živke 5677 Napisano Mart 23, 2022 Drug član, 2004 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan @Vitez Koja izašao je skoro tekst baš na tu temu, ako nisi već video: Koliko stare gume smeju da budu? (istina o DOT-u) - BJBikers.com BJBIKERS.COM Kada dođe trenutak kupovine guma, često se povede polemika o tome koliko stare gume smeju da budu, a da se i dalje smatraju novim. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1412 Napisano Mart 23, 2022 Drug član, 1945 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Sad u nedelju emisija SAT na rts-u obradjuvala bas ovu temu oko starosti guma. Nije lose da se pogleda. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
blackmore 1372 Napisano Mart 23, 2022 Drug član, 900 postova Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12 Motocikl: BMW S1000XR - 2016 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko se sećam, DOT koji je do 5 godina starosti se tretira kao potpuno nov pneumatik (kako navode proizvođači), a ako je stvarno skladišten kako treba, onda nema dileme. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
braca 90 Napisano Mart 25, 2022 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cbr1100xx, R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan Gume u prodavnicama po Evropi koje su starije od 12 meseci su uvek na snizenju iz "nekog razloga" :)...i sa tim snizenjem prodavci opet imaju debelu zaradu! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kole24 1050 Napisano Mart 25, 2022 Drug član, 554 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Suzuki Vstrom 650 Prijavi odgovor kao problematičan Otkud znaš to za zaradu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
braca 90 Napisano Mart 26, 2022 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cbr1100xx, R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan 20 hours ago, kole24 said: Otkud znaš to za zaradu? Da li trgovac prodaje nešto bez provizije? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zemunac72 1453 Napisano Mart 28, 2022 munZe konZa, 765 postova Lokacija: Zemun Motocikl: R1200GS adventure Prijavi odgovor kao problematičan Stigli opanci,dugo čekani. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
braca 90 Napisano Mart 31, 2022 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Cbr1100xx, R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan On 3/28/2022 at 1:13 PM, zemunac72 said: Stigli opanci,dugo čekani. Nisu se jos ni ohlade od kalupa! ;) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NIKOLA 1 827 Napisano April 1, 2022 MK Obrenovac, 559 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
NIKOLA 1 827 Napisano April 1, 2022 MK Obrenovac, 559 postova Lokacija: Obrenovac Motocikl: Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam na raznim motorima terao i nove gume i polovne i nove a stari dot (tu mislim i do 10godina stare). Nisam neki koji vozi kao po jajima, volim da krivinarim i uglavnom mi se sve gume brze potrose sa strane nego po sredini. Po meni je najbitnije koji model gume se stavlja na motor, od 2008-09 pa na vamo uglavnom vecina proizvodjaca pravi dobre gume, sa dosta silike u sebi, dvo ili tro komponentne ( ovde uglavnom mislim na putne, turing, sport turing i enduro gume ). Ja nisam primetio neku razliku u tome da li je guma glanc nova ili nova a stara 5-6godina. Opet napominjem najbitniji je model gume, vecina sport turing guma, enduro putne gume i ostale pruzaju mnogo vise gripa , tj prijanjanja nego sto mi sami ili nasi motori mogu da iskoriste. Kad se pogledju stariji motori devedesetih godina je sa kojim je gumama kao prva ugradnja su prodavani, danasnje gume su mnogo puta bolje nego stariji modeli. Tako da po meni te fore ako je gume stara 3-4-5 godina ne valja nista, mora nova ne pije vodu. Samo dobar model gume , dobar pritisak u gumama, dobro ogibljenje i mozete da uzivate bez obzira na starost gume. 3 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
blackmore 1372 Napisano April 1, 2022 Drug član, 900 postova Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12 Motocikl: BMW S1000XR - 2016 Prijavi odgovor kao problematičan Jedno pitanje vezano za nove gume: koliko dugo treba obazrivo voziti da bi se "uhodale" (pošto znam da su ganc nove gume klizave kada se izvade u fabrici iz kalupa)? Neki kažu 100km neki 200km, ne znam, kakva su vaša iskustva? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alexandra995 4605 Napisano April 1, 2022 Drug član, 1183 postova Lokacija: Leskovac Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07 Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, blackmore je napisao: Jedno pitanje vezano za nove gume: koliko dugo treba obazrivo voziti da bi se "uhodale" (pošto znam da su ganc nove gume klizave kada se izvade u fabrici iz kalupa)? Neki kažu 100km neki 200km, ne znam, kakva su vaša iskustva? Ja sam prešla oko 100-150km sa novim Bridgestone BT016 Pro, sredina i malo stomaka što stalno koristim sad lepo drži, ivice ne mogu da skinem jer ne umem da ga oborim toliko. Inače sam prvih 20km imala osećaj kao da ću svakog trenutka da padnem, još gore su bile nego one 10 god stare što sam skinula. Stomak gume koji je nekorišćen kad trljam palcem pravi zvukove kao da je uglancano, dok kod "očišćenog" to nije slučaj. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 17112 Napisano April 1, 2022 Vozim motor, nisam BAJKER, 2375 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre 7 sati, blackmore je napisao: Jedno pitanje vezano za nove gume: koliko dugo treba obazrivo voziti da bi se "uhodale" (pošto znam da su ganc nove gume klizave kada se izvade u fabrici iz kalupa)? Neki kažu 100km neki 200km, ne znam, kakva su vaša iskustva? Ja sam namontao kod Filipa u Surcinu nove Mitasice SF i pravac Ralja. nigde nisu kliznule a terao sam ih kao da su polovne 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 10130 Napisano April 1, 2022 Drug član, 1501 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam juče uplatio gume i trebalo bi da stignu sredinom sledeće nedelje. Mislio sam da sam poskidam točkove sa motora, olovo sa felni i u gepek kola i tako do vulkanizera. Tamo da podmitim radnika što treba da montira nove opanke da mi lepo izbalansira i ne izgrebe felne i posle opet da sam montiram na motor, usput podmažem ležajeve mašću... Sigurniji sam kada sam to uradim. Zna li neko vulkanizera u BG-u koji to sve hoće pošteno da odradi, cena mi nije problem, da ne moram ja da se drkam? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1684 Napisano April 2, 2022 Drug član, 2285 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav!Da li je neko imao iskustva sa "Continental tkc80"Na vecem adventure-u. Tipa Africa Twin. Najvise me zanima koliko nisu za asfalt tj. koliko i kakva voznja na asfaltu ima smisla. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7340 Napisano April 2, 2022 Drug član, 3054 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 22 hours ago, bajker71 said: Ja sam juče uplatio gume i trebalo bi da stignu sredinom sledeće nedelje. Mislio sam da sam poskidam točkove sa motora, olovo sa felni i u gepek kola i tako do vulkanizera. Tamo da podmitim radnika što treba da montira nove opanke da mi lepo izbalansira i ne izgrebe felne i posle opet da sam montiram na motor, usput podmažem ležajeve mašću... Sigurniji sam kada sam to uradim. Zna li neko vulkanizera u BG-u koji to sve hoće pošteno da odradi, cena mi nije problem, da ne moram ja da se drkam? ...kako podmažeš ležajeve?? Pa šta voziš ti, Rog petobrzinac? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4268 Napisano April 2, 2022 motoras, 2462 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, Andrej_Hotstepper je napisao: ...kako podmažeš ležajeve?? Pa šta voziš ti, Rog petobrzinac? Ovo i mene zanima. Ležajevi treba da su 2RS što znači da su zatvoreni i to tako da voda ne može da im priđe. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7340 Napisano April 2, 2022 Drug član, 3054 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan RS.. ali da.. to... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 10130 Napisano April 3, 2022 Drug član, 1501 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Na prethodnom motoru (FZ 750) prilikom skidanja točkova kod vulkanizera, smo kroz otvor u semeringu kada se izvadi ona biksna kroz koju prolazi osovina točka, mogli da vidimo kuglice u ležajevima. Kako su bili suvi skroz iskoristio sam priliku i podmazao ih. Nisu se čuli, planirao sam da ih menjam ali su me okolnosti preduhitrile... Pogledah na netu i stvarno su ležajevi zatvoreni plastičnim poklopcima što znači da ih je, u mom slučaju, neko otvarao radi dodavanja maziva ili menjao otvorenim. Ko bi ga znao... Na aktuelnom motoru ne znam kakva je situacija pošto nisam skidao točkove. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7340 Napisano April 3, 2022 Drug član, 3054 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan Aj ti vidi koji idu po fabrici. Sumnjam da bi trebalo da su otvoreni, bar ja nisam skoro video motor sa takvim ležajevima... Menjaj, to ti je par stotina dingera a izbegneš puno gluposti, skašene diskove, pločice, da ne pričamo nešto drugo... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 10130 Napisano April 3, 2022 Drug član, 1501 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Svakako ću prekontrolisati sve kada budem menjao gume. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
blackmore 1372 Napisano April 3, 2022 (promenjeno) Drug član, 900 postova Lokacija: NBGD 63 / STALSK-12 Motocikl: BMW S1000XR - 2016 Prijavi odgovor kao problematičan Promenio April 3, 2022 član blackmore Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 17112 Napisano April 8, 2022 Vozim motor, nisam BAJKER, 2375 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan 1 9 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vava 634 Napisano April 8, 2022 Zainteresovan, 530 postova Lokacija: beograd mirijevo Motocikl: 950adv 450exc Prijavi odgovor kao problematičan On 2.4.2022. at 19:42, rastkojokic je napisao: Pozdrav! Da li je neko imao iskustva sa "Continental tkc80" Na vecem adventure-u. Tipa Africa Twin. Najvise me zanima koliko nisu za asfalt tj. koliko i kakva voznja na asfaltu ima smisla. Fenomenalna guma, na asvaltu je vozis kao bilo koju putnu gumu obara se do kraja opusteno, do zadnje kocke, jako dobre i van asvalta. Mane su sto dosta kratko traju, zadnja mi traje 8-9000 (nema vise sare, pojedeni i markeri) prednja traje duplo. Malo je bucna, autoput je jede ko dete sladoled pogotivi ako vozis 140+ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rastkojokic 1684 Napisano April 8, 2022 Drug član, 2285 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, vava said: Fenomenalna guma, na asvaltu je vozis kao bilo koju putnu gumu obara se do kraja opusteno, do zadnje kocke, jako dobre i van asvalta. Mane su sto dosta kratko traju, zadnja mi traje 8-9000 (nema vise sare, pojedeni i markeri) prednja traje duplo. Malo je bucna, autoput je jede ko dete sladoled pogotivi ako vozis 140+ Veliko hvala na odgovoru. Definitivno cu uzeti gumu. Potvrdiio si mi ono sto ljudi pricaju na netu i na nekim review-ovima. Samo jos da nadjem ko prodaje to. Neverovatno da niko nije navukao nijednu TKC80 na stanju... Je l' znas mozda gde ima da se uzme? Puni putevi GS adventura, blek edicije cuda muda a pravih adventure guma nigde. Jbg za poziranje ispred kafica guma moze bilo koja... Zanimljivo mi je i to kako kada sam bio u BMW-u i pitao ih da li na stanju imaju GS-a sa felnama (bez zbica), od 20 GS-ova SVI DO JEDNOG SU ADVENTURE sa zbicama... Jedini razlog je sto su skuplji i izgledaju skuplje i vlasniku je to najbitnije A to sto ce da ga gone po putu 100% vremena to je nebitno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...