Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1200GS & Adv

Recommended Posts

• BJB Maxi Scooter Club, 1747 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs

Ako neko planira bilo kakvu modifikaciju sedišta, što zbog estetike, što zbog udobnosti, prava adresa je Srdjan iz Surčina. Prvi put saradjujemo, profi je čovek, može da napravi sta god ti hoćes i max ispoštovan dogovor, moja iskrena preporuka. IMG-5a0c4c03836e1bc418354bbaba980837-V.jpgIMG_20241205_120333.jpgIMG_20241205_120200.jpgIMG_20241205_120130.jpg

Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 6
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BJB Maxi Scooter Club, 1747 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs

Slabo da ti kazem, ostavio je prljav motor da zimuje, duša me boli sto nisam stigao da ga oteram i sredim, sad ovo hladno i ostade🫤. Ali dobro ipak je novopečeni tata, oprostićemo mu

Poslato sa ELI-NX9 pomoću Tapatoka

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 800 postova
  • Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200

Бог се јави, сретан и Благословен празник☦️

Скоро сам негде прочитао ( на неком страном форуму) да се штелује на гс-у зазор задњег лежаја, па ако неко може да ми објасни шта се ту конкретно ради? Желео би и волео да знам, да научим, једно искуство више….

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 6563 postova
  • Motocikl: đački pešački

Da iskomentarišem malo, R1200 vazdušni, model 2010-2013, ide nešto bolje iz malih obrtaja nego predhodna dva, ali ne kao što idu modeli   R1150 i pogotovu R1100, čak i kad su idealno podešeni, a vrlo retko da jesu čak i fabrički. Kad se podese kako treba, fabrika inače ne dozvoljava diranje, onda idu pristojno, ali ne kao pomenuti stariji modeli. Doduše, prvi modeli mogu da se natrimuju da budu skoro ko ti stari, ali to nekad neće motor da primi, a to spada pod neku vrstu budženja.

Svaki šav na sedištu je potencijano propustljiv, treba da se stavi ispod nepropusni sloj, konac mora da bude specijalno tretiran, pa opet postoji rizik da se sunđer nakvasi.

Zazora u diferencijalu postoji više, dva se podešavaju, jedan je fabrički uglavnom dobar, tolerantan je i ne dira se. Drugi se podešava relativno lako, to je slobodan hod tanjirastog zupčanika i promenom debljine podloški između kućišta i poklopca se pomera zazor i tako reguliše pomenuti mrtav hod. U praksi se to radi kad se radi reparacija diferencijala, potreban je merni alat i izbor podloški koje nisu jeftine, a i nakon merenja se ne može uraditi tačan proračun i pogoditi iz prve optimalan slobodni hod. U međuvremenu se gustinom ulja ublaži, ako je velik, što nije tako često.

Postoji i aksijalni zazor same osovine točka, on se javlja u velikom lageru naj češće, u konusnom ređe. Fabrika daje podatak da ljuljanje može da ide i do 1mm,(?), međutim, kad je sve dobro, zazor se ne javlja uopšte. Tu nema nikakvog podešavanja već samo zamena jednog ili oba lagera.

I, tu postoji još nešto, pivot sklop između diferencijala i kardanskog tunela, tu dolazi do zazora zbog habanja, ne dijagnostikuje se lako, sve dok ne bude drastičnije stanje.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Drug član, 800 postova
  • Motocikl: Xciting 500-Tdm 900-Версис 1000-GS1200
Pre sat vremena, đunta je napisao:

I, tu postoji još nešto, pivot sklop između diferencijala i kardanskog tunela, tu dolazi do zazora zbog habanja, ne dijagnostikuje se lako, sve dok ne bude drastičnije stanje.

Ја мислим да баш у том пивоту и игличастом лежају имам зазор. Како сам установио, ставио на централни, под точак завукао ногу да ослободим притисак и клацкао. Тачно се осети да мало ‘ради’. После тога сам руку ставио на пивот, исто тако клцкао, и тачно се осети како сам пивот ради, можда 1-2мм овако на осећај. Када ослободим точак и пробам да то урадим док он виси нема тог зазора…

• Ne silazi, 6563 postova
  • Motocikl: đački pešački

Tu prvo strada dvoredni kugličsti ležaj, a kad se pohaba bolcna, bude luft, ali se on ne prikazuje i ne osete ga svi vozači, motor blago krivuda i premešta se. Kad je tako, sve se menja, uključujući i stezni šraf, tu ima i jedan poliuretanski prsten, on se vremenom poistoveti sa prljavštinom i dosta ih ni ne zna da postoji uopšte. 

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja