Jump to content

Moto Zajednica

PITANJA U VEZI HONDE XL600R....molim POMOC!!!!

Recommended Posts

• Zainteresovan, 845 postova

Evo ovako, posto sam kupio ovaj motor. imam par pitanja. sada kad sam ga opro skroz, u perionici. motor je sinuo! drugi motor, jbt! e ali sam video nesto, izmedju glave i cilindra je bilo masno pre, a sada kad sam opro, vozao sam se ceo dan, i jako malo je curnulo ulja opet. ali vidim da je neko pre mene, umesto duhtunga stavio silikon za zaptivanje, onaj crveni. e da li treba da bude dihtung izmedju, ili ne? sta da radim, da li da ostavim ovako, ili da to skidam i menjam?

2004497946977232181_th.jpg

onda, kljuc u bravi, kad ocu da izvadim, moram korman skroz desno da stavim, i onda da zakljucam i da izvadm, nemogu da izvadim kljuc, dok ne zakljucam volan, jel to tako treba, ili sta?

neznam sta zasad, da pitam ali ako nebudem znao nesto pitacu. eto to je to,zasad.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

Tu netreba da bude dihtung,i kod mene na tom mestu je silikon samo crne boje,i nepusta mi nigde.Probaj da skines taj deo i opet nali silikonom ako ti tu pusta,cak vise gledam ovi sto sklapaju motore na diskaveriju vise nigde nestavljaju dihtunge samo silikon

• Drug član, 1854 postova

izmedju glave i cilindra

to nije između glave i cilindra nego između glave i poklopca ventila. oteraj ga kod majstora da ti to predihtuje.

• nezavisan, 348 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850

U pa to je ništa kad je na tom mestu, meni je curilo ispod. Ti čak ne moraš da vadiš motor napolje, koštaće te mnogo manje... Ovo za ključ stvarno ne znam, ja mogu da izvadim ključ u bilo kom položaju on stajao. Čak mi je jednom u vožnji ispao iz brave i posle 3 meseca ga nađe majstor negde kod motora kad mi je radio dihtunge... ::) Sipaj malo ulja ili WD-40 da se malo podmaže brava, otkud znam, ja bi to uradio.

• Svrati ponekad, 216 postova
  • Motocikl: Yamaha XV535 Virago

ukoliko poklopac glave nije kriv,on bi istisnuo sav silikon napolje.

ovde na slici ako ima silikona izmedju poklopca glave i glave,onda je poklopac kriv,i nije mogao skroz na svoj povrsini ravnomerno da bude pritegnut uz glavu.

ako je poklopac kriv na nekom odredjenom mestu ,kako ce on na tom mestu da izvrsi pritisak,kada nemoze skroz da pridje do glave?

inace dihtung poklopca glave postoji,a koliko bi bilo bolje s njiim-zavisi koliko je poklopac kriv.

ako nije puno kriv,moje misljenje je da bi bilo bolje sa dihtungom.

sta jos moze biti?

poklopac se pricvrscuje sa srafovima koji se zavrcu u glavu motora,a bas ti navoji znaju da budu osteceni,i kako onda da pritegnes,bilo sa silikonom,ili sa dihtungom,ako nemaju srafovi za cega da se drze.

evo ti dole slika dihtunga.

pa sta mi je bolje onda raditi? da li da ostavim ovako, ili da namazem neki bolji silikon za zaptivanje, ili da napravim tajdihtung? jel se meni sad mozda propusta kompresija tu gde curka ulje pomalo?

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

mislim da je najbolje da skines napravis dihtung,i za svaki slucaj namazes crvenim silikonom i ponovo namontiras...a ako ti ne smeta vozi ovako :)

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

proveriti semering na dekompresoru,jer hoce da pusti tu ulje...eventualno namazati silikon na poklopac ventila,,fabricki nema dihtung,i nemoze ni da se stavi,zbog stezanja bregaste...

pa bilo je masno i oko dekompresora. videcemo opet kad se zamasti i za koliko  vremena. ako ne bude nista strasno, ostavicu ovako, a ako se bude jako zamascivalo, onda cu da promenim taj silikon.

nego da pitam za nalepnicu, ovu veliku sa bocne plastike, ocu daskinem i da napravim novu, ali jako tesko ide, i malo po malo se skida, mm po mm. kako da skinem, plasticna je nalepnica, i stara je jako.

• Svrati ponekad, 316 postova
  • Motocikl: Moto guzzi Nevada 750; Honda CB 750 K7

U pa to je ništa kad je na tom mestu, meni je curilo ispod. Ti čak ne moraš da vadiš motor napolje, koštaće te mnogo manje... Ovo za ključ stvarno ne znam, ja mogu da izvadim ključ u bilo kom položaju on stajao. Čak mi je jednom u vožnji ispao iz brave i posle 3 meseca ga nađe majstor negde kod motora kad mi je radio dihtunge... ::) Sipaj malo ulja ili WD-40 da se malo podmaže brava, otkud znam, ja bi to uradio.

Pa tebi je otisla brava!

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

proveriti semering na dekompresoru,jer hoce da pusti tu ulje...eventualno namazati silikon na poklopac ventila,,fabricki nema dihtung,i nemoze ni da se stavi,zbog stezanja bregaste...

nisam znao da se bregasta steze poklopcem i tom slucaju nemoj stavljati dihtung...

a nalepnicu skini fenom za vruc vazduh,ako nemas mozes i nekim boljim fenom za kosu

evo sad sam u sobi, sa fenom za kosu skinuo nalepnicu, lepo se skinulo, 100000 puta lakse. hvala wice!

jel ima neko u novom sadu da mi napravi neke 2,3 nalepnice za motor?

• Svrati ponekad, 364 postova
  • Motocikl: CB125 K3

Kod Hondi XL curenje ulja je uobicajena pojava. Ja sam vozio XL500R, i non stop je curkalo i slivalo se sa spoja poklopca glave i glave motora. Dihtung nemoj da stavljash posto ce bregasta dobiti luft!!! Takodje, nemoj da se zaje.esh i odnesesh poklopac glave na ravnanje!!! Koristi samo silikonski gasket maker i stezi poklopac glave kilo kljuchem prema vrednostima koje su propisane.

Kada mi je Rade Kocka menjao gumice ventila rekao mi je za taj problem curenja kod XL, i dao savet da sa tim naucim da zivim. On je poklopac glave zalepio kvalitetnijim silikonskim gasket makerom Locktite od onog crvenog koji uglavnom svi koriste, ali ni to nije pomoglo i posle nedelju dana opet je procurelo. Ne curi puno, ali nervira. Moj savet je da poslushash savet starog dobrog Kockastog.

ovaj model je napravljen sa dihtungom,vidi se na slici dole.

matijak,citat:

Dihtung nemoj da stavljash posto ce bregasta dobiti luft!!!

verovatno njegova bregasta place za ovim luftom,posto bez dihtunga verovatno da i nemoze imati podmazivanje bregasta i leziste bregasta onakvo kakvo je fabrika namenila da bude,posto mu fale ti neki delovi milimetra,koje dobija uz pomoc dihtunga.

zeljko_srb,ukoliko se ipak odlucis da skidas poklopac zbog necega,obrati malo paznju i na bregastu,u kakvom je stanju,ima li mozda riseva po sebi i tako to.

uopste nevidim razlog zasto nebi stavio dihtung,ako ga je fabrika sa njim proizvela.

inace dihtung koji ide za tvoj model,isti je kao kod jos preko 250 hondinih modela.

ako se odlucis za kupovinu dihtunga,javi,i poslacu ti kataloski broj po kome mozes da ga narucis. .

• Drug član, 3046 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Cekajte, nije mi jasno.... hocete reci da se lezajevi bregaste nalaze na poklopcu glave, umesto da imaju polumesece koji ih drze vezanim za glavu???? Znaci, ako skidas poklopac, bregasta ostaje "da visi"? Iskreno, nikad nisam cuo za takvu konstrukciju.

niko nekaze da se lezaji bregaste nalaze na poklopcu,vec bi ja to nazvao 'leziste' bregaste.

tako i kod vecine motora,postavi se bregasta u svoje leziste,stavi se poklopac bregaste,i to je to.

• Zainteresovan, 577 postova

daaaavno sam imao slican motor. poklopac glave je imao dihtung, bregastu su nosila dva kuglicna lezaja.

do '87 da bi skinuo poklopac glave, ili glavu, morao je da leti motor napolje.

sad, postoji urbana legenda koja kaze da je moguce to uraditi bez vadjenja celog motora:

- zatvoris slavinu corbe, sklonis rezervoar

- raskacis dekomp, uljnu magistralu na vrhu

- popustis sve srafove koji drze poklopac glave

- otvoris cepove ventila i spricem posisas ulje koje se natalozilo po vrhu glave, oko klackalica, lezajeva bregaste

- skines alu zastitnik motora

- povadis sve srafove/nosace motora osim zadnjeg gornjeg, pustis da se agregat osloni na ram, ubedis ga sa pajserom

sad imas neki dodatni klirens. e sad,

- povadis sve srafove, nagnes agregat malo desno da izvadis srednji m8 koji je dugacak metar-metar i po, i onda krece gimnastika.

poklopac se moze izvuci uz mrdanje, cimanje, nesto na foru desno i nazad, i ode.

PAZI na dve caure vodjice, da ti ne upadnu dole. skini dihtung, ocisti ga i  pregledaj, kao i povrsine naleganja na glavi i na poklopcu

- baci pogled na bregastu, lanac iste, spaner iste, klackalice, medjuklackalice,...

- kad ti dosadi cackanje, nanesi diht masu, i sve polako nazad. ako imas, zameni gumicu dekompa

NE ZABORAVI da nastelujes ventile, poremetio si zazor prethodnom zajebancijom.

ili tako nesto...

;)

ajaoooo brate, sad ste me uplasili skroz! pa ja to necu znati sam da uradim.  :o

radio sam generalke na apencima i ctxu mom. ali ovo mi deluje jako komplikovano. videcu da li da se upustam u to, ili da odnesem nekom majstoru da me odere.

Vidi, kod vecine 4T motora, bregasta se nalazi u svojim lezajima fiksirana za glavu, poklopac je poklopac, nema nikakve veze sa bregastom, snagom koja je ona stegnuta itd. to je najobicniji poklopac, malo slozeniji od poklopca za lonac. Njegova je funkcija da zadrzi ulje koje je u masini, da zastiti osetljive delove itd. Znaci, mozes da ga skidas koliko hoces, a da se pri tom nista ne odrazi na bregastu /silu kojom je stegnuta/ niti na ventile.

Ako nisu lezajevi na poklopcu, sto bi bilo jako cudno resenje, po meni prakticno nemoguce /a to sto ja nisam cuo za njega ne znaci da ne postoji/ to, kako si ga nazvao "leziste" bregaste, ne sme da dodiruje samu osovinu, posto bi se stvarali opiljci; u slucaju nekog jaceg udarca u poklopac ventila, glave, zovi kako hoces, automatski bi se promenila sila kojom je stegnuta bregasta i doslo bi ili do stvaranja lufta izmedju osovine i lezaja /nikako ne valja/ ili bi bregasta u nekom drugom delu bila pretegnuta /takodje ne valja, podjednaklo/.

Zato ne vidim kako bi bregasta mogla da dobije luft ako se stavi dihtung? Sila kojom je ona pritegnuta, mesta na kojima je stegnuta /to su lezaji, polumeseci/, nema dodirnih tacaka sa poklopcem. Njemu ako nesto curi, to je ili dihtung ili silikon, mada nesto cisto sumnjam da su osamdestih stavljali samo silikon. Koliko znam to su poceli Nemci sa K serijom BMW da izbacuju dihtunge u korist silikona, tj neceg sto mi zovemo silikon, a zapravo je nesto mnogo slozenijeg sastava. Ako se izravna poklopac, onda moze da se desi da udara u srafove ili ventile ili vec u nesto, ako je toliko pasent napravljeno, mada, licno mislim da koji deseti ne bi mogao da toliko dovede celu postavku u pitanje.

• Zainteresovan, 577 postova

ajaoooo brate, sad ste me uplasili skroz! pa ja to necu znati sam da uradim.  :o

radio sam generalke na apencima i ctxu mom. ali ovo mi deluje jako komplikovano. videcu da li da se upustam u to, ili da odnesem nekom majstoru da me odere.

vristis bez razloga. to o cemu ti pricas je totalno nebitno. malo vlazi na poklopcu. pa sta? teraj bre to, masina ti je ko bombonica. obrisi je musavu svakih par dana i gotovo.

gore sam ti ispisao postupak ako BAS hoces da se zezas, ali je nije vredno truda, jedino ako ti je riknulo nesto bitno u glavi - A NIJE!

matora enduraca pusta malo ulja. u, jeeeee. ajde dosta vise. sedi i vozi. ako ces je na izlozbu, koji si je q... kupovao.

samo cepaj.

Vidi, kod vecine 4T motora, bregasta se nalazi u svojim lezajima fiksirana za glavu, poklopac je poklopac, nema nikakve veze sa bregastom, snagom koja je ona stegnuta itd. to je najobicniji poklopac, malo slozeniji od poklopca za lonac. Njegova je funkcija da zadrzi ulje koje je u masini, da zastiti osetljive delove itd. Znaci, mozes da ga skidas koliko hoces, a da se pri tom nista ne odrazi na bregastu /silu kojom je stegnuta/ niti na ventile.

- ovaj poklopac sluzi kao polovina kucista koje sidri lezajeve u kojima je smestena bregasta.

- ovaj poklopac nosi kompletne mehanizme osovina klackalica (i medjuklackalica, s obzirom da je u pitanju RFVC vugla) koji se oslanjaju na bregastu

- mozes da ga skidas koliko hoces, ali svaki put utices i na bregastu /i na silu kojom je stegnuta/ i na (zazor) ventila.

OKRADE! U PRAVU SI! KO JE JEBE! ima da samo sipam benzin, i da promenim ulje. i to je to. bole me kita. teracu dok se nesto ne sjebe. a to sto curi, nema vece, obrisacu sa vremena na vreme.

danas sam primetio. ugasio sam motor, na cosku ulice, i jedno 5 metara je isao ugasen, i izbacen iz brzine, do moje garaze. i cuo sam neko sustanje, onako , shush,shush,shush...  ja gledam, reko sigurno disk, kad sam ga pipno, bio je vreo! da li su mi otisle pakne, ili sta je to? ili treba da bude vruc?

onda, imam zadnji lancanik na njemu 41, a prednji 15, i oba su ko nova. motor sam danas razvuko 150, nisam mogo da gledam, vetar jako pici. a i motor ide ko zmija... a malo sam probavao i zadnjak, i mogu samo prvom, kad dam gas naglo, i kad stisnem kvacilo, i naglo pustim.

e sad, da li mozda treba da stavim zadnji zubcanik veci? nasao sam na pijaci, na najlonu, neki matori je prodavao neki lancanik, nov, neznam za cega je za 400 dinara, a ima 46 zuba. kako bi se motor ponasao sa tim? jel bi bio previse jak, jel bi bile prekratke brzine?

e da, danas sam sipo za 300 dinara benzina, i preso sam 42 km, i jos ima, nije na rezervi. uopste ne trosi mnogo.  ;D

To je covek u pravu, samo povremeno obrisi i teraj.

E sad, kod vecine 4T motora, kako napisah, mozes da skidas i stavljas poklopac koliko ti dusa hoce. Zato sam i napisao tako. Mada, i dalje mi nije jasno zasto su tako konstruisali, ali, njihova stvar. Vazno je da se taj motor pokazao kao dobar i trajan.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja