Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Drug član, 3292 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
1 hour ago, Vujka said:

Jel na ovo mislis kad kazes standard ulja... 

IMG_20250501_165737.jpg

Baš tako. 

I sad vidiš kad su ti standardi usvojeni. 

I trik je u tome što ljudi misle da što noviji standard to bolje ulje - a zapravo je kontra 😉

Jer su standardi pratili trend eko normi, smanjenja emisije štetnih produkata, pre svega jedinjenja u aditivima, i svaki standard je sve manje i manje aditiva. 

• Hvala 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 871 postova
  • Motocikl: Kymco Agility 16+ 200i
Baš tako. 
I sad vidiš kad su ti standardi usvojeni. 
I trik je u tome što ljudi misle da što noviji standard to bolje ulje - a zapravo je kontra
Jer su standardi pratili trend eko normi, smanjenja emisije štetnih produkata, pre svega jedinjenja u aditivima, i svaki standard je sve manje i manje aditiva. 

Manje jednih, alinviše drugih. Expandable jeno tome pisao naširoko, i navodio konkretne primere među auto uljima. Smanjenjem ZDDP-a se kod jeftinih ulja oslabila ona poslednja linija odbrane od trenja, kada se istanji uljni film. Ali kod top tier ulja su neki drugi aditivi zauzeli to mesto odbrane i veoma dobro rade svoj posao. Na jednom testu je relativno tanko ulje Castrol edge titanium 5w20 imalo bolju zaštitu od habanja nego li svi ostali konkurenti u gradaciji 5w30 (na tom testu). Isto tako se udeo sulfatnog pepela smanjio, jer se promenio paket deterdženata, gde se više koriste Bor i Kalcijum.

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

• Integrisan, 7794 postova
  • Motocikl: TDM 900

Jel beše amerikanci guraju najviše ZDDP? Amsoil npr? Baš bih voleo tu ulje da sipam ali ga nema.

• Ne silazi, 5132 postova
Jel beše amerikanci guraju najviše ZDDP? Amsoil npr? Baš bih voleo tu ulje da sipam ali ga nema.
Ово препоручујем.a45958787367637dfd4e2ef43028547b.jpg

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Old timer ulja su puna ZDDP-a. Razlog je jednostavan, stare bregaste imaju lošiju cementaciju nego današnje, a i površina bregova trpi veće sile usled primitivnog sistema razvoda, npr nema rolera niti klackalica kao danas, to su uglavnom flat tappet razvodi, pa je neophodan ZDDP da zaštiti metal kada dođe (a tu dolazi često) do prekida uljnog filma i kontakta metal o metal. ZDDP bukvalno napravi staklasti sloj preko tarućih metalnih površina na bregastoj. Ostale komponente motora nisu toliko osetljive. Naravno, koncentracija ZDDP-a ima svoje limite. Moderna ulja sadrže 600-900ppm, preporuka za (malo) starije konstrukcije motora je 1000ppm, zato rekoh da preferiram kvalitetna ulja po starijem API SL, u odnosu na SN/SM. Preko 1400ppm kreću drugi problemi, zapušava se katalizator, preko 1900ppm je čak štetno i po klizne ležajeve jer taj film koji kreira POVEĆAVA trenje! Evo na tu temu:

LS1TECH.COM
Advanced Engineering Tech - A Basic Understanding of ZDDP - I put this together over the past week and figured I'd post it here since it's nearly impossible to discuss engine oil without bringing up ZDDP. If you have any questions not answered here or need clarification on something, feel free to ask. Zinc Dialkyl...

Evo i zašto preferiram kvalitetno ulje po API SL za bregaste pod većim opterećenjem:

Daj objasni.Jel to aditiv?
Да, сви мотори који врте 10 - 40, 15 - 40/50, 20 - 40/50. Не знам дали би било препоручљиво на 5 - 30/40 и 0 - 30/40.

• Integrisan, 10118 postova
  • Motocikl: ---Honda---

STP ga ne preporucuje za u sklopove sa mokrim kvacilom koje vecina nas vozi...

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

STP ga ne preporucuje za u sklopove sa mokrim kvacilom koje vecina nas vozi...

Није за моторцикле са мокрим квачилом. Пошто је пала прича о ZDDPу па ето пробани адитив од кога нема штете ако се дозира по пропису, У АУТО УЉЕ. У скутере може

• Sviđa mi se 1

Da, da... Nego rekoh da naglasimo Krokodilo, moto forum, ima i onih koji "slepo veruju".

Mos2 moze u nekom procentu, i LM ga pravi u pakovanju za 1L ulja mix (za motocikle sa kvacilom u uljnoj kupki)

Da, da... Nego rekoh da naglasimo Krokodilo, moto forum, ima i onih koji "slepo veruju".

Mos2 moze u nekom procentu, i LM ga pravi u pakovanju za 1L ulja mix (za motocikle sa kvacilom u uljnoj kupki)

Мислим да MoS2 адитив има и за 4Т моторцикле. То си и писао, па ја поновио

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 179 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

Doslo je vreme zamene ulja u agregatu,na satu 5600 km,na moju zalost u Nisu nema na stanju yamalube full sintetika a da se cimam da ga kupujem u Bgd ne pada mi na pamet.

Koje ulje biste preporucili da sipam naravno da je dostupno za kupovinu tras pare tras ulje u Nisu,Po moguctstvu I radnju da je proverena da ne kupim neki fals,vise se plasim tog laziranja ulja nego neke osrednjeg proizvodjaca ulja.

• Svrati ponekad, 255 postova
  • Motocikl: Gas Gas ES 700

Meni je sve to isto, na kraju krajeva to i jeste isto ulje svuda, samo drugačiji aditivi. Više puta je to potvrđeno.

Motul, ipone, motorex. Sipaj šta voliš samo istu gradaciju i to je to.

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 3292 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop
2 hours ago, Bobni said:

Doslo je vreme zamene ulja u agregatu,na satu 5600 km,na moju zalost u Nisu nema na stanju yamalube full sintetika a da se cimam da ga kupujem u Bgd ne pada mi na pamet.

Koje ulje biste preporucili da sipam naravno da je dostupno za kupovinu tras pare tras ulje u Nisu,Po moguctstvu I radnju da je proverena da ne kupim neki fals,vise se plasim tog laziranja ulja nego neke osrednjeg proizvodjaca ulja.

Yamalube je svakako "to the lowest bidder". 

Nemoj sa žališ što ga nema. 

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 179 postova
  • Motocikl: Yamaha xsr 125

@Andrej_Hotsteppersta znam navikao sam,najzastupljenije kod nas u Nis😂je ipone,I'ma ga takoreci na svakoj trafici,duplo jeftinije a ionako menjam ulje na 3000 km Tako da cu vrv kupiti ipone 10w40 full sintetiku.

Promenio član Bobni

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: Sprint Prince 125

Da, ima, samo im treba broj, ima u temi bas za silkolene ulja, ja im pokazao i sutradan stiglo. I samo od 1L pakovanja imaju.

Sent from my 2201117PG using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

Po mom iskustvu super ulje a preporucuje ga i Darko satelis

• Sviđa mi se 1

U motoru mi je motul 5100 10 40.
1000 km od zamene. Zzr600. I strasno me nervira "klang" iz prve u drugu i iz druge u trecu. Ostale brzine retko da se cuje. Prava je retkost da promenim prve 2 brzine da se ne cuje menjac. Ajde da nisam vozio pre, ovo je prvi motor gde je to izrazeno. Mislim da me cuju i komsije. Sve sam zivo probao, i kombinovao, medju gas, vreme promene, kvacilo, ali bukvalno sve i strasno me zivcira. Mozda nekad kad ga razvucem vise da se ne cuje. Ali motor koristim za svakodnevnu upotrebu, ne mogu da ga przim kao divljak. U servisu mi preporucuju eneos polusintetiku 15 50 i uvereni su da ce biti biti bolje.
Sta mislite o tome, da li da prezalim 50e za ulje i filter, bez obzira sto je ovo sveze u njemu?

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 787 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

@Juan Nađi negdje Modričin MOTOTAKTOL 15w-50, jeftino a dobro ulje za ZZR-a.

Probaj, vjerujem da se nećeš razočarati, a ako ti se ipak ne svidi nisi ga skupo platio...

• Sviđa mi se 2

Hvala, probacu pa sta bude, nadam se da ce da pomogne. Ovo je iritantno jako...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja