machinori 288 Napisano Septembar 26, 2013 Starfleet officer, 249 postova Lokacija: Canada Motocikl: n/a Prijavi odgovor kao problematičan Nece valjda jedna zbica da onesposobi toliki motor. Opusti se i zivi epizodu, saljemo drugi tocak DHL-om ako izda. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
unas 786 Napisano Septembar 26, 2013 Zainteresovan, 823 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBF1000FA Prijavi odgovor kao problematičan I šta ste na kraju smislili u vezi Karabaha? Kako je došao iz Pule? PS. Srećan put! Iz Crnog mora u Azovsko more, odatle Donom do kanala koji ga povezuje sa Volgom (Volga-Don-kanal) i konacno Volgom do Kaspijskog mora. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladaSD 2364 Napisano Septembar 27, 2013 Kurblaj Khan, 3245 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: motor, da Prijavi odgovor kao problematičan I šta ste na kraju smislili u vezi Karabaha? Kako je došao iz Pule? PS. Srećan put! Iz Crnog mora u Azovsko more, odatle Donom do kanala koji ga povezuje sa Volgom (Volga-Don-kanal) i konacno Volgom do Kaspijskog mora. @Unas Pametnica nasa.... :lol: ...opet si listao atlas, priznaj... Severian, pratim sa velikom paznjom i divljenjem,tvoje putesestvije... imas sve cestitke i bezrezervnu podrsku sa moje strane. Srecan put i povratak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 27, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan I šta ste na kraju smislili u vezi Karabaha? Kako je došao iz Pule? PS. Srećan put! Iz Crnog mora u Azovsko more, odatle Donom do kanala koji ga povezuje sa Volgom (Volga-Don-kanal) i konacno Volgom do Kaspijskog mora. E, ovako sam i ja mislio najpre, ali Kapetan Karabaha kaže drugačije: Mediteran, pa okean i severno more, pa kanalom do Volge i onda niz ceo tok Volge do Kaspijskog mora! 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
unas 786 Napisano Septembar 27, 2013 Zainteresovan, 823 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBF1000FA Prijavi odgovor kao problematičan I šta ste na kraju smislili u vezi Karabaha? Kako je došao iz Pule? PS. Srećan put! Iz Crnog mora u Azovsko more, odatle Donom do kanala koji ga povezuje sa Volgom (Volga-Don-kanal) i konacno Volgom do Kaspijskog mora. E, ovako sam i ja mislio najpre, ali Kapetan Karabaha kažu drugačije: Mediteran, pa okean i severno more, pa kanalom do Volge i onda niz ceo tok Volge do Kaspijskog mora! Ruta verovatno zavisi od velicine broda tj. gaza. p.s. Seve samo napred tj. polako nazad kuci Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
unas 786 Napisano Septembar 27, 2013 Zainteresovan, 823 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CBF1000FA Prijavi odgovor kao problematičan @Unas Pametnica nasa.... :lol: ...opet si listao atlas, priznaj... Verovatno, s obzirom da nisam licno upravljao brodom i otkrio taj put, a i niko sa takvim iskustvom se nije oglasio ovde u temi... Pouzdacemo se u Seveov izvor - kapetana broda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 27, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nego, da se vratimo fotografijama, tamo gde smo stali - Aktobe, pravi grad i zaslužen odmor: Prvo što sam uradio posle sve one prašine i pustinje, častio sam svoje prevozno sredstvo jednim dobrim spa tretmanom. I to ne bilo kakvim, ništa kao umilna ženska ruka za napaćeno stvorenje: Kada smo već tako lepi i rasterećeni, red je da se malo pozira ispred hotela. Inače, radi se o starom ruskom Intertursovom hotelu, koji je zaista priča za sebe i biće mu posvećena dužna pažnja u široj verziji putopisa : Venčanja su veliki biznis u Kazahstanu, mnogo se na njih troši (kao i na groblja!!!). Zvuči pomalo poznato? Aktobe je moderan grad, oko 400.000 stanovnika. Kao stranac tu više niste tako velika atrakcija kao u zapadnom, nerazvijenom delu zemlje. Prija mi da šetam u relativnoj anonimnosti, da se utopim u masu velikog mesta: Zanimljiv i rekao bih prilično uspeo pokušaj da se sovjetskom sivilu arhitekture udahne malo života - obojiti terase u jarke boje: Ni traga raspalom stanju zapadnog Kazahstana, komunalne službe odlično obavljaju svoj posao. U pozadini je zgrada Kazak telekoma: Karting staza u samom centru - nije loše: Neobična pojava, gradski stadion je u samom centru (otprilike kao na beogradskim Terazijama!): Super za klince, mini zoološki vrt u srcu grada: Ponekada mi i globalizam prija. Kada za svega 1h moram da večeram, kupim hranu i vodu za kampovanje i obnovim kozmetiku, najbolji odgovor su ovakva mesta (ko bi još pre samo 24h rekao da ću i ovo sresti u Kazahstanu): Kao što rekoh, ponekad mi i globalizam odgovara! Kuvano jelo iz ekspres restorana, posle mnogo dana: Eto, i jedan srpski brend našao je svoj put na istok: Uveče, u hotel pristižu i Verner i Helge. Sinoć sam ih ostavio 200km ispred Aktobea, oni nisu mogli više, a ja sam zaista želeo Internet i da se čujem sa Gospođom, pa sam presirao. Društvo je opet kompletno: 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 27, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan Dan odmora prošao je brzo. Iz Aktobea krećemo ka Aralsku, nekada najvećoj luci na Aralskom moru, a od kada se more ljudskom glupošću povuklo - gradu duhova. Moje saputnike tužna sudbina ovog mesta ne znaima koliko i mene, pa odlučujemo da da pritisnem i tih 650km izvezem brže od njih, završim sa fotografisanjem i razgledanjem i uveče se nađemo na spavanju. Ova odluka umalo je mogla da me košta višečasovnog čekanja na njih i gorivo koje nose, usred pustinje . Oko Aktobea ima vode, pa ima i zelenila: Udaljenosti između gradova u Kazahstanu su zaista velike. Ogromna je to zemlja, otprilike kao ceo evropski kontinent: Još uvek je zeleno, neka vrsta kazahstanske stepe. Naravno, jer nalazim se severno od pustinjskih predela. Kada gledate svu tu ravnu stepu biva vam polako jasno zašto su Sovjeti onomad izabrali baš Kazahstan za centar svog svemirskog programa. Izolovano i potuno ravno! Neko je pitao šta jedem. Doručak u stepi: pašteta, kačkavalj i hleb. Luksuz! Mene ovaj pejzaž ostavlja bez daha! Stotinama kilometara vozite ovako, horizont se spaja sa predelom kroz koji se krećete, dobra muzika u ušima. Ah, život! Put je na ovoj deonici SJAJAN! Ali, dobar put je tek nedavno napravljen. Godine očajnog kolovoza bez asfalta i ogromne razdaljine koje teraju na brzu vožnju imale su svoj danak u desetinama, ako ne i stotinama mrtvih. Brojni krajputaši svedoče o tom vremenu (ne ponovlio se!): Kada vidite ovakve table, znate da iza njih sledi lutrija. Ima li puta, da li je završen, možda vas čeka nov, savršen asfalt, a možda i 100km prašine i dubokog peska. Uh, ne volim da vidim ovakvu tablu: Nema više stepe, opet sam južno i vratio sam se u pustinju. No, put je dobar i u tim uslovima pustinja je zaista prijatno i efektno mesto. Prava mala meditacija: Ubrzo, shvatam da to što nema pumpi i naseljenih mesta nije privremeno. Do Aralska očito nema ničega! Trošim sve zalihe benzina i dosipam rezervu: Nastavljam kroz pustinju, ovde zaista nema nikoga. Ipak, znam da i ako ostanem bez goriva, najgore što me čeka je 4-5h čekanja na Suncu - nailaze Helge i Verner i nose rezervu. Dakle, bezbrižan sam i uživam u vožnji: Ispred Aralska, najzad pumpa! Nikada nije stalo više benzina u moj motor: Ulazak u mesto u suton. Ovaj avetinjski grad u toj zoni sumraka delovao mi je još depresivnije. Kasno je i nema govora o kampovanju! Pronalazim mli hotel, verovatno najgoru rupu na celom putovanju. Doduše, istu skupo naplaćuju (20eur noć!): Prljavo je, skoro odvratno, soba nema čak ni tuš, no nemam(o) izbora. Dogovor je bio da ja nađem spavanje (kamp ili hotel) i javim društvu. Tako je kako je za večeras... 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Usamljeni jahač 1089 Napisano Septembar 27, 2013 REW/Hit The Road, 502 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R 1250 GSA Prijavi odgovor kao problematičan Ludilo ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mrva 541 Napisano Septembar 27, 2013 Zainteresovan, 728 postova Lokacija: Beograd, Zvezdara Prijavi odgovor kao problematičan 60 dinara litar benzina, ne isplati se gasiti ga uopste 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 27, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan Jutro u Aralsku - ima nas sada ne trojica, već petorica!!! Oko 4h ujutro u grad su pristigla vozom još dva Norvežanina, otac i sin, na dva F800. Stavili su motore u Almatiju na voz i iskrcali se u Aralsku. Čude se zašto mi planiramo tu tešku deonicu da vozimo, kažu mnogo je to kilometara, mi rekosmo zato smo i došli! I eto, u Aralsku, avetnjskom gradu koga su čak i božanstva svih vrsta i verske nadležnosti očito zaboravila, dogodio se pravi mali moto skup: Odlazimo motorima na dno nekada najveće luke na Aralskom moru. Ljudi su pregradili Amu Darju i Sir Darju, dve najveće i praktično jedine pritoke i ostavile jezero bez vode. Voda je sada 50km dalje od grada, a jezero je na samom umoru, bukvalno ostale su samo još tri međusobno odvojene bare: Tuga i čemer, ljudska glupost i igranje sa prirodom. Brod koji je ostao bez mora, vlasnik ga ogradio da ga lopovi ne iseku u stari metal: U isto vreme sam i tužan i besan. Ovo je, uz seču amazonskih šuma, najveća svetska ekološka katastrofa i potpuna životna kataklizma za lokalnu zajednicu (zamislite ima li gore i depresivnije sudbine za jedno lučko i ribarsko mesto nego da ostane bez mora! Zamislite na šta bi ličio Koper da se npr. Jadran povuče do Pule!): Strašno i tužno, tužno i strašno! Pogledajte još jednom prethodnu fotografiju, pogledajte horizont koje se stapa sa suvim dnom. Osetićete neki grč u grlu, uživo je to skoro neizdrživo. A deca i dalje žive svoj dečiji život, ovi klinci se i ne sećaji Arala, kao i sva deca na koju sam nailazio na ovom putu fascinirani su motorima. Prelepi klinci, ogrubeli pre vremena, prokleti sudbinom grada u kome su rođeni: Afrika na dnu mora, eto i to se događa ponekad: Otac i sin, pa neka i ukradu poneki kilometar vozom, šta ima veze - ima nešto dirljivo u ovakvom epskom putovanju oca sa svojim sinom. Skoro me je to, onako omekšalog od tragične sudbine Arala, rasplakalo tog jutra. Voleo sam da putujem sa svojim pokojnim ocem: Koliko samo ironije i tragike stoji iza ovog prozaičnog ulaza u Aralsk, tako sličnog ulazu u svaki primorski grad. Danas je to srceparajući svedok epohalne i nedopustive ljudske bahatosti. Čak i to što, pogledajte, i dalje farbaju i održavaju ovaj spomenik kao da dodatno boji tragikom ceo prizor: I odosmo dalje, skamenjeni i zanemeli. Ka Kyzylordi. Dugo sam ćutao po izlasku iz Aralska. 13 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 27, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan ...verovatno najgoru rupu na celom putovanju... Prljavo je, skoro odvratno, Garant nisi imao crvenu i zelenu sijalicu k'o u Jusufeliju...Hotel "Baraka" bese??? Nisi me ubedio da je ovo veca rupa od onoga . Znam da mi je bilo gadno i da se istusiram, pa sam spavao u kompletnoj moto opremi sa sve cizmama Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 27, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan ^^ E, od onog vala nije veća rupa. Ono je Kelvinova nula svih hotela ovog univerzuma! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 27, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za kraj ove ture, evo jedan mali video od tog jutra - mala skica atmosfera iz vožnje: PS: čuje se i šta slušam od muzike dok vozim 22 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
jokram 63 Napisano Septembar 27, 2013 Svrati ponekad, 213 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda XL650V Transalp Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast!!! A video je fantastičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemanjastruja 19 Napisano Septembar 27, 2013 Svrati ponekad, 130 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Bmw r1200gs adv Prijavi odgovor kao problematičan Prava pravcata avantura!! Sve lepse od lepseg! I posle se ljudi pitaju sto vozimo motore?! Sta je tu toliko specijalno?! - bukvalno ih od sad usmeravam bez reci na ovaj putopis pa nek sami zakljuce 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shlem 8566 Napisano Septembar 27, 2013 Drug član, 384 postova Lokacija: Ravni Banat Prijavi odgovor kao problematičan Pratim od početka putopis, i prosto nisam znao šta da odkomentarišem. Ustvari nemam ni sad šta pametno da kažem osim da sam zadivljen, i nekate Bog i sreća prate na tvome putu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bandolera 1894 Napisano Septembar 27, 2013 Bandolerosi, 816 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: Suvozačica na TDM-u Prijavi odgovor kao problematičan Za kraj ove ture, evo jedan mali video od tog jutra - mala skica atmosfera iz vožnje: PS: čuje se i šta slušam od muzike dok vozim - Henry Charles Bukowski - Roll The Dice ( reads Bono Vox ) * Baci kocku Music: U2 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
predsednik mcg 16 Napisano Septembar 27, 2013 U prolazu, 54 postova Lokacija: loznica,srbija Motocikl: suzuki v strom 650 2008. Prijavi odgovor kao problematičan :zdravo:Ova slika sa hlebom u prvom planu je mnogo jaka.Nalazis se na raskrsnici negde u p... materini i gledas da li krenuti levo ili desno...Mnogo jak osecaj.Brate peglaj samo uz tebe su svi bajkeri iz Srbije 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 27, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan ...verovatno najgoru rupu na celom putovanju... Prljavo je, skoro odvratno, Garant nisi imao crvenu i zelenu sijalicu k'o u Jusufeliju...Hotel "Baraka" bese??? Nisi me ubedio da je ovo veca rupa od onoga . Znam da mi je bilo gadno i da se istusiram, pa sam spavao u kompletnoj moto opremi sa sve cizmama He, nađoh jedan video sa malom "recenzijom" aralske rupe, pa moram sa Mimijem i vama da podelim... Radosti putovanja: 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano Septembar 27, 2013 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Nisi ti druze spavao po rupama ako ti je ovo rupa Sem losijeg kupatila ne vidim sta fali smestaju ako ga posmatramo iz ekonomske klase ? Za jedno nocenje bez zadrzavanja nije lose. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BorisSimurina 466 Napisano Septembar 27, 2013 Svrati ponekad, 175 postova Lokacija: Tara Motocikl: nemam Prijavi odgovor kao problematičan nije to tako ni strasno, ja sam u NY placao preko 100$ za slican smestaj. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17974 Napisano Septembar 28, 2013 Integrisan, 8412 postova Prijavi odgovor kao problematičan Nisi ti druze spavao po rupama ako ti je ovo rupa Sem losijeg kupatila ne vidim sta fali smestaju ako ga posmatramo iz ekonomske klase ? Za jedno nocenje bez zadrzavanja nije lose. Ma, snimak ne pokazuje "specifičan" miris, ne vidi se ni koliko je sve "čisto", od posteljine do poda, na ivici da moraš da koristiš vreću za spavanje, mrlje od krvi itd... Nebitno. Mada, u pravu si naravno da je za jedno veče bilo ok, ako se izuzme smeštaj za motor, što me je verovatno najviše frustriralo. Bilo kako bilo, moj mali odmor u Almatiju je završen i za koji trenutak krećem na sever, ka jezeru Balkhash i potom Astani. Uželeo sam se vožnje. Na minus stranu, naša mala družina se rastaje i od danas opet vozim sam. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Septembar 28, 2013 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Na minus stranu, naša mala družina se rastaje i od danas opet vozim sam. A to ima i svoje dobre strane. Lepo je u drustvu, ali lepo je i kad vozis sam, vise si okrenut sebi i samospoznaji. Za zicu ne brini. Bez problema svaki zicani tocak ce te vratiti Violeti bez jedne, pa i vise zica (zavisno od rasporeda). Naravno, ako budes u mogucnosti resices to uzput. Samo napred druze, odlicno ti ide. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
anbeast 67 Napisano Septembar 28, 2013 Svrati ponekad, 210 postova Lokacija: Zajecar Motocikl: Yamaha 500XTZ Tenere (3AJ) - AGAIN :) Prijavi odgovor kao problematičan Na minus stranu, naša mala družina se rastaje i od danas opet vozim sam. Tvoj mali gubitak je nas dobitak Znaci da ces imati vise vremena za refleksije i pisanje... Od kada si se sa Helgeom i Svajcarcem spojio nisi bas mogao da pises kao kada si bio sam. Samo napred! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...