Mixela 28 Napisano Octobar 27, 2020 U prolazu, 58 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: NC750XDJ Prijavi odgovor kao problematičan Pregledao sam postove na temu ulja. I vidim da svi pisu 10W-40 iako u Hondinoj specifikaciji stiji 10W-30... O cemu je rec? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
godovic 925 Napisano Octobar 27, 2020 Zainteresovan, 381 postova Lokacija: Brdovit Balkan Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan 3 hours ago, Mixela said: Pregledao sam postove na temu ulja. I vidim da svi pisu 10W-40 iako u Hondinoj specifikaciji stiji 10W-30... O cemu je rec? 10W30 vs. 10W40 – Differences in Engine Oil Viscosity | Car Bibles WWW.CARBIBLES.COM Two of the most common viscosities used in modern car engines are 10w30 and 10w40. But, what is the main... Valjda svi mislimo da zivimo u toplim krajevima i da ja pogodnije ovo ulje za +40 stepena. Mnogi od nas kupujemo i full synthetic, a preporuka je semisynthetic. Ja licno koristim 10W30 kad je zimsko računanje vremena, a 10W40 kad je letnje - shalim se:) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 27, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Jako je bitno kod prvog starta da ulje ne bude previse gusto jer se tada materijali najvise trose, a i samo ulje brze degradira. Kod velikih temperatura treba paziti da ulje ne bude suvise "tanko" jer bude smanjena kolicina podmazivanja. Sreca je da se NC ne vrti na velikim br. obrtaja pa ne razbacuje tanko ulje previse kao sto je slucaj kod vecine "normalnih" motora koji se vrte od prosek 6, 7000 pa na vise. Ovo je jako bitno za odabir tj. licno mislim da ne treba brinuti oko kombinacije velike temperature i fabricke preporuke. Licno vise me brine prvi start jer sam i primetio bitne promene u radu kada vozim zimi. Promena zvuka, mirisa na izduvu, smese zbog dodatnog goriva, grublje menjanje brzina itd. Pricam o fabrickoj preporuci. E to bi bilo jos uocljivije kada bih presao na gusce, ali iz ovih razloga to ne radim. To eventualno kada masina predje puuuuuno km, par stotina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 1975 Napisano Octobar 27, 2020 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan Radi se o tome da fabrika uvek predlozi neki optimum, a ti biras spram uslova u kojima vozis. Zato u manualima i postoje one tablice sa gradacijama i temperaturnim opsegom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 27, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Jes, bas tako. Nije isto voziti konstantno u Grckoj i u Norveskoj i tu se sigurno oseti pravilan ili pogresan odabir. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
godovic 925 Napisano Octobar 27, 2020 Zainteresovan, 381 postova Lokacija: Brdovit Balkan Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan 54 minutes ago, Ferty_ said: Jes, bas tako. Nije isto voziti konstantno u Grckoj i u Norveskoj i tu se sigurno oseti pravilan ili pogresan odabir. Mislis da 10w30 je sasvim ok? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 27, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Za sever da, za jug moze 10w40. Mi smo negde izmedju. Imamo i korektnu zimu koju Grci nemaju, imamo i vrucine koje severnjaci nemaju. Ako ne vozis zimi onda sipaj sta odgovara masini leti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15885 Napisano Octobar 28, 2020 Integrisan, 9303 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 12 sati, muljaz je napisao: Radi se o tome da fabrika uvek predlozi neki optimum, a ti biras spram uslova u kojima vozis. Zato u manualima i postoje one tablice sa gradacijama i temperaturnim opsegom Tako je, upravo baš kako si napisao. Za naše podneblje može 10W\/30 al je bolje 10/40. Za tople krajeve kao što je GR, odabir 10/30 bi bila prava katastrofa po agregat, MK takođe ima toplu klimu i td. Od 0 do 12K kod mene se vrteo 10/30..... od 12K pa do sada 62.5K vrti se 10/40 bez ikakvih nus pojava. PS. da dopunim post..... Područje primene motornih ulja u zavisnosti od spoljnih temperatura Multigradna – za sva godišnja doba Temperaturno područje primene (oC) SAE 0W – 30 ispod – 30 do + 30 SAE 0W – 40 ispod – 30 do + 40 SAE 5W – 30 od – 25 do + 30 SAE 5W – 40 od – 25 do + 40 SAE 10W – 30 od – 20 do + 30 SAE 10W – 40 od – 20 do + 40 SAE 15W – 40 od – 15 do + 40 SAE 15W – 50 od – 15 iznad + 40 SAE 20W – 50 od – 10 iznad + 40 SAE 20W – 60 od – 5 iznad + 50 Monogradna – za zimske klimatske uslove Temperaturno područje primene (oC) SAE 10W ispod – 20 do 0 SAE 20W-20 (zimsko ili letnje – zavisi od klimatske zone) Monogradna – za letnje klimatske uslove Temperaturno područje primene (oC) SAE 30 od 0 do + 30 SAE 40 od + 10 do + 40 SAE 50 od + 15 iznad + 40 Minimum je 10/30, zlatna sredina 10/40, max. 15/50. Pored dobrog odabira ulja, nije lose.... cak naprotiv, pozeljno je sipati ( Motorcoat LS27 ) aditiv. oko 50K sam imao na satu kad je otisla doza u agregat Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mixela 28 Napisano Octobar 28, 2020 U prolazu, 58 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: NC750XDJ Prijavi odgovor kao problematičan Iz tabele se vidi da 10W-40 pokriva siri opseg temperatura, koje se mogu javiti u nasim krajevima... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mixela 28 Napisano Octobar 28, 2020 U prolazu, 58 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: NC750XDJ Prijavi odgovor kao problematičan Mada, te temperature su samo dok je motor "hladan", cim se zagreje na radnu temperaturu i temperatura ulja je veca... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Yanco 2540 Napisano Octobar 28, 2020 Slow rider, 939 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987 Prijavi odgovor kao problematičan Temeperatura iz tabele/grafika za viskozitete ulja se odnosi na temperaturu podneblja u kojem se vozi motor, a ne na radnu temperaturu motora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mixela 28 Napisano Octobar 28, 2020 U prolazu, 58 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: NC750XDJ Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da se razumemo, ali to je prakticno, samo za hladan start... Kao sto sam napisao, kada se motor zagreje, temperatura ulja svakako prelazi navedene vrednosti iz tabele. Odnosno, ako je temperatura ulja 105 stepeni, a temperatura okoline 40, svakako je ulje na izlozeno ovoj vecoj, radnoj temperaturi. To sam hteo da kazem... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 28, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Nema veze temp iz tabele (temperatura okoline) i radna temperatura ulja. Svako ulje (i gusce i redje) dodje do iste radne temperature. Bitna je viskoznost ulja, a to se fizicki na oko ogleda kroz gustinu ili debljinu filma. Koga zanima detaljnije neka gugla sta je viskozitet. Kod hladnog starta (npr. na 30c temperatire vazduha) da ne bude suvise gusto jer masini treba vise vremena da razbije ulje da bi pocelo podjednako sve da podmazuje, a dotle delovi trpe ili da nije suvise retko (isto na 30c) pa da prsti na sve strane, nedovoljno dugo se zadrzava na pokretnim delovima u dosta tanjem filmu koji nije optimalan i takodje delovi trpe. Sva ulja u radu imaju istu radnu temperaturu. Razlika je fizicki kako se ponasaju na povrsinama. Ima ga previse, pruza otpor, sporo dolazi do svakog dela u motoru ili se sliva pa ga nema dovoljno i ne podmazuje. Ovo je generalno prica za dosta gusca i dosta redja ulja. Za gore navedena 10w30 i 10w40 u nasem podneblju retko ko ce primetiti razliku tako da meći samo neka ima do crte i gas 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
godovic 925 Napisano Octobar 28, 2020 Zainteresovan, 381 postova Lokacija: Brdovit Balkan Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750 Prijavi odgovor kao problematičan Nek mi proste vegani al ja mislim da se ova diskuskija ne moze ovde zavrshiti vec moramo negde na: 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shoyyka 10320 Napisano Octobar 28, 2020 Drug član, 3390 postova Lokacija: Arandjelovac-Darosava Motocikl: Blackie Prijavi odgovor kao problematičan Najlepši su plodovi tora! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 28, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Ovo prase kao da je na R-u. Uvek mi je smesan taj polozaj sedenja Ja spreman 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mixela 28 Napisano Octobar 28, 2020 U prolazu, 58 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: NC750XDJ Prijavi odgovor kao problematičan 5 hours ago, Ferty_ said: Nema veze temp iz tabele (temperatura okoline) i radna temperatura ulja. Tako sam i napisao... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Octobar 31, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Sta mislite o ovakvim vozacima dvotockasa i cetvorotockasa?? P.S. Mislim na ove sto su pravilno parkirali 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15885 Napisano Octobar 31, 2020 Integrisan, 9303 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Sta mogu da mislim.... bahati mamlaz! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mixela 28 Napisano Novembar 2, 2020 U prolazu, 58 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: NC750XDJ Prijavi odgovor kao problematičan Ali on je samo pratio uputstvo sa oznake na asfaltu... 1 3 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Novembar 2, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno su se dovezli u paru pa zu zato zauzeli dva mesta kako je i naslikano 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12822 Napisano Novembar 2, 2020 Ne silazi, 7397 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Stvarno ste bre Pa dajte čoveku malo ćefa kad već ne može da vozi više od 200km i da ponese pola kuće na motoru 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ferty_ 570 Napisano Novembar 2, 2020 Drug član, 1063 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Ispred ove radnje dozvoljeno je parkiranje samo kupcima i sa tovarnim prostorom, gepekom, koferom ocigledno je da su okolo samo transportna dostavna vozila. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
brr.ski 0 Napisano Novembar 3, 2020 U prolazu, 4 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW F750GS Prijavi odgovor kao problematičan Satelis, Kako si kupio Motor Coat, to je najbolji aditiv za motor. Moze li da se poruci jos, sipao bih ga u auto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 15885 Napisano Novembar 3, 2020 Integrisan, 9303 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Kupio sam preko dobrog mi prijatelja a dobar mi prijatelj je zamolio njegovog prijatelja da ucini.... ete takoj sam dosao do aditiva Nista bez prijatelja! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...