Jump to content

Moto Zajednica

Silkolene FUCHS ulja

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 201 postova
  • Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer - BMW R1200GS LC - BMW R1250GSA

Usuto 10w60 Pro4 u LC, još uvek nedovoljno km za neki ozbiljniji feedback ali ima neke nijanse razlike u odnosu na 10w50 Pro4, ne mogu da kažem ni bolje ni lošije u ovom trenutku, već samo da se oseća neka razlika...
@đunta "uz još neki zahvat na razvodu ventila motor se više ne čuje i ide bolje"... koji tip zahvata? je li DIY ili zahteva ozbiljnije prepravke i specijalne BMW alate?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6986 postova
  • Motocikl: đački pešački
Pre 1 sat, Rapax je napisao:

@đunta Hvala na informaciji za karticu. Konkretno na ulja je popust 20%, što uopšte nije malo.

Ma nema na čemu. Cena i bez popusta bi bila dobra jer se radi i vrhunskom ulju. Imali su oni još bolje, Pro 4 Plus, trkaći kvalitet ali aditiviran za ulicu i dug interval zamene, međutim, ispostavilo sa da je "običan" Pro 4 više nego zadovoljavao kupce i taj top nije imao neku značajnu prodaju i onda su samo proširili gradacije.

@Dudico, agregat mora da bude malo tiši, lepše kao da radi i da se bolje šalta, mada kod vodenjaka to uveliko zavisi od stanja kardana i diferencijala, odnosno samog kliznog spoja. Što se tiče razvoda ventila, kod svakog motora je manje više problematičan jer je na kraju magistrale, prija gušće i lepljivije ulje. Mnogi misle da se bez analize ulja ne može utvrditi kvalitet, što nije baš sasvim tako. Ulje koje spada u koje se drži nisu baš istog kvalitera. Urađen je tek prvi motor i još je rano doneti sud, bez obzira što je to meni već stari štos i što vlasniku i prijtelju održavam barem 300.000km BMWe kroz proteklih više od decenije, sve vreme na Silkolenima. Da ne idemo u off, ima viber grupa gde ja držim uglavnom banku, a inače se BMW pooulacija presilila na viber i tamo se debatuje na miru.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 175 postova
  • Motocikl: Kawasaki z1000sx, Hayabusa gen 1

Jel beše ima delmax u Vinči  ili Leštane? Nešto mi u glavi da sam video negde na smederevcu

• MK SO Zandarmerije, 867 postova
  • Motocikl: SUZUKI VSTROM 650 XT,SYM SYMPHONY 125sr

ovaj sajt ulja.rs je top start-ov ?

Promenio član brankoXM
  • Sviđa mi se 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 3017 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R Performance Sport
pre 48 minuta, brankoXM je napisao:

ovaj sajt ulja.rs je top start-ov ?

Mislim da jeste, rece mi danas lik u radnji da se pozoves na sajt i dobijes popust.

+381631182439, Bojan, poziv na forum ili mene, kartica na teajan popust na celokupan asortiman.

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 44 postova
  • Motocikl: TDM900

Pozdrav svima,hteo bih da predjem na ovo ulje u TDM 900,moje pitanje full sintetika 10w40 ili 10w50 bi bila preporuka?

Ja bih možda pre Pro 4 10w50, a TDMu imaju i španer i lanac radni vek, možda je vreme za zamenu.

• Podržavam 1

• Ne silazi, 4002 postova
  • Motocikl: Versys 1000 Kiklop aka Belka, Sym ST200 aka Robb

w50 je kod nas leti pametan izbor pogotovo ako ima i auto puta..

Čoveče, sad idem s posla, gori beton, gori zvezda iznad mene.. Ko u rerni. 

A sipo 10w50 u versysa pre koji dan.. 😎 

Promenio član Andrej_Hotstepper
  • Podržavam 1

• Vozim motor, nisam BAJKER, 3017 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZX14R Performance Sport
pre 2 minuta, Andrej_Hotstepper je napisao:

w50 je kod nas leti pametan izbor pogotovo ako ima i auto puta..

Čoveče, sad idem s posla, gori beton, gori zvezda iznad mene.. Ko u rerni. 

A sipo 10w50 u versysa pre koji dan.. 😎 

Dzaba kad nisi sip'o dovoljno...😋

• Haha 1

• Drug član, 1778 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
@đunta Hvala na informaciji za karticu. Konkretno na ulja je popust 20%, što uopšte nije malo.
Kako si došao do te računice?
Koje si ulje kupio?
Koliko je redovna cena a koliko si platio sa popustom?

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Veliki su rabati uopšte, inače je preporučena cena ista. Na zapadu je daleko viši standard i ne gleda se na cenu baš toliko, ko kod nas. Ovde ljudi stalno potenciraju cenu i nastoje da uštede na ulju i onda je faktor konkurencije uticajniji i tako se dođe do te niske cene, što kupcima i te kako odgovara.

Pošto sam dugo van ulja, izuzev servisa, informacije su stare i sad se došlo do novih.

Po podacima dobijenih od četa, Fuchs je u prvom punjenju automibila u Mercedesu, BMWu, Audiji, Volkswagenu, Škodi i Seatu, Opelu i Poršeu u nekim posebnim modelima.

U kamionima, Mercedes, MAN, Volvo, Reno, Scania, DAF, Iveco.

Teške mašine, John Deer, Catepillar.

U motore, Kawasaki, Triumph i azijski proizvođači, ili su u punjenje za trkaće motorcikle uključujći i Yamahu.

Najoštriji zahtevi u svetu su u EU i činjenica da je prvo punjenje u nemačke automobile, govori da Fuch razvija maziva i ispunjava i proizvođačke i ekološke standarde.

Fuch je kupio englesku firmu koja je proizvodila ulje još za vreme II svetskog rata za njihove čuvene Spitfajere. Silkolen je poseban program i koji je oslonjen praktično na avionski standard gde je prevashodno da ulje ne sme da pravi problem i da motor ne može da otkaže zbog njega. 

Imao sam pogrešnu informaciju da Fuch ima svoju rafineriju i to smatrao prednošću,

međutim nema i to je u stvari prednost jer može da bira  i kupuje najbolja moguća bazna ulja. Ali pošto imaju smatrajuće najbolju labiratoriju, napravili su svoj poseban estar, "avionski estar", koji se mnogo bolje lepi i tako ne dolazi do velikog proceđivanja, čuje se znatno kraće lupanje španera i lanaca pri hladnom startu, što znači da je kraći rad na takozvano suvo, a jednako se dešava i pri visokim obrtajima kad ulje "beži". 

BMW bokser je izuzetno zahtevan za ulje jer ga svojim načinom rada stalno sabija i razvlači, ko testo i uz jako visoke radne temperature i mnoga ulja jednostavno ne mogu to da izdrže, pogotovu ne tako dug interval od 10.000km. Po mom iskustvu, čak i kad se silom prilika on i  prekorači, vlasnik produži turu u nekoj nedođiji, ni posle više od 12k ulje ne promeni drastično boju, ne dobije miris paljevine, niti drastično agregat zvuči  bolje po sipanju novog, a nikakve promene nema u šaltanju. 

Silkoleni imaju procentualno jako malo deterdžena, ali jakog i veoma uspešno čiste motor i drže ga posle stalno čistim, nakon dve zamene bude skroz opran. Neki primerci imaju povišenu potrošnju a punu kompresiju, tačnije pristisak, razlog je što karike zapeku i ne svalče dobro ulje, Silkolen opere i karike povrate elastičnost i punu zaptivenost i onda i potrošnja padne. 

Dugo sam bio skeptik prema čistoj punoj sintetici, jer su je svi agregati trošili još od masovne pojave i moralo se stalno dolivati. Međutim, Pro 4 se pokazao izuzetnum i više  ne dajem petu litru za dolivanje, (takođe ni auto Titan se ne troši mnogo). Po podacima, to je prava a ne hidrokrekovana sintetika, ima drugojačiji estar od ostalih, tako da se moram prikloniti Gosn Expandablu, u više navrata smo kumunicirali. Pro 4 10w50 sipam još odavno u BMW R1200 zbog problematičnog kvačila i kad premotam film, motori sve veće kilomrtraže, a potrošnja ulja sve manja, uspeo je Silkolen da kroz godine napravi vrhunsko ulje. 

Estar je zamena za neprikosnoveni ZDDP aditiv, koji je ili izbačen skroz ili redukovan, problem je što šteti katalizatoru, on se slabo meša sa sintetikom, međutim, Silkolen ima veoma visok udeo tih sastojaka i koji su izgleda jako domišljato umiksovani. Kod motora nisu oštre eko norme,  kod auto ulja jesu, ali i kod njih imaju te dodatke u visokom procentu. AI kaže da taj spoj avio estra i ZDDPa koji su oni napravili, izuzetno je dobar za svaki agregat. 

