Jump to content

Moto Zajednica

Pravna pomoc za ne daj boze

Recommended Posts

• Drug član, 3019 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Gledam sta nam se desava, jasno je da smo najugrozeniji, divim se ljudima koji uspeju da savladaju kad ih neko obori sa motora i da ne ubiju coravca, bahatog, krivca.

E, sad, u slucaju da se nekome od nas nesto desi, predlazem da se medju nama neko ko je advokat, ima svoju kancelariju, specijaluzuje za zastupanje ostecenih /psiho-fizicki/ motorciklista. Ne mora da mi je to jedina specijalnost, ali, siguran sam da ovde ima mnogo advokata koji bi na najbolji nacin zastupali sve svoje kolege motoriste, bajkere, korisnike motora, kada dodje do suda.

Ja sam zbog nesposobnog advokata izgbio ogromnu odstetu jos `86. Da se to ne ponovi, dajte adrese, ili ako je to vec reklamiranje, molio bih moderatore, urednike i vlasnike sajta da barem kod njih postoji neki spisak advokata koji nece da nas deru i da nas finansijski upropaste svojom nesposobnoscu i nepoznavanjem problematike.

Polazim od sebe. Moji poznanici, pravnici, advokati, ne rade tako nesto. Ne znam nikoga ko bi mogao da me zastupa na adekvatan i uporan nacin. Nadam se da mi nece ni trebati, ali... nikad se ne zna.

• Podržavam 12

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Vlasnik sajta, 5359 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Odlicna ideja i zamisao. To je nesto o cemu odavno razmisljam, tj da se uspostavi saradnja sa advokatskom kancelarijom nekom. Ako ima zainteresovanih za takvu saradnju, neka se definitivno jave.

• Svrati ponekad, 416 postova

Ja se dobrovoljno javljam za besplatne pravne savete, a sto se tice advokature, strpite se do februara sledece godine i onda mogu sve da vas zastupam ;)

Do tada moja pomoc moze da bude cisto konsultantske prirode...

• Podržavam 3

• Svrati ponekad, 264 postova

Ja trenutno imam posla sa takvim. ;D

Do sada sam zadovoljan,kako to ide.Videcu do kraja,sta cu dobiti.

Znaci vec postoji covek,koji se bavi tim problemima.

Njemu je u interesu da cifra bude veca,kao i nama.Jer od te cifre koju naplati, uzima 17%.

I bez tih 17%,cifra je uvek mnogo veca,nego da sam sam "jurio" osiguranje.

Sta se desava? Osiguranje koje treba da isplati stetu,salje svog vestaka.Da slika i utvrdi stetu.On u interesu svoje kuce,gleda da cifra bude sto manja.

Kod ovog je suprotno.Sto nama vise odgovara.

Moji neki drugari,su nazalost imali prilike da saradjuju sa tim gospodinom.I prezadovoljni su.

Dacu primer,jednog mog druga.

Osiguranje mu je ponudilo 600 evra za stetu na autu.On je to odbio.Otisao kod......i na kraju dobio 200 000 dinara.

Ja necu da imenujem doticnog gospodina,ni ime njegove firme,zbog pravila ovog sajta.Ali ne daj Boze,ako nekome zatreba,poslacu broj telefona.

ps.Coveka izuzetno svi postuju iz tih krugova,ali ga nevole.Jbg uzima im pare. ;D

• Podržavam 1

• U prolazu, 62 postova
  • Motocikl: Kymco Agility City

Naplata nematerijalne štete, teške telesne povrede, garantni fond (udruženje osiguravača srbije) - da li je neko imao iskustva s tim? tj. kad je počinilac nepoznat ili neosiguran?

• Zainteresovan, 632 postova
  • Motocikl: TDM 850, DKW RT175

da ne otvaram novu temu, pisacu ovde a brutus neka bude konsultant... :)

naime 31.12.2010 majku su mi odneli iznenada u bolnicu, 01.01.2011 sam nakon sto je proslo 12 sati od konzumiranja alkohola seo u auto da odem stvari da joj odnesem. zaustavi me patrola jer sam drzao telefon u ruci, priznao sam, za to su mi progledali kroz prste ali su trazili da duvam. A posto sam dobrovoljni davalac krvi, u cijem papiru se navodi "da li ste u poslednjih 6 sati uzimali alkohol?" kad se daje krv, pristao sam na duvanje jer kontam proslo je 12 sati od poslednjeg pica.

naduvam ja 0,8, nakon toga nisam smeo traziti vadjenje krvi jer ako je toliko u dahu ostalo, pomislio sam mozda je i u krvi, pa nisam smeo rizikovati ( a cuo sam da ako trazis vadjenje krvi mozes traziti i i od patrole da vadi, a ako nemaju nista, naderao si)

potpisao sam zapisnik u kome je navedeno da sam priznao da sam prethodne noci pio alkohol.

znam da mi sudija nece progledati kroz prste, ali vredi li da vodim advokata sa sobom kad dobijem poziv?

p.s. a koliko znam sudija cim vidi da je okrivljeni sa advokatom, postaje stroziji.

• Zainteresovan, 501 postova

Mislim da ne vredi nista, ni advokati ni zalbe..

Samo vredi da navedes da od posla vozaca izdrzavas poodicu pa samim tim sudija dosudi minimalnu kaznu i neki uslov

• Ne silazi, 7361 postova
  • Motocikl: TDM 900

Nisam advokat ali mislim da je situacija poprilicno jasna. Naduvao si, potpisao... Sacekaj izricanje kazne i sledeci put nemoj da pijes dok vozis.

• Podržavam 2

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

Naplata nematerijalne štete, teške telesne povrede, garantni fond (udruženje osiguravača srbije) - da li je neko imao iskustva s tim? tj. kad je počinilac nepoznat ili neosiguran?

Mog matorog otkinuo neki pijani tip u neregistrovanom autu, znaci ubio ga sa svih starana nov auto!!!!!! Sve je posteno naplatio preko fonda....

Ako te sta zanima u vezi toga mogu da proverim?????

Ljudi ne znaju ali to se naplacuje!!!!!!!!!!

• Drug član, 1260 postova

Ali rec je o materijanoj steti!!!! Ako nemas pocinioca onda nista ne mozes da naplatis

Ne bih se slozio sa tobom.

Moze da se naplati iako je pocinilac nepoznat.

Znam za slucaj da je covjeku udaren auto na parkingu. Zvao je policiju, oni su uradili zapisnik i on se naplatio od Garantnog fonda

• Advanced Member, 1974 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Da ne otvaram novu temu:

Da li mi neko sa sigurnoscu moze reci da li se placa carina pri uvozu vozila nasledjenog u inostranstvu? Prema carinskoj odredbi ne placa se carina na predmete nasledjene u inostranstvu, mene zanima da li to obuhvata i motorna vozila.

Kome se obratiti za dobijanje tacnih i proverenih informacija? Da li je neko imao iskustvo sa ovime? Da li se na takvo vozilo svejedno placa PDV?

Promenio član Gliga

• motoras, 2460 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

da ne otvaram novu temu, pisacu ovde a brutus neka bude konsultant... :)

naime 31.12.2010 majku su mi odneli iznenada u bolnicu, 01.01.2011 sam nakon sto je proslo 12 sati od konzumiranja alkohola seo u auto da odem stvari da joj odnesem. zaustavi me patrola jer sam drzao telefon u ruci, priznao sam, za to su mi progledali kroz prste ali su trazili da duvam. A posto sam dobrovoljni davalac krvi, u cijem papiru se navodi "da li ste u poslednjih 6 sati uzimali alkohol?" kad se daje krv, pristao sam na duvanje jer kontam proslo je 12 sati od poslednjeg pica.

naduvam ja 0,8, nakon toga nisam smeo traziti vadjenje krvi jer ako je toliko u dahu ostalo, pomislio sam mozda je i u krvi, pa nisam smeo rizikovati ( a cuo sam da ako trazis vadjenje krvi mozes traziti i i od patrole da vadi, a ako nemaju nista, naderao si)

potpisao sam zapisnik u kome je navedeno da sam priznao da sam prethodne noci pio alkohol.

znam da mi sudija nece progledati kroz prste, ali vredi li da vodim advokata sa sobom kad dobijem poziv?

p.s. a koliko znam sudija cim vidi da je okrivljeni sa advokatom, postaje stroziji.

Ne znam kako je po novom,ali po starom obavezno dozvola na led minimalno tri meseca (obicno toliko i daju ako nije mnogo naduvano i ako je prvi put) i novcana kazna min. 5000 dinara plus 500 din. troskovi,plus 50 din ona pipa za duvanje. Tako je bilo po starom zakonu,a po novom ne znam. Cak i da nisi potpisao,to te ne oslobadja odgovornosti,Jedino bi u tom slucaju mogao da trazis suocenje,ali i od toga slaba vajda...

• Festina lente!, 260 postova
  • Motocikl: SUZUKI DL 1000 V-Strom

Nazalost naplata stete je uvek bila rak rana naseg pravosudja. Advokati cesto beze od ovakvih parnica, jer neretko se desava da sudija jednostavno progleda kroz prste licu koje je nanelo stetu. Ovde pre svega imam na umu saobracajne nezgode gde nema povredjenih. Situacija je nesto drugacija ukoliko postoje povredjena ili ne daj Boze lica koja su izgubila zivot.

Dosta dugo (pa i te '86-te koju je Misa pomenuo) je nase pravosudje imalo i funkciju obezbedjivanja socijalnog mira. To je znacilo da su odstete cesto i za bahato ponasanje bile mizerne i osteceni cesto nisu mogli ni da dobiju pravicnu nadoknadu za pretrpljenu stetu, jer kad dobiju odstetu, dok podnesu troskove parnicenja (da ne zaboravimo inflaciju i devizne razlike zbog proteka vremena), obicno bi na kraju zavrsili sa smesnom cifrom. Zato su ljudi cesto i prihvatili umanjene procene vestaka iz osiguravajucih kuca.

Da li je i sada situacija takva? Imao sam slucaj, a posto je parnica u toku ne bih mnogo da detaljisem i imao sam pravo da od svog osiguranja naplatim stetu. Procena vestaka iz osiguravajuce kuce je bila oko 500 evra, dok potonja procena sudskog vestaka iznosi 300 evra. U pitanju je jedna strana osiguravajuca kuca (da ne reklamiram), ali cine mi se jako pravicnim i moram reci da pokusavaju da izbegnu nepotrebne sporove kad je ocigledno da je steta nastala. Istini za volju, ne radi se o nezgodi u saobracaju, ali mislim da se isti princip odnosi i na taj sektor poslovanja iste kuce.

Nazalost, pravosudje nam ipak nije na zavidnom nivou. Da bi se naplatila steta, cesto se mora ici i kroz zalbeni proces, jer iako imate sve dokaze (u mom slucaju nedvosmislen nalaz vestaka), prvostepene sudije cesto nemaju dovoljno znanja i kao da zaziru da dosude pravicnu odstetu - moj utisak naravno. Kao da nismo izasli iz socijalizma koji pokusava da pacifikuje odnose nevazno na ciju stetu!?!

Upravo zbog toga mnogi advokati beze od parnica za naknadu stete, pogotovo kad se radi o iznosima koji ne prelaze rekao bih 1000-1500 evra. Jednostavno, za svu tu muku, retko mogu da zarade, osim ako se ne bave iskljucivo time i imaju veliki broj slucajeva. Da ne pricam da je tesko naci i postenog advokata, koji ce priznati sta zna, a sta ne zna - opet ovo pisem potpuno svestan da pljujem po svojoj profesiji. Pokusavam samo da budem realan.

Naravno, jos jedna stavka je sprovodjenje uvidjaja od strane pripadnika MUP-a, a s obzirom koliko su svi ucesnici u saobracaju ogorceni na policajce i njihovo (ne)poznavanje propisa, pitanje je koliko su sposobni da sprovedu uvidjaj posteno, nepristrasno i u skladu sa slovom i duhom zakona.

Da li ovo treba da odvrati bilo koga od pokusavanja da ostvari svoje pravo sudskim putem? Ne, naravno, kao sto sam i ranije naveo i sam trpim posledice nanete stete dok sudski proces traje i traje i traje... Jednostavno treba svega ovoga biti svestan, pre upustanja u avanturu i realno odmeriti sta je bolje.

• Podržavam 1

Da vas pitam nesto. Nemojte pogresno da shvatite. Ako bih kupio motor u Nemackoj, Italiji... Nebitno gde samo da je inostranstvo. I imam papire na carini i sve zavrsim i ako se otkrije da su papiri lazni, po kome puca to?

Nazalost Borko, u slucajevima laznih papira, cesto se radi o ukradenim vozilima. Bez obzira sto nije tvoja krivica (ako se tako utvrdi, ali i ti bi bio predmet istrage), vozilo bi ti bilo oduzeto i vraceno vlasniku, a tebi bi samo ostala mogucnost da tuzis lice koje ti je prodalo motor i da se nadas da ces biti obestecen.

VAZNA NAPOMENA: Ukoliko bi kupio motor u Nemackoj, nadlezan za resavanje spora bi bio sud u Nemackoj, pa ti vidi koliko su troskovi nemackog advokata, sudskih tumaca (ako ne govoris nemacki) dok ne stignes do svojih para...

Moj savet: pazi od koga i sta kupujes, dobro proveri papire, jer posle nema problema.

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

Znaci nece mene da kaznjavaju sto sam ja kupio taj motor? A ako mi je motor doterao neki prijatelj od tamo, preko grane, a ni on nije znao da je kraden hoce li on da strada?

Ima jedna postavka a to je nesavesan kupac i sve to o čemu pričaš se može podvesti pod to i ti da platih ceh za sve makar i objektivno ništa nisi znao ili učinio.

Znaci nece mene da kaznjavaju sto sam ja kupio taj motor? A ako mi je motor doterao neki prijatelj od tamo, preko grane, a ni on nije znao da je kraden hoce li on da strada?

Ima jedna postavka a to je nesavesan kupac i sve to o čemu pričaš se može podvesti pod to i ti da platih ceh za sve makar i objektivno ništa nisi znao ili učinio.

Djunta je potpuno u pravu. Ako zelis da izbegnes nesavesnost, neophodno je da utvrdis ko je vlasnik vozila. Tek ukoliko nisi znao, niti si mogao da znas da vozilo nije od onoga koji ga prodaje, tek onda si savestan. U Nemackoj su sistemi jako dobro razvijeni i lako se moze proveriti da li je lice koje se izdaje za vlasnika zaista i vlasnik.

Pregledom tvog profila sam video da imas 14 godina, te nemas pravnu sposobnost da zakljucis ugovor o kupoprodaji sa bilo kim, izuzev ugovora manje vrednosti (kad odes u supermarket, kupis novine, itd.). Ukoliko lice koje zakljucuje ugovor sa tobom zna ovu cinjenicu (a cini mi se da je tesko da ne zna), ugovor je nistav, odnosno smatra se da nije ni zakljucen.

Takodje, ukoliko lice zakljucuje ugovor u tvoju korist (npr. tvoj punoletni rodjak potpise ugovor umesto tebe), a zna da je motor ukraden ili se iz bilo kog razloga njime ne moze raspolagati, nesavestan je od samog pocetka.

• U prolazu, 62 postova

Ali rec je o materijanoj steti!!!! Ako nemas pocinioca onda nista ne mozes da naplatis

Znam za slucaj da je covjeku udaren auto na parkingu. Zvao je policiju, oni su uradili zapisnik i on se naplatio od Garantnog fonda

Moze od fonda SAMO nematerijalna, kad je nepoznato vozilo. Rekli mi advokati. Garantni fond traži svedoke, koje nemam (baš sam tad mislio o svedocima..), pa se nadam da na autokomandi snimaju te proklete kamere... ako ne - jbg. Mada dva saobraćajca su bila tu. da li oni mogu da budu svedoci???

• U prolazu, 64 postova
  • Motocikl: Yamaha V-star

ovako dobra tema ALI... nije se pojavila nijedna advokatska kancelarija koja bi bila zainteresovana za nas? a toliko bajkera je povredjeno, materijalno osteceno i ono...ne daj Boze. Hocu da kazem da bi bili dobre musterije.

• Podržavam 1

• Drug član, 1359 postova

Moze od fonda SAMO nematerijalna, kad je nepoznato vozilo. Rekli mi advokati. Garantni fond traži svedoke, koje nemam (baš sam tad mislio o svedocima..), pa se nadam da na autokomandi snimaju te proklete kamere... ako ne - jbg. Mada dva saobraćajca su bila tu. da li oni mogu da budu svedoci???

mogu ako znas koji su bili i ako hoce , a mozes dati i oglas u novine da trazis svedoke koji su bili tu tog dana i videli to , a sad znam da ima ljudi koji za neku kintu posvedoce ako im lepo objasnis sta je bilo i st atreba da kazu . normalno nemoj da nikom kazes oni vec znaju da ne pricaju .

• U prolazu, 62 postova

mogu ako znas koji su bili i ako hoce , a mozes dati i oglas u novine da trazis svedoke koji su bili tu tog dana i videli to , a sad znam da ima ljudi koji za neku kintu posvedoce ako im lepo objasnis sta je bilo i st atreba da kazu . normalno nemoj da nikom kazes oni vec znaju da ne pricaju .

čuo sam i za te "svedoke" od komšije veštaka. mada mi je jedan advokat rekao da to nije pravac u kome bi trebalo da razmišljam, drugi njegov kolega iz iste kancelarije mi je rekao da probamo i to. videćemo

p.s. a da - ti saobraćajci što su bili na licu mesta - pa zar im nije dužnost da svedoče?!?! oni su tu i postavljeni sa logikom da se ne desi tako neka nesreća. Mada mi neki advokati i sudije (poznanici) kažu da nije tako... :zbunjen:

• Svrati ponekad, 227 postova

Pozdrav,

Svaka čast misa-pei za temu! Odlična ideja. I meni treba pravni savet u vezi saobraćajke koju sam imao u Maju 2009. godine (ne sa motorom, već sa autom, ali smatram da je ipak za ovu temu). Evo u najkraćim crtama šta se desilo. Upravljajući automobilom, kretao sam se glavnom ulicom. Iz sporedne ulice, sa desne strane, čovek je pokušao autom (BTW neregistrovanim) da se uključi na glavnu ulicu bez mnogo pažnje i tim svojim postupkom je uništio praktično čitavu desnu stranu mog auta. Šteta na mom autu je bila 1,000€. Policija je bila i napravljen je uviđaj. Medjutim, problem je sledeći. Na toj raskrsnici vandali su uništili sva 4 znaka koja su tu postojala, tako da sam u očima zakona ja ispao odgovoran jer nisam poštovao pravilo desne strane. Presuda je doneta na moju štetu, uložio sam žalbu, koja je odbijena i na kraju sam platio 13,000 Din. kaznu (12,000 Din. + 1,000 Din. sudski troškovi) i dobio 3 meseca zabrane na "B" kategoriju. Zatim sam sastavio odštetni zahtev, koji sam poslao na adresu pravobranioca u našoj Opštini, zahtevajući da mi se nadoknadi samo materijalna šteta, jer je firma koja radi održavanje puteva i putne signalizacije, a koja je u vlasništvu Opštine, ne radivši svoj posao valjano, tj. ne obnavljajući putnu signalizaciju direktno uticala da ishod bude nepovoljan po mene. Pošto odgovora nije bilo, pozvao sam telefonom pravobranioca i naravno nije hteo da se nagodi, već mi jedino preostaje da pravdu potražim na sudu.

Moje pitanje za lawyer-a (i sve ostale koji znaju) je kakvi su mi izgledi da pravdu u ovom slučaju isteram na sudu? Koliko vremena obično traju takvi postupci?

Sve ovo pitam iz vrlo jednostavnog razloga, da vidim da li mi se uopšte isplati upuštati se u ovako nešto.

Hvala puno unapred,

Pozdrav.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja