Jump to content

Moto Zajednica

Predlozi za izmene i dopune zakona vezane za motorcikliste

Zakon o sezonskoj registraciji motora  

87 članova je glasalo

1. 1. Da li ste za sestomesecnu registraciju (April-Septembar)

Recommended Posts

• Drug član, 2106 postova
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Sto se tice ovog odnosa KW/kg, ako bi to prihvatili, mislim da bi osiguravajuce kompanije uzimale cak i vecu sumu nego sad. Ovde se vozi puno R-ova, a kod njih je KW/kg dosta nepovoljan, sto se cene tice.

Upravo za R-ove i treba da bude veca registracija kao i da za njih vazi porez na luksuz pa neka se oni ljute koliko hoce.

R-ovima i slicnim nije ni mesto u saobracaju a mislim da bi i statistika pokazala da na njima gine najvise mladih vozaca-dece.

Zasto za tvoj BMW da bude tolika registracija ?Putni motor koji sluzi za putovanja (btw i ja ciljam ka toj klasi) i koji vecina i koristi svakodnevno umesto automobila a ne da se svrcka od kafica do kafica,sto priznacete rade najvise tih na trkalicama a to je cisto luksuziranje.

Nema u ovoj drzavi nista normalno i pametno tako da se ne lozite preterano kako cemo nesto postici.Mozda nam i uvale neku kosku da glodjemo,kao recimo zutu traku,i to je to.

Dok god biramo dokazano nesposobne i korumpirane politicare i njihove podrepne muve nema napretka.

p.s. kome ja da se zalim sto me je lik danas umalo izbacio iz moje trake i oborio ?Sve i da imam snimak mogao bi snjim da obrisem bu....e to je nasa drzava!

obrt na p.s. DeepDrunk-a:

"gradjansko hapsenje" ili kako vec sa uvazavanjem snimaka (foto ili film) u cilju smanjenja nepravilnosti za koje vec postoje zabrane I kazne (mobilni, izguravanje, isecanje, crveno,prosipanje zemlje ili sljunka itd) bi moglo da bude jedno od realnih zahteva koje bi punilo budjet do nekle a I dovelo do vece bezbednosti (pretpostavljam da bi se smanjio ili nestalo cinjenje nedozvoljenih radnji). Ovako nesto postoji u evropskim zemljama I to dobro znaju oni koji su okusili efikasnost gradjana. A I vlade u Srbiji (I prosle I sadasnja) tvrde da se orijentisu prema Evropi. Eto im mogucnosti da se pokazu. Inace im je pravosudje kost u grlu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

@Endurac - potpuno se slažem sa tvojim zadnjim postom. Takođe mislim da vredi svaka građanska inicijativa i da ništa ne može da se napravi preko noći. Ovaj post koji si citirao sa foruma MAS je iz 2010 i ta inicijativa je urodila plodom (barem kada je u pitanju porez za motocikle velikih kubikaža). U prvom postu u toj temi na MAS forumu navedeno je i sledeće:

Ovo je prvi deo naših aktivnosti koji podrzumeva podnošenje  zahteva nadležnim institucijama. Prvi i najvažniji zahtev kojim se po drugi put obraćamo Vladi Republike Srbije sa zahtevom da se ukine ili smanji taksa na upotrebu motornih vozila  kako bi velikom delu motociklista smanjili troškove registracije motorcikla.

Sledeći zahtev se odnosi na kvartalnu registraciju i biće podnet odmah po rešenju prvog zahteva o taksi na upotrebu motornih vozila.

U trećoj fazi naših zahteva tražićemo da se preispita visina osiguranja za motorcikle jer je to sledeća nesrazmerno velika stavka prilikom registracije a nema validne osnove za tako visoke cene osiguranja.

Četvrta i završna faza obuhvata sva pitanja vezana za ZOBS i druga pitanja koja se odnose na probleme lokalnog kararktera.

Znači, MAS je tada planirao sve ovo o čemu mi pričamo. Međutim, koliko znam, ni jedan od narednih koraka koje su gore naveli, osim prvog vezano za porez, nije dalje institucionalno teran.... U međuvremenu visina cene obaveznog osiguranja za motocikle je otišla u nebesa u odnosu na 2010. i sada je to ujedno i najveća stavka prilikom godišnje registracije (recimo za moju Cagivu iznos polise je veći od svih ostalih davanja zajedno!).

Ja ne znam da li ova ovde zajednica (mislim na BJB jer ovde trenutno pišemo) ima snagu da za početak formuliše argumentovan dopis nadležnim institucijama. Ima li neko zainteresovan da se uključi i da pokušamo? Evo ih za početak konkretni argumenti kada je osiguranje u pitanju (svi podaci odnose se na 2014. godinu i spremio sam ih na osnovu zvaničnih izveštaja preuzetih sa sajta Udruženja osigravača Srbije).

Ukupan broj osiguranih motornih vozila: 2.246.282

Od toga motocikala: 64.548 što čini 2.87% od ukupnog broja motornih vozila. Od ovog broja oko 25.000 su mopedi (do 50ccm) a ostatak motocikli većih kubikaža (znači motocikala u užem smislu praktično ima 1.7% od ukupnog broja osiguranih vozila, ali zarad dalje statistike, koristiću ukupni podatak koji uključuje i mopede).

Ukupan iznos bruto premija (bez poreza): 23.504.676.000 din (da 23 fucking milijarde dinara)

Iznos bruto premija za motocikle: 234.538.000 (što čini 1% od ukupnog iznosa)

Ukupan broj isplaćenih šteta: 49.860

Broj isplaćenih šteta za motocikle (krivac vozač motocikla i po njegovoj polisi je šteta isplaćena): 267 (što čini svega 0,53% od ukupnog broja šteta)

Ukupan iznos isplaćenih šteta: 8.747.983.000

Ukupan iznos isplaćenih šteta za motocikle: 57.414.000 (što čini svega 0.66% od ukupnog iznosa)

Gornji podaci doslovce URNIŠU čak i tezu da su sa stanovišta osiguravajućih kuća motocikli više rizična kategorija vozila od drugih!!! Jer u ukupnom broju osiguranih vozila učestvuju sa 2.87% a u ukupnom broju isplaćenih šteta sa svega 0.53% ili u parama 0.66%. To je faktor 4.3. Za putnička vozila je ovaj odnos nešto preko 1 dok je za kategorije "teretna vozila" i "trolejbusi i autobusi..." debelo ispod 1 i ove dve kategorije sa stanovišta osiguranja su ujedno i najrizičnije.

Dalje - pogledajte odnos ukupnog iznosa premija i ukupnog iznosa isplaćenih šteta: za  motocikle je taj odnos 4! Za putnička vozila je 2.69! Opet dolazimo do pitanja "ko je ovde lud?".

Na osnovu ovih podataka mogli bi argumentovano da obrazložimo zahtev za smanjenje cene polise obaveznog osiguranja.

Kada je u pitanju porez - možemo formulisati alternativni predlog za definisanje skale koji u krajnjem zbiru uopšte ne mora da ide na štetu države ali koji bi možda ravnomernije rasporedio iznose poreza - na primer ako uzmemo trenutnu skalu po kubikaži mogli bi predložiti sledeće:

1) do 125 cm³ -    Trenutno: 1.370    | Predlog: 1.500
2) preko 125 do 250 cm³    - Trenutno: 2.290    | Predlog: 2.400
3) preko 250 do 500 cm³    - Trenutno: 3.450    | Predlog: 3.600
4) preko 500 do 750 cm³    - Trenutno: 6.910    | Predlog: 4.800
5) preko 750 do 1.100 cm³    - Trenutno: 8.460 | Predlog: 7.200
6) preko 1.100 cm³    - Trenutno: 12.080 | Predlog: 9.400

Znači simbolično povećanje u prve 3 kategorije (do 500ccm) i osetnije smanjenje u sledeće tri kategorije. Kako su prve tri kategorije zajedno sigurno daleko brojnije od sledeće tri, budžet države ne bi osetio promenu, ali bi samim motociklistima koji imaju motocikle od preko 500ccm smanjenje u tim kategorijama sigurno značilo. Ili bi mogli pedložiti potpuno drugačiju skalu (prema kW ili odnosu kW/kg i slično)...

Dakle, moje pitanje je sledeće - da li hoćemo/možemo da formulišemo smislene zahteve, utemeljene na argumentima, koje možemo dalje usaglasiti sa ostalim krovnim moto udruženjima i sa težinom nekoliko hiljada potpisa podneti nadležnim institucijama?

• Podržavam 5

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Sto se tice ovog odnosa KW/kg, ako bi to prihvatili, mislim da bi osiguravajuce kompanije uzimale cak i vecu sumu nego sad. Ovde se vozi puno R-ova, a kod njih je KW/kg dosta nepovoljan, sto se cene tice.

Upravo za R-ove i treba da bude veca registracija kao i da za njih vazi porez na luksuz pa neka se oni ljute koliko hoce.

R-ovima i slicnim nije ni mesto u saobracaju a mislim da bi i statistika pokazala da na njima gine najvise mladih vozaca-dece.

Zasto za tvoj BMW da bude tolika registracija ?Putni motor koji sluzi za putovanja (btw i ja ciljam ka toj klasi) i koji vecina i koristi svakodnevno umesto automobila a ne da se svrcka od kafica do kafica,sto priznacete rade najvise tih na trkalicama a to je cisto luksuziranje.

Obožavam ove što bi da organizuju šta ko treba da vozi. E pa ja bih npr. udario porez na enduro motore i mislim da im nije mesto u saobraćaju jer su ružni i zvuče kao traktori a zaprežnim i ostalim poloprivrednim mašinama nije mesto u gradu.

A mislim da bi statistika pokazala da najviše mladih vozača - dece gine na mopedima. Jel da ih zabranimo ili krvnički oporezujemo?

• Podržavam 1

• Malinar u pokusaju, 1705 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

motor je luksuz i tko dođe do granice da mu je nešto u vezi sa njim opterecenje treba ga odmah prodati.

U nasoj zemlji i disanje postaje luksuz, jedino zanimanje politicara nije luksuz, oni jadni nemaju, zato im kafa u skupstinskom restoranu i kosta 10 dinara.

• Drug član, 2013 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SD GT

motor je luksuz i tko dođe do granice da mu je nešto u vezi sa njim opterecenje treba ga odmah prodati.

U nasoj zemlji i disanje postaje luksuz, jedino zanimanje politicara nije luksuz, oni jadni nemaju, zato im kafa u skupstinskom restoranu i kosta 10 dinara.

ma isti q...c je i kod nas samo je možda malo ljepše upakirano.

Ko postavlja kriterijum da je motor luksuz?

Pola zemalja trećeg sveta se samo motorom i vozi jer je tamo auto luksuz.

Hajde onda da predložimo da se dodatno oporezuju štapovi za golf ili snowboard recimo?

sve ispod 125 ccm nije motor a to sa manje od 125 ccm se najviše vozi u zemljama treceg svjeta ( koji glupi naziv, zemlja treceg svjeta, koja je onda zemlja prvog svjeta? ) i to uglavnom jeftini kineski ili lokalno proizvedeni mopedi ) takvi i kod nas nisu luksuz ( tomosi i kinezi male kubikaže )

auto je tamo luksuz, dobro si rekao.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

@icatenej:

1) do 125 cm³ -    Trenutno: 1.370    | Predlog: 1.500
2) preko 125 do 250 cm³    - Trenutno: 2.290    | Predlog: 2.400
3) preko 250 do 500 cm³    - Trenutno: 3.450    | Predlog: 3.600
4) preko 500 do 750 cm³    - Trenutno: 6.910    | Predlog: 4.800
5) preko 750 do 1.100 cm³    - Trenutno: 8.460 | Predlog: 7.200
6) preko 1.100 cm³    - Trenutno: 12.080 | Predlog: 9.400

Sta je sa popustima na starost vozila?

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Bravo za @icatenej

Ovi statistički podaci su baš interesantni. Sigurno je bilo potrebno vreme i napor da se dođe do njih. A nama pokazuje da su motociklisti u Srbiji na nivou statističke greške u poredjenju sa ostalim vrstama vozila. Finansijski nismo značajni, ali kada jednoj kategoriji vlast da ustupak, onda se pobune svi drugi. Stara srpska da komšiji crkne krava :(

Ja mislim da se treba fokusirati na male i ostvarive ciljeve, jer već rekoh da su uređene države postale to što jesu dugogodišnjim doterivanjem sistema. U svakom pogledu, pa i u pogledu regulisanja saobraćana. I podržavam svaku javnu inicijativu, a ne odustajanje pre samog početka, pravdajući takav stav mišljenjem da ćemo time isprovocirati "vlast" da stvari još više pogoršaju. S tim u vezi, ne mogu da verujem da ima čak 21 glas protiv šestomesečne registracije!? Kome zaista smeta da neko (ako njemu to odgovara) ima mogućnost registracije na 6 meseci? A oni koji voze 12 meseci neka slobodno registruju na 12 meseci. Mi smo zaista jedinstven narod!

• Svrati ponekad, 286 postova
  • Motocikl: BMW F800ST Honda NX 250

Ko postavlja kriterijum da je motor luksuz?

Pola zemalja trećeg sveta se samo motorom i vozi jer je tamo auto luksuz.

Hajde onda da predložimo da se dodatno oporezuju štapovi za golf ili snowboard recimo?

sve ispod 125 ccm nije motor a to sa manje od 125 ccm se najviše vozi u zemljama treceg svjeta ( koji glupi naziv, zemlja treceg svjeta, koja je onda zemlja prvog svjeta? ) i to uglavnom jeftini kineski ili lokalno proizvedeni mopedi ) takvi i kod nas nisu luksuz ( tomosi i kinezi male kubikaže )

auto je tamo luksuz, dobro si rekao.

Izraz možda jeste glup ali su ga smislili oni koji sebe smatraju pametnima :)

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%9B%D0%B8_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82

No, ajmo nazad na temu :)

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

Ajde ovako, posto sam apsolutno siguran da cemo zavrsiti uspesno ovaj posao, a nemam zivaca da citam elitisticka proseravanja, da se organizujemo da stavimo na papir osnovne teze, izpretresemo jos malko zakone, eventualno updatujemo podatke (icatenej) i polako krenemo na posao...

promene bi iziskivale izmene zakona. Zakone donosi skupstina. Osnovna izmena bi povukla izmene drugih zakona ili odredbi istog zakona....narocito u sl krace registracije.

interesantne adrese su nam i NBS kao kontrolor i vodja puta svim os drustvima, udruzenje i sami osiguravaci, vlada... Ako su podaci icatenej freski, onda smo na konju...

ne bi bilo lose malo pogledati uporedno pravo evrope, izuzev rs koja uvek najebe u pravnom smislu. I zbog dobrih resenja a i zbog argumentacije i potpore nasem predlogu...

ja licno miskim da ovo ne bi stoga trebalo raditi na brzaka....

• Svrati ponekad, 179 postova
  • Motocikl: Honda CBR 600FS, KTM Adventure 990, Suzuki GSX-R 1000

Kolega, motor nije luksuz nego prevozno sredstvo. kad se takvo razmisljanje promeni bit ce i manjih dazbina a vecih cena osiguranja. 

Nema u ovoj drzavi nista normalno i pametno tako da se ne lozite preterano kako cemo nesto postici.Mozda nam i uvale neku kosku da glodjemo,kao recimo zutu traku,i to je to.

Dok god biramo dokazano nesposobne i korumpirane politicare i njihove podrepne muve nema napretka.

p.s. kome ja da se zalim sto me je lik danas umalo izbacio iz moje trake i oborio ?Sve i da imam snimak mogao bi snjim da obrisem bu....e to je nasa drzava!

Kolega to nema veze sa drzavom. Motoristi imaju iste probleme u svim drzavama.

Tvoje misljenje o R-ovima kako kazes je pogresno isto toliko kao kad bi neko rekao da najvise motora kradu vozaci skutera pa hajde da ih svi legitimisemo i hapsimo.

Prosetaj po beogradskim kaficima gde se skupljaju bajkeri pa ces da vidis da kafu u jednakom broju piju i vozaci "putnih motora" kao i vozaci R-ova

i na kraju BTW procitaj malo o Nick Sandersu pa ces promeniti tu terminologiju o "putnim motorima"

Pozdrav

Bravo za @icatenej

Ovi statistički podaci su baš interesantni. Sigurno je bilo potrebno vreme i napor da se dođe do njih. A nama pokazuje da su motociklisti u Srbiji na nivou statističke greške u poredjenju sa ostalim vrstama vozila. Finansijski nismo značajni, ali kada jednoj kategoriji vlast da ustupak, onda se pobune svi drugi. Stara srpska da komšiji crkne krava :(

Ja mislim da se treba fokusirati na male i ostvarive ciljeve, jer već rekoh da su uređene države postale to što jesu dugogodišnjim doterivanjem sistema. U svakom pogledu, pa i u pogledu regulisanja saobraćana. I podržavam svaku javnu inicijativu, a ne odustajanje pre samog početka, pravdajući takav stav mišljenjem da ćemo time isprovocirati "vlast" da stvari još više pogoršaju. S tim u vezi, ne mogu da verujem da ima čak 21 glas protiv šestomesečne registracije!? Kome zaista smeta da neko (ako njemu to odgovara) ima mogućnost registracije na 6 meseci? A oni koji voze 12 meseci neka slobodno registruju na 12 meseci. Mi smo zaista jedinstven narod!

Evo da ti objasnim zasto ja licno mislim da ne treba imati mogucnost ragistracije na 6m. Znajuci koliko bajkera na danasnji dan vozi ne registrovan motor (da ne stavim omjer da nebi poceli sa replikama) i novoj pojavi lepljenja lazne registracione nalepnice ja odmah pomislim ko ce da plati stetu nacinjenu trecim licima, koji opet mozemo biti mi sami ili clanovi nasih porodica.

To bi mozda moglo da funkcionise da milicija moze on-line iz kola da proverava podatke o vozilima.

Evo ja cu da potpisem da ce u sledece dve godine da se poveca osiguranje za nove vozace, tj da ce biti procentualno vece u odnosu na staz i tip vozila. Evropa druze1

Pozdrav

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Ako su podaci icatenej freski, onda smo na konju...

Podaci koje sam izneo su najfriškiji mogući. Tekuća godina nije završena tako da novijih podataka sigurno neće biti barem do marta naredne godine :)

Lalajko, ovo se podrazumeva. Ja sam samo, čisto kao ilustraciju, predložio jednu od X mogućih opcija za osnovni (puni) iznos poreza koju bi pred državom mogli argumentovano da branimo u smislu da budžet države realno ne bi bio oštećen a da bi određene kategorije motocikala ipak mogle lakše da se registruju i da to ne bude pretežak udar na budžet samih građana.

Elem, da skratimo celu palamudiju - neka mi se jave na PP oni koji su zainteresovani da pokušamo da profilišemo sledeće zahteve:

- Zahtev za smanjenje cene polise obaveznog AO osiguranja

- Zahtev za smanjenje ili preraspodelu iznosa poreza koji se plaća prilikom registracije i za mogućnost registracije na period kraći od 12 meseci

- Zahteve koji se odnose na bezbednost motociklista u saobraćaju

Ja nisam pravnik, tako da bi bilo dobro ako ima pravnika voljnih da pomognu u profilisanju ovih zahteva da se jave... Znači, molim da mi se jave oni koji bi želeli da na ovome operativno rade. Kada napravimo neki preliminarni tekst predloga izložićemo ga ovde na forumu na javnu raspravu.

• Podržavam 1

• Drug član, 2106 postova
  • Motocikl: V-Strom 1050 XT

Ako su podaci icatenej freski, onda smo na konju...

Podaci koje sam izneo su najfriškiji mogući. Tekuća godina nije završena tako da novijih podataka sigurno neće biti barem do marta naredne godine :)

Lalajko, ovo se podrazumeva. Ja sam samo, čisto kao ilustraciju, predložio jednu od X mogućih opcija za osnovni (puni) iznos poreza koju bi pred državom mogli argumentovano da branimo u smislu da budžet države realno ne bi bio oštećen a da bi određene kategorije motocikala ipak mogle lakše da se registruju i da to ne bude pretežak udar na budžet samih građana.

Elem, da skratimo celu palamudiju - neka mi se jave na PP oni koji su zainteresovani da pokušamo da profilišemo sledeće zahteve:

- Zahtev za smanjenje cene polise obaveznog AO osiguranja

- Zahtev za smanjenje ili preraspodelu iznosa poreza koji se plaća prilikom registracije i za mogućnost registracije na period kraći od 12 meseci

- Zahteve koji se odnose na bezbednost motociklista u saobraćaju

Ja nisam pravnik, tako da bi bilo dobro ako ima pravnika voljnih da pomognu u profilisanju ovih zahteva da se jave... Znači, molim da mi se jave oni koji bi želeli da na ovome operativno rade. Kada napravimo neki preliminarni tekst predloga izložićemo ga ovde na forumu na javnu raspravu.

Nisam pravnik ali podrzavam inicijativu I nudim pomoc u cemu god mogu da pomognem (pravljenje standa I skupljanje potpisa itd)

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Bravo za @icatenej

Evo da ti objasnim zasto ja licno mislim da ne treba imati mogucnost ragistracije na 6m. Znajuci koliko bajkera na danasnji dan vozi ne registrovan motor (da ne stavim omjer da nebi poceli sa replikama) i novoj pojavi lepljenja lazne registracione nalepnice ja odmah pomislim ko ce da plati stetu nacinjenu trecim licima, koji opet mozemo biti mi sami ili clanovi nasih porodica.

To bi mozda moglo da funkcionise da milicija moze on-line iz kola da proverava podatke o vozilima.

Evo ja cu da potpisem da ce u sledece dve godine da se poveca osiguranje za nove vozace, tj da ce biti procentualno vece u odnosu na staz i tip vozila. Evropa druze1

Pozdrav

Izvini, ali ja ne razumem tvoj post!? Onaj koji sada vozi neregistrovan motor, voziće ga i ako bude postojala mogućnost registracije na 6 meseci. Čak će po meni biti smanjen br. tih koji voze neregistrovan motor, jer će ta registracija na 6 meseci biti donekle jeftinija nego na obaveznih 12, koliko je sada. 

Premija osiguranja će da raste, bez obzira na to da li imamo mogućnost registracije na 6 ili 12 meseci. Ionako su motori u finansijskom smislu beznačajni, što je prikazao kolega icatenej.

P.S. Broj protivnika rege na 6 meseci i dalje stoji na 21. Sjajno :)

Kolega, motor nije luksuz nego prevozno sredstvo. kad se takvo razmisljanje promeni bit ce i manjih dazbina a vecih cena osiguranja. 

kupi si avioncic ili ferraija, i oni su osobna prevozna sredstva. placanje poreza na luksuz pomažeš i sebi i siromašnijima od sebe jer u protivnom socijalne razlike u društvu bile bi sve vece i vece a bogatii još bogatii.

ovo što sam ti boldao ne mogu shvatiti ali ti prvi promjeni mišljenje ili racunaj na to da ce ti se država zvati Pinkilandija ili Karicolandija jer ce propasti bez alata za punjenje buđeta i kupice je gorenavedeni.

jbt. ne razumijem filozofiju mnogih samo daj mi, daj mi a kada treba rec evo uzmi od mene onda ovakve stvari na forumu.

moped nije luksuz, po stoti put. luksuz je sve ono bez cega se moze najnjormalnije živjeti a za tebe sam siguran da bez motora možeš isto kao i ja samo te svrbi porez kojeg treba platiti.

• Šumadinac, 1581 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

Mile, prijatelju, reci mi molim te, kada ti je država nešto dala, a da to već nisi debelo platio, ili zaradio? Nije stvar u tome da li bi država trebalo da uzme deo za sebe, već, koliki je taj deo. Nešto mi se javlja da malkice preteruju. Razumem akcizu na duvan, alkohol i slično, ali ne mogu da razumem akcizu na električnu energiju!? Ispada da i to nije osnovna ljudska potreba. Isto je i sa motorciklima (ne mislim da su oni osnovna potreba i neophodnost). Uzmite vaše, ali ne preterujte. Sale je napravio dobru komparaciju između cene registracije njegovog motora i auta, koja dosta toga govori. A, po meni, Icatenej je plastično pokazao (i dokazao) neodrživost stava osiguravajućih kuća. 

Mikulanac, jel brojiš :)

• Podržavam 3

ne petljam se u osiguravajuca društva jer možeš birati a ja mogu osigurati u europi di me volja tj. di je povoljnije.

država ti nije dala 100 eura ili više u novcu ali dala ti je npr. ceste po kojima voziš ( sada ceš ti ono pa ja placam cestarinu a ja cu ok. ceste po kojima voziš košaju bilion eura a to sigurno za 300 života neceš platiti tj. nikad ) vodu koju koristiš ti je dal država  ( sada ceš ti ono pa ja placam vodu a ja cu ok. voda po kojima piješ košta po kubiku1 euro a  mrežu održavanje, kontrole, to sigurno za 300 života neceš platiti tj. nikad ) šume po kojima se voziš i odmaraš su državne i njih netko održava i sva ostala državna bogatsva neko održava i to košta pa se novac za to mora namaknuti nekim nametima i pošteno je da to placaju oni koji voze ferarije, motore, imaju pune ormare lovackog oružja i onog drugog, piju viskije po restoranima, kupuju zlato i dijamante i ...........

taj dio koji država uzima je sigurno maksimalni ali ne više negoli je drugdje.

ti razumješ poreze na luksuz za alkohol i cigarete i sl. ali za motore ne. pitaj one koji vole potegnuti alkohol i cigarete dali razumiju tebe?

svi mi bi krojili državu po našim mjerama i kriterijima ali ne ide. država košta i to je to.

• Malinar u pokusaju, 1705 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Nije problem sto drzava uzima za sebe, to mora i treba, kako bi funkcionisala, problem je sto peljesi sve nas,a onda izbije vest da je za nekog tatinog sina baceno milion evra, jer se doticni pobio u SAD-u. Placamo normalne puteve kroz putarine i namete na registraciji, a vozimo po rupama od kojih pucaju delovi, jer je neko na polozaju smislio da moze da se stavi tanji sloj asfalta (a razlika u dzep). Jbg, svako okrece vodenicu na svoju vodu, pa dokle i mi da budemo idioti.

• Podržavam 1

• Šumadinac, 1581 postova
  • Motocikl: Yamaha xj 900S Diversion

Država nema svoj novac, koji je ona ekskluzivno zaradila. Ona taj novac ima od poreza, koji plaćaju građani.  I sve što si ti nabrojao su izgradile generacije, od kojih se uzimalo, da bi se to izgradilo. Ni vodu, ni šume nam nije dala država, ona je (opet iz poreza i doprinosa, a ti se bar sećaš i samodoprinosa) izgradila infrastrukturu, da bi se to koristilo. A to je i njena uloga, zato je građani i finansiraju. Ona je tu, jer smo mi, u nekom istorijskom trenutku odlučili da plaćamo nekoga, ko će umesto nas obavljati neke stvari.   Nije problem da to plaćamo, samo je pitanje nalaženja mere u tome.

• Podržavam 3

• moto merkat °°, 4898 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 3VD

ne petljam se u osiguravajuca društva jer možeš birati a ja mogu osigurati u europi di me volja tj. di je povoljnije.

država ti nije dala 100 eura ili više u novcu ali dala ti je npr. ceste po kojima voziš ( sada ceš ti ono pa ja placam cestarinu a ja cu ok. ceste po kojima voziš košaju bilion eura a to sigurno za 300 života neceš platiti tj. nikad ) vodu koju koristiš ti je dal država  ( sada ceš ti ono pa ja placam vodu a ja cu ok. voda po kojima piješ košta po kubiku1 euro a  mrežu održavanje, kontrole, to sigurno za 300 života neceš platiti tj. nikad ) šume po kojima se voziš i odmaraš su državne i njih netko održava i sva ostala državna bogatsva neko održava i to košta pa se novac za to mora namaknuti nekim nametima i pošteno je da to placaju oni koji voze ferarije, motore, imaju pune ormare lovackog oružja i onog drugog, piju viskije po restoranima, kupuju zlato i dijamante i ...........

ti razumješ poreze na luksuz za alkohol i cigarete i sl. ali za motore ne. pitaj one koji vole potegnuti alkohol i cigarete dali razumiju tebe?

svi mi bi krojili državu po našim mjerama i kriterijima ali ne ide. država košta i to je to.

U OVOJ drzavi ti koji voze ferarije i krtloze se po kafanama moze se slobodno reci NE placaju porez,NE placaju struju,kada predju neku svotu od par miliona ona im se prepolovi ili jos vise umanji dabi je lakse platili sto je X puta i objavljeno javno.

Inace ovde nema svrhe birati osiguravajucu kucu posto je NBS odredila cenu polise,i osiguranja koja bi dala jeftiniju polisu ne smeju.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 898 postova
  • Motocikl: Honda forza 250

Mile, a bio si cool lik. Mnogo filozofiras...

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja