Blaza 9606 Napisano Novembar 27, 2023 Ne silazi, 2264 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan I pre nego što je postalo obavezno, koristim pojas. Deca dok su bila mala su naučila da ja ne krećem dok se svi ne vežu. Odavno je postala navika. "Šta bi bilo, kad bi bilo" ne komentarišem, svako odgovara za sebe (i svoje) u autu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
milomir22 3529 Napisano Novembar 27, 2023 Malinar u pokusaju, 1693 postova Lokacija: Kg Motocikl: triumph tiger 1050 Prijavi odgovor kao problematičan 4 minutes ago, bdada said: Samo ne zaboravite da vas pojas cuva od air baga kada se aktivira, u smislu ako telo nije pravilno postavljeno jastuk ce izlomiti ono sto volan ne uradi. Da, ali ako pojas nije zakopčan, air bag se ni ne aktivira, jer bi bukvalno bio veća šteta nego korist. Air bag, prvi put predstavljen u mercedesu s klase, je izglasan za izum veka, koji je enormno doprineo bezbednosti u drumskom saobraćaju. Ako niste vezani, džabe ste bacili novac na ovaj izum, jer se neće aktivirati. Ja se vezujem, a drugi kako žele, realno, nije da me drugi vozač ugrožava svojim nevezivanjem na bilo koji način. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14113 Napisano Novembar 27, 2023 moto merkat °°, 4888 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, milomir22 je napisao: Da, ali ako pojas nije zakopčan, air bag se ni ne aktivira, jer bi bukvalno bio veća šteta nego korist Narocito kada stave kopcu da ne sija i pisti a skoro svi koji se ne vezuju je imaju pa se jos vezu nekada preko nje a prstima je savijas, a kada se vezes a suvozac ne veze ... Ne vezan ne ugrozava tebe fizicki ali ugrozava finansijski. 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pirotehnicar 2029 Napisano Novembar 27, 2023 Mr., 561 postova Lokacija: Prijedor RS BiH / Pakse Lao PDR Motocikl: BMW R1250GSA 2023 Trophy , Yamaha MT-09 Tracer 2017 Tech Black, Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, vex je napisao: A pametnom dosta? Cenim tvoje postove al mrzim kad mi neko sa visine spocitava. Moje iskustvo je takvo da sam realno prosao bez povreda u autu koji je zavrsio pod presom a nisam bio vezan. Mozda bih gore prosao da sam bio vezan mozda ne, al to su samo pretpostavke. Niti mi je bila namjera niti sam ista s visine spocitavao. Stojim iza onog sta sam napisao. Pojedina iskustva svakako ne mogu prenebregnuti cinjenicu da je pojas najbolji izum u industriji automobilske industrije. I tvoj slucaj je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Naravno svako ima pravo da o svojoj bezbjednosti odlucuje kako misli da je najbolje. Kod mene kako rekoh, uvijek i svi u vozilu. Jos da dodam da imam licno iskustvo (gledao sopstvenim ocima) kako su pojasevi spasili ljude u vozilu a oni koji ga nisu imali su bili proglaseni mrtvim na licu mjesta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackened 600 Napisano Novembar 27, 2023 (promenjeno) Svrati ponekad, 369 postova Lokacija: Beograd - Koh Phangan Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V) Prijavi odgovor kao problematičan 4 hours ago, vex said: Ja pricam iz iskustva, nikog ne savetujem . Za kacigu, uvek nosim( zadnjih 15 godina) pomaze. Ko nece ne mora sto se mene tice, svako radi kako misli da treba. Pun mi kufer pros ....a o ovom i onom. Imam godina vise no bi hteo, jos mi fale saveti sta i kako. A posto sam za statistiku bio vezan u skoli o toj temi tek da raspravljam necu. I statisticki je rizik od povreda na motoru 3800% veci nego u autu Ok, samo ne razumem tvoju logiku, zasto ne bi vezao pojas. I relativno lako, drasticno smanjio rizik. A analogija sa motorom, pa upravo i tu statistika pokazuje realnost. Pojas dodatno sluzi i da drzi telo kod brze voznje, na stazi znaci isto, kod jakog kocenja/skretanja, zategne se. Ja se nekako ne osecam prijatno ako ne vezem, kao da nesto fali. Promenio Novembar 27, 2023 član Blackened 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6153 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1771 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Ja i na motoru vezujem pojas, sto je sigurno sigurno je 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ser 7675 Napisano Novembar 28, 2023 -, 1746 postova Motocikl: / Prijavi odgovor kao problematičan Pre 11 sati, cezarpa je napisao: Svi odande tako voze. Navikli da ih baca kosava levo desno po putu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
feniks 1880 Napisano Novembar 28, 2023 Zainteresovan, 738 postova Lokacija: Srbija i okolina Motocikl: Tomos 14 M 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Sharky - Alex je napisao: Ja i na motoru vezujem pojas, sto je sigurno sigurno je Čuva bubrege od rastresanja i promaje. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15789 Napisano Novembar 28, 2023 Integrisan, 9286 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Vozim punu 21 godinu, vezujem se i ako ne znam razlog zašto mi to nikako ne prija. Par stotina metara pred kućom moram otkaciti pojas, odma mi je lakše. Imam utisak da me guši, pritiska, smeta mi jednostavno i nervira ali ga ipak zakopčam. Pre 10-15 god. buraz od tetke imao je žešći udes u Dobanovcima. Velikom brzinom zveknuo je u banderu koju je otkinuo. On je od siline udarca izleteo iz automobila, bandera pala baš gde vozač sedi. Prosao je sa ogrebotinama, spasilo ga je što nije bio vezan. Da neko ne pomisli da aludiram na ne vezivanje pojasa, treba ga vezati. Samde kažem kako je prošao buraz, ludu sreću je imao....drugi rodjendan. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ProMaster 8366 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1860 postova Lokacija: BG-LE Motocikl: Tracer 900 124ccm Prijavi odgovor kao problematičan Kako je Vesna Vulović preživela pad sa 10.000 metara Noizz NOIZZ.RS U decembru prošle godine navršila se godišnjica smrti nekadašnje stjuardese JAT-a Vesne Vulović, koja je 1972. godine... Realno, kome trebaju ti padobrani, samo opterećuju, pakuj, raspakuj, a tek što koštaju... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9508 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1459 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ni ja ne mogu nikako da se naviknem na vezivanje pojasa. Znam sve benefite korišćenja istog kao i rizike nekorišćenja ali to je jače od mene. Do pre neku godinu se nisam vezivao ali sada zbog tih kamera koje su sposobne da evidentiraju i taj prekršaj, počeo sam. Jednostavno, guši me u grudima, ne mogu da dišem i hvata me nervoza. Pomaže mi jaka metalna štipaljka kojom blokiram pojas u zoni stuba i tako ga sprečim da me steže i davi pa ga ne osećam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10140 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 3363 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Može i obična štipaljka... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Novembar 28, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Ja ne mogu bez pojasa, sve imam osecaj da mi nesto fali. Pisao sam jednom kako nas 75e kamion udario direkt kad je presao na nasu stranu u krivini. Cale rebrima iskrivio volan i jedva ostao ziv, keva glavom probila soferku i ispala na asfalt a brat bio klinicki mrtav jer se slepoočnicom zalepio u B stub. Meni nista. Bog nas pogledao i svi preziveli a otac mi kasnije kad sam poceo da vozim tu situaciju uvek navodio kao primer zasto treba biti vezan. Sve je stvar navike i ko je kako naucen i sto neko gore rece malo mi neobicno u 21.veku diskutovati na ovu temu jer su, čak šta više, i autići na autodromu u luna parku na kalimegdanu imali pojaseve jos tokom proslog veka. 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 7643 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 2921 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Ja kako sam polozio zadao sebi dvije obaveze pri voznji, pojas i rucna. Meni sad opet neprijatno kada krenem bez pojasa kilometar ili dva. Nekako imam osjecaj da cu svakog casa poceti landarati po onoj kabini. Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14037 Napisano Novembar 28, 2023 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2723 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1628 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Od kako znam za auto vezujem se sto bi rekli i u garazi, svetla i pojas su mi uvek na prvom mestu, ko je suvozac njega opomenem da se veze a pozadi kako kome volja, na 407 upozorava dok se ne vezes ko sirena za opasnost i necu da gasim pistalicu. Ko klinac sam naucio sto treba pojas, okretao se pod rucnom pa zavrsio na suvozacevom sedistu 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zaludan 8433 Napisano Novembar 28, 2023 4_tocka_i_karoserija, 1873 postova Lokacija: N44 37.451 E20 22.527 Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Pre 13 sati, Blaza je napisao: I pre nego što je postalo obavezno, koristim pojas. Deca dok su bila mala su naučila da ja ne krećem dok se svi ne vežu. Odavno je postala navika. "Šta bi bilo, kad bi bilo" ne komentarišem, svako odgovara za sebe (i svoje) u autu. Potpisujem. pre 37 minuta, RankoBg87 je napisao: a pozadi kako kome volja, Kad sam počeo da vozim (pre nepune 33 god) sam i ja isto razmišljao, i sve dok nisam dobio decu tako sam se i ponašao. Od kad njim imam, pojas je obavezan i pozadi. Ovo što je @travelman postavio objašnjava dovoljno, s tim da, kad su deca u pitanju, nije potrebno ni da se desi nešto - dovoljno je naglo kočenje. Za starije ima i ovo (ima gomila ovakvih klipova iz kampanja svuda po svetu) 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 9606 Napisano Novembar 28, 2023 Ne silazi, 2264 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan A najjača fora, ja u Sarajevu, povezao neke prijatelje pozadi, a ispod zadnjeg sedišta senzori, i pišti. Kažem ja da se vežu, a oni uglas, "pa kod nas se ne vezuje pozadi"... Moguće da ste u pravu, al auto "neće da ide" dok se ne vežete... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 2723 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1628 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Kazem i pozadi al nekom dzaba pricati 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 9606 Napisano Novembar 28, 2023 Ne silazi, 2264 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan U pravu si, sve je to sudbina... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bdada 14113 Napisano Novembar 28, 2023 moto merkat °°, 4888 postova Lokacija: Šid Motocikl: Yamaha TDM 3VD Prijavi odgovor kao problematičan Postoje slucajevi kada se prezivi bez pojasa ali kada bi izracunali procenat koliko puta je pojas pomogao tesko da bi se oslonili na statisticku gresku. Prvi sam preziveo ozbiljan udes bez da sam imao kacigu ali sada ne mogu ni oslusnuti kako motor radi bez kacige koliko mi je cudno bez iste. 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Due 15452 Napisano Novembar 28, 2023 Ne silazi, 1168 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Hornet 600 Prijavi odgovor kao problematičan Pojas je osmišljen da bude bezbedan do 70 km/h, pri direktnom sudaru. I da bude zategnut u slučaju tumbanja. Sve ostalo je masa puta ubrzanje i spremnost tela i vrata za naglo zaustavljanje. Dakle 99% nas nije vrhunski pripremljeno kao vozači trka, tako da pamet u glavu i pojas obavezno! Ja sam imao dobro iskustvo sa njim i prvo vežem pojas kad sednem u kola. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 5841 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1370 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Paljevina said: Vezali pojas ili ne, sve je to sudbina... Kako vam se podesi, tako će i biti... Prošle zime, klinac izazove katastrofalan udes, vozio kroz naseljeno mestu i prometnu ulicu oko 170 km/h, oko 2h izjutra, izgubi kontrolu i zabije se u stub od kuće pored puta. Vatrogasci su ga vadili iz auta, smrskana kompletno vozačeva strana, čak sam video i slike gde taj klinac - vozač, viri iz auta, pola tela mu je napolju. Preživeo. A drugar koga je pozadi vozio, uredno vezan zadnjim pojasom, nastavio da sedi nepomičan bez jedne ogrebotine. Ciknula kičma od pojasa i ćao. Tragedija... Pa to je izazivanje sudbine tom brzinom. Sig. pojas u autu nekada zna da pokida aortu , odnosno aorta stomacna se od pritiska iscupa ili prsne i osoba posle nekog kratkog vremena moze preminuti. A da spolja nema nikakve povrede. Uglavnom starije osobe sa pridruzenim hronicnim kardiovaskularnim problemima, masnocama u krvi itd. su u velikom riziku, cak i pri manjim udesima. Tako je poginuo ocev prijatelj, i mnogi drugi od kojih je i pevac Saban. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5290 Napisano Novembar 28, 2023 (promenjeno) Drug član, 1893 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Paljevina said: Vezali pojas ili ne, sve je to sudbina... Kako vam se podesi, tako će i biti... Prošle zime, klinac izazove katastrofalan udes, vozio kroz naseljeno mestu i prometnu ulicu oko 170 km/h, oko 2h izjutra, izgubi kontrolu i zabije se u stub od kuće pored puta. Vatrogasci su ga vadili iz auta, smrskana kompletno vozačeva strana, čak sam video i slike gde taj klinac - vozač, viri iz auta, pola tela mu je napolju. Preživeo. A drugar koga je pozadi vozio, uredno vezan zadnjim pojasom, nastavio da sedi nepomičan bez jedne ogrebotine. Ciknula kičma od pojasa i ćao. Tragedija... Neki link ? Kad sam bio malo mlađi i mnogo gluplji (htedoh da napišem luđi ali u ovim godinama razumem da je ovo mnogo tačnije) proklizao sam u krivini vozeći golf 2, izleteo sam i zakucao se skoro pa direktno u betonski stub od neke garaže. Mislim da je brzina u trenutku udarca bila oko 50 - 60. Kao što napisaše mnogi pre mene, meni je i dan danas neprijatno da sednem u kola i da ne vežem pojas, tako sam naučen. Krenem iz garaže i znam da stajem za 60 metara da izbacim djubre i opet po automatizmu vezujem. Jednostavno automatska radnja, uopšte ne razmišljam o tome. Mislim da me je to i spasilo u ovoj situaciji. Od siline udarca sam se onesvestio na kratko, naprsla su mi 4 rebra, i imao sam ogromnu masnicu na mestu gde ide pojas. Ali ne smem ni da zamislim šta bi bilo da nisam bio vezan, ispred mene nije baš bila neka meka livada a i ne verujem da je prijatno da glavom probiješ vetrobran edit: Inače apsolutno mi je nebitno da li se neko vezuje ili ne u svojim kolima jer nikako ne utiče na mene (ok može da se desi i da utiče ali šanse za to su baš premale). Sa druge strane drndanje telefona u toku vožnje mi je nešto najopasnije, i to mi mnogo smeta. Pitam se samo koliko li je nesreća gde je baš to pravi uzrok, što se naravno nikad ne pominje a verovatno teško i utvrđuje. Verujem da je broj ogroman. Promenio Novembar 28, 2023 član živke 3 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 5841 Napisano Novembar 28, 2023 Drug član, 1370 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan 21 minutes ago, živke said: Neki link ? Kad sam bio malo mlađi i mnogo gluplji (htedoh da napišem luđi ali u ovim godinama razumem da je ovo mnogo tačnije) proklizao sam u krivini vozeći golf 2, izleteo sam i zakucao se skoro pa direktno u betonski stub od neke garaže. Mislim da je brzina u trenutku udarca bila oko 50 - 60. Kao što napisaše mnogi pre mene, meni je i dan danas neprijatno da sednem u kola i da ne vežem pojas, tako sam naučen. Krenem iz garaže i znam da stajem za 60 metara da izbacim djubre i opet po automatizmu vezujem. Jednostavno automatska radnja, uopšte ne razmišljam o tome. Mislim da me je to i spasilo u ovoj situaciji. Od siline udarca sam se onesvestio na kratko, naprsla su mi 4 rebra, i imao sam ogromnu masnicu na mestu gde ide pojas. Ali ne smem ni da zamislim šta bi bilo da nisam bio vezan, ispred mene nije baš bila neka meka livada a i ne verujem da je prijatno da glavom probiješ vetrobran edit: Inače apsolutno mi je nebitno da li se neko vezuje ili ne u svojim kolima jer nikako ne utiče na mene (ok može da se desi i da utiče ali šanse za to su baš premale). Sa druge strane drndanje telefona u toku vožnje mi je nešto najopasnije, i to mi mnogo smeta. Pitam se samo koliko li je nesreća gde je baš to pravi uzrok, što se naravno nikad ne pominje a verovatno teško i utvrđuje. Verujem da je broj ogroman. Itekako utice u slucaju saobracajne nesrece ukoliko neko nije privezan sig. pojasom. Recimo da je tvoja krivica u udesu i da je osoba iz drugog vozila smrtno stradala ili je nastao invaliditet. Vezivanjem sig pojasa bi posledice u najvecem broju slucaja bile povoljnije za obe strane. Takodje i u pravnom postupku nakon toga. O psiholoskim posledicama da ne govorim. 2 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...