Jump to content

Moto Zajednica

Kud puklo da puklo!

Recommended Posts

• Integrisan, 8420 postova

Ne brini za Nagorno Karabah granicu. Neće biti bilo kakvog čekanja i ne kloni duhom - obavezno to da obiđeš, ako već nisi! :takoje:

Pozdrav iz Belorusije. Ovde su tolkinovske samo kiše :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 107 postova
  • Motocikl: TA 600
Ne brini za Nagorno Karabah granicu. Neće biti bilo kakvog čekanja i ne kloni duhom - obavezno to da obiđeš, ako već nisi! :takoje:

Pozdrav iz Belorusije. Ovde su tolkinovske samo kiše :lol:

Vec obisao! Nagorno Karabah je nestvaran! Nema muke na granici, osim sto viza kosta 8$, ali to mi dodje kao putarina za sjajnu voznju i predele koji slede... :)

Danas stigao u Jerevan, dan ranije nego sto sam planirao. Mislio sam da kampujem na Sevanu, ali mi se tamo nije dopalo, sta vise, tako da sad stigoh ovde. Rekao bih i da me je Siavash malo zajeb_piiip, s obzirom da nam je rezervisao neki hostel u 3 lepe :) Mislim, super je ovde, ali kontam da je poenta hostela da budu u centru, a? :D

Posto me mrzi da pesacim, sad odoh motorom u centar... Nema odmora za konja vrana! :)

Toliko za sada...

@Severian A tolkinovske kise su se verovatno preselile iz Jermenije na sever, s obzirom da ih ovde vise nema, a kazu da su padale kao nenormalne u prethodnih 10ak dana.

Sent from my LG-D605 using Tapatalk 4

• Podržavam 1

I mali "apdejt" iz Jerevana. Sinoc spektakl. Zbog udaljenosti hostela, koja me nije cinila posebno srecnim, morao sam do grada na pice da se spustim motorom... Otisao po preporuci na neko sjaaaajno mesto, a tamo jos bolja ekipa, odlicna muzika (Deep Purple, Led Zeppelin, Doors, AC/DC, Nirvana...), neocekivano lepe zene... A kaciga u ruci - kakav magnet. Od sada je nosim svugde! :) Zaglavih do kasno u noc, a vele "vidimo se i sutra?"

- O da. Vidimo se. :)

Tako da - ostajem jos jedan dan u Jerevanu. Subota je i danas idem bez kacige. ;)

Pozdrav! Ziveli! :D

• Podržavam 6

@Nikola-Pera

Pa Pero druze, imas vec tamo neke lepe slike da gledas... Pustinja, islamska arhitektura, priroda... Sta ces vise? ;)

@severian

Pa da i nama koji ne padamo kaciga sluzi necemu... :)

Jao kad se sad izmalerisem... Sreca pa nisam sujeveran :D

• Podržavam 1

Uf... Odakle da pocnem i kako da ukratko napisem ovo sto napisati moram??

Kako sam se smrzao; kako sam vozio kroz sneg i oblak; koliko je vazno imati dobru opremu; koliko sam ponosan na sebe i snagu svoje volje...

Ajd da probam, mada mi se ruke jos nisu zgrejale ljudski, pa jedva i kucam...

Od poslednjeg dana u Iranu svaki dan imam kisu. Bar po malo. Cesto sam puteve birao tako da zaobidjem kisni front koji se nalazi ispred mene... Nakon sto sam obisao Gori i dosao na raskrsnicu Tbilsi - Stepantsminda, uocavam da je Tbilisi u crnom oblaku dok je na severu vedro. "Odoh na Stepantsmindu, pa cu sutra Tbilisi" pomislih, i okrenuh na sever. Nije proslo 30ak kilometara pocese da se gomilaju oblaci. Jos 10ak i pocinje kisa. Nije toliko jaka, ali ne mogu bas brzo da vozim, pa me sumrak sustize u predelu koji ne nudi pristojna mesta za kamp. I tu negde krece avantura... :)

Nebo kao da se naljutilo. Snezni vrhovi oko mene zastrasujuce izgledaju dok proviruju kroz guste crne oblake. Sve jace grmi i seva. U jednom trenutku je jedan od vrhova na citavih 5-6 sekundi bio pod udarom munje, i to tacno pred mojim ocima. Spektakl!

Zastajem kod prvog sela na vrhu, mislim da se zove Gudauri. Vidim zenu ispred kuce kako unosi drva za ogrev (!?)... "Mogu li negde da postavim sator", pitam nadajuci se pozivu da prespavam u kuci, jer ce napolju ocigledna kataklizma. "Moze, tu pored kuce". Pa dobro, nike ni to lose...

Tek sto sam postavio sator, krece oluja. Ljudi, kakav pljusak! Ne secam se kad sam doziveo tako nesto. Sakrih se unutra u nadi da ce sator izdrzati. Kvalitetan je, ali do sad nije testiran u ovakvim uslovima. A i gde bih ga testirao? Kisa ne prestaje.

Padala je manje ili vise uglavnom istim intenzitetom cele noci. Neverovatno. Budim se oko 6h, kisa ne jenjava. Sta mi je ciniti? Cizme su mi skroz mokre i na tu temu (opreme) cu pisati posebno drugom prilikom. Carape takodje, a druge su mi u torbi koju nisam skinuo sa motora. Sator je pred zoru poceo da pusta. Ne cudi me. Istini za volju malo, a i nisam stigao dobro da ga zategnem, a uslovi su zaista surovi.

Prisecam se reci jedne moje prijateljice: "Cuvaj se Kavkaza..." Haha, al me izmalerisala! :D

Improvizujem dorucak i onda borba sa pakovanjem po kisi. Pola stvari mi je mokro. Dok se pakujem razmisljam sta dalje. Pogled ka severu i crnilo u daljini govore da je jedina normalna odluka povratak u Tbilisi. Inace, ne znam koja je temperatura, ali uzasno je hladno.

Palim motor i uprkos tome sto gotovo nikada ne odustajem, krecem ka jugu. Treba znati i kada odustati... Stopala jedva da osecam... Razmisljam o tome kako mi je Kazbegi bio velika zelja... "Sta je najgore sto moze da mi se desi?" Jos par minuta, lagano stajem i okrecem nazad. Videcu tu crkvu na Kazbegiju, pa kud puklo da puklo!

40km me deli od nje. Ali kakvih! Srecom, kisa lagano jenjava. Medjutim i dalje je jako hladno, a put je neverovatno klizav. Put za Vladikavkaz je zatvoren zbog velikog odrona, tako da nema automobila. Sam sam na celom putu. Vozim kroz oblak, 30km/h. Vidljivost nikakva. Nakon sto sam izasao iz oblaka gledam malo pazljivije u vizir i imam sta da vidim - sneg. Pahuljice na viziru! Ne mogu da verujem! :)

I dalje se smrzavam i vozim. Obukao sam sve sto sam imao na sebe, ali za noge nema pomoci. Cizme su mi prva sledeca investicija!

Spustam se sa planine u Stepantsmindu. Benzinska pumpa sa displejom... Temperatura: 5°C!! A bar je za 2°C toplije nego na prevoju! Haha, koje ludilo!

I evo me sad u nekom lux hotelu. Pijem espreso i gledam u crkvu, pre nego sto se zaputim ka njoj... Tako je toplo. Mmmm... :)

I morao sam ovo sada da napisem. Dok sam pod utiskom. Kakvo iskustvo. Verujem da bi se dosta vas menjalo sa mnom za najveci deo ovog putovanja, ali jako mali broj i za ovaj. A meni je i ova i ovakva epizoda bila sjajno iskustvo! I nekako daje svemu prizvuk prave avanture. Tako sam ponosan na sebe i svoju volju zbog trenutka kada sam okrenuo motor na sever!

I eto, odoh sad do crkve, pa u Tbilisi. Uzecu smestaj tamo, obecavam. A kisa do Tbilisija? Ma kakva kisa? ;)

Veliki pozdrav!

P.S. Majka, ne brini, nema vise Kavkaza! Mozda malkice Svaneti, ako ne bude kise ;)

• Podržavam 18

• Svakom po zasluzi, 12432 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Bravo druže! Našao si svoju granicu ali si je i pomerio :) To je cilj i svrha ovakvih putovanja.

• Svrati ponekad, 154 postova
  • Motocikl: Bmw F650gs twin

Svaka cast, drz' se.

I takav deo putovanja je super, pogotovu kad skapiras da kilometri prolaze i da se uspevas da se susretnes i boris sa prirodom u vrlo surovom izdanju.

Btw jedan mali savet koji ti mozda moze pomoci.

Ja sam nedavno bio na putovanju i nisam poneo navlake za obucu (super stvar za kisu, samo treba stanes i 2 min da ih obuces), . Predstojalo mi je 2-3 sata voznje po velikoj kisi, pa sam imporovizovao i super je sluzilo.

Trebaju ti dve malo deblje kese (ne one ze hleb) i "siva traka" (ili ti duck type na americki).

Uzmes kesu, preseces je i presavijes kod jezika da dobije oblik cizme. Samo bitno je da spojevi budu kod pete (a ne napred jer tu pada najvise kise, da ne popuste).

DSC_0225.jpg

i ovako sa donje strane

DSC_0227.jpg

Kad navuces onda ponovo zelepis trakom (umesto rajsflislusa). Traje malo vremena a drzi za sve pare :) ( a kesa je skupa...) . Eventualno mozes da probusis na dnu neke rupice da moze da izadje voda ako se uvuce nesto.

P.S. prosli put te videh na maratonu ( da nisi pretrcavao ulicu mozda bih i pobedio :D ) , a sad vidi gde si...

Uzivaj svaka cast.

• Podržavam 2

@detektiv kokni kol

Ma pozajmio mi je severian one kisne navlake, namenske... Sve to moze za dan, dva... Improvizacija...

Ali ovo je druga disciplina. Rekose mi iskusniji, ali ja eto ucim na tezi nacin. :) Inace, ne treba mi neki poseban luksuz da bih se odlucio na ovakvo putovanje, ali za sledeci put znam bez kojih stvari se ne moze i na cemu ne treba stedeti... :)

Tnx u svakom slucaju... Tom resenju sam inace pribegavao u proslom (biciklistickom) zivotu...

Eto vidis... A sad ja trcim moj maraton! ;)

Pozz!

I sad jos jedan "apdejt" onog teksta od pre par sati...

U medjuvremenu sam imao dva testa:

- test zrelosti i

- test psihofizickih sposobnosti

Polozio sam jedan. Ovaj drugi! :D

Naime, evo me na istom mestu kao pre par sati. Lux hotel sa pogledom na Gergeti crkvu... A u medjuvremenu...

Pozdravih se sa Ruskom (recepcionerkom koju sam jutros upoznao) i krenuh nazad ka Tbilisiju. Kazu nemoguce je kad padne kisa popeti se do crkve. Jedino taxi ide (Lada Niva), ali za 30eur. Da mi to nije budzet za 4 dana mozda bih i pristao, ovako...

Medjutim, kazite mi kakav bi to Stbin bio da mu neko kaze da je nesto nemoguce, a ovaj slegne ramenima?

Ok, nezreo sam. Prihvatam.

Odoh gore! :D

Prvih par stotina (od 6 ili 7 km) tesko ide po nekom kamenjaru. Na izlasku iz sela vidim da ovo mirise na nemogucu misiju, te se zaustavljam pokraj neke kuce... Po savetu iskusnijih, ostavljam sav prtljag kod seljaka i krecem gore, uprkos njihovom prenerazenom izrazu lica... :)

Pa, sta je najgore sto moze da mi se desi? Mozda samo neka zanimljiva, blatnjava fotka. Pa, i zo je kul. Ajmo...

A inace je stvar prelomio neki Nemac. Vraca se sa vrha u Ladi Nivi, zaustavlja se i kaze: "Aaa TranZalp, najbolji motor na svetu!"

- Mogu li do gore

- Nego sta! Imas li iskustva?

- Ne - odgovaram munjevito

- Haha, mozes definitivno! Imas duha i najbolji motor. Just go!

- Hvala druze, vidimo se!

Au, kakva bitka do gore... Par puta je malo falilo da dobijete spektakularnu fotografiju, ali na vasu zalost nista od toga!

Ne znam tacno koliko je trajalo (duuugo), ali ne mozete da zamislite osecaj kada sam je ugledao! Kakav prizor! Nestvarno! Ispred mene Gergeti crkva Sv. Trojstva, a iza mene surovi Kazbegi. Najvisi vrh u regionu. Vrh za koji Prometej bese okovan - na sta sam bio upozoren ;) Nije mu bilo lako, tvrdim!

Proveo sam neko vreme na ovom nestvarnom mestu, a onda je trebalo vratiti se... Nemoguce je okrenuti motor u sveopstem blatistu koje su napravila terenska vozila. Pokusavam preko trave i... Upadam u rupu. Onako, kao u onaj pesak u pustinji. Isto. Ne mogu da mrdnem, Levo, desno, napred, nazad... A nema zive duse! Hahaha, plakao sam od smeha...

A onda, niotkuda, tri coveka obuceni kao motociklisti...

- Odakle vi? Ne videh motore?

- Pa nama su rekli da je nemoguce popeti se, pa smo dosli Nivom! Odakle si?

- Srbija

Prasnuse u smeh, kao da sam time sve objasnio. :)

Izvukose me na put. Oni su iz Poljske. Dva GS-a i Afrika.

- Sledeci put, momci, krenite pravim motorima i samo hrabro! :D

- Izvini, je l' mozemo jednu sliku s tobom?

- Da, naravno! Dugujem vam makar toliko... :)

A onda povratak. Jos tezi, posebno deo sa ogromnim blatnjavim rupama, ali eto... Pretekoh.

Po povratku u kucu gde sam ostavio stvari, domacini traze fotke kao dokaz da sam uspeo. Muk. Neverica.

- Ajd na rucak!

... A sto sirotinja ume da ugosti. Nemaju mnogo, ali daju sve. Jos sat vremena provodimo u razgovoru i vreme je da se krene... Za Tbilisi. Ali kasno je. Opet cu stici prekasno, a verovatno je i kisa. Onda prihvatam prethodnu ponudu Ruske i njene cimerke i veceras ostajem ovde.

Sutra za Tbilisi, a prekosutra je Ani, Ruskinoj drugarici rodjendan, pa cu ostati na zurci... Ah, putovanja... :)

I sad, eto me opet u Rooms Hotelu. Pogled kroz prozor na novoosvojenu teritoriju, fenomenalni espreso i hacapuri koji ceka da bude pojeden...

A i dosta vremena da otkucam ovoliki tekst... :)

Da, zivot je tako lep! :D

Pozz!

• Podržavam 14

• motoras, 2479 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Bravo! U ovakvim situacijama uvek se setim pesme "Vatrenog Poljupca" koja kaze: "Ko je bio tu kad je frka,zna sta je rock 'n roll..." :takoje:

• Podržavam 3

• Integrisan, 8420 postova

Bravo mali! Moram tako da te zezam, jer nisi više mali... :takoje:

Za poduhvat imaš Erdinger, kada se početkom septembra vidimo! Ozbiljno zajebano po kiši :takoje:, znam put, a znam i osećaj, pogled gore i samo jedno "ajmo" :lol:.

Teraj dalje i živi život!

Pozdrav iz Kazahstana :zdravo:

• Podržavam 1

I za kraj dana...

"Postao sam momak, nisam vise dete!" Hahaha... Zamenio sam svoju prvu gumu u zivotu! Prezivele su gume mnogo off-a i onda zica ("fi" 3mm, duzina u gumi 3cm) u sred grada... Ma nije problem... 2h i gotovo. Bez viska delova :D

Kasnije cu postaviti fotke, posto imam i pristup kompu posle dugo vremena, a potom i uputstvo za zamenu gume da pocetnici nauce! :D

Kakav dan! Pozdrav svim KOLEGAMA (sad sam i ja bajker!) :D

• Podržavam 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja