Jump to content

Moto Zajednica

Sprej za lanac

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 369 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E
pre 17 minuta, BokyBoy je napisao:

Ja sad uzeh ovaj Manolov za 600 dinara,

svratio kod onog lika na krivini na Jerkovicu po neke zabice i pitam, jel imas, kaze imam.

Valja li?:neznam:

file25d398c5-c1c4-4f3b-bcb2-4b217efda894

Valja, @sasa ns 1 najbolje zna, on ih prodaje

Uzeo sam od Saše i karburator kliner manolov, odličan

• Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2915 postova

Do  sad se niko nije žalio, omiljena uzrečica svih trgovaca. 

Nemam podmazivača za lanac nego chain i carburator cliner po 300 dinara i m40 isti ko wd po 500 dinara. 

Kolko sam čuo nije sprej od onih što ne bacaju ali ništa preterano 

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Ninja 250r '08

Ja podmazujem motornim uljem, po preporuci Ryan F9-a. Litar 500 dinara, podmazujem svakih 400-500km i za godinu dana potroseno svega 75-100 ml. Evo i linka, ima i dobar klip za chain cleaner pa bacite pogled.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 207 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 GT, Super Soco TC

Po preporuci sam uzeo Bardahl beli sprej u Kompp-u. Gusto, lepljivo čudo... koje se odlično drži. 

Za sada se zaista dobro pokazao. 

Promenio član MrD
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1214 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Ja podmazujem motornim uljem, po preporuci Ryan F9-a. Litar 500 dinara, podmazujem svakih 400-500km i za godinu dana potroseno svega 75-100 ml. Evo i linka, ima i dobar klip za chain cleaner pa bacite pogled.

Ako se ne varam a ne mogu sad da gledam ponovo, Ryan preporučuje menjačko ulje, ne motorno.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Podržavam 2

Tacno, ali iskren da budem ne znam koja je razlika. Znam da je rekao sto gusce, i ja sam takvo uzeo, 80w-90. Ovo koje ja imam pise da je za osovine, ali verujem da nema neke velike razlike, mislim da je gustina najbitnija. Ispravite me ako gresim.

• Podržavam 1

Pre 10 sati, Gordak985 je napisao:

Ako se ne varam a ne mogu sad da gledam ponovo, Ryan preporučuje menjačko ulje, ne motorno.

Tacno, ali iskren da budem ne znam koja je razlika. Znam da je rekao sto gusce, i ja sam takvo uzeo, 80w-90. Ovo koje ja imam pise da je za osovine, ali verujem da nema neke velike razlike, mislim da je gustina najbitnija. Ispravite me ako gresim.

• Drug član, 1878 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Kupis jednu ovakvu “puć-puć” kanticu u nekoj radnji za alat, u okov-u sam ja uzeo i to ulje, pomazes lanac cas posla

IMG_1902.jpeg

Promenio član Sharky - Alex
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

"Puć-puć kantica" je sada i zvanično ime sprave na slici, već sam zaboravio kako se zvala ranije

• Sviđa mi se 2
  • Haha 2

Mislim da nisi ništa pogrešio :-)

• Drug član, 3097 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Ja koristim 85w140 za diferencijale, iz prostog razloga što ga imam pri ruci. I da, imam i sprejeva ne znam ni sam koliko - svaki je smeće u poređenju sa uljem. Uljem prlja felnu ali ne lepi blato kao sprejevi.

• Podržavam 1

• Hronični Motociklopata, 7364 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder

Nekako mi je četka efikasnije i temeljnije rešenje za nanošenje ulja na lanac nego ta "puć-puć" kantica.

Zato razmišljam da uzmem onu Motulovu "chain paste" tubu sa četkom na kraju, to mi se sviđa, odlično prosto rešenje, i mala je i lako se spakuje, i kad je potrošim da sipam neku 140-ku što gušće ulje i sa tim da podmazujem za dž.

• Drug član, 1721 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8
Nekako mi je četka efikasnije i temeljnije rešenje za nanošenje ulja na lanac nego ta "puć-puć" kantica.
Zato razmišljam da uzmem onu Motulovu "chain paste" tubu sa četkom na kraju, to mi se sviđa, odlično prosto rešenje, i mala je i lako se spakuje, i kad je potrošim da sipam neku 140-ku što gušće ulje i sa tim da podmazujem za dž.
Kad smo išli u Maroko, drugar je za svog XR 1100 to koristio, to je žestoko zamazalo felnu i motor, teško se cedi i nanosi i po meni nije praktično. Ja sam imao kinesku Cobru i to je odlično radilo i manje od sprejeva mi pesak i prašinu lepilo.
  • Podržavam 1

• Drug član, 817 postova
  • Motocikl: Honda NT1100
Pre 8 sati, Disko Nindža je napisao:

Računaj samo da je četka na toj pasti premekana, a pasta je vrlo gusta - u prevodu četka je neupotrebljiva. Razmazuje se ok četkicom za zube.

