zika56 17227 Napisano Ponedeljak u 22:28 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 25 minutes ago, dvlns said: Nema kretanja fluuda kroz sistem zato i gresis. Ima samo minimalno sabijanje. Sistem je zatvoren i ispunjen iskljucivo fluidom. Kretanje klipa unutar pumpe je nekoliko mm kretanje klipova na kljestima je nekoliko mm to je svo kretanje fluida o kojem polemises Pošto baš teraš "mac na konac", hajde ovako: Imaš recimo 6+6 klipova na prednjem točku (neka bude prečnik klipa samo 20 mm) i neka bude hod klipa samo 1 mm. Zapremina tečnosti koja je potrebna da popuni taj prostor (pre nego što dođe do krajnjeg pritiska) je 0,314 cm kubna (po cilindru), a što je za 12 cilindara 3,768cm kubna. Ukoliko je unutrašnji prečnik creva 6mm (a ne verujem da je veći kod motora) to znači da bi za tu količinu protok (kretanje) fluida kroz to crevo morao da bude 13,33cm! I to samo za 1 mm kretanja klipova na kleštima (a ne nekoliko milimetara kao što si ti naveo). A ti tvrdiš da nema kretanja fluida! Eto toliko od mene oko fizike. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Due 16100 Napisano Ponedeljak u 22:34 Ne silazi, 1201 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Hornet 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ipak se ti drži elektrike. Pusti fiziku fizičarima. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14037 Napisano Ponedeljak u 22:43 (promenjeno) Ne silazi, 6093 postova Prijavi odgovor kao problematičan @zika56 Nalupetao si se ali za trud imas dvojku Taj ceo prostor je popunjen fluidom i za 1 mm pomeranja svih 6 klipova (mada ih nemam toliko) ukupno pomeranje fluida je 1mm. Znam da nikada neces shvatiti ali to je zatp sto su ti zelje vece od mogucnosti Promenio Ponedeljak u 22:50 član dvlns 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14778 Napisano Ponedeljak u 22:53 moto merkat °°, 4926 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Ko je spomenuo drukanje? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12968 Napisano Ponedeljak u 22:53 Ne silazi, 7423 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ma šta je hidraulika nego zapravo prosta poluga. Tečnost se ne sabija, kao da imaš šipku bukvalno. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14037 Napisano Ponedeljak u 22:55 Ne silazi, 6093 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Alekre aj ti sigurno nisi pausalno "na mojoj strani" kazi gospodinu koliko treba da se pomeri sipka da bi se klip pomerio 1mm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14037 Napisano Ponedeljak u 22:57 Ne silazi, 6093 postova Prijavi odgovor kao problematičan Smej se ti ziko koliko hoces ali pojma nemas dzaba si naprezao mozak racunanjem Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17227 Napisano Ponedeljak u 23:18 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 43 minutes ago, Due said: Ipak se ti drži elektrike. Pusti fiziku fizičarima. Iz razloga? 33 minutes ago, dvlns said: @zika56 Nalupetao si se ali za trud imas dvojku Taj ceo prostor je popunjen fluidom i za 1 mm pomeranja svih 6 klipova (mada ih nemam toliko) ukupno pomeranje fluida je 1mm. Znam da nikada neces shvatiti ali to je zatp sto su ti zelje vece od mogucnosti Ukoliko i dalje tvrdiš da tokom kočenja nema kretanja fluida, objasni gde onda nestane tečnost koju istisne klip kad pritisnemo polugu kočnice (ako znamo da je tečnost nestišljiva i predpostavimo da su vodovi čvrsti)? Ja tvoje tvrdnje obaram matematikom, a ti moje tvrdnje pokušavam da oboriš nekulturom. Ja tebi neću da ti kažem da pojma nemaš, nego ostavljam drugima da provere ko se ovde iznalupetao. Pozdrav i sretan ti Božić, (a i svima ostalima koji čitaju). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Due 16100 Napisano Ponedeljak u 23:26 Ne silazi, 1201 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Hornet 600 Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, zika56 je napisao: Iz razloga? Negde si omanuo u postavci zadatka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14037 Napisano Ponedeljak u 23:27 (promenjeno) Ne silazi, 6093 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ziko probacu jos jednom. Od klipa pumpe do svih klipova na kljestima se u svakom momentu nalazi ista kolicina tecnosti i apsolutno nista drugo. Pomeris klip pumpe za 1mm pomra se kompletna kolicina tecnpsti za 1mm i pomeraju se svi klipovi na kljestima za 1mm. Ako opet ne shvatis veruj mi nije ni do matematike ni do kulture nego si mi se nakacio da dokazes da nisam u pravu a ne shvatas. Ne nestane tecnost nigde pomerila se za 1mm plus % sabijanja Promenio Ponedeljak u 23:28 član dvlns 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14778 Napisano Ponedeljak u 23:32 moto merkat °°, 4926 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan A rucica kocnice je poluga i hod od 10mm na jednom kraju poluge je 1 mm na drugom kraju,jer je jelte poluga pa osecaj zavara. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14037 Napisano Ponedeljak u 23:37 Ne silazi, 6093 postova Prijavi odgovor kao problematičan A odzracen ili ozracen sistem (ne znam sta je pravilno) znaci da se u svakom momentu plocica "naslanja" na disk i da je klip pumpe maksimalno povucen i oba kraja trpe neki mali pritisak tecnosti (rekao bih atmosferski ali nisam siguran). Znaci sve je vec napregnuto tako da se pomeranje sa jedne strane preslikava na drugu stranu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3023 Napisano Ponedeljak u 23:40 Drug član, 1777 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Jel moze neko meni da odgovori sta sam pisao pa se posle dalje raspravljajte 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14037 Napisano Ponedeljak u 23:45 Ne silazi, 6093 postova Prijavi odgovor kao problematičan 1 minute ago, RankoBg87 said: Jel moze neko meni da odgovori sta sam pisao pa se posle dalje raspravljajte Mora da odradi sve kao fabricko tako da ako pravi onda moze. Ima nekoliko tipova holendera u zavisnosti od ugla i sigurno ih ima sve. Znaj da su teflonska creva kruca i manjeg spoljnog precnika i moze da se desi da ne mozes da provuces kroz fabricke drzace ako ih imas negde. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17227 Napisano Ponedeljak u 23:50 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 24 minutes ago, dvlns said: Ziko probacu jos jednom.Od klipa pumpe do svih klipova na kljestima se u svakom momentu nalazi ista kolicina tecnosti i apsolutno nista drugo. Pomeris klip pumpe za 1mm pomra se kompletna kolicina tecnpsti za 1mm i pomeraju se svi klipovi na kljestima za 1mm. Ako opet ne shvatis veruj mi nije ni do matematike ni do kulture nego si mi se nakacio da dokazes da nisam u pravu a ne shvatas. Ne nestane tecnost nigde pomerila se za 1mm plus % sabijanja 1. Potpuno je tačno da se od klipa pumpe pa do klipova u kleštima nalazi ista količina tečnosti i ništa drugo. 2. Tvrdnja da ako pomeriš klip pumpe za jedan milimetar, da se za isto toliko pomera i sva količina tečnosti i svi klipovi na kleštima je potpuno netačna. Ovo iz razloga da ukoliko nam je površina klipa na pumpi 1cm kvadratni, a površina klipa na kleštima 5 cm kvadratna, pomeraj će da bude 5:1, a i hod fluida kroz crevo zavisiće od poprečne površine cevi. Deset puta manja površina cevi u odnosu na površinu klipa pumpe rezultirale deset puta veće kretanje fluida kroz cev. Isto tako, tokom kretanja fluida menja se i brzina protoka i pritisak u pojedinim delovima sistema (gde je manji poprečni presek brzina kretanja je veća a pritisak manji i suprotno). Opet navodim Bernulijev Zakon. A hod zbog sabijanja tečnosti ne postoji jer je tečnost nestišljiva. Promenio Ponedeljak u 23:52 član zika56 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3023 Napisano Ponedeljak u 23:51 Drug član, 1777 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan pre 6 minuta, dvlns je napisao: Mora da odradi sve kao fabricko tako da ako pravi onda moze. Ima nekoliko tipova holendera u zavisnosti od ugla i sigurno ih ima sve. Znaj da su teflonska creva kruca i manjeg spoljnog precnika i moze da se desi da ne mozes da provuces kroz fabricke drzace ako ih imas negde. Hvalaaa Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5764 Napisano Ponedeljak u 23:59 (promenjeno) Drug član, 2016 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 22 minutes ago, dvlns said: A odzracen ili ozracen sistem (ne znam sta je pravilno) offtopic: odzračiti - ukloniti zrak (vazduh) iz nekog sistema ozračiti - izložiti nešto zračenju Čak je i logično, a mnogi greše. Eno i Borko konstantno ozračuje automobile, i nema nameru da prestane iako su mu mnogi u komentarima skrenuli pažunju da to nije baš zdravo Inače baš zanimljiva diskusija, pratim Promenio juče u 00:00 član živke 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14778 Napisano Ponedeljak u 23:59 moto merkat °°, 4926 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan pre 4 minuta, zika56 je napisao: Opet navodim Bernulijev Zakon. Ako se ne varam on govori o brzini protoka fluida, npr brana sa propelerima pa je deo gde izlazi voda uzi da se propeler okrece brze. Ovde pricamo o zatvorenom sistemu i sto je gore pomenuto sipka, koliko se pomeri sa jedne strane toliko se mrdne sa druge. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17227 Napisano juče u 00:06 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 33 minutes ago, Due said: Negde si omanuo u postavci zadatka. Zadatak nisam ja postavljao nego kolega. Ja sam izveo računicu. 1 minute ago, bdada said: Ako se ne varam on govori o brzini protoka fluida, npr brana sa propelerima pa je deo gde izlazi voda uzi da se propeler okrece brze. Ovde pricamo o zatvorenom sistemu i sto je gore pomenuto sipka, koliko se pomeri sa jedne strane toliko se mrdne sa druge. Fluid bi se ponašao kao šipka pod uslovom da je prečnik (poprečni presek) vodova i cilindara u celom sistemu isti. U protivnom zanemarujemo Zakon o količini kretanja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12968 Napisano juče u 00:16 Ne silazi, 7423 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Ponaša se kao šipka jer nema protoka. Nema ulaz i izlaz. To da li je klip veći ili manji je samo stvar poluge, odnosno količine sile. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17227 Napisano juče u 00:29 (promenjeno) Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, dvlns said: @Due @bdada ne znam zasto je tesko da se shvati da je sistem zatvoren i maksimalno popunjen fluidom i da pritisak klipa.pumpe svuda istovremeno salje isti pritisak. Nisu creva polupuna pa da nesto putuje Sistem nije potpuno zatvoren (možemo uslovno da kažemo da je poluzatvoren). Ovo iz razloga što se sistem "zatvara" (dolazi do pritiska) tek kada klip na pumpi pređe neki hod, a dok je poluga kočnice otpuštena ispred klipa je rupica kroz koju tečnost može da ide u oba smera (i prema sistemu kočenja i prema rezervoaru za ulje) i u tom periodu nalazi se na atmosferskom pritisku. Zatvoreni sistem podrazumeva da atmosferski pritisak nema pristup sistemu, nego da je skoro uvek ili na nekom nadpritisku ili podpritisku (što je ređe). Može da se kaže da je sistem zatvoren kod vozila sa vazdušnim kočnicama. Promenio juče u 00:32 član zika56 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17227 Napisano juče u 00:51 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3667 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 32 minutes ago, Alekre said: Ponaša se kao šipka jer nema protoka. Nema ulaz i izlaz. To da li je klip veći ili manji je samo stvar poluge, odnosno količine sile. Ima ulaz (kada poluga kočnice nije pritisnuta), ali nema izlaz, a protoka ima unutar sistema dok vršimo promenu pritiska na polugu.. Sve što sam u ovoj diskusiji napisao nije moje lično mišljenje ili tumačenje, nego je sve definisano važećim zakonima fizike (uglavnom još od pre nekoliko vekova) i zaista se osećam glupo da se dalje ubeđujem oko takvih stvari. Uostalom ko ne veruje neka proveri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr_Wolf 2058 Napisano juče u 00:56 (promenjeno) Drug član, 810 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NT1100 Prijavi odgovor kao problematičan Nije da me je iko išta pitao ali... dokon um je đavolje igralište. Ako sam dobro razumeo raspravu, ovde je Žika u pravu (pod pretpostavkom da je ispravna opšta postavka kočionog sistema u smislu da klip na klještima i na ručici kočnice nije iste veličine). I u to ime možemo da napravimo mali eksperiment: U malom špricu je klip pomeren oko 5cm od, nazovimo, gornje mrtve tačke. Pošto je ceo sistem popunjen, u velikom špricu je klip već pomeren oko 2,5cm od GMT. Probao sam da obojenom tečnošću prikažem put koji prelazi, sa ograničenim uspehom. U svakom slučaju, kada se pritisne klip na malom špricu za 5cm, tečnost pređe svih 20ak cm cevčice i pomeri klip u velikom špricu za oko 2cm. Da sa druge strane imam 2 velika šprica, svaki bi se pomerio za 1cm. Bože dragi čime se ja bavim u 2 ujutru... Promenio juče u 01:08 član Mr_Wolf 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15945 Napisano juče u 01:03 Integrisan, 9315 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Ako nema kretanja tečnosti kroz sistem, kako objasnjavate sledeće zbivanje? Dignes poklopac na pumpi, izvuces spricem crnilo iz posude, sipas svežu novu tečnost, vratis poklopac i drukas kočnicu. Šta ce se desiti sa novom tečnošću u posudi? Ako nema kretanja tečnosti kao što se piše/priča, logično je da tečnost unutar posude ostane čista, jel tako? Da li je tako? Naravno da nije, nova tečnost ce potamneti posle par min drukanja. Zašto je tamna ako nema kretanja pa čak i onog minimalnog? Ako takodje ne verujete da nema kretanja predlažem da probate sledeće..... Uzmite na svom bajku gde znate da je sve čisto, uredno, picikato. Skinite poklopac i odvadite spricem tečnost. Zatim na klestima preko niple za odzracivanje ugurajte crnu staru da nivo bude isti gde je bio pre vadjenja. Dole ide crna, gore će se pojaviti koja je bila tj ona uredna čista picikato. Zavite pokopac i vozite par nedelja, dizanje poklopca i provera boje. Nema kretanja tecnosti...nema tamnije boje u posudi. Da li će bit tako? ___________________ Ako može neko jos ovo da mi pojasni bio bi zaFalan vrlo rado pošto se ne razumem dovoljno dobro. Obična creva vs pancirna....od kako samo njih zamenih, zašto imam bržu, bolju kočnicu? Do zamene vozih nekih 50Kkm, od zamene 38-39Kkm. Nije da nemam s čim da uporedim, misleći na ostale NC tj oem izvedba. Fala vi lepo. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14037 Napisano juče u 01:29 (promenjeno) Ne silazi, 6093 postova Prijavi odgovor kao problematičan 33 minutes ago, Mr_Wolf said: Nije da me je iko išta pitao ali... dokon um je đavolje igralište. Ako sam dobro razumeo raspravu, ovde je Žika u pravu (pod pretpostavkom da je ispravna opšta postavka kočionog sistema u smislu da klip na klještima i na ručici kočnice nije iste veličine). I u to ime možemo da napravimo mali eksperiment: U malom špricu je klip pomeren oko 5cm od, nazovimo, gornje mrtve tačke. Pošto je ceo sistem popunjen, u velikom špricu je klip već pomeren oko 2,5cm od GMT. Probao sam da obojenom tečnošću prikažem put koji prelazi, sa ograničenim uspehom. U svakom slučaju, kada se pritisne klip na malom špricu za 5cm, tečnost pređe svih 20ak cm cevčice i pomeri klip u velikom špricu za oko 2cm. Da sa druge strane imam 2 velika šprica, svaki bi se pomerio za 1cm. Bože dragi čime se ja bavim u 2 ujutru... To bi se desilo da skines kljestq sa diska i da klipovi mogu da "putuju" koliko im je volja. Imas sistem u kojrm nema vazduha krajevima je ograniceno kretanje sa jedne strane diskom sa druge strane polugom kocnice i izmedju nema nicega osim tecbpsti. Ceo precnik klipa na siroj strani je popunjen i ceo precnik klipa na uzpj strani je popumjen i sve izmedju je popunjeno Stisni veliki spric tako da mu pruzis otpor kao sto disk zaustavlja plocice Satelis da drukas mozes samo dok se klipovi sa plocicama ne priljube uz disk i to je ovo sa snimka kada dotaknu disk nema vise drukanja zar ne?. Ta kretanja veze nemaju sa kocenjem jer dok se tecnost krece kocenja nema Promenio juče u 01:33 član dvlns Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...