Jump to content

Moto Zajednica

Kocenje u kriznim situacijama

Recommended Posts

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Jeste ovo moto forum ali teme ovog tipa su apsolutno i potpuno neupotrebljive.

Savet svim motociklistima početnicima: nađite nekoga ko je "stariji" i u koga imate poverenje, ko ima vremena i volje da vas uputi u neke stvari i vežbajte. Pošto kao početnici ne znate kome verovati, pitajte više ljudi. Neko može da vozi i 60 godina pa nikad nije dao pun gas, zakočio do same granice, oborio motor do kraja, takve zaobiđite odmah.

Vožnja motora se NE UČI na forumu. Najjače sad, izlaziš iz krivine, otkriva ti se pokvareno vozilo a ti premotavaš u glavi (u tih 0.3s) šta si pročitao na forumu, zadnja, nee, ne, prednja, ovaaaaj, šta sad, ko je beše napisao da ne kočim uopšte nego da eskiviram metu... Najbitnije je ne postupati panično a to dolazi vremenom i iskustvom. Pre toga, najbolje je ne dovesti sebe kao početnika u situaciju da mora naglo da se koči, drži odstojanje, ne uleći preambiciozno u krivine i to je to. Malo po malo pomeraj granice svoje vožnje i ne opuštaj se.

• Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• -+-, 1005 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Kočenje bilo kojom kočnicom u krivini dovodi do ispravljanja motora.

U slučaju oštrog (naglog) kočenja prednjom kočnicom u nagibu verovatno će pre da dođe do proklizavanja nego ukoliko bi to isto učini li zadnjom.

Ne mogu, barem iz mog iskustva da se slozim sa vama posebno sa ovim podvucenim... a ni sa time da motor u nagibu isto reaguje ako se koci prednjiom ili zadnjom.

Da se razumemo kod naglog kocenja, kada stisnemo/nagazimo kocnicu da tocak blokira mometalno, proklizace bez obzira koja se kocnica koristi i onda padamo...pricamo u nagibu...

"Prednost" blokiranja zadnjeg tocka jeste jedino to sto imamao vise vremena da odreagujemo, ali sve to zavisi od situacije... Svi smo pravili "policajke" na ponikama, BMX-ima pa i sa motorima pa nam je osecaj proklizavanja zadnjeg tocka poznat

Moje iskustvo, meni govori da zadnja pre blokira nego prednja...

Ja licno ne bih nikada nikome savetovao da u krivini u nagibu koristi za naglo kocenje zadnju.

Samo da dodam da umereno/blago koriscenje zadnje u krivini praktikujem ukoliko moram vec da koristim kocnicu zbog lude glave ... Ovom izjavom podrzavam kolegu Jupitera da treba nacuiti koristiti zadnju kocnicu, ali ne na nacin koji je on naveo..

Mislim sumanuto je ovo ocemu ja i vi Ziko polemisemo, o koriscenju jedne kocnice za naglo kocenje u krivini pod nagibom...zar ne? Ispada da ste vi za zadnju ja za prednju...

Mada i dalje smatram i tako cu se i ponasati za nagla kocenja u krivini cu koristiti pre/uvek prednju nego zadnju.

Do ove diskusije je doslo jer se ja nisam slozio sa postom #211 kolege Jupitera i njegovim savetom mladim vozacima da koriste samo zadnju i sa tim se i dalje ne slazem i smatram da je to los savet za mlade vozace..

Moram napomenuti da se kolega Jupiter kasnije ispravio i dodao i prednju...

Pravilno koriscenje kocnice je po meni jedno od najvaznijih stvari koje treba nauciti, nekad je bolje\lakse uciti sta ne treba raditi... Nepravilno koriscenje kocnice je "slag" na problematicnu situaciju...

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Ako dodjemo do tog stadijuma da usred krivine treba da biraš hoćeš li nabosti prednju ili zadnju...svakako si se najverovatnije sjebao. A rezultat ce vise zavisiti od drugih faktora nego do samog izbora izmedju prednje ili zadnje. Zato obratite paznju pre krivine i koči pre krivine ;)

Osobe koje su dovoljno spretne da mogu da barataju sa kocnicama po krivinama nece nikad ovde traziti savet.

Za obične smrtnike je ključno pravilo prvi pasus. Pre krivine sredi sve sta trebas.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

• Podržavam 5

• Svrati ponekad, 178 postova
  • Motocikl: Goldwing 1800A/A, HONDA ST 1300A Pan European, Transalp XL 600V

Šta znači "zadnjom kočnicom umiriti motor?" Broj obrtaja mu se ne može značajno smanjiti jer je vezan za okretanje točka, a iz stanja povlačenja, preći će u stanje motornog kočenja već oduzimanjem gasa.

Evo ako niko nije odgovorio...

Znaci da se motor spusti blize zemlji, sabiju se opruge i napred i nazad, da se izbegne preletanje preko motora, malo ali dovoljno da postane stabilniji za sledece radnje u nizu koje su ovde navedene... prednja, noge uz rezervoar, opustene ruke, kvacilo...

Sve ovo ne traje citavu vecnost, nego delic sekunde. VEZBA, VEZBA i vezba, da bi se koliko toliko izbegle panicne reakcije.

I u MotoGP-u se koriste obe kocnice, da ne treba zadnja, ne bi je ni ugradjivali ☺

Послато са SM-A500H уз помоћ Тапатока

• Podržavam 1

Najveca prepreka koju treba nauciti izbegavati je UC - Urgentni centar.

Vezba, zastita i pamet u glavu ☺

Послато са SM-A500H уз помоћ Тапатока

Odakle si sad ti iscupao temu u kojoj se nikada necemo sloziti i plus sa vec 50 puta napisanom tezom kako u moto gp ne bi ugradjivali zadnju da ne treba.

Ko gleda vidi, ko ne vidi ne gleda
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 6095 postova

A pa da potpuno si u pravu cak i kada na kocenju drze desnu nogu dole koriste rucnu zadnju zar ne i to narocito dok je zadnji tocak u vazduhu?

Mozemo da zavrtimo jos jedan krug ispricane price svakako nemam sta pametnije da radim :)

A pa da potpuno si u pravu cak i kada na kocenju drze desnu nogu dole koriste rucnu zadnju zar ne i to narocito dok je zadnji tocak u vazduhu?

Mozemo da zavrtimo jos jedan krug ispricane price svakako nemam sta pametnije da radim :)

Odosmo u off... Da se obratim ja jos jednom na ovom demokratskom mestu pa da se nosim...

- Desna noga njima nije drvena i ona stalno radi... u pitanju su delici sekunde i odgovarajuca situacija...

- Mnogi od tih najpriznatijih vozaca na svetu, s dubokim postovanjem, su lomili ruke i noge na obicnom skuteru u gradskoj voznji i ako im je ugovorom zabranjeno da koriste motor osim na stazi.

- Ulica je divljina i nekontrolisani uslovi sa puno izazova.

- Najbolje je za sve tehnicke nedoumice oko MotoGP-a obratiti se Srdjanu Ercegu... on je i onako "PR" Sport kluba za taj sport, blizak vozacima, a i prima odgovarajucu nadoknadu ☺

... oko te rucne zadnje... drugi put.

Be free, ride safe

Nemoj da si na kraj srca samo kazem da smo tu pricu dosta puta istupili i nismo se slozili uglavnom. Gospodina Ercega zaista ne bih pitao nista u vezi tehnike voznje mislim da ne moram da odjasnjavam zasto.

Poenta je da za usporvanje sa recimo 300 na 80 km/h zadnja kocnica fizicki ne moze da ima nikakvu ulogu a na snimcima se lepo vidi da je svima zadnji tocak u vazduhu.

Inace oni u toku voznje menjaju jacinu motornog kocenja i svakakva cuda rade ali garantujem da ne koce zadnjom radi efikasnijeg kocenja.

Eto i od mene toliko

• Ne silazi, 6564 postova
  • Motocikl: đački pešački

Pročitaj citiran intervju Andree Dovicioza u onoj temi prednja zadnja. A otiđi na neki od kurseva bezbedne vožnje, zalog garancije nek ti bude jedna kafa.

• Podržavam 1

Posto sam pozvan na kurs bezbedne voznje pozivam i ja vas na stazu nije problem.

Ne bih polemisao dalje s obzirom da se ukljucio i ABS u pricu. Nisam obavesten da na Moto GP masinama imaju ABS pa priznajem da pojma nemam i obavezno cu da idem na kurs bezbedne voznje kako bih napredovao na stazi

A upravo zbog trosenja megabajta sam te i pitao otkud si izvukao temu i ukljucio moto gp ponovo u pricu

• Ne silazi, 6564 postova
  • Motocikl: đački pešački

Posto sam pozvan na kurs bezbedne voznje pozivam i ja vas na stazu nije problem.

Ne bih polemisao dalje s obzirom da se ukljucio i ABS u pricu. Nisam obavesten da na Moto GP masinama imaju ABS pa priznajem da pojma nemam i obavezno cu da idem na kurs bezbedne voznje kako buh napredovao ba stazi

Ja sam svoju stazu davno odvozao, sad se bavim isključivo  bezbednosnim aspektom. ABS postoji na trkaćim motorima, vrhunski vozači ih nemaju ili ne koriste pomagala, bar je tako bilo pre neku godinu. Da sam još uvek u priči bio bi pozvan, ovako je samo moja preporuka da se ide na kurseve, uvek ima nešto da se nauči ma koliko čovek smatrao da zna.

@Dejankiss - nisam stručnjak za ABS sisteme, na autru ga ne volim, na motoru isklučujem kad hoću ponekad retko da se provociram, bilo je reči uopšteno više puta.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja