам веома изненаџен, веч сам писао да је само она пре Силколена у мојој ранг листи. Дали си сигуран да је баш она у картеру или ти је тако речено?Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 6064 Napisano Utorak u 10:57 (promenjeno) Drug član, 2081 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Krokodilo pa nemam razloga da ne verujem, motor je u garanciji, servis radim u ovlašćenom ovde u Nišu, a oni preporučuju i sipaju Maximu. Dobio sam i račun, video prazne kutije Ja se više pitam da možda i nije problem do samog ulja. Da li je možda sam menjač konstrukcijski takav, ili sam ja možda načeo lamele. Mada mi ne deluje da su to simptomi loših lamela. Šta znam, videćemo. Nije neki veliki problem , ali zima, pa čovek svašta razmišlja Promenio Utorak u 10:57 član živke Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4226 Napisano Utorak u 11:08 Ne silazi, 6586 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, Motorcyclist je napisao: Znaci menjac bolje radi sa guscim uljem? Ne mora da znači. Američka ulja ne moraju da se pridržavaju ekoloških standarda i zato mogu biti bolja od evropskih gde mora da se poštuje propis. Ja sam imao dve pritužbe ukupno, jedna je gde je agregat dunuo, ispostavilo se da kasnije da su karike popucale, a druga da se relativno novkast motor lošije šaltao. Zatražio sam pomoć inženjera tribologa, objašnjenje je bilo da je nov motor koristio ekstremno gusto ulje i da je zato došlo do uslovne promene kvačila i da motor mora da koristi gusto ulje i na dalje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...