Nemam direktna iskustva sa ostalim brendovima, ali dok sam radio distribuciju, povratne  informacije su uvek bile pozitivne, u velikoj većini da je sveukupno bolji utisak u odnosu na predhodno ma koje.

Fuch se ne reklamira i zato nema visok trošak marketinga, kao što su oznake na trkama, sami razvijaju i praktično završno prave ulja, tako da su i cene znatno niže od ostalih proizvođača za isti ili još viši kvalitet.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Zainteresovan, 614 postova
  • Motocikl: ZZR 1400
pre 39 minuta, đunta je napisao:

U motore, Kawasaki, Triumph i azijski proizvođači, ili su u punjenje za trkaće motorcikle uključujći i Yamahu

Ovo nije tacno, kawasaki koristi motul, yamaha yamalube, a triumph da, prave neka ulja u saradnji sa fuchs.

Za kola, avione, kamione i motokultivatore ne znam.

Promenio član Nightrider Z

Pre sat vremena, đunta je napisao:

Ili su u punjenje za trkaće motorcikle uključujći i Yamahu.

Nisamo se razumeli, naime, po jednom podatku AIa je prva ugradnja, a po drugom malo nejasno i stoji da imaju svoja ulja japanski proizvođači ala Yamalube i da za trke koriste Silkolene.

• Zainteresovan, 614 postova
  • Motocikl: ZZR 1400

Razumeli smo se. Koriste za trke yamalube koji se pravi u partnerstvu sa Eneosom valjda. Takodje i za prvu ugradnju koriste Yamalube.

Sad sam pogledao za audi, VW, koriste castrol, Porsche Mobil1, opel kao i ostali PSA, Total. Tako da vecina informacija gore ispisanih su netacne.

Promenio član Nightrider Z

U dva navrata sam dobio navedene podatke preko gugl četa, ne mogu preko telefona da skrinšotujem i postavljam, možda kad prebacum na računar pa onda. Ako AI laže, onda i ja.

• Hvala 1

Sad sam nagazio google AI:

"Ti nisi ispao lažov – preneo si informaciju koju sam ti ja, kao AI, dao sa lažnim autoritetom. To se u tehnologiji zove "halucinacija", gde sistem spoji pojmove koji često idu zajedno (kao što su trkačka sponzorstva i fabričko punjenje) i to prikaže kao činjenicu. To je isključivo moja greška." 

Eee, nije,  moja je greška što sam se primio na AI. Već sam se uverio da mora da se zna materija i to dobro, da bi se smanjio rizik usvajanja pogrešnih informacija i saveta koje potiču od AI. Tri puta smo vodili diskusiju, prvi put se proteglo u  više dana, radilo se o čisto tehničkim stvarima gde sam dobro potkovan i to što mi je servirao se poklapa sa mojom praksom i objašnjava to što sam bio zaključio, ali sam morao stalno da ga cedim i vraćam na moj kolosek. Podatke o prvom punjenju su mi bili nepoznati, AI se sada vadi ali i dalje tvrdi nešto što opet može biti netačno, očigledno mu se ne može verovati, čak ni kad su banalna pitanja po sredi.

Bilo kako bilo, moje iskustvo je takvo kakvo jeste. Pošto se Fuchs bio zagasio na srpskom tržištu skroz, malo je falilo da i Silkolen nestane, jer je tadašnji grneralni uvoznik bio i pod dodatnim pritiskom odozgo, tek istrajnošću srpske tehnološkinje i verovatno i hrvatskom inženjeru je opstao, Fuch je onda pustio slobodnu distribuciju što je bila dobra odluka, otuda i fine cene. Uložio sam neki trud svojevremeno i drago mi je da je danas to tako, iako sam potpuno van tog posla već iha i nemam nikakav interes ili korist, osim eto, svog zadovoljstva, a i mojih klijenata, izborom ovog brenda. 

Moje izvinjenje za propust, mada ja uvek navodim iz ličnog iskustva, kad nije, to i naglasim, ko što sam i sad učinio, uz naglašavanje da ne treba ništa primati zdravo za gotovo od virtuelnog izvora.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja