Jump to content

Moto Zajednica

Kawasaki Versys 650/1000

Recommended Posts

• Integrisan, 9406 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Prelivno lonce se jos zove i ekspanziona posuda, u toku rada motora ume i puna biti, hladjenjem tecnost smanjuje svoj volumen i tada treba izmedju min i max podeoka da se "vrati".
Kada se sistem puni a posle prvog ciklusa zagrevanja/hladjenja dodamo do max i to je to, ako se malo pretera, motor visak izbaci kroz preliv i nivo namesti tacno na gornju crtu.

Sent from my fontele using Tapatalk

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021
Pre 2 sati, N.F.S. je napisao:

Prelivno lonce se jos zove i ekspanziona posuda, u toku rada motora ume i puna biti, hladjenjem tecnost smanjuje svoj volumen i tada treba izmedju min i max podeoka da se "vrati".
Kada se sistem puni a posle prvog ciklusa zagrevanja/hladjenja dodamo do max i to je to, ako se malo pretera, motor visak izbaci kroz preliv i nivo namesti tacno na gornju crtu.

Sent from my fontele using Tapatalk

Slazem se u potpunosti sa tobom, ali kod mene je slucaj da je skoro na minimumu sa hladnim motorom, i u toku viznje varira, s'tim sto ne mogu da ocenim u voznji jer je posuda malo zavucena, a i zbog vibracija. Ono sto sam siguran je da do maksimuma ne dolazi nikako. Po meni ja mislim da tu malo tecnosti fali. 

Pre 2 sati, Vujka je napisao:

ja mislim da tu malo tecnosti fali

... da te umirim, za normalno funkcionisanje sistema za hladjenje dovoljno je da tecnosti ima samo u crevu ispod prelivnog lonceta👍

Inicijalno su ga sigurno napunili do "max" podeoka ali nisu dopunili na prvom servisu.

Bilo gde izmedju min i max se smatra dobrim. 

IMG_20240608_110424.jpg

• Hvala 1

• BJB Maxi scooter club, 1654 postova

Cemu nepoverenje ka majstoru i otkazivanje servisa kad ti nisi siguran dal je rekao pogresno ili ispravno? 

Dobio si odgovore,razlicite i od nas forumasa. Nece mu nista biti ni MIN ni na sredini,a ni na MAX. Ne treba sitnicariti. Uzivaj. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 2961 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
15 hours ago, Gile said:

Taj ti je majstor dobro rekao. Ne bi postojao raspon izmedju Max i Min da tecnost ne treba da varira i da mora da je stalno na Max. Antifriz u boci je samo rezerva tecnosti, proces hladjenja se obavlja na drugom mestu. Vozi to i ne lomi glavu. 

Apsolutno ti nije bitno za rad motora, ako si mehaničar onda mi tek nije jasno ovo pitanje. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys 650gt - 2021
Pre 3 sati, DaliborBP je napisao:

Cemu nepoverenje ka majstoru i otkazivanje servisa kad ti nisi siguran dal je rekao pogresno ili ispravno? 

Dobio si odgovore,razlicite i od nas forumasa. Nece mu nista biti ni MIN ni na sredini,a ni na MAX. Ne treba sitnicariti. Uzivaj. 

Nepoverenje mehanicara je zato sto mi je rekao da je ok da bude na MIN, a ja iz mog iskistva kao sto sam napisao ranije, sva vozila do sada drzao na MAX, eventualno izmedju. MIN sluzi da ne bi trebalo da bude ispod toga. Inace to nije bio glavni razlog otkazivanje servisa kod tog mehanicara, vec sam uz to sam procitao online ocene i komentare i iskreno ima dosta primedbi na svoj rad. Zato sam odlucio da promenim servis. 

No svakako HVALA na pomoci, jer definitivno jesam dobio odgovore od svih vas i razloga za brigu nema😎

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1855 postova
  • Motocikl: Tracer 900 124ccm

Sve tečnosti na svim vozilima drzim na ~ 80%,(sem ulja u agregatu na motoru zbog namotaja).

Verovatno ti je rekao da je ok da bude na MIN zbog onoga što je Gile rekao, a to je da je to sve rezerva, a opet sa druge strane ne vidim što mu je bilo teško da stavi makar na sredinu.

Promenio član ProMaster
  • Podržavam 1

• Malinar u pokusaju, 1686 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Ja koliko znam, za namotaje što više ulja, to bolje. 

Naravno, ne nalivati preko max da ne istera negde višak i zbog drugih stvari, ali za namotaje je baš dobro da bude na max ili blizu...

Promenio član milomir22
  • Hvala 1

Namotaji ni jednog trenutka nisu ni blizu ulja (ni na jednom motoru japanskom) , ni kada je motor ugasen ni kada je u radu. Magistrala (dal" forsirano ili slivanjem) koja naliva namotaje to ce raditi u istoj kolicini bilo ulje na min ili max.

U teoriji postoji benefit da nesto veca kolicina ulja koja u karteru stoji ima vise vremena da se ohladi pa tako odigra ulogu u ukupnoj temperaturi agregata pa samim tim i namotaja.

Znaci, litar ulja preko max da se sipa nece biti ni blizu namotaja.

• Sviđa mi se 4

.... da se ogradim, postujem ja i suprotna razmisljanja i ako se ne slazem!

I sam odrzavam nivo ulja na max, bezbednije je tako a ne iz razloga sto ce hladiti stator.

Pri konstrukciji motora imamo opseg a ne fiksnu kolicinu (da je nesto u riziku zasto bi donja granica bila nisko?)

Za ukupno radno stanje agregata dovoljna kolicina ulja je ona u opsegu min i max, svaka ce komponenta dobiti istu kolicinu ulja i na istom pritisku ma gde se ono (ulje)  nalazilo u opsegu.

P.S. Stator se "cuva" cistim i jakim kontaktima u instalaciji, cuva se optimalnom snagom potrosaca (nije dobro ni kada ih nema ni kada ih je previse), cuva se zdravim akumulatorom koji se menja/odrzava i onda kada ne crkne... Nema te kolicine ulja koje ce kompenzovati zapusteno ovo iznad.

• Sviđa mi se 4
  • Hvala 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 816 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650 '10; Kawasaki KZ 440 LTD '82 & '83

Od drugara zena udarila u neki kamen i razbila karter, popalile se lampice, nije stala vec je vozila dok se kola nisu sama ugasila, zurila da ne zakasni kod zubara (mene). On pokipeo, to je bio sou program, jedva smo  ga smirili. 😂 Sutradan je zakrpio karter, nalio novo ulje, motor odradio malo, ispustio to i sipao ponovo novo i zamenio filter, nastavio da se vozi. Auto sljaka bez greske i dan danas, kod njih je jos uvek. Nemojte mnogo da se sekirate, vozila treba odrzavati, ali nisu bas tako mekana i osetljiva kao sto mi mislimo.

• Sviđa mi se 2
  • Haha 2
  • Zbunjen 1

• Ne silazi, 7268 postova
  • Motocikl: TDM 900
54 minutes ago, N.F.S. said:

.... da se ogradim, postujem ja i suprotna razmisljanja i ako se ne slazem!

I sam odrzavam nivo ulja na max, bezbednije je tako a ne iz razloga sto ce hladiti stator.

Pri konstrukciji motora imamo opseg a ne fiksnu kolicinu (da je nesto u riziku zasto bi donja granica bila nisko?)

Za ukupno radno stanje agregata dovoljna kolicina ulja je ona u opsegu min i max, svaka ce komponenta dobiti istu kolicinu ulja i na istom pritisku ma gde se ono (ulje)  nalazilo u opsegu.

P.S. Stator se "cuva" cistim i jakim kontaktima u instalaciji, cuva se optimalnom snagom potrosaca (nije dobro ni kada ih nema ni kada ih je previse), cuva se zdravim akumulatorom koji se menja/odrzava i onda kada ne crkne... Nema te kolicine ulja koje ce kompenzovati zapusteno ovo iznad.

Tačno tako. Zato sam kritičar zamene klasičnih sijalica LEDovima. Smanji se potrošnja, extra struja pregreva regler. Aku uvek prvo napunim i proverim pre prvog paljenja na proleće. Kleme moraju da budu stegnute, čiste... Npr. nije dovoljno samo šrafcigerom stegnuti. Mora ključem.

U vezi hlađenja namotaja, možda je malo bolje ako su estarska ulja pa se lepe više na namotaje ali to je neka moja teorija možda i nije neka razlika. Svakako ako ima npr. 200ml manje ulja, to je manjak koji bi mogao da uzme deo toplote a nema ga.

• Sviđa mi se 3

Pre 22 sati, Alekre je napisao:

Svakako ako ima npr. 200ml manje ulja, to je manjak koji bi mogao da uzme deo toplote a nema ga.

Svakako bih zeleo da saslusam suprotno misljenje i zasto bi ulje kojeg ima u "max" kolicini bolje hladilo stator od onog na "min".  Ne rasprave vec edukacije radi. 

Kako na kom motoru ali izmedju ta dva podeoka razlika u proseku bude 150ml.

Laik kada cuje "samo drzi ulje na max zbog statora" on ga zamislja potopljenog u uljnoj kupki. To naravno nije tako, nema aditiva protiv penusanja koji bi uspesno radio posao a da je i magnet (ispod koga je stator) uronjen u ulje. 

Rastavio sam dosta agregata i video magistrale (sve slivajuce, nisam zatekao forsiranu) koje dovode ulje do statora, zanemarljivo sto se tice hladjenja (ali ne i lubrikacije!)

Sva "crkavanja" koja sam video su prvo zbog sagorelih kontakata naizmenicnih faza i zatim los akumulator.

Ovo sto Alekre kaze a u vezi smanjivanja potrosnje ugradnjom LED tipa osvetljenja je tacno, visak proizvedene struje na sebe preuzme regler i ako se rezerva ne utrosi nekim novim potrosacem (dodatna svetla, grejaci,punjaci...) prvi na udaru je bas on (regler), vise se zagreva, cesto ne do "umiranja" ali vise posla ima svakako!

I tu ima razlika, je li Shunt tipa koji se povezuje paralelno izmedju izvora i potrosaca ili onaj serijski (kako mu ime i sugerise, u seriji sa izvorom i potrosacima...).

Ceo sistem je povezan i u sprezi a zanemarljivu ulogu u el. instalaciji motocikla (po mom misljenju) ima kolicina ulja unutar agregata.

Znaci, reci "Samo ulje na max i ne brini za stator" je 1% dobrog saveta ili po mom shvatanju zabluda koja se ustalila. 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

• Ne silazi, 7268 postova
  • Motocikl: TDM 900

Mislim na to da veća količina ulja generalno pokupi više toplote i samim tim ohladi ceo motor u nekom procentu ili promilu više. Kao kada se zagreva na istoj ringli manja i veća količina vode. Za više vode treba više enegije. To je generalno gledano, za namotaje konkretno mislim da nema dovoljno protoka u dekli da bi se ohladili. 

Pogotovo ako su namotaji opterećeni, nekvalitetni ili ima neki faktor koji će ih ubiti. Nema šanse da ih spasi ulje.

• Sviđa mi se 1

On 4. 10. 2024. at 9:11, N.F.S. je napisao:

Namotaji ni jednog trenutka nisu ni blizu ulja (ni na jednom motoru japanskom) , ni kada je motor ugasen ni kada je u radu. Magistrala (dal" forsirano ili slivanjem) koja naliva namotaje to ce raditi u istoj kolicini bilo ulje na min ili max.

U teoriji postoji benefit da nesto veca kolicina ulja koja u karteru stoji ima vise vremena da se ohladi pa tako odigra ulogu u ukupnoj temperaturi agregata pa samim tim i namotaja.

Znaci, litar ulja preko max da se sipa nece biti ni blizu namotaja.

Dva puta umirali na Versysu 1000...

Ne mislim da ima veze da li je na max ili na sredini, samo ko se opeče na mleko i jogurt duva.

Mene cinjenica da naginješ motor na ovu ili onu stranu, pogoni da ga držim na max, jer kada sam na Traceru sipao manje ulja (i danas ne znam kako), upali mi se lampica u krivini(za mene je to info za pritisak ulja), stao ugasio, pogledam, ulje ispod polovine malo. Upalim motor, ugasi lampicu, probam da vidim da li se dešava nesto, menja zvuk i slicno, ništa. 

Krenem, opet na krivini isto, kreteni su napravili upozorenje isto za pritisak i za nivo ulja, kad se nisam šlogirao. Otuda neka moja teorija da volim da ga držim od nekih 80-100%, nikad manje, a naravno ni više. 

Promenio član ProMaster
  • Sviđa mi se 1

Ma razgovaramo samo, ni ja ne tvrdim vec misljenje iznosim (i dopunjavam svakim tudjim!).

Ulje od uvek drzim na max podeoku, nemam reci zasto, vec tako volim :D.

Poenta je da statoru zivot produzi bar jednom dopunjavanje akumulatora punjacem u sezoni i isto toliko provera i ciscenje kontakata (bar onih koji su na regleru, i kleme na akumulatoru).

• Drug član, 2961 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
14 minutes ago, N.F.S. said:

Ma razgovaramo samo, ni ja ne tvrdim vec misljenje iznosim (i dopunjavam svakim tudjim!).

Ulje od uvek drzim na max podeoku, nemam reci zasto, vec tako volim :D.

Poenta je da statoru zivot produzi bar jednom dopunjavanje akumulatora punjacem u sezoni i isto toliko provera i ciscenje kontakata (bar onih koji su na regleru, i kleme na akumulatoru).

Svake zime, otvorim sve konektore koje vidim, i kleme, prsnem berner kontakt sprej.. Stegnem. 

Dopuna akku mi nije padala na pamet jer se vozam skoro svaki dan. 

• Sviđa mi se 1

• Malinar u pokusaju, 1686 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Eto, ja u priči sa par majstora i uvek bilo to kao, drži ulje na max da ne pregore namotaji. Bio sam ubeđen da makar donjom trećinom leže u ulju. Ovo su mi naročito naglašavali za stroma 650 prve generacije.

Inače, zaista ne vidim razlog zašto su izbačeni spoljni alternatori koji nisu crkavali ni blizu toliko često kao namotaji.

pre 50 minuta, ProMaster je napisao:

Dva puta umirali na Versysu 1000...

Ne mislim da ima veze da li je na max ili na sredini, samo ko se opeče na mleko i jogurt duva.

Mislim da je kvalitet u izradi mnogo smanjen, bakar, lak, sve ukupno, a mi se "tripujemo" da je nešto do nas.

...cak se ni ulje ne ispusta kod zamene statora na sv ili strom modelu. Mislim da i nema magistralu za ulje (do statora). Slivanjem uz deklu se podmazuje start kvacilo iza magneta, namotaj je jedino u  uljnoj pari. Morao bih da pogledam semu, jedina magistrala moze biti kroz samu deklu na kojoj je zasrafljen namotaj, to ce pre nas abarth maniac znati.

Odosmo u off, nije ni nesto bitno ali bas se pominje svuda veza nivoa ulja i statora, zato pisah ovo iznad.

pre 31 minuta, milomir22 je napisao:

Inače, zaista ne vidim razlog zašto su izbačeni spoljni alternatori koji nisu crkavali ni blizu toliko često kao namotaji.

Ovo je i meni neverovatno,  naročito kod motora gde ima mesta i uslova da budu..

Mada, verovatno ima uticaja tvoj drugi deo posta.. Pojeftinjenje prozivodnje.

• Podržavam 1

I ovo :D 

Kada je vec svuda mokar put rekoh da malo kocim :) , Marina i ja na motoru, rekoh drz" se da provezbamo!

Panicno hvatanje kocnica rezultira momentalnom aktivacijom ABS-a i motor odeeeeee :D 

Kocenje progresivno i jako bas super zaustavi motor.

(Toliko o teoriji da oni koji imaju ABS treba samo da stisnu i drze, bez ikakvog osecaja i kontrole...Misiiiim svi smo ovo znali ali da napisem mladjima :takoje:)

Bi sejf! :) 

• Sviđa mi se 1

pre 1 minut, N.F.S. je napisao:

I ovo :D 

Kada je vec svuda mokar put rekoh da malo kocim :) , Marina i ja na motoru, rekoh drz" se da provezbamo!

Panicno hvatanje kocnica rezultira momentalnom aktivacijom ABS-a i motor odeeeeee :D 

Kocenje progresivno i jako bas super zaustavi motor.

(Toliko o teoriji da oni koji imaju ABS treba samo da stisnu i drze, bez ikakvog osecaja i kontrole...Misiiiim svi smo ovo znali ali da napisem mladjima :takoje:)

Bi sejf! :) 

Nije to nego ubijaš vreme, ne smeš da udješ u kuću,  žena čeka da ti razbije kamenje u bubrezima, usled pretrpljenog stresa. 😂

• Haha 2

• Integrisan, 9277 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Količina ulja ima veze sa hladjenjem celog agregata, odnosno svih komponenti unutar mašine.

Toplota je neminovna u toku rada, primarno odlazi na izduv, sekundarno toplotu odvlači rashladni sistem.

Odmah uz sekndarac, ledja o ledja udenuo bi količinu ulja u motoru jer i to igra ulogu.

Što veća kolicina ulja to bolje. Ulje kruži kroz agregat, slično kao i rashladni sistem.

Nije od nekog bitnog značaja da li je ulje na min ili max (tu je Neša objasnio zašto) jer tu više ulogu igra (kao što rekoh) količina ulja (gde je Alekre dao opis).

Neka moja teorija 🙂

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja