acim 766 Napisano Mart 18, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Kako mi se ni jedan držač iz Luoisa ne sviđa, a Rizoma je em preskupa, em ima nedostatke (migavci se kače na pokretni deo, pa se rotiraju zajedno sa tablicom), rešio sam da sam konstruišem nosač, a nadam se da će neko moći to i da mi izreže i plastificira kako treba. Za sada je prototip urađen od kartona i još uvek mu dimenzije nisu 1:1, ali ću uskoro napraviti i maketu od čvršćeg materijala i u realnim dimenzijama sa držačem za Yamahu (četiri rupe). Na prvoj slici je pogled od pozadi. Nemam ništa posebno da kažem. Mislim da deluje OK i po propisu, osim što nema mesta za katadiopter. Da li je katadiopter obavezan i kod nas? Ovde se vidi kako sve to izgleda sa zadnje strane. Kartone sam međusobno pričvrstio špenadlama, ali je na slici označeno mesto gde će stajati zavrtanj, a drugi će biti na mestu ispod mog palca. Dakle, ovo će omogućiti sakrivanje tablice po potrebi. Moraću da pogledam tačnu poziciju gde žice ulaze u rep motora, kako bih mogao da ih što više sakrijem, a možda ću i na samom nosaču morati da izbušim rupe gde će proći kablovi, tj. gde če moći da se sakriju od eventualnog oštećenja prilikom rotiranja tablice. Na dva mesta treba zavariti lim jedan za drugi, kako bi se ojačala konstrukcija. To je negde ispod mog palca i na drugoj strani na istom mestu. Planiram da ovo napravim ili od prohroma ili od aluminijuma, a oba ova metala mogu da se vare, u principu. Na ovoj slici se vidi kako sve to izgleda kada se tablica sklopi, odnosno sakrije. Gornji deo nosača, odnosno deo koji se pričvrščuje na motor ima ojačanje od par milimetara u obliku zakrilca (ispod mog kažiprsta, gde je slovo B na kartonu). Šta kažete na ovo? Da li se nešto može poboljšati? Da li na još nešto treba obratiti pažnju? Znate li radionicu koja bi ovo mogla kvalitetno da odradi? Dakle, neko rezanje plazmom ili vodom i plastificiranje, znači da izgleda kao fabrički. Kada ovo napravim, verovatno ću objaviti detalje i nacrte, ako me ne bude mrzelo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Mart 18, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ukoliko neko ne zna kako izgleda Rizoma o kojoj govorim, evo slike: Naravno, i na ovo primerku koji pravim biće olakšana sama pozadina ispod tablice, slično kao na Rizomi. Ali to mi za sada nije toliko važno, bitno mi je da rešim gornji držač, koji je daleko komplikovaniji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sine 12 Napisano Mart 19, 2008 Svrati ponekad, 170 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ili uzmes lim pa ga isavijas tako Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano Mart 19, 2008 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan Jedna od boljih tema u zadnje vreme. Ja sam odavno inspirisan nekim idejama iz filmova o 007, a ovo je bas jedna od tih . Napravi crteze i uputstvo, ja sam prvi zainteresovan a verujem da ih ima jos poprilican broj ovde. Samo napred! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 9, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Nisam stigao da ovo napišem ranije, tako da je nosač danas već gotov, ali da bi bilo interesantnije, opisaću i fazu dva. Kako bih isprobao da li sve funkcioniše kako treba, u smislu dimenzija, napravio sam ovog puta model od tankog lima, tzv. ploče za offset štampu. Ovaj lim se može seći običnim makazama, tako da je pogodan za ove stvari. Evo kako je izgledao model pre savijanja (dimenzije na slici su 1:1): Pogled straga (montirano svetlo za tablicu i migavci): I sa strane: Iza tablice: Sa sklopljenom tablicom: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 9, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Zahvaljujući svom prijatelju, Vladi limaru ili Bombašu, kako ga ko zove, danas je bio gotov i pravi držač (model iz prethodnog teksta je pravljen u nedelju). Vlada je takođe motorista, samo što je trenutno bez motora. Držač je napravljen od milimetarskog lima, sa ojačanjima koje možete videti na pojedinim slikama. Slikano je uveče, tako da slike nisu neke, a i motor je još uvek prljav, ali šta je tu je, nisam stigao da ga operem, previše obaveza. Što se tiče držača, mislim da izgleda super, osim što tablica ne može baš do kraja da se sklopi, ali će to mali rez na limu koji drži migavce otkloniti, tj. omogućiće kompletno sklapanje. Za sada je dobro i ovako, jer tablicu i ne nameravam da sklapam, već mi se jednostavno dopala ova fora na Rizomi. Na ovoj slici se vide ojačanja, dakle ovi nabori na limu ili kako se već to zove. Od prethodnog modela sam malo odstupio, dakle nema spoja dole na vrhovima, već su vrhovi nešto širi. Tako je bilo lakše za sečenje, a i daleko lepše izgleda i skupljaće manje prljavštine. Na ovoj slici se još bolje vidi: Sklopljena tablica: Kompletan držač je obojen u mat crni sprej, kao što se može i videti, šrafovi na šarkama su već bili crni, sa imbus glavama, a matice unutra su one sa gumama, kako se ne bi odvrtale. Ima i nekoliko podloški. Ostalo je još da povežem struju sutra, prekosutra. Šta kažete? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano April 10, 2008 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan Lepo uradjeno kolega, svaka cast. Licno cini mi se da bi bolje bilo da se tablica preklapa na suprotnu stranu jer bi onda kad se sklopi bila potpuno nevidljiva (naravno ne policiji nego cisto u edukativne svrhe ;D a i aerodinamika bi bila nesto bolja) I onda ti za novu godinu ili bilo kog drugog dana u godini nebi mogle stici cestitke sa "korpus delikates" fotografijama . To je moje laicko misljenje jer ja nisam fotogenican i nevolim da se slikam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ivicat13 48 Napisano April 11, 2008 Zainteresovan, 712 postova Lokacija: Bliski istok Motocikl: cbr900rr Prijavi odgovor kao problematičan Lepo ste ovo odradili. Mozda da izvrsis zastitu patenta za konkretan model nosaca tablice i migavaca. ;D Ja sam razmisljao da nesto slicno izvedem. Samo je problem sto nemam vremena da ideju sprovedem u delo. Na koji nacin pomeras tablicu? Da li si razmisljao o tome da to bude "automatski". Recimo, u toku voznje ti "padne" na pamet da tablicu pomeris. Ovako je to malo teze izvodljivo. Da se ogradim od mogucih prozivanja, razlozi mogu biti razliciti (bolja aerodinamika, manja buka, manje sanse da tablica otpadne i pri tome nekog povredi, pu pu...). A i stvarno bi mogao da operes motor ;D. Pozdrav Ivica Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 12, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Na koji nacin pomeras tablicu? Da li si razmisljao o tome da to bude "automatski". Recimo, u toku voznje ti "padne" na pamet da tablicu pomeris. Ručno. Moglo bi da se izvede i automatski, ali mi ne pada na pamet gde nabaviti tako mali motor, pa još otporan na vodu, a i konstrukcija bi onda morala da bude drugačija. To bi mogao da završi neki steper motor, da mu se kućište učvrsti za gornji deo nosača, a rotor za donji. Za sada je dobro i ovako Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 12, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Licno cini mi se da bi bolje bilo da se tablica preklapa na suprotnu stranu jer bi onda kad se sklopi bila potpuno nevidljiva (naravno ne policiji nego cisto u edukativne svrhe ;D a i aerodinamika bi bila nesto bolja) Tablica u principu može da se preklopi u suprotnu stranu, dakle skroz pozadi, jedino joj u mom slučaju malo smeta svetlo za tablicu jer ono prvo zakači gornji deo nosača pri otvoranju spolja. Kada bi se skinulo to svetlo, tablica bi išla na gore i iznad horizontalnog položaja. Što se tiče sklapanja na unutra, kada napravim dva mala reza, moći će još da uđe, tako da će biti gotovo prilepljena uz rep motora, pa mislim da ništa ne smeta aerodinamici. To je u totalnom zaklonu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sine 12 Napisano April 12, 2008 Svrati ponekad, 170 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam dodatno kupljen u americi nosac za tablicu, cini mi se od aluminijuma, pa ako ce nekome pomoci mogu da ga slikam i postavim ovde ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 17, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Evo, konačno je sve završeno, a i mašina je oprana i to detaljno. Sve je zaštićeno od vlage pištoljem za plastiku. Ovo je slikano iz čučnja. A ovo iz stojećeg položaja. Ništa se ne vidi ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vladamir 9 Napisano April 18, 2008 Zainteresovan, 953 postova Lokacija: Bliski Istok Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno je ispalo. Svaka cast! Trud se na kraju isplati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 18, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno je ispalo. Svaka cast! Trud se na kraju isplati. Hvala! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Suzuki_Milan 1 Napisano April 22, 2008 U prolazu, 23 postova Lokacija: Veliko Gradiste--Srebrno jezero Motocikl: Gsx-R 600 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast nema sta...ja imam drzac od prohroma nigde varen savijan je, trougao ali se ne savija fiksni je i ne idu mi na njega migavci...! Kada sam trebao da izbusim 2 rupice za tablicu zafrkao sam 5 burgija i to dobrih mnogo je jak materijal, he he he......pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano April 22, 2008 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast nema sta...ja imam drzac od prohroma nigde varen savijan je Ni ovaj nigde nije varen. Dva kratka vara su bila u prvobitnom projektu, ali je na kraju sve ispalo bez varenja i to od običnog lima debljine 1mm. Samo je Vlada Bombaš odradio ojačanja koja se mogu videti na slici, ovo reljefno izvlačenje lima, tako da je na kraju sve veoma jako. Isprobao sam u vožnji i normalan i preklopljen položaj i sve funkcioniše perfektno, osim što se tablica ne može preklopiti ako imaš suvozača, nego prvo suvozač mora da siđe sa motora da bi bilo dovoljno prostora između tablice i gume. Složićete se, nije veliki nedostatak. A što se tiče nekog automatskog podizanja i spuštanja, mislim da je to gubljenje vremena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marcobc 1 Napisano April 9, 2013 U prolazu, 10 postova Prijavi odgovor kao problematičan dosta modela drzaca na ovom sajtu, ili ideja, ako bi neko da pravi sam www.mvcnc.rs Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...