Jump to content

Moto Zajednica

Komunalna i kazna za parkiranje motora

Recommended Posts

• Tvrdo kuvan, 472 postova
  • Motocikl: mi je mnogo glasan.

Ma jok, samo velim ono sto mi je palo na "pamet". Ja sam nazalost odavde. Izgleda kad je Bog delio mesto zivljenja, ja vezivao pertle 1hmm.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 443 postova

Meni se nešto slično desilo pre 3 nedelje u Zemunu, samo sa kolima i samo što su mi pokupili auto. Parkirao sam na trotoaru ispred Zemunske gimnazije, gde nije bilo obeleženo mesto za parkiranje, ali nije bilo ni znaka da je zabranjeno. Zadržao sam se oko 45min ali sam ostavio dovoljno mesta da pešaci mogu neometano da prođu po trotoaru - bez silaženja na kolovoz.

Da skratim priču, epilog je kazna od 5000 RSD za uslugu odnošenja automobila + 2500 RSD kazna za prekršaj. Mada sam se razmišljao da idem u zatvor... ipak posle prespavane noći platio sam kaznu, treba mi auto, imam malu decu i nije zgodno da im "dajem primer" sa zatvorom.

Obrazloženje je da je 2013 promenjen taj član u ZOBS po kome ne mora da bude znak zabrana parkiranja da bi bilo zabranjeno parkiranje !?! Svugde gde nije dozvoljeno parkiranje - čitaj obeležen parking – zabranjeno je. Uz to više nije potrebno da čekaju 15 min. što je ranije bilo uobičajeno, sada mogu da ti otmu auto posle 3 min. Čini mi se da je kolega ZEMZEM na početku teme, lepo dao ovo obrazloženje.

Šta možeš da uradiš:

1. DA PLATIŠ, plus je da skidaš birokratsko represivnu mašineriju sa vrata, minus da ti niko ne garantuje da se sutra neće ponoviti, pogotovo ako na tim mestima redovno parkiraš motocikl. Generalno slučaj parkiranja nije regulisan od strane gradskih vlasti, komunalna policija i parking servis operišu u sivoj zoni i to koriste da napune svoje kase.

2. OTPOR POJEDINAČNO

Varijanta A - da se praviš "luda" i oglušiš na sve pozive i čekaš da istekne važnost, ako uopšte postoji – treba proveriti. Plus je da ćeš možda uštedeti 5000 RSD a minus da ćeš sigurno dobiti prijavu za fiktivnu adresu, koja će ti smetati kad bilo šta budeš trebalo da obaviš u MUPu (registracija motora, pribavljanje dokumenata…) i da će izdati poternicu za tobom (bićeš na nekom „spisku“ koga će se neko iz mašinerije setiti u trenutku kad ti je to najmanje potrebno – Marfijev zakon).

Varijanta B - da postupiš po Mrletovom uputstvu i pokušaš da "zagušiš / izazoveš kratak spoj" u funkcionisanju sistema i to baš na tvom slučaju. Time bi ih naterala da odustanu od gonjenja. Plus je da ćeš možda uštedeti 5000 RSD a minus da češ izgubiti neko vreme na cimanju sa institucijama sistema. Nije garantovano da ćeš na ovaj način da dobiješ sistem, jer sve zavisi od tvog nastupa, dokaznog materijala kao i pojavljivanja svedoka.

3. OTPOR KOLEKTIVNO – da pokušaš da animiraš Moto Asocijaciju Srbije i Asocijaciju Motociklista BJB i da daš predlog šta bi moglo da se preduzme po pitanju zaštite motociklista od ovakvih slučajeva. Plus je da je ovo idealno rešavanje ovog i sličnih problema koji pogađaju celu moto zajednicu, minus je da ti je potrebno trošenje ekstra energije, živaca i slobodnog vremena da bi te uopšte neko čuo ili da bi se nešto pokrenulo a pri tom je ovo priča sa neizvesnim krajem.

Šta god činio i odabrao osećam se kao Jozef K. u Kafkinom Procesu. Birokratski aparat sve uspešnije sklapa mašinu za mlevenje mesa, a mi smo u njoj i samo čekamo kada će doći naša presuda i nož koji nam zabijaju... Kako su kolege na prethodnim stranama konstatovale - moto našeg čoveka je "ako se ne dešava meni nije me briga". U Srbiji se sve svodi na otpor nezadovoljnih pojedinaca koji se lako rešava - nažalost u najvećem broju u korist one druge strane...osim ako nisi Mrle :D!

Inače, sve što je napisao Mrle uključujući i priložena dokumenta sam sačuvao, zlu ne trebalo. Čovek je profi, saveti su mu bolji od saveta advokata te ako hoćeš da kreneš u pojedinačni otpor samo prouči to što je on napisao. Mrle respect :takoje:.

Pratim i ovu temu o dogovaranju oko protesta protiv poskupljenja osiguranja motornih vozila. Tema koja je celoj auto i moto zajednici od koristi a dogovor nije postignut ni oko osnovnih stvari. Da živimo u nekoj svesnijoj i odgovornijoj zajednici, čim bi na taj način i sa tim razlozima digli cene osiguranja, ulice bi bile pune automobila i motocikala i cela stvar bi se rešila u roku od par sati ovako… pozdrav svima :zdravo:.

• Ne silazi, 6561 postova
  • Motocikl: đački pešački

Slažem se sa svime osim delimično u delu za automobil, kod mene u kraju gotovo da ni u jednoj ulici trotoar a da nije skroz neprohodan od parkiranih automobila, svi idu kolovozom i često iskaču ko indijanci tako da je postalo preopasno voziti. Sad je neki pametnjaković uz jednu celu stranu ulice na kolovozu obeležio parking mesta, ko stane skroz na kolovoz, ko pola na trotar i sad je ulica još uža i opasnija po sve. Promenom zakona je uneta generalna zabrana parkiranja na trotoaru osim gde je to znakom dozvoljeno. Naravno da je nebuloza ograničavati motorima bilo koji vid slobode osim ako se time ne ugrožava neko drugi. U gradu postoje ulice ili delovi sa uskom širinom za pešake da ne mogu ni dvoje da se mimoiđu postrance a smeta motor na više metara širine i parkiran uza zid.

• Zainteresovan, 546 postova
  • Motocikl: Beverly 300 i.e. Suzuki GSX650F/GSXR600

Svim kolegama i koleginicama koji čitaju i postuju na ovoj temi, prijateljski savet od kolege advokata tj. mene 1oda.gif :

1. Ukoliko ste primili poziv od policije i/ili suda za prekršaje, nikada nemojte da ga zanemarite i da ga ignorišete, po principu "baš me briga, samo će se rešiti".

Hoće, rešiće se, ali u 99% slučajeva na vašu štetu. Ranije je bilo mnogo lakše da se pozivi izbegavaju i da se prekršaji oteraju u zastaru, ali novim Zakonom o prekršajima (koji je počeo da se primenjuje od marta prošle godine), dosta stvari je promenjeno.

U tom smislu, najtoplije bih vam preporučio da se, ukoliko primite poziv, starate o svojim pravima, odnosno popričate sa nekim advokatom šta bi vam bilo najpametnije da učinite. Policija često napravi neki propust koji vam može ići u korist i koji može dovesti do oslobađanja od odgovornosti, međutim, ako ignorišete poziv i postupak, kasnije možete imati mnogo problema, najviše finansijskih.

2. Ukoliko su vas zaustavili u prekršaju i pišu vam zapisnik, nikada nemojte da odbijete da ga potpišete, nego istaknite što više primedbi sa što više detalja. Samo ukoliko su vas zaustavili zbog pijanstva, u određenim slučajevima, može biti korisno da odbijte da potpišete zapisnik. U svakom slučaju, uzmite primerak zapisnika kod sebe.

Slažem se sa vama da je iluzorno davati 25.000din advokatu, ukoliko je kazna 6.000 dinara, ali verujte mi, svaki advokat, koji iole drži do sebe će vam dati iskreni savet šta da radite. Naravno, nekada je mnogo jeftinije platiti kaznu od 2.500din i sačuvati razum, živce, uštedeti vreme i sl, nego se upuštati u postupak. Ali ignorisanjem i ova kazna od 2.500din može da ispadne dosta skuplja.

Imajući u vidu bajkersku kolegijalnost, ukoliko bilo ko ima problem ovakve vrste, može slobodno da mi pošalje pp da pogledam dokumetnaciju, zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, zapisnik i sl. pa da prodiskutujemo na temu šta dalje. Naravno, bez naknade. ;)

• Podržavam 20

• oddball, 1146 postova
  • Motocikl: tri šrafa u nozi

Na vasem mestu bih prvo proverio da li je dozvoljeno parkiranje motocikla na zoniranim gradskim parkiralistima ;)

Da li se nesto menjalo ne znam, ali prosle godine u Parking Servisu su mi rekli da bilo koje vozilo koje nije u kategoriji automobila (dakle motocikl, kvad, kombi, kamion, autobus, helikopter(prim. aut.)) zapravo je u prekrsaju ako se parkira na obelezeno parking mesto makar vlasnik platio kaznu. Odradjenim vozilima se donekle tolerise zbog dostave, selidbe itd.

Ponavljam, da li se nesto u medjuvremenu promenilo - ne znam.

• Cool tip, 2146 postova
  • Motocikl: MT 09 Tracer

Evo primer...Ispred zgrade ulica,penzosi i neki invalidi izdejstvovali znak opste zabrane saobracaja.Naravno da se kesaju po terasama,i cim neko parkira zovu pauk.Preko puta je pesacka staza,na koju ne smem da parkiram...jer je pesacka staza,i komunalci samo zakace kaznu.Na parking zgrade ne smem da parkiram,jer motocikl ne sme da zauzima mesto za kola.I ako ga ne bi odneo pauk,nervozni komsija bi ga oborio garant...Eto,ja sam jedno veoma razumno i stalozeno bice,ali verujte mi treba se nekome najebati majke.

• Podržavam 3

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

jel to istina da motor ne sme da se parkira na parkingu gde su auta!? jel to po zakonu!? zašto onda plaćamo registraciju ko za auta!? 

Promenio član Lug
  • Podržavam 2

• Svrati ponekad, 433 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Definitivno je zabranjeno parkiranje motora u garažama Parking servisa, čak postoji i znak na ulazu svih garaža u BG-u. Da li motor može da se parkira na obeleženim parking mestima u zoniranim delovima - ne znam! Mislim da je to u sivoj zoni. Nijedan propis ne reguliše to pitanje. Stoga, nema jedinstvenog mišljenja o toj temi.

Parking u zoniranim delovima je uredjen i prilagodjen putničkim vozilima. Ako je dozvoljeno parkirati motor, onda se mora dozvoliti parkiranje i drugim vrstama vozila, poput motokultivatora, traktora. ZOBS to jednostavno nije uredio na jasan način. Upravo zbog toga saobraćajna policija vam gotovo nikada i neće pisati prijavu za pogrešno parkiranje motora (osim u ekstremnim slučajevima), ali zato imamo dragu nam Komunalnu policiju :(

:mobilizator:

• SuperStar, 1098 postova
  • Motocikl: MonsteR

jel to istina da motor ne sme da se parkira na parkingu gde su auta!? jel to po zakonu!? zašto onda plaćamo registraciju ko za auta!? 

Naravno da sme........

Bila je jedna hayabusa tri dana parkirana na mestu za auto ispred moje zgrade pre kraja sezone.........a kada pogledam sa terase na parkirana kola van namenjenog parking prostora, izgleda kao tetris...........motor niko nije dirao.........austrijske tablice.......kulturni gaster :D

• U prolazu, 77 postova

...

ZOBS to jednostavno nije uredio na jasan način. Upravo zbog toga saobraćajna policija vam gotovo nikada i neće pisati prijavu za pogrešno parkiranje motora (osim u ekstremnim slučajevima), ali zato imamo dragu nam Komunalnu policiju :( :mobilizator:

Ne mogu da verujem da idealni Novi ZOBS nešto nije regulisao, kako nemoguće - samo kad se setim kako su se ovde neki upinjali, a koji su izgleda uvek u pravoj političkoj prartiji, da nam dokažu da će isti sve regulisati idealno i rešiti sve probleme samo da prihvatimo i ne talasamo protiv, muka me uhvati, a od svega kao i uvek samo veća cena dogovora sa marsovcima. A tzv. Komunalna policija ako može onako da bije žene po prevozima šta očekivati u proceni pisanja kazni za parkiranje motora, iako smo baš uređena zemlja u kojoj važi Zakon i isti je za sve. :P

• Podržavam 1

• Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

Pitao sam pre neki dan baticu u Subotici sto naplacuje parking da li mogu da stanem na parking mesto, kaze da ne bi trebalo ali mogu bez posledica i pitao sam da li kucaju motore da provere da li je placen parking kaze da ne kucaju tako da ako nema mesta na trotoaru pored ili je zabranjeno parkiranje na trotoar, slobodno se parkirajte na parking mesto, naravno ukoliko znakom nije drugacije regulisano.

• Ponekad pozelim da sazrim i odrastem. Cisto da bi zrelo ozbiljno, 582 postova
  • Motocikl: NC750XA‚ Beverly 350

Ja sam isto juce cuo da "AKO ZNAKOM NIJE OBELEZENO DOZVOLJENO PARKIRANJE, ZABRANJENO JE" i mogu vam pisati kaznu gde god nema znaka da je dozvoljeno. Idiotizam. :stabre:

• Ponekad pozelim da sazrim i odrastem. Cisto da bi zrelo ozbiljno, 582 postova
  • Motocikl: NC750XA‚ Beverly 350

Dopunjavam!!! ZA KOLA!!! E sad za motorcikle bas verovatno pisu u ekstremnim slucajevima, dok ne smisle da i time pune budzet pa ce naci kako...

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Pitao sam pre neki dan baticu u Subotici sto naplacuje parking da li mogu da stanem na parking mesto, kaze da ne bi trebalo ali mogu bez posledica i pitao sam da li kucaju motore da provere da li je placen parking kaze da ne kucaju tako da ako nema mesta na trotoaru pored ili je zabranjeno parkiranje na trotoar, slobodno se parkirajte na parking mesto, naravno ukoliko znakom nije drugacije regulisano.

Ako se parking mjesto naplacuje, a ti nisi platio, moze se desiti da opsujes "baticu iz subotice". :)

Ja sam isto juce cuo da "AKO ZNAKOM NIJE OBELEZENO DOZVOLJENO PARKIRANJE, ZABRANJENO JE" i mogu vam pisati kaznu gde god nema znaka da je dozvoljeno. Idiotizam. :stabre:

Gdje si cuo? Mozda je neki los eho. :)

Parkiranje je dozvoljeno ili zabranjeno onako kako je propisano u ZOBS-u. (kлиk) ili (klik)

A ako bi bilo tako kao sto si cuo, onda im je ovaj poveliki Član 66 totalna glupost, zar ne?

Ili si ti mislio na stav 13) ovog clana:

Član 66

Vozač ne sme da zaustavi ili parkira vozilo:

1) na pešačkom prelazu ...

2) na prelazu puta preko železničke pruge...

3) ...

4)....

5),6),7),8),9),10),11),12),

...

13) na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru,

kada je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara,

koji ne sme biti uz ivicu kolovoza,

14),

15),16),17),18),19),20),21),

.

22) na površinama na kojima je saobraćajnim znakom zabranjen saobraćaj vozila.

• Drug član, 2869 postova
  • Motocikl: strom 650

Komunalna nema veze sa ZOBS oni pišu zauzimanje javne površine što su neki drugi zakoni koji kako oni kažu nemaju veze sa zobs

• Podržavam 1

• drkadzija, 1226 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

Upravo tako Jefto, napisao sam to još na nekoj od prvih strana ali po običaju niko to nije pročitao najverovatnije. Zakonski osnov za postupanje komunalne policije je u ovom slučaju Odluka o uređenju grada (koju sam grad propisuje) tako se i visina kazne razlikuje od grada do grada... I prekršaj za koji je u ovom slučaju napisana kazna je "zauzeće javne površine bez odobrenja nadležnog organa" ili " nenamensko korišćenje javne površine".....

I ZOBS I DRUGE ZAKONSKE REGULATIVE NEMAJU VEZE SA OVOM KAZNOM... čak sam i moguću odbranu koja prolazi u prekršajnom sudu u Novom Sadu napisao....

• Podržavam 1

• ODUSTO OD DIJETE, 2654 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Isto što reče Grof i ja sam ovo opisao na početku teme. Ovo nema veze sa saobraćajcima već ti kaznu pišu komunalci po odluci grada. Ta odluka je ukratko : Na javnoj površini smeš da se parkiraš samo ako je to dozvoljeno znakom. Suprotna definicija od one u ZOBS-u gde piše da je parkiranje zabranjeno ako je postavljen znak za zabranjeno parkiranje. Ovaj gradski propis ide na ruku komunalcima jer sad mogu da kucaju prijave do mile volje i pune budžet grada kad im zafali para.

Evo baš čitam u SAT reviji, pisma-saveti čitalaca-na samom kraju revije, žena parkirala u slepoj ulici ispred kuće, nikome nije smetala ali prošunjao se neki komunalac slikao i napisao prijavu. Tako da ako hoće da budu dosledni, može im se da nam pišu takve prijave na svakom koraku pa i meni kad parkiram ispod svog prozora.

Mi možemo ovde da polemišemo još 1000 postova da li je to po zakonu a jeste ali to je tako u Srbiji. Mi na motoru kad se parkiramo zavisimo od dobre volje komunalca i tu je kraj svakoj raspravi. Rade po gradskoj odluci i ne možeš im ništa.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja