Jump to content

Moto Zajednica

Konstrukcija držača tablice i migavaca

Recommended Posts

• Ne silazi, 5816 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Kako mi se ni jedan držač iz Luoisa ne sviđa, a Rizoma je em preskupa, em ima nedostatke (migavci se kače na pokretni deo, pa se rotiraju zajedno sa tablicom), rešio sam da sam konstruišem nosač, a nadam se da će neko moći to i da mi izreže i plastificira kako treba.

Za sada je prototip urađen od kartona i još uvek mu dimenzije nisu 1:1, ali ću uskoro napraviti i maketu od čvršćeg materijala i u realnim dimenzijama sa držačem za Yamahu (četiri rupe).

ZneGN_18032008352wf4.th.jpg

Na prvoj slici je pogled od pozadi. Nemam ništa posebno da kažem. Mislim da deluje OK i po propisu, osim što nema mesta za katadiopter. Da li je katadiopter obavezan i kod nas?

aFBQc_18032008353bz1.th.jpg

Ovde se vidi kako sve to izgleda sa zadnje strane. Kartone sam međusobno pričvrstio špenadlama, ali je na slici označeno mesto gde će stajati zavrtanj, a drugi će biti na mestu ispod mog palca. Dakle, ovo će omogućiti sakrivanje tablice po potrebi. Moraću da pogledam tačnu poziciju gde žice ulaze u rep motora, kako bih mogao da ih što više sakrijem, a možda ću i na samom nosaču morati da izbušim rupe gde će proći kablovi, tj. gde če moći da se sakriju od eventualnog oštećenja prilikom rotiranja tablice. Na dva mesta treba zavariti lim jedan za drugi, kako bi se ojačala konstrukcija. To je negde ispod mog palca i na drugoj strani na istom mestu. Planiram da ovo napravim ili od prohroma ili od aluminijuma, a oba ova metala mogu da se vare, u principu.

Mj9iC_18032008355kn9.th.jpg

Na ovoj slici se vidi kako sve to izgleda kada se tablica sklopi, odnosno sakrije. Gornji deo nosača, odnosno deo koji se pričvrščuje na motor ima ojačanje od par milimetara u obliku zakrilca (ispod mog kažiprsta, gde je slovo B na kartonu).

Šta kažete na ovo? Da li se nešto može poboljšati? Da li na još nešto treba obratiti pažnju?

Znate li radionicu koja bi ovo mogla kvalitetno da odradi? Dakle, neko rezanje plazmom ili vodom i plastificiranje, znači da izgleda kao fabrički.

Kada ovo napravim, verovatno ću objaviti detalje i nacrte, ako me ne bude mrzelo ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Ukoliko neko ne zna kako izgleda Rizoma o kojoj govorim, evo slike:

404.jpg

Naravno, i na ovo primerku koji pravim biće olakšana sama pozadina ispod tablice, slično kao na Rizomi. Ali to mi za sada nije toliko važno, bitno mi je da rešim gornji držač, koji je daleko komplikovaniji.

• Zainteresovan, 953 postova

Jedna od boljih tema u zadnje vreme. Ja sam odavno inspirisan nekim idejama iz filmova o 007, a ovo je bas jedna od tih  8) . Napravi crteze i uputstvo, ja sam prvi zainteresovan a verujem da ih ima jos poprilican broj ovde. Samo napred!

Nisam stigao da ovo napišem ranije, tako da je nosač danas već gotov, ali da bi bilo interesantnije, opisaću i fazu dva. Kako bih isprobao da li sve funkcioniše kako treba, u smislu dimenzija, napravio sam ovog puta model od tankog lima, tzv. ploče za offset štampu. Ovaj lim se može seći običnim makazama, tako da je pogodan za ove stvari.

Evo kako je izgledao model pre savijanja (dimenzije na slici su 1:1):

404.jpg

Pogled straga (montirano svetlo za tablicu i migavci):

jCSQq_dsc02709nm8.th.jpg

tq9q1_dsc02710fa4.th.jpg

AjA1Y_dsc02711wn7.th.jpg

LCLH5_dsc02713nc6.th.jpg

0icub_dsc02714ur8.th.jpg

I sa strane:

404.jpg

ehPRa_dsc02717xs5.th.jpg

Iza tablice:

404.jpg

Sa sklopljenom tablicom:

p5pQM_dsc02721im4.th.jpg

sAFrD_dsc02723dm7.th.jpg

5Ejti_dsc02724rd5.th.jpg

hlJWk_dsc02727hd5.th.jpg

Zahvaljujući svom prijatelju, Vladi limaru ili Bombašu, kako ga ko zove, danas je bio gotov i pravi držač (model iz prethodnog teksta je pravljen u nedelju). Vlada je takođe motorista, samo što je trenutno bez motora. Držač je napravljen od milimetarskog lima, sa ojačanjima koje možete videti na pojedinim slikama. Slikano je uveče, tako da slike nisu neke, a i motor je još uvek prljav, ali šta je tu je, nisam stigao da ga operem, previše obaveza. Što se tiče držača, mislim da izgleda super, osim što tablica ne može baš do kraja da se sklopi, ali će to mali rez na limu koji drži migavce otkloniti, tj. omogućiće kompletno sklapanje. Za sada je dobro i ovako, jer tablicu i ne nameravam da sklapam, već mi se jednostavno dopala ova fora na Rizomi.

8Bvrf_dsc02747ro4.th.jpg

404.jpg

404.jpg

Na ovoj slici se vide ojačanja, dakle ovi nabori na limu ili kako se već to zove. Od prethodnog modela sam malo odstupio, dakle nema spoja dole na vrhovima, već su vrhovi nešto širi. Tako je bilo lakše za sečenje, a i daleko lepše izgleda i skupljaće manje prljavštine.

4s9lB_dsc02742sm3.th.jpg

Na ovoj slici se još bolje vidi:

UDD2V_dsc02743rl5.th.jpg

Sklopljena tablica:

tyiwj_dsc02745of5.th.jpg

5KqAi_dsc02746eh4.th.jpg

Kompletan držač je obojen u mat crni sprej, kao što se može i videti, šrafovi na šarkama su već bili crni, sa imbus glavama, a matice unutra su one sa gumama, kako se ne bi odvrtale. Ima i nekoliko podloški. Ostalo je još da povežem struju sutra, prekosutra.

Šta kažete?  8)

• Zainteresovan, 953 postova

Lepo uradjeno kolega, svaka cast. Licno cini mi se da bi bolje bilo da se tablica preklapa na suprotnu stranu jer bi onda kad se sklopi bila potpuno nevidljiva (naravno ne policiji nego cisto u edukativne svrhe  ;D a i aerodinamika bi bila nesto bolja) I onda ti za novu godinu ili bilo kog drugog dana u godini nebi mogle stici cestitke sa "korpus delikates" fotografijama  ;). To je moje laicko misljenje jer ja nisam fotogenican i nevolim da se slikam  :)

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Lepo ste ovo odradili. Mozda da izvrsis zastitu patenta za konkretan model nosaca tablice i migavaca.  ;D

Ja sam razmisljao da nesto slicno izvedem. Samo je problem sto nemam vremena da ideju sprovedem u delo. Na koji nacin pomeras tablicu? Da li si razmisljao o tome da to bude "automatski". Recimo, u toku voznje ti "padne" na pamet da tablicu pomeris. Ovako je to malo teze izvodljivo. Da se ogradim od mogucih prozivanja, razlozi mogu biti razliciti (bolja aerodinamika, manja buka, manje sanse da tablica otpadne i pri tome nekog povredi, pu pu...).

A i stvarno bi mogao da operes motor  ;D.

Pozdrav

Ivica

Na koji nacin pomeras tablicu? Da li si razmisljao o tome da to bude "automatski". Recimo, u toku voznje ti "padne" na pamet da tablicu pomeris.

Ručno. Moglo bi da se izvede i automatski, ali mi ne pada na pamet gde nabaviti tako mali motor, pa još otporan na vodu, a i konstrukcija bi onda morala da bude drugačija. To bi mogao da završi neki steper motor, da mu se kućište učvrsti za gornji deo nosača, a rotor za donji. Za sada je dobro i ovako :)

Licno cini mi se da bi bolje bilo da se tablica preklapa na suprotnu stranu jer bi onda kad se sklopi bila potpuno nevidljiva (naravno ne policiji nego cisto u edukativne svrhe  ;D a i aerodinamika bi bila nesto bolja)

Tablica u principu može da se preklopi u suprotnu stranu, dakle skroz pozadi, jedino joj u mom slučaju malo smeta svetlo za tablicu jer ono prvo zakači gornji deo nosača pri otvoranju spolja. Kada bi se skinulo to svetlo, tablica bi išla na gore i iznad horizontalnog položaja. Što se tiče sklapanja na unutra, kada napravim dva mala reza, moći će još da uđe, tako da će biti gotovo prilepljena uz rep motora, pa mislim da ništa ne smeta aerodinamici. To je u totalnom zaklonu.

• Svrati ponekad, 170 postova

Ja imam dodatno kupljen u americi nosac za tablicu, cini mi se od aluminijuma, pa ako ce nekome pomoci mogu da ga slikam i postavim ovde ;D

Evo, konačno je sve završeno, a i mašina je oprana i to detaljno.

o9ZOO_dsc02751ig8.th.jpg

KyEEZ_dsc02752mj1.th.jpg

AaZRK_dsc02753ej7.th.jpg

Sve je zaštićeno od vlage pištoljem za plastiku.

dr7pa_dsc02754co4.th.jpg

RKdTd_dsc02755bn1.th.jpg

O5v74_dsc02756og2.th.jpg

Ovo je slikano iz čučnja.

404.jpg

A ovo iz stojećeg položaja. Ništa se ne vidi  ;D

• U prolazu, 23 postova
  • Motocikl: Gsx-R 600

Svaka cast nema sta...ja imam drzac od prohroma nigde varen savijan je, trougao ali se ne savija fiksni je i ne idu mi na njega migavci...!  Kada sam trebao da izbusim 2 rupice za tablicu zafrkao sam 5 burgija i to dobrih mnogo je jak materijal, he he he......pozdrav

Svaka cast nema sta...ja imam drzac od prohroma nigde varen savijan je

Ni ovaj nigde nije varen. Dva kratka vara su bila u prvobitnom projektu, ali je na kraju sve ispalo bez varenja i to od običnog lima debljine 1mm. Samo je Vlada Bombaš odradio ojačanja koja se mogu videti na slici, ovo reljefno izvlačenje lima, tako da je na kraju sve veoma jako. Isprobao sam u vožnji i normalan i preklopljen položaj i sve funkcioniše perfektno, osim što se tablica ne može preklopiti ako imaš suvozača, nego prvo suvozač mora da siđe sa motora da bi bilo dovoljno prostora između tablice i gume. Složićete se, nije veliki nedostatak.

A što se tiče nekog automatskog podizanja i spuštanja, mislim da je to gubljenje vremena.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja