Jump to content

Moto Zajednica

CBR F4i, pomagajte drugovi hocu da se ubijem

Recommended Posts

• Tvrdo kuvan, 472 postova
  • Motocikl: mi je mnogo glasan.

Odakle da pocnem, kako da objasnim....   :zbunjen:. Upalim motor, krenem da se vozam i odjednom se ugasi (to mi se desava i na ravnom, nije da je zbog neke rupe, ali se ne desava svaki dan). Skinem ga sa kontakta, opet dam kontakt, medjutim ne cuje se pumpa za gorivo(inace kad dam kontakt, prvo se ona cuje, dok odradi svoje, pa ga onda upalim). Pocnu migavci ne prekidno da svetle i dugo svetlo jedva tinja, a indikator za dugo svetlo na instrument tabli takodje jedva sija. Skinem osigurac za svetla, dam kontakt, cuje se pumpa, motor upali normalno i radi, ali dok radi, kada vratim osigurac, on se ugasi. Dok je osigurac izvadjen, svetli mi samo pozicija napred i nazad. Dovezem ga tako kuci bez svetala, prenoci, sutra vratim osigurac, on upali, ja se opet vozim i opet kvar i tako u krug. Vec tri nedelje nikako da se pogodim sa Arakisom da dodje i da pogleda motor. Danas sam ispizdeo, uzeo unimer, skinuo sve moguce maske i redom kontrolisao zice. Jedan od dzekova ispod prednje maske mi je bio nesto sumnjiv, kao da je jedna biksna u njemu gorela, a i zica koja je dolazila do njega je bila nastavljana i krta, kao da je gorela. Skinem ja tu zicu, sve to lepo povezem, isprskam sredstvom za ciscenje kontakata(to sam inace uradio sa SVIM dzekovima) nakacim dzekove na masku, dam kontakt, cuje se pumpa, migavci i dugo svetlo ne zmirkaju, pomislih to je to. Nisam mogao da probam da ga upalim jer je dovod goriva iz rezervoara bio raskacen, ali do sada kad god se cuje pumpa on upali bez problema. Vratim ja to sve lepo nazad, sklopim maske, tj. sklopim sve i kad sam dao kontakt, cujem, valjda, relej da skljocne(sto se nije culo ranije), svetla sijaju normalno( onako kako treba i koja treba da sijaju), ali se ne cuje pumpa za gorivo. Zaverglam, ono prc... :grr:  :grr:  :grr: . Jutros od pola 9 do veceras do 20h. Ceo dan se hebavam oko motora, ne znam kako, ali moguce da sam napravio jos vece sr*nje i sve me zivo boli, jer nisam stao ceo dan, ni da prezalogajim i na kraju, nista nisam uradio. Ne znam sta cu od muke, dodje mi da placem, posto ne mogu da ga razbijem, jer sam krvavo radio da ga kupim, a i dalje ga otplacujem. Jel imao mozda neko neki slican problem ili neki koristan svet ili nekog paklenog elektricara koji je voljan otkloniti ovaj kvar? 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 641 postova
  • Motocikl: etz 150 ,Yamaha xs 250

Negde te neka masa zeza,kreni od kleme na aku pa polako dalje.Sve dzekove raskaci naprskaj kontakt sprejom,obrati paznju na mase koje su zavrnute srafovima na ram i agregat.Mukotrpan je to posao ali ti se mozda posreci pabrzo pronadjes mesto lose mase.

To sam danas i radio ceo dan. Ima masu, da, ali misleci da sam to sredio sa onim kablom, koji sam nasao, nisam se setio budala da opet to proverim.

• I'm the fear addicted, a danger illustrated !, 3919 postova
  • Motocikl: Klx650,a Tdm u srcu.

Nije iskljuceno da ces naci jos koji takav provodnik, tamo gde ti idu snopovi provodnika, rasgormiraj snopove i pregledaj provodnike detaljno, sve sto je krto, menjaj.. Posle snop ponovo uvezi pvc vezicom, ako vidis beku nagorelu buksnu, znaj da je i njen provodnik u losem stanju seci ga dok ne dodjes do zdravih zila unutar provodnika, ako je moguce zameni ga celog. Losi kontakti prave otpor i greju se, otuda cela zajebancija, desava se..

Ta benz pumpa pogledaj kako je povezana, dali ima neki rele, ako ima nadji u service manualu semu kako treba da bude vezan, mozda je predhodni vlasnik pogresno povezao ili sl.

Iz osiguraca za svetla sam pratio kabal ,koji zajedno sa ostalim kablovima iz ECM-a, vodi napred do tog dzeka, iz kojeg se dalje nastavlja snop, od kog jedan deo ide u rasvetu, a taj kabal ulazi u sigurnosni prekidac za prekid goriva, koji se nalazi na levom heblu. Gledajuci el. semu motora, ustanovio sam da bilo koji tranzisstor ili nesto drugo da crkne da crkne, sve je povezano sa ECM-om ili su delovi medjusobno paralelno povezani pa onda iz te veze ide u ECM. Nisu problem samo svetla, upale se i migavci, ali ne trepcu nego konstatno svetle. Obe kleme imaju napon kad prikacim unimer, a znam da jedna strana ne sme. Samim tim sam zakljucio da negde vuce masu.

• Drug član, 2867 postova
  • Motocikl: strom 650

Šta to znači obe klemne imaju napon?

Ako ne znaš šta meriš i kako se meri samo pukom srećeom možeš rešiti problemm koji imaš na motoru.Moraš prvo naučiti da meriš napone na motoru  pa tek onda pristupiti tom prilično zahtevnom poslu.

Kolko ima napona acu sam ,kolko u momentu verglanja kolko na 3-5k.To su prvi parametri,onda izmeri na sijalici fara šta kaže.Ja sam i dalje ubeđen da ti dobijaš masu preko sijalice u faru,ili još gore balasta ksenn svetla.

• Podržavam 1

aku ima nesto prekjo 12V, koliko i treba. Takodje i alternator puni koliko i treba  0.43kw/ na 5k obrtaja. Problem je kada nakacim "+" klemu i masu i "-" klemu i masu, on u oba slucaja daje napon.

Nešto preko 12 je 12,1 i 12,6.Sa 12,1 neće raditi kako treba ,a sa 12,6 i više hoće.Živo me interesuje kako si izmerio one kilovate :stabre: .I problem kad nakačiš i gde  ne razumem ,a ni ti verovatno.

• Podržavam 1

I mene interesuje nacin kako si dobio snagu (kw)? A definitivno ne bi trebao imati napon kada meris izmedju - kleme i sasije. Tu ne bi trebalo biti razlike napona.

Da ali ti podatci zavise od broja i snage uključenih potrošača.I pored toga treba raskinuti vezu instalacije sa akumulatorom što elkektronika ne voli hoće da crkne za inat.

"I" se takodje meri unimerom. Otisao bih ja odavno kod elektricara, nego nisam mogao da ga nadjem, ako pratis temu od pocetka ja sam kukao najvise za elektricarom.  :takoje:

Ti ne čitaš.Kad se meri struja moraju se raskačiti klemne jedna tačnije sa akumulatora ,a to potrošači na vozilima ne trpe i imaju tendenciju da bace beli dim.

Po mojoj proceni kad dođe takva mušterija ja sam 99,999999 posto siguran da je kvar uzrokovan nestručnim pokušajima popravki.I to uglavnom inicijalno banalni kvar koji izađe na xy parica

• Podržavam 1

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Struju kad meris uvek ide redno sa potrosacem, nikada paralelno jer onda meris struju kratkog spoja sto je za olovni akumulator dovoljno da sprzi unimer (ili bar osigurac u unimeru). Odspojis klemu (+) sa akumulatora, crvena od unimera na + akumulatora, crna na odspojenu + klemu akumulatora. Zapravo je svejedno ali dobijes negativni predznak ako obrnes :) Ovim efektivno meris struju koja prolazi kroz unimer a svi uredjaji na motoru su potrosac dakle meris potrosnju struje svih sklopova. Jos jedan unimer za merenje napona prikacis paralelno na akumulator (+ na +, - na -) i pomnozis napon * struja = snaga.

Epilog cele price, kaze elektricar da su mi instalacije na motoru propale instalacije. Ne znam kako je ustanovio, ali svaka mu cast. Ja sam gledao i pipao sve kablove i nista sumnjivo

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja