RankoBg87 6029 Napisano juče u 15:49 Drug član, 2787 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Nisam nista radio, nasao sam ih tek kasnije kad sam sebi radio kod Sebe, Slao sam link njima nekoliko i zadovoljni su bili. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4524 Napisano juče u 16:28 Ne silazi, 6782 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Vrlo malo pišem na forumu, a objave sam prekinuo, prešlo se na Viber grupe, na jednoj delim savete i iznosim tekuće primere iz prakse. Sad ću ukratko, kardan na vodenjaku je lošeg liva, kap vlage i zarđa sve. Zavari se vratilo na diferencijal i otključa sa strane menjača i tu radi umesto na strani diferencija, tad se javljaju udarci i ishod je loš po samo vratilo prvo, potom i menjač. Nekad se toliko spoji vratilo za osovinu diferencijala da ne može da se odvoji, onda mora sve dole i trikovima i uz rizik da se napravi još neka šteta. Pri opozivu se samo kontroliše stanje preko vibracija, međutim ni tad ne otkriju upravo to preskakanje koje je tipično za propadanje krstaka, a kamoli užasno stanje zbog korozije, čak i kad se mete novo vratilo, samo tutnu malo masti koja uzgred nije ni najbolji izbor, da ne kažem goru reč. Ko god kupi motor, naročito polovan, bez obzira jel bio na opozivu ili ne, savetujem da se uradi pun servis kardana i sve dovede u puno stanje. Vratilo može da pukne u vožnji, tad lomi sve i popravka je preskupa. Imao sam slučaj da se čoveku desilo u Norveškoj, iskoštalo ga premnogo samo boravak, samo mu metuli vratilo i kućište, a ja sam posle sve rasklipio i morao nov diferencijal da ugradim. Kardan deluje krajnje jednostavan sklop i svi ga rade, ali ima zamku i očas posla se neprimetno ošteti i crkne nakon nekog vremena, to imajte u vidu. Tebi je to vratilo otišlo i za zamenu je. Odeš u servis i bez obzira što si bio, tražiš da se otvori i platiš to oko 6.500 i obrazložiš da osećaš nešto i da hoćeš da provere. Kad ovo vide i ustanove, dobićeš novo vratilo, verovatno će da ti naplate novu manžetnu. Kad to završiš, onda mora, valja, da neko sve rasklopi, sanira i spakuje kako treba, recimo, samo podmazivanje nuteva, već sve sterilno čistog, traje po sat vremena, da znaš. Kad se tako uradi, pri sledećoj besplatnoj zameni vratila, samo se otvori, očisti ta mast koju oni stave i stavi adekvatna. I tu ima finesa, ja koristim prvo nanos tečne pa onda drugi sloj guste, tako se popune mikro pore što sama gusta pasta ne može, al ajd. 8 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 9 sati (promenjeno) U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan Evo ga i odgovor iz BMWa naseg " Proverili smo podatke vezane za tehničku kampanju koja je urađena na Vašem motociklu. Prema zvaničnim instrukcijama proizvođača, predmet ove tehničke akcije bila je kontrola mehaničke ispravnosti kardana i ugradnja oduška, isključivo u cilju pravilnog rada i ventilacije sklopa. Važno je naglasiti da u okviru te kampanje nije bilo predviđeno skidanje kardana, niti je kampanja obuhvatala vizuelnu procenu površinske korozije, kao ni zamenu ako se nađe rđa na kućištu. Kampanja je bila isključivo usmerena na funkcionalnost i sigurnost samog mehanizma. Naravno, ukoliko želite, možemo zakazati pregled kako bismo detaljnije proverili stanje kardana i predložili eventualne mere zaštite ili održavanja, ali to ne potpada pod garancijski ili opozivni osnov. " Toliko o tome, hvala samo ne znam kome sto sam to i kontrolisao dodatno. Promenio pre 9 sati član jancha Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4524 Napisano pre 9 sati Ne silazi, 6782 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan To je to šta sam ti rekao, kad ima kao preskok krstak, to je onda za zamenu vratilo. A za koroziju isto, mora sam da sanira. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 9 sati U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan Pa jes, ali vidis da to i onda ne potpada pod opoziv. To nisam znao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luckygsxr 766 Napisano pre 8 sati Svrati ponekad, 256 postova Lokacija: Subotica Motocikl: Sveta krava Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, jancha je napisao: Evo ga i odgovor iz BMWa naseg " Proverili smo podatke vezane za tehničku kampanju koja je urađena na Vašem motociklu. Prema zvaničnim instrukcijama proizvođača, predmet ove tehničke akcije bila je kontrola mehaničke ispravnosti kardana i ugradnja oduška, isključivo u cilju pravilnog rada i ventilacije sklopa. Važno je naglasiti da u okviru te kampanje nije bilo predviđeno skidanje kardana, niti je kampanja obuhvatala vizuelnu procenu površinske korozije, kao ni zamenu ako se nađe rđa na kućištu. Kampanja je bila isključivo usmerena na funkcionalnost i sigurnost samog mehanizma. Naravno, ukoliko želite, možemo zakazati pregled kako bismo detaljnije proverili stanje kardana i predložili eventualne mere zaštite ili održavanja, ali to ne potpada pod garancijski ili opozivni osnov. " Toliko o tome, hvala samo ne znam kome sto sam to i kontrolisao dodatno. Kardan se menja bez provere nakon 60000 km,pre te kilometraže se samo proverava ovo što su ti napisali. Ovo nije rekla kazala ili ti čuo sam.Lično su na mom menjali kardan bez provere jer je prešla 60000 km.A od drugara na istom modelu sa manje od 60000 km su samo proveravali.Ovo sve što pišem se desilo u Delti ove godine,za Radulović-a neznam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4524 Napisano pre 8 sati Ne silazi, 6782 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Rekoh ti, korozija mora sam vlasnik da reši, dok mehaničko stanje je njihova obaveza. Ovo stalno naglašavam, ali ljudi ignorišu, kao, "baš me briga, zameniće mi vratilo na svakih 60k. Prevođa se da korozija ostaje i ona jede i nagrišće nutove diferencijala i onda će on biti za bacanje. Takođe, ko što sam već rekao, ako zalepi pozadi, onda se udarci javljaju na osovinu menjača i onda tamo seledi kvar vremenom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 6 sati U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan Mehanicko stanje je njihova obaveza vlasnik mora koroziju sam da resi. Pa dokle bi isla ta korozija da ja nisam pogledao. Jel vlada ubedjenje da bi izdrzalo do 60k. Zar ne treba da oteras motor u ovlasceni jebeni servis sa naznakom provera kardana, i da ti kazu samo sve je ok teraj to, ja pitam jel ima nesto jos kasnije on kaze nema nista to je odlicno sve. Sada ispada da je prica malo drugacija. Ipak nismo gledali jer to nije nasa obaveza. Ili bar ej nismo ti rekli pa pogledaj, ili gledaj postoji mogucnost korozije pa proveri to jos ili ako hoces mozemo i mi to dodatno. Na nivou upotrebe vozila i koriscenja ovlascenog servisa verujte da ovo nije prvo iz mog ugla negativno iskustvo. Ali ubuduce je bolje oterati u ovlasceni servis i posle opet kod lokalnog majstora da to sve uradi kako treba da zastiti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4524 Napisano pre 6 sati Ne silazi, 6782 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Korozija može toliko jako da uhvati da čak ni kad se skine diferencijal sa vratilom, da ne može da se odvoji ni macolom. Svi moji motori prolaze opoziv i zamenu vratila i onda im ja doradim i spakujem kako treba. Ne mogu da kačim slike kako loše to može da izgleda i posle kad se sanira. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 6 sati U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan Zasto ne mozes da pokazes slike? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4524 Napisano pre 5 sati Ne silazi, 6782 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Rekoh, nemam nešto volje da pravim objave na forumu, ima Viber grupa gde to nije isto naravno, ali je lakše, ne moram da smanjujem fotografije, sve što radim, beležim kamerom i bude ih brdo i to zahteva vreme, jer i sve treba obrazložiti. A jesam još odavno hteo da uradim tutorijal kako ja mislim da je najbolje servisirati kardanski sklop, a ne samo prstom natrpati neku mast. Po mom mišljenju i iskustvu, većina kvarova kardana potiče ne toliko od nebrige, nego od ruku. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Немања 2441 Napisano pre 4 sati Drug član, 899 postova Lokacija: Велика Плана Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200 Prijavi odgovor kao problematičan Овлашћени сервис одавно је престао да буде сервис, већ место мењања делова тј мењачи делова и то је тако. Они од тога живе, зарађују, и за све имају сатницу. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 3 sati U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan 58 minutes ago, Немања said: Овлашћени сервис одавно је престао да буде сервис, већ место мењања делова тј мењачи делова и то је тако. Они од тога живе, зарађују, и за све имају сатницу. To se apsolutno slazem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 3 sati U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, đunta said: Rekoh, nemam nešto volje da pravim objave na forumu, ima Viber grupa gde to nije isto naravno, ali je lakše, ne moram da smanjujem fotografije, sve što radim, beležim kamerom i bude ih brdo i to zahteva vreme, jer i sve treba obrazložiti. A jesam još odavno hteo da uradim tutorijal kako ja mislim da je najbolje servisirati kardanski sklop, a ne samo prstom natrpati neku mast. Po mom mišljenju i iskustvu, većina kvarova kardana potiče ne toliko od nebrige, nego od ruku. Steta, ovo vidim da bi bilo korisno ljudima, evo meni npr. ali ok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 14432 Napisano pre 3 sati Drug član, 1834 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Može li na BMW-a da se nakalemi kardanski sklop sa nekog japanskog motocikla i rešiti se glavobolje?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 3 sati U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan Ali kako bi onda ucili sami da servisiramo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 305 Napisano pre 3 sati Svrati ponekad, 195 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS Adventure LC Prijavi odgovor kao problematičan Četvrti BMW kardanac za redom, od toga tri GS-a (vazdušare i vodenjaci) i nikakav problem... izgleda da sa GS-om veći problem imaju serviseri nego vlasnici ?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jancha 35 Napisano pre 3 sati (promenjeno) U prolazu, 65 postova Lokacija: Srem Motocikl: Honda NC750X, BMW 1200gs Prijavi odgovor kao problematičan Inace samo jedan info za sve, vidim po oglasima da ljudi prodaju kardansku osovinu polovnu i do 450e, NOV za LC model, u BMW-ovom spomenutom servisu odnosno prodaji delova, kosta 16K dinara, pa eto. Sifra je 33735A670C3 Promenio pre 3 sati član jancha 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 14432 Napisano pre 3 sati Drug član, 1834 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Diverzija 900, posle 30 godina akanja, ode u staro gvožđe da nikada kardan nije ni pogledan. Ovde se napravi čitava nauka oko podmazivanja nutova... 1 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4524 Napisano pre 1 sat Ne silazi, 6782 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ne može drugo vratilo osim originala. Radio je jedan Australijanac za R1100 i R1150 savršeno vratilo, ali mislim da nije za kasnije modele. Kardanski sklop se smatra trajnim, znači da nema nikakakvog održavanja sve dok ne počne da lupa recimo. Ja ne znam iz kog razloga sa pojavila manija podmazivanja kardana BMWa, vidim da svi kao nešto dušebrižno mažu, a u stvari ga samo predoderde kvaru. Ne bih da objašnjavam šta se to nesvesno uradi i tako mu se zapečati sudbina, u fabričkom manualu mudro se prećutkuje servisni postupak, na žalost. Ko traži da mu podmažem kardan, za R1100 i R1150 odvraćam, kod R1200 vazdušnog to radim i preporučujem tek kad pukne manžetna, jer za kvalitetnu zamenu mora sve dole, što je skupo. Modeli kojima se preklapa diferencijal za zamenu ulja, ajd, pipne se kad je već tu, a problem je što redovno zatičem loše tretirane manžetne, iskrivljene a da se ne primeti i tu ulazi voda i naravno da ode vratilo. Pored toga, već par godina je kvalitet prstena loš i pukne za sekundu, to se isto ne primeti, a zato ne zaptiva. Vazdušnjak nema odušak, ja ga bušim malo ulevo da se cedi na ćopavoj, burgija 3-4mm, ne treba sisica. Kod vodenjaka je problem korozije, zato je dodata sisisica ko na zamrzivaču, međutim, ona ne propušta vodu napolje sve dok je nema mnogo i tek onda od pritiska se raširi, tako da kad ima malo vode, neće nikad da izađe. Ja tutnem parče cevke u sisicu i tako bude uvek otvorena. Ako i uđe voda u potoku kroz nju, tako će i da izađe. Konstruktivno je kardan od R11xx kako treba, ali većina ga je loše montirala fazno i zato je crkavalo, pa su na R1200 stavilo iz jednog komada i ostavili da diše na strani diferencijala. Međutim, to bude dobro samo u ideslnim uslovima, što većinim nisu i onda dolazi do udaranja u prednji krstak koji prvi i strada, a bez da se rasklopi se ne može detektovati da je krenuo, objave gde se sve razletelo je zbog toga. ADV modeli, na vodenjaku svi, dosta rade režimu nepovoljnog položaja, što je veći otklon od prave ose, to je nepovoljnije i ležajčiči trpe. Kod vodenjaka R1200 i R1250 je zato i uveden opoziv i uvrštena besplatna zamena vratila na svakih 60k, ali uz uslov kontrole na svakih 20k. Uobičajeno je da se na toj kilometraži radi veliki servis, pa kad je motor dat radi kardana, mnogi se odluče da urade usput i servis, matematika je jasna. Kod R1300 je zamena na 80k, a samo vratilo je po meni krajnje naopako smišljeno, tek će se videti rezultat, da li je to dobro ili ne. Uz dužno poštovanje i puno razumevanje diy majstora, iskustveno mogu da kažem da retko kad sam imao motor da mogu da kažem da je urađen kako treba, ma kako se činilo da preterujem sa ocenom. I moram da upozorim, zanimalo me otkud baš toliko kvarova kardana, pa sam prelistao yt i kad sam video nekoliko klipova, postalo mi jasno, apelujem da ignorište čak i objave nekih koji imaju puno lajkova i gledanosti. Na zapadu se jako malo ljudi bave diy mehanikom i onda se lepe takvim tipovima koji prodaju žvaku. Ima jedan oko podešavanja ventila, napravio alat koji košta muški, a kad bi tako kverovao bregaste, dobio bi dangu od majstora u školi i pao na popravni. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...