EDIT da ne pišem 2 posta.
Baš sam sada čistio lanac. Meni ta Motulova pasta služi da namastim lanac sa spoljne strane, pošto ga iznutra podmazuje scottoiler. Ovako otprilike izgleda kada se nanese:

gVEAJc5yEdL-mtjFXcvbwihwE4n8sFq74ZlksYfdrSE9xoJmPAlwr_OBKzS0iiARzgjevDGFltcN5GiD_Q80nHG3I3tAyGJc-1O6qdMmkuQDX0OhBqTT_NUhzBZRtixBzOaKJjedO1uLqldAqu1tl-eWBy8DykwlZrD523fcbAIerUsEogOvf3suUcjq0YICyureM7FZt01YTfEGG7L1urALYiUXNFGurcewwszJwmTHmmqwmcyNwzfRIZMXCKhRoC8DG8xRnpsv81MA2J7g0B1NdfXiNStSb6jtv4_cfbw0KB9HDjs3bzNeMAXDeKFnBWbDkoaVzve7NWFJn5SoQ8j4FAOhwgNWYft8rylwWBAWj427Nl1mydQ7EsDUqBFRCuJpTeuAYyKpf3KNg308V5hwbTD_wMgw7v9e4gffmR4cgwGttuNKU6YjKTBgNs9MOH39SwZDLR5aHg-PdAtsotrCFObwzmSqawdpXNfZYk2YSmMOfVsd7DFBIP3EKktuM3E2ovCmso733XRqFlycLhZszzj1wBmeZWFPWTzJNfT8be4GqR-7fDFs4BGMF4eeLSGiinxchfHUsTbHQk-WTmvNIt21R9LaJQ8PFdnIzJ32G8U0olNSXgEbrikenosSiEKxg_6ay6oKAaozH2Ryt8AriFUZmElBy5cdHeucnJH4qN6aNGe5K8_bGwUmz824NR2lJ_-m0fAWh3rkrp-eyNyVeB7BmmNC5q52DCQ7y2oqJcsu9b7X3_l4y3uh2-c2oxwh5pSjS9eZbuzSuT1ravPDdhF65VFubcKv1RgD4zS4uD8LKZXxhwMErnp1kCYSmvlIN9x4btUMT5JB4GuJr7aVwTYF2V2ziAvqe8teDmVVd3DtIV5Gi1suXvzEBnfNQseUHBLGSGMqm3DtvkNweX0z8JOUUS4WJHMYsgHY0EtjLjWBiQ=w1280-h960-s-no?authuser=0

Promenio član Mr_Wolf

Ako se voziš posle nakapavanja ulja, četka :Bandolero: je apsolutno nepotrebna, "priroda uglavnom sve radi sama". Koristio sam prvo četkicu za zube, jednu za čišćenje petrolejom, drugu za nanošenje ulja. Niđe razlike posle par kilometara vožnje. Četkanje ima smisla samo ako hoćeš baš čist lanac, da li za slikanje ili zato što voliš, oba razloga su ok. 

Ajde, ima jedan ojektivno solidan razlog za četkanje ulja. Namažeš lepo sa sve četri strane, pa onda čistom suvom krpom dooobro obrišeš lanac sa namerom pokušaja skidanja viška ulja. Ovo definitivno radi nešto jer ulje ostaje na krpi. Definitivno ne radi dovoljno jer će guma opet biti masna ubrzo, samo možda malo manje.

E, sad vidim da mi uljari ovde off-ujemo, izvinjavam se menjam temu.

Lidlov SPREJ za lanac, meni nekako deluje da skoro ništa ne ostavlja na lancu, baš neki slabi trag nekakve nazovi masnoće. Što je možda ok što se lepljenja prašine tiše ali nisam siguran u antikorozivna svojstva. Imam ih 2-3 komada sigurno, i svi su takvi, prvo sam mislio da je možda jedan bajat. Testiram ga malo kad je kišovito na biciklu jednom, tamo je nov lanac i zadnja kaseta, pa ću da pratim. Hvala Manituu, barem kiše ne manjka.

• Svrati ponekad, 127 postova
  • Motocikl: Tomos 14M, Voge 500DSX

Koristim Ipone set za ciscenje i podmazivanje lanca. Sa jednom bocom od 750ml ja imam samo dva puta da ocistim lanac, probacu da to svedem na tri ciscenja. Sprej za podmazivanje i dalje imam , vec jedno 6 puta sam podmazivao. Nakon voznje bude mrvicu umazana felna. Ako budem prolazio pored MOL-a potrazicu sprejeve za ciscenje, ovaj Ipone je 1700din 750ml.

Pre 3 sati, viktor1986 je napisao:

Koristim Ipone set za ciscenje i podmazivanje lanca. Sa jednom bocom od 750ml ja imam samo dva puta da ocistim lanac, probacu da to svedem na tri ciscenja. Sprej za podmazivanje i dalje imam , vec jedno 6 puta sam podmazivao. Nakon voznje bude mrvicu umazana felna. Ako budem prolazio pored MOL-a potrazicu sprejeve za ciscenje, ovaj Ipone je 1700din 750ml.

Ne znam kuda vozis, meni je ipone trajao godinu dana, cistio lanac na svakih 500-700 km, presao sam 4000km za tih godinu dana sto mu dodje nekih 5-8 ciscenja. Da napomenem da je to bila iskljucivo gradska voznja.

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2417 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow

Proverena informacija,

MOL Dinamic sprej za lanac se vise ne proizvodi.

Steta, bio je jedan od najboljih i najeftinijih.

Uzeo sam Liqui Moli i nisam zadovoljan,

bezbojan je i koliko god da ga nanosis, izgleda kao da nema nista,

pritom spada sa lanca samo tako,

zadnja viljuska mi usrana cela i curi iz stitnika lanca...:jok:

• Svrati ponekad, 376 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660
Pre 2 sati, BokyBoy je napisao:

MOL Dinamic sprej za lanac se vise ne proizvodi

Svracao sam par puta na njihove pumpe, vidim nema ga na polici gde je obicno stajao, nisam dalje ni pitao... steta, i meni je delovao najbolje.

Za sad na polici imam otvorene:

1. Motul C2 - dobar, providan, dobro lepljiv (sto proizvodjac istice kao prednost). Meni nije pravio problem.

2. Ipone - meni se ne dopada ta bela boja ma lancu, deluje mi lanac posle toga strokavo, a taman ga ocistim.

3. Lidlov W5 - neprimetan na lancu, ne osecan se ni na dodir neka zamascenost posle tretmana. Valjda radi posao unutra gde treba, neko je vec pisao. Proizvodjac tvrdi duzi interval postojanosti, ali ja cu ga cesce nanositi.

Dok se to ne potrosi...

Znam da svako ima svoj neki nacin kako odrzava lanac i da to nije neka nauka, ali ovaj video mi se bas dopao, pa sam usvojio takav postupak:

Simpaticni, buckasti Amerikanac lepo to objasnjava, sa jos nekim informacijama o lancima, sta kako treba i ne treba, moze biti korisno onima koji se prvi put susrecu sa ovim poslom. :takoje:

I da - za ciscenje koristi oldschool petrolej (kerozin) kao vecina ovde 8)

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1183 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07
pre 5 minuta, cikamike je napisao:

2. Ipone - meni se ne dopada ta bela boja ma lancu, deluje mi lanac posle toga strokavo, a taman ga ocistim.

Ja sam čula da je Iponov offroad sprej providan i drži do 800km. Nisam nikad uzimala Road baš iz razloga što farba lanac. Do sada sam koristila Abro Chain Lube iz Delmax-a, providan je, ali mi je pravio lom kod malog lančanika, što kaže @BokyBoy, samo je kod mene slivalo niz plastiku... Ista priča je i sa Motoforce Dynamax Chain Lube.

Elem, najjače sredstvo za pranje lanca, skida i grehe... :jee:

0-02-05-387da433f164dad8077abe0c630afb83444af2d45c43882da889a5efdd2b6a94_d190c2aeadca6c2.thumb.jpg.3d9f3ac51f6815767b81ccd6cdbf692a.jpg

• Sviđa mi se 2
  • Haha 1

• Zainteresovan, 687 postova
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650

@Alexandra995 Road traje 800, a offroad nešto kraće, 500km mislim. Imam njihov Road set za čišćenje i podmazivanje lanca i ok je skroz, u smislu da se lako primenjuje i da ne ostaje svinjac posle upotrebe. Nisam koristio ništa drugo dosad, pa ne mogu da uporedim. 

Takođe na sajtu imaju i uputstvo za primenu (sa video instrukcijama), kome treba, mada je čišćenje i podmazivanje lanca toliko banalna stvar da teško da nešto možeš da uradiš pogrešno.

WWW.IPONE.COM

Learn how to clean and lubricate your motorcycle chain in 5 minutes with our easy and quick...

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 2915 postova

Pod trajanjem podrazumevam kad rolnice počnu da ostaju bez masti.

ja probao od drugara ipon road jer može ,,mnogo,,kilometara.Vozio umereno 80-90 krivine par puta do 120 i grad.Rolnice pobelele na oko 350 km .Tolko traju većina sprejeva.

Iznad sve do 800-900 km je trajao Motul c4 ranije, sad neznam.Bude crn posle 500-600 ali suvlji nego što treba pa se čuje

Motorex adventure koji prodajem je takože trajao oko 350.Išao u vožnju i jače naprskao i posle 600 km su bile crne rolnice.Zadnje mazanje sam radio pre 10 dana na 39 stepeni a sprej mi je stojao na suncu pa kad sam nanosio je bio dosta tečan i malo se slivao na ivice lanca posle samo jednog prelaska sprejem.Ja odma uzeo četkicu i razvukao po lancu tako da je bilo izuzetno tanko nanešeno.Preključe sam prao motor posle 600 km i dalje su crne rolnice.

I meni nije jasno kako traje duplo duže nego inače

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja