Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1200GS & Adv

Recommended Posts

• Drug član, 885 postova
  • Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200
Pre sat vremena, shoyyka je napisao:

Kad ne mogu samo da te tagujem,što si Srbin?:)Ne možeš s tim pismom u Jevrope:)...

Elem,dobro je hvala Bogu,da si pao...jadi...

D'idem da zavijam...i vezujem šesticom žicom!

Kakve gluposti...šta da mi se to desilo na vr' TA...i da ustanovim da je banalno tako,ne bih ga ni šlepao,samo bi ga krnuo niz brdo i baj,baj.Penzija...

PS meni malo dosadan,iskreno,'oću Multistradu( @sashac ja se čudio na tvoj komentar ondaK))

Ко ебе европу, ако им се не свиђамо не морају ни да нас гледају, само нека нас оставе на миру…. Него уместо тага прихватам кафу, воду, околина Аранђеловца позната је по плодовима тора…🤣🤣🤣

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 885 postova
Pre sat vremena, Darko Mihajlovic je napisao:

meni malo nije ni jasno "ispao sraf"... realno , nije mogao samo da - ispadne .., verovatno, tj , sigurno se odvijao malo po malo dok nije ispao skroz...e  mene me interesuje gde ima jeftini cvarci i kavurma... ne ne , interesuje me , kako nisi cuo lupanje prilikom kocenja u tom nekom vremenskom periodu dok je sraf bio popusten a nije jos ispao ?! moralo je da lupa . ( mada , na tom mrtvom boxer sve lupa i tandrce i trese , tako da mozda nisi ni mogao da cujes)

isto se cudim kad kazu "otpao mu tocak na autu" ... druze , realno nije da je samo otpao... do otpadanja si imao 63 simptoma da naslutis...

tako mislim i ovde... 

за викенд сам прешо скоро 1000км, у понедељак око 150км док ми се то није догодило, ни у једном тренутку нисам осетио ништа чудно до тада, а задњу користим као у предњу, увек обе. Да сам осетио, посумљао, сигурно би погледао али ето ситуација де наместила и то је то…

• Tužan 1

• Drug član, 885 postova
pre 2 minuta, srbac je napisao:

Da li tvoj GS 2011 ima koćenje zadnjeg točka kad kočiš prednju?

Има. 

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6749 postova
  • Motocikl: đački pešački
Pre sat vremena, Darko Mihajlovic je napisao:

popravio sam ti ovo

😂

Može i tako, specifičan je, na svoju ruku i mnogi to ne uvažavaju čak i zaljubljenici, pa i kolege mehosi. Moje iskustvo je da gro kvarova i pehova potiče od naših ruku, mnogima će se ova moja konstatacija činiti u najmanju ruku čudnom.

• Drug član, 1357 postova
  • Motocikl: Yamaha Tracer 700 Traveler 2
Pre 13 sati, đunta je napisao:

Po pravilu, šrafovi sa loktredom bi trebali da se menjaju, ali dok god ima te mase, mogu se koristiti…ali je sila stezanja duplo veća…Ja ne menjam te šrafove već ih stežem propisno bez kilo ključa…

Pre 4 sati, đunta je napisao:

…mora da se čita uputstvo.

Čudno je, Mile, jako je čudno!

Mistifikacija level pro.

• Zainteresovan, 514 postova
  • Motocikl: ex Yamaha BT 1100 Bulldog ex V-Strom 650 XT ex Suzuki V-Strom 1050XT now BMW R1250GSA
16 hours ago, NIKOLA 1 said:

Drugaru iz Obrenovca se desila ista situacija pre koju godinu.

Kupio novog GSa 1250 vožen i odrzavan u ovlašćenom servisu.

Prešao neku smešnu kilometražu , bio na redovnom servisu i posle 70km krene iz Barica za BG i na Ostružnici na pravcu vozio normalno motor ga baci i padne sa motora . Sreća imao opremu i samo se ugruvao !

Ispostavi se da su klešta za zadnjeg točka otpala uletela u zadnji točak i to je uzrokovalo pad.

Oterao motor u Deltu oni se prave ludi, nude mu kao da sve oštećene delove na motoru kupi sa nekim dobrim popustom.

Svađao se sa njima i na kraju je uzeo advokata i tužio ih je.

Ja mislim da sudski proces još nije završen.

Drugar ti nije rekao da je motor odvezao kod majstora da menja ulje u diferencijalu iako mu je motor pod garancijom, ustanovljeno je da je majstor kod koga je odvezao motor nije uradio posao kako treba tj nije zamenio sraf  jer po preporuci fabrike svaki put kad se diferencijal skida i proverava nut kardana se sraf uvek stavlja nov, majstor djunta je dao komentar, drugar neka kaze istinu.

Smatram da forumske teme trebaju da imaju edukativan smisao, kolko tolko, ova se malo pretvorila u one sapunjave serije.

Ova dva primera su na žalost korisna. Kidanje žica zadnjeg točka je posledično isto kod oba modela, ali su uzroci različiti.

Kod vazdušnog R1200 je to zbog greške u servisnoj proceduri, dok kod vodenog R1200/1250/1300 je po meni zbog točka, a ne zbog odbijanja šrafa. Na slici u temi se sasvim jasno vidi da oba šrafa stoje na mestu, kočionih klješta nema i obruč je sa pokidanim žicama, takođe ima i slika gde su klješta na svom mestu a obruč isto sa presečenim žicama,( postovi od januara 2019):

Promenio član đunta
Dopuns

• Integrisan, 8106 postova
  • Motocikl: TDM 900

Lebe mekani, kao da se servisira helikopter a ne motocikl. Razumem da pojedina vozila i sklopovi imaju specifičnosti ali vi ga preteraste. Te ovo, te ono, ne sme ovo, ispade da ne smeš šrafciger da uzmeš u ruku kad si u istoj prostoriji sa GS-om. 

Bitno je da Nemanja nije povređen, ovo ostalo će da popravi i teraj dalje. 

• Sviđa mi se 2

Naravno, ali do ozbiljnih povređivanja i štete dolazi.

Što se tiče servisa, to je jednostavno tako,  zamišljen i projektivan je BMW kao zahtevan i to može da se voli ili ne voli, ali se mora poštovati i to je veliki  problrm ne sam svoj majstorima, već i dobrim majstorima. Mi ovde mislimo da sve znamo i da možemo sve da  rešimo čekićem, ne zovemo ga džabe "srbsko penkalo". Kad god mi dođe nov motor, uvek nađem da je nešto urađeno naopako, jednom rečju. 

Što se tiče točka, žičani je ubedljivo najbolji, bolji je i od sad kvazi kovanog na R1300, kome puca srce uzgred budi rečeno, ali da bi žičani bio kakav može biti, valja da se iservisira, što jeste na neki način paradoks. Kinezi prave točkove danas ne samo za BMW, već ja mislim za sve marke i ne mogu da ih proizvedu dobro, iako ih prave još od 2012. Nevaljaju ni kod kineskih motora, skoro sam se namučio sa jednim, jako loša kopija konstrukcije BMWa i to od istog proizvođača koji ih radi za BMW. 

• Sviđa mi se 1

pre 20 minuta, Alekre je napisao:

Lebe mekani, kao da se servisira helikopter 

Sklop kardana, tj, kako on radi, je malte ne isti ko na američkom Apaču, to je objavio tip koji je mehaničar na tom helikopteru. I onda neko uzme čekić i šine ga, pa tutne grafitnu mast i onda šta.

• Sviđa mi se 2

• ODUSTO OD DIJETE, 2929 postova
  • Motocikl: TRACER 9 GT & NMAX155

Zbog ovakvih stvari, skupih delova ovaj brend neće videti moju garažu.

Verujem da je odličan motor ali ove peripetije oko održavanja mi ni malo ne trebaju u životu.

Dosta sam čitao na ovom forumu a i slušao od drugih kakve su probleme imali a o ceni popravki ne bih da komentarišem.

Ako je ovako kako piše Đunta a nemam razloga da mu ne verujem, za te pare ima za mene i moj stil vožnje boljih opcija.

Sa Japancima imam odlično iskustvo i ne menjam ih do daljnjeg, najverovatnije do penzije u moto svetu.

• Sviđa mi se 2

Oni su popularizovali kardan na motociklu, tj. na tom tipu motocikla i gurnuli ga u priču kako je bolje od lanca. Do te mere da je lanac postao bauk, zamisli, mora da se pere i maže posle svake kiše. Čak su naterali ostale proizvođače da svaki motocikl u toj klasi mora da ima kardan inače mu nedostatak istog uzima kao mana. Ko im kriv sada što kardan ima veliki hod pa trpi velika opterećenja a mora da bude kompaktan, lagan a samim tim i precizno spakovan i balansiran. Svaka čast na tome, ko može da plati tu igranku.

• Drug član, 885 postova

Ја сам за две сезоне прешао 45.000км без икаквог квара, до сада. Сам одржавам све своје моторе, како јапанце тако и овај немачки сада. Све сам постављао на форум тако да нема ту нешто сакривено. За Бмв сам узео и хексову дијагностику да могу сам да поништим сервисне интервале, активирам абс итд… колега ми је послао бмв-ом програм са свим непходним сервисним информацијама, силама стезања итд итд… Увек на свим моторима користим момен кључ, на бмв-у увек стављам нове шрафове али ето сад када вратим филм 99% сам сигуран да је ово било до мене, да сам направио кикс када сам враћао кљешта. Као заинат прошле недеље променио сам сва уља, у мотору у мењачу и дифер. Како не мораш да скидаш кљешта да промениш уље у деф. уопште нисам обратио пажњу на шрафове…

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1812 postova
  • Motocikl: BMW C400GT,C650GTBeverly300hp,Honda x-adv750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

@đunta

na koliko otprilike km dolazi servisiranje na žičanim točkovima , znam šta manual propisuje za moj ali tu je opisano samo štelovanje žbica tj provera na redovnom servisu(ako to u opšte i rade u Delti)..

Hvala i hvala na podeljenim iskustvima , smatram da tema odlazi u merenje različitih brendova a svaki ima neke svoje prednosti i mane , time gušimo dobru nameru i korisne informacije ovde ..Ne bih da glumim admina ali mislim da je realan komentar svakako nije zlonameran. 

Promenio član Džim Džarmuš
  • Podržavam 1

• Drug član, 2324 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
pre 41 minuta, Alekre je napisao:

Oni su popularizovali kardan na motociklu, tj. na tom tipu motocikla i gurnuli ga u priču kako je bolje od lanca.

Ko je popularizovao kardan ? BMW ?! 

Esi li siguran ti u to sto pises ?

Da je bolje od lanca - to moram priznati... Neuporedivo 

Jesam. Od R1200GS uljanog pa na ovamo, GS je uvek bio benchmark u klasi. Sve što je izašlo poredilo se sa GS-om. Pa je i taj kardan standard koji veliki putni motor mora da ima. Tj. ne mora ali se smatra prednošću. 

Koristio se kardan i pre ali ne u obimu kao danas.

Redovni delovi nisu ništa skuplji nego od drugih marki, čak i jeftiniji a duže traju. Recimo, žica sa niplom je 6e, kod drugih ide i do 10. BMW je posebna konstrukcija, tipično nemački, traži znanje, preciznost i prdržavanje pravila, a mi svi volimo da izmišljamo rupu na saksiji i da teramo po svaku cenu na svoju ruku i drugojačije nego je propisano. Zato ga većina majstora i ne voli, iako ih radi, jer mora, ima sad previše BMWa.

Kardan je sklop bez održavanja, dušebrižnici i  vaćare su izmislili da treba da se podmazuje. Kod R1100 i R1150, sve odvraćam od podmazivanja i ti kardani traju večno. Ali, kad ih neko rasklopi, većinom ne ume da vrati tačno i onda su oni crkvali. 

Zato je na R1200 vratilo iz cela, što jeste sa tog aspekta bolje, ali za samo sklapanje većina koristi čekić i kad ga udari, tu mu je početak kraja. Inače ih ima koji traju jako dugo, neki ne, zavisi kako je spakovan, što je prevashodno zavisno od ruku, ma kako se  banalno činilo to što kažem.

Na LCu je problem lošeg liva i korodiraju, pri rotaciji previše zalazi u nepovoljan ugao i zato je fabrika dala besplatnu zamenu vratila na svakih 60k. No, nije rešen problem spoja u diferencijalu i zbog čega će on vremenim stradati, pa to mora sam čovek da reši.

Na R1300 je to pokušano da se reši, po meni kako ne treba, još je rano da se zaključi o posledicama.

Svaka fabrika navodi u manualu kontrolu i popravku žičanog točka sa podacima o toleranciji. Te vrednosti su skoro kod svih marki duplo veće nego što je moje mišljenje, zasnivano na osnovu povratnih iskustava vozača kojima sam radio. Jedino nova Afrika ima kriterijum koji treba, stara pak ne.

Niko ne navodi interval kontrole i servisa, to se smatra da je po potrebi i kad se recimo menja guma jer je tad zgodno. Jedino Yamaha Supertenera 1200 ima propisan servisni interval na svakih 5.000km, ima u temi negde izvod iz manuala. 

E sad, za točkove koji prođu kroz moj tretman, "life time" je garancija, čak i ze te veoma problematične Yamahine, a sad te konstrukcije ima i kod drugih marki, uključujući i kineske. 

I da napomenem, kad nestane samo jedna žica, to je znak da točak nije dobar,ona ne puca čak ni kad je motor teško havarisan. 

Najskuplji brend a točak ne valja, znam da deluje suludo.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja