mitri 1847 Napisano Maj 18, 2008 Rashodovani bajker, 1731 postova Lokacija: KŠ Motocikl: SunRa Shino Prijavi odgovor kao problematičan Verujem da su ovakve teme tipa "da li da uzmem ovaj ili onaj motor" vec svima na vrh chuperka , al sta da vam radim kad ne mogu da se odlucim ... ;D Elem , sve ozbiljnije razmisljam o prelasku u enduro sektu , pa velim ajd da potrazim savete i sugestije na forumu . Najpre da definisem osnovne zahteve : - motor treba da bude novijeg godista (ne stariji od 4-5 god. ) - da bude koliko-toliko podjednako upotrebljiv za opustenu voznju i na asfaltu i na makadamu - naravno mora da bude pouzdan Nisam nikad vozio enduro i ne razumem se u tu materiju , ali mi se cini da se izbor svodi na 2-3 motora : Yamaha XT660R ili Honda Transalp650 ... i eventualno BMW F650GS (ovo "eventualno" je zbog moje visine od 187cm , a cini mi se da sam negde na forumu procitao da mali GS nije bas pogodan za tu visinu ) ... i mozda bih dodao jos i Pegaso Trail i to je sve ... Znam da bi bilo najbolje kad bih mogao da probam navedene modele , ali slaba vajda , u mom kraju se takvi motori ne voze (mogu da probam bilo koji RR , al jbg to me ne zanima ;D ) , pa zato endurashi raspalite po tastaturi , svaki savet je dobrodosao ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srkixt660 28 Napisano Maj 18, 2008 Zainteresovan, 651 postova Prijavi odgovor kao problematičan XT660R je soft enduro motor, za gradsku voznju je odlican,uzak, upravljiv je i vozi se kao bickla, za off road moze, ali samo blagi off road, po parku sto bi se reklo.Minarelijev agregat se odlicno pokazao, udradjuje se na Yamahu XT660 i MT 03,Apriliju pegaso i na Derbi Mulhacen. XT za putovnja moze, ali nije bas najbolji izbor jer ipak je zastita od vetra minimalna, a i sediste nije bas pravljeno za neke duge ture. Dok je transapl neka druga prica, u odnosu na xt-a sav je trom, kad dizel da vozis ,prilcino je glomazan i nije za gradsku voznju dobar kao xt, al zato za putovanja je daleko bolje resenje, zastita od vetra odlicna i sediste je mnogo udobnije nego na xt-u, mirnije radi, nema vibracija. Ima dupli disk tako da pri ostrijim kocenjima ne dolazi do uvijanja kao kod motora sa jednim diskom. A ako ti je F650GS mali, pa postoji Dakar model koji je prilicno visok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6388 Napisano Maj 18, 2008 Enduraš, 6381 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da ti se putna brzina i vibracije ne bi svidele kod xt660. Glasam za Transalpa, mnogo bolji izbor za putovanja i duze voznje. Ne bih se slozio sa Srkkijem da je trom, ako je ovo sa snimka deluje kao trom motor, onda ne znam sta ti ocekujes od endura Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milos_ 280 Napisano Maj 18, 2008 MK. Sirius - Srbija, 806 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08 Prijavi odgovor kao problematičan Tvrdim da razlika u performansama uopste nije takva kao sto ti pricas.U stvari jeste - u gradu,jer tu dolazi do izrazaja jednocilindricni agregat XT-a prepun obrtnog momenta na niskom broju obrtaja.Ali ni Transalp-a ne treba zavrteti mnogo da bi isao.Zato je na otvorenom potpuno druga prica.Transalp zbog 2 cilindra moze da odrzava vecu putnu brzinu uz manje vibracija,nego XT,sto smatram mnogo vaznijim od potezanja do 100tke. Transalp se u gradu vozi kao bicikl,tezina se uopste ne oseti toliko.Jesi li ga vozio? Juce sam napravio ~540 km i ladno sam mogao jos,sediste je jako udobno,a uz poviseni vizir voznja je prava uzivancija. XT-R je dobar motor,ali je vise orijentisan prema off-u i gradskoj voznji.Naravno,sve zavisi od potreba.Ja koji van puta nisam napravio ni 3% predjenih kilometara sam kupio Transalpa bas zbog prednosti koje ima na otvorenom putu. @Aca-pn,Transalp 650 ide 180 km/h na 8300rpm,gde mu pocinje crveno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srkixt660 28 Napisano Maj 18, 2008 Zainteresovan, 651 postova Prijavi odgovor kao problematičan Vozio sam i jedan i drugi, tako da mislim da se ova dva motora ne mogu bas porediti. XT660R je dosta upravljvivji , laksi, uzi i mnogo je ostriji na gasu od transapla, jedan cilindar pa na svako malo ostirje dodovanja gasa odma skace i odvaja prednji tocak. Za po gradsku voznju i blagi off road, definitvno je bolje resnje. Transalp je u odnosu na xt-a trom, ne moze bas ostro da potegne i s njim ne mogu da se radi nagle promene pravca kao sa xt-om, jer ipak taj motor nije ni namenjen za te stvari. Al za putovonja transalp je daleko bolje resenje, udobniji, mirnije radi, bolja zastita do vetra, nema vibracija. Mislim ta dva motora ne spadaju u istu klasu, tako da se ne moze postavljati pitanje sta je bolje. Zavisi koje su potrebe vozaca. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Miki_954 78 Napisano Maj 18, 2008 Zainteresovan, 642 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Honda CBR 954 Prijavi odgovor kao problematičan Vozio sam XT660R 2004 god. na Kopaoniku. Mozda sam ga 2-3x isterao na put sve ostalo je bilo off-road. Tezina od nekih 180 kg se i ne oseti, ljudi koji pricaju o vibracijama nemaju pojma jer mislim da XT660R ima najmanje moguce vibracije od svih jednocilindricnih motora. Jedino ta zastita od vetra.... :-\ A sediste nije tako neudobno, tj za mene je vise nego dobro. Sve u svemu ako 'oces na duza putovanja Transalp, ako hoces malo zabave offroad-a i snalazenja po gradu, i putovanja do 300km uzmi XT-a. Jedina zamerka je tu uvijanje na brzini preko 150kmh, kao da mu je ram slabasan.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mitri 1847 Napisano Maj 18, 2008 Rashodovani bajker, 1731 postova Lokacija: KŠ Motocikl: SunRa Shino Prijavi odgovor kao problematičan Ma to sto se XT uvija na brzinama preko 150km/h mi je nebitno , kod mene i z750 retko vidja te brzine ;D Nekako mi se cini da je XT660R dobar izbor , jer nameravam motor da koristim 60% asfalt - 40% makadam , i jedno i drugo skroz opusteno . Kad kazem makadam mislim na laganu voznju i uzivanje u prirodnim lepotama , da hocu off-road divljanje gledao bih neki KTM ili Yamahu WR . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brutus 4 Napisano Maj 18, 2008 Svrati ponekad, 416 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam malo vozao kumov Transalp i bio sam oduševljen... A mislim i da mu je kvalitet izrade vrhunski Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4756 Napisano Maj 19, 2008 Ne silazi, 5552 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan U Italiji se Trans Alp vozi bas mnogo i to po gradovima, a sto se tice putovanja to bi bio moj izbor od ponudjenih. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
veljabandit 1076 Napisano Maj 19, 2008 Zainteresovan, 748 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R nine T Rural GS Prijavi odgovor kao problematičan TransAlp definitivno. Ta razlika u potezanju je zanemarljiva ako uopste i postoji jer V2 vuce isto iz malih obrtaja kao lud. A treba imati u vidu i tu putnu brzinu koja moze mnogo da znaci na duzoj turi. Pa neces valjda da te jugici prestizu na auto putu ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srkixt660 28 Napisano Maj 19, 2008 Zainteresovan, 651 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pa neces valjda da te jugici prestizu na auto putu ;D XT 660 R moze ceo dan da se vozi 130 bez ikakvih naprezanja za masinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pit 237 Napisano Maj 19, 2008 Drug član, 1779 postova Lokacija: Nis- Bliski istok Prijavi odgovor kao problematičan Ma to sto se XT uvija na brzinama preko 150km/h mi je nebitno , kod mene i z750 retko vidja te brzine ;D Nekako mi se cini da je XT660R dobar izbor , jer nameravam motor da koristim 60% asfalt - 40% makadam , i jedno i drugo skroz opusteno . Kad kazem makadam mislim na laganu voznju i uzivanje u prirodnim lepotama , da hocu off-road divljanje gledao bih neki KTM ili Yamahu WR . Pa po ovome sto kazes za tebe je definitivno bolji izbor XT 660 R jer Transalp sigurno nije za izlete u po prirodi ddobar kao XT . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Mracni 196 Napisano Maj 19, 2008 Zainteresovan, 845 postova Lokacija: Niksic Motocikl: KTM 990 Adv, KTM 350 Freeride Prijavi odgovor kao problematičan izbor ti je pojednostavljen,ako ces da putujes transalp,jer vjetar stvarno smeta na xtr. ako neces toliko putovati nego uzivati u raznolikosti motora xtr Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mitri 1847 Napisano Maj 19, 2008 Rashodovani bajker, 1731 postova Lokacija: KŠ Motocikl: SunRa Shino Prijavi odgovor kao problematičan Hm , na zalost , ne verujem da cu u dogledno vreme biti u mogucnosti da pravim neke velike ture , za sada samo po Srbiji i okolnim bezviznim zemljama , tako da cu se verovatno odluciti za XT660R . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brutus 4 Napisano Maj 19, 2008 Svrati ponekad, 416 postova Lokacija: Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ipak je to Yamaha a ne neka Honda sumnjivog kvaliteta izrade Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6388 Napisano Maj 20, 2008 Enduraš, 6381 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Ipak je to Yamaha a ne neka Honda sumnjivog kvaliteta izrade Rece neko i ostade ziv, jeli je to neka utesna pesmica ? ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mitri 1847 Napisano Avgust 10, 2008 Rashodovani bajker, 1731 postova Lokacija: KŠ Motocikl: SunRa Shino Prijavi odgovor kao problematičan E , opet ja ... ;D Evo sad sam vec siguran da sledece sezone zelim da vozim enduro ... ali jos nisam odlucio koji motor od ova dva ... Moze li neko konkretno da mi kaze koliko je Transalp650 upotrebljiv na makadamu ? Kad kazem makadam mislim na neasfaltiran put , znaci dzombast , sa peskom , kamenjem , rupama itd ... ali ipak kakav-takav put ... a da ne opterecujem narocito ni motor ni sebe ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Avgust 11, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan I jedan i drugi mogu da posluze u namjene koje si ti naveo. Moze i TransAlp po makadamu, nije to problem, ne divljas ti toliko da ga ugrozavas. Gledaj i to da si sto se servisne mreze i odrzavanja tice mirniji sa Yamahom. Stvari ti tu realno stoje ovako nekako: XT660R: Pouzdan: jako Otvoren put: ok, posluzice za krace ture dobro, problem je sto jedan cilindar ne voli konstatan tempo u visokom rezimu, za promjenljive dionice zadovoljava Okretnost i tezina: Sjajan! Nije bas ni prelagan ali perfektno izbalansiran i izuzetno okretan, upravljiv i agilan Makadam i ostali blagi off road tereni: Blaga prednost u odnosu na transalp-a zbog manje tezine, veceg odstojanja od tla i ciklistike Trans Alp 650: Pouzdan: jako Otvoren put: sjajan Okretnost i tezina: dobro izbalansiran motor, dobro prikriva tezinu ali se ona u ovom poredjenju itekako osjeti tako da je ovdje ocjena samo ok tj. zadovoljava Makadam i ostali blagi off road tereni: Zadovoljava E sad, moje misljenje je da kada bi ova dva motora malo pomijesao, imao bi idealno rjesenje za svoje potrebe. E pa, sacu da te malo obradujem Takav motor vec postoji I zove se BMW F650GS Dakar Pusti sve price i mucenje i kupi taj motor, siguran sam da je prosto savrsen za tebe P.S. Jedva cekam Antek-ovo misljenje na ovu temu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Avgust 11, 2008 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Alal vera Lazare! Dakar bi bio pun pogodak (doduše malo skuplji), ali bi ja za te pare bezobrazno pokušao da dohvatim nov KLR 650 (iz USA). Znači koliko bi koštao Dakar 4-5 god. star, toliko bi koštao nov KLR650. Ne bih jahao ni Yamu ni Hondu. P.S. Visok sam 194cm i na Dakaru sam sedeo k'o gospodin čo'ek! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Avgust 11, 2008 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan I jedan i drugi mogu da posluze u namjene koje si ti naveo. Moze i TransAlp po makadamu, nije to problem, ne divljas ti toliko da ga ugrozavas. Gledaj i to da si sto se servisne mreze i odrzavanja tice mirniji sa Yamahom. Stvari ti tu realno stoje ovako nekako: XT660R: Pouzdan: jako Otvoren put: ok, posluzice za krace ture dobro, problem je sto jedan cilindar ne voli konstatan tempo u visokom rezimu, za promjenljive dionice zadovoljava Okretnost i tezina: Sjajan! Nije bas ni prelagan ali perfektno izbalansiran i izuzetno okretan, upravljiv i agilan Makadam i ostali blagi off road tereni: Blaga prednost u odnosu na transalp-a zbog manje tezine, veceg odstojanja od tla i ciklistike Trans Alp 650: Pouzdan: jako Otvoren put: sjajan Okretnost i tezina: dobro izbalansiran motor, dobro prikriva tezinu ali se ona u ovom poredjenju itekako osjeti tako da je ovdje ocjena samo ok tj. zadovoljava Makadam i ostali blagi off road tereni: Zadovoljava E sad, moje misljenje je da kada bi ova dva motora malo pomijesao, imao bi idealno rjesenje za svoje potrebe. E pa, sacu da te malo obradujem Takav motor vec postoji I zove se BMW F650GS Dakar Pusti sve price i mucenje i kupi taj motor, siguran sam da je prosto savrsen za tebe P.S. Jedva cekam Antek-ovo misljenje na ovu temu onda mu je bolje da kupi pegasa,manje para a bolji motor pogotovu za teren,a na pravcu malo brzi,i trpi pobrtaje,i nije nekako zenstven kao bmw vec je dosta muski motor,,,pogotovu model 2,,vec model 3 je nekako isto zenstven kao i bmw f650.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Avgust 11, 2008 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan F650 dakar - Najlepši i najbolji i naj... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZeljaYZF 180 Napisano Avgust 11, 2008 Zainteresovan, 984 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1250GSA Prijavi odgovor kao problematičan uzmi xt sigurno neces pogresiti.Vozim je celo leto, odlican motor !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
g-tec 9 Napisano Avgust 11, 2008 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XT660R Prijavi odgovor kao problematičan [quote author=miki125 Jedina zamerka je tu uvijanje na brzini preko 150kmh, kao da mu je ram slabasan.. Kakvo uvijanje,ram mu je jak kao djavo,mozda ti nesto nije valjalo npr. kad je guma izduvana motor oce da se ljulja levo desno na vecim brzinama inace ide kao STRELA i na 180(ja imam dyno jet). Ne bi preporucio Xt-a starijima od 40 jer po meni on deluje kao neki sportski gradski enduro i nekako mi nije za starije.Ako si stariji od 40 vise bi ti lezao Transalp(inace se pravi u Spaniji) i bolje ga probaj jer je sigurno dobar motor i ide sigurno dobro,ako ljudima nije spor KLE,Transalp sigurno nije Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Avgust 11, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan onda mu je bolje da kupi pegasa,manje para a bolji motor pogotovu za teren,a na pravcu malo brzi,i trpi pobrtaje,i nije nekako zenstven kao bmw vec je dosta muski motor,,,pogotovu model 2,,vec model 3 je nekako isto zenstven kao i bmw f650.... Oni imaju isti agregat samo, razlika je u glavi i broju ventila, to svi znamo. Ali bas zbog te glave Pegaso vise trosi. Ne bih se slozio da je Pegaso muskiji motor, ja bih to reko ovako: BMW ima ugladjeniji i mirniji agregat (jednako jak) i sve ostalo ide u prilog F650 Dakar (da ne bude zabune, ne misli se na obican F650). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
quasaar 1027 Napisano Avgust 11, 2008 Călător motocicleta, 2361 postova Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :) Prijavi odgovor kao problematičan E , opet ja ... ;D Evo sad sam vec siguran da sledece sezone zelim da vozim enduro ... ali jos nisam odlucio koji motor od ova dva ... Moze li neko konkretno da mi kaze koliko je Transalp650 upotrebljiv na makadamu ? Kad kazem makadam mislim na neasfaltiran put , znaci dzombast , sa peskom , kamenjem , rupama itd ... ali ipak kakav-takav put ... a da ne opterecujem narocito ni motor ni sebe ... Veoma upotrebljiv... zavisi samo od tebe! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...