Jump to content

Moto Zajednica

MZ Elektrika

Recommended Posts

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

znaci ipak moze i u kontra stranu  >:(

eee, moji naucnici, a i ja sa vama... :'(

Pa može da se kaže tako mada je i onaj profesor govorio da je svejedno na koju se stranu vrti, jedino što nismo imali dovoljno poverenja da probamo.

Kada se setim tih nedoumica sada nemogu da budem nezadovoljan, imamo dobre rezultate.  Magnetno paljenje je stavio Svakak, motor dobro ide i lepo pali, vozio sam ga malo po Temerinu. Očigledno nema problema sa punjenjem, vratio se za HR noću a noću je putovao i iz Bg-a pa predpostavljam da puni kako treba.

Od elektronskih paljenja na kraju imamo tiristorsko i tranzistorsko. Oba tipa su bila na mom motoru, Crnac je nekako žrtvovan za eksperimente pa neka radi svoj posao. Tiristorsko paljenje se pokazalo izuzetno, nedostatak je bio u mehaničkom delu koji nije pravio Joska, strugar je radio po nepreciznim merama pa je i rezultat bio takav. Nakon ispravki na strugu ovo paljenje nije ispoljavalo nikakve nedostatke.

Uopšte neznam zašto je Joska imao potrebu za tranzistorskim paljenjem, staro je služilo i više nego odlično. Pali bez sauga/čoka na prvu kurblu po bilo kom vremenu, ide neverovatno i osetno troši manje. Međutim sada je skinuo taj stari sistem i stavio ovaj novi, tranzistorski.

Sem puta od 100km od Temerina do Beograda, sa ovim paljenjem sam prešao negde oko 500 km za par dana. Još mi je rano da donosim bilo kakve zaključke, samo se trudim da motor izmaltretiram što više pa da eventualno time isprovociram kvar na ovom novom uređaju.

Vozim pod dugim svetlima i danju, uveče kada ne radim prelazim onoliko koliko se u gradskim uslovima može dok po danu puštam da se greje što više, ako treba da crkne neka crkne odmah. Međutim ne crkava i ne ispoljava nikakve nedostatke, isto radi i zagrejan i hladan, ne brlja sa momentom paljenja, jednostavno ne pravi nikakav problem.

Za ovo kratko vreme nikako nisam uspeo da dokučim koji je od ova dva uređaja bolji, tranzistorski ili tiristorski. A sve se kao nadam da će se neka razlika ispoljiti.

Kada se posle platina stavi tiristor oseti se velika razlika ali je ista ta razlika neizdrživa kada se sve vrati na staro, sa tiristora na platine. To je neverovatan gubitak, odmah razmišljaš ''Šta ću sad, kako ću ovo da vozim'' a vozilo se oduvek tako.

Sem ova dva elektronska uređaja za koji eto neznam koji je bolji ili primenljiviji na MZ, dobili smo i elektronski regler, uvek isti napon u svim uslovima.

Sada je na Crncu ceo set elektronskih uređaja, imam osećaj kao da nemam struju jer o njoj ne razmišljam, sve radi idealno. Možda se jedino iživljavanjem nešto uništi ali male su šanse, po ovim vrućinama i gradskoj vožnji cilindar greje kao kamin ali struja radi kao i na hladno, bez greške.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Sada kada sve radi odlično verovatno počinjem da besnim ili nešto fantaziram bez potrebe, sada mi smeta što kurblam iako upali na prvu kurblu.

Svojevremeno je Quantislw stavljao neki link gde može da se naruči alanser i sada taj post ne mogu da nađem. Opet, voleo bih da to nekako diskretno izvedem da se alanser ne vidi, da ne ruži motor previše.

A i mator sam sa isprebijanom nogom od pada, treba mi alanser. Da li neko zna kako da dođem do originala?

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Malo veca potrosnja i nedostatak anlasrera su jedine moje zamerke vozilu. Bio bi presretan ako postoji " after market" varijanta.Ipak ,ramisljam da to nije neko jednostavno resenje i da kosta novaca, mozda priblizno ceni kostanja nasih vozila?

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Sto se tice magneta, ima ih raznih, i po jacini, snazi, a i po smeru okretanja9. Na magnetu uvek ima strelica za koji je smer predvidjen. Na jednom MZ-u sam video montirano bezkontaktno paljenje od Jawe Babete. Mislim da je pravilo struju od 12 volti . Vlasnik je bio zadovoljan. Zao mi je sto nisam imao aparat da to snimim.  Ja sam razmisljao da stavim alternator od Voshoda 175 ( Ruska varijanta MZ-a 150 - kompletno kvacilo, pogon kurble i jos neke stvari su im iste ), Voshod takodje nema platine .

• Zainteresovan, 599 postova

e a sad imam ja i apna 6 ima takvo paljenje bez platina ono ma zakon stvar

ja odrezem zazor na svjecici onak iz zajebancije i upali iz prve sam malo u visi okretajim trokira

a i imo sam naj bolja svjetla u ekipi e sad kako to spojit na emzu gledam oko svog paljenja i vidim neke tri rupe na deklu oko rotora i kaze mi bivsi vlasnik da kad ga je on kupio da je bilo takvo palenje na njemu

e sad zast je on stavljo ovo org neznam

al ono kolko ja imam iskustva sa tomosima a imam dosta nema boljeg poalenja od tog bez platina

e sad el ti treba onda uopste akumulator kak to spojit na emzu kad ima sam 2 zice

ima kod jednog svercera u s brodu takvo novo palenje za 200kn

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Ajd' sad pametne glavice: Ko'i je bolji 'kumulator sa kiselinom ili brez kiselinom???? :-\ :-\

• Svakom po zasluzi, 12426 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Sa kiselinom, može da da veću struju pri anlasovanju.

Mana: kiselina....dolivanje, isparavanje, "osipanje" olovnih ploča....

• Svrati ponekad, 202 postova
  • Motocikl: MZ chopper

Dok sam vozio 150-ku imao sam "suvi" akumulator, radio je posao ali desavalo se da se isprazni jer ga mz nije punio najbolje promjenio sam par novih i onda sam stavio kiselinski koji je definitivno bolji.

• ,, 1032 postova

Ja vozim sa suvim i nemam problema. Umesto propisanog og 7 Ah na motoru mi je akumlator od 5 Ah i funkcionise. Desava se da ne upalim masinu i nedelju dana, a struje uvek ima i za izvoz.  ;D

• Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Konverzija struje na MZ - u sa 6 volti na 12 volti. Pogledajte link. Mozda nekom bude zanimljivo, sta mislite o tome ?

http://www.sweller.co.uk/mz/articles/mz_eco.html

Malo sam se zajebunio - evo tacnog linka :http://www.sweller.co.uk/mz/mods/mod_6con.html

e neznam koji mi je do 4500obrtaja radi dobro a preko mi pocne trokirat neznam ok platine mi nisu bas dobre sad el to mozd zbog velikog zazora na platinama il sa bi jos moglo biti a kolega davor mi je stelo paljenje po mjerama zazor predpaljenje al isto ga to patilo ??? ??? ???

ono kad ga lupim u blokadu pocne pucat i baca vatru na auspuh ::) ???

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

mene je tako zezalo kada je bio los akumulator pa onda regler nije punio kako treba imao je skokove napona  pa se tako ponasalo...da nije kondenzzzzator?

nerazumijem se bas u struju  sta je to tocno el to ono sa cega ide kabli od svecice neznam a i dosta mi brzo sjebe svjecicu na nekih 1000km jednu spali i nemos upalit kurblam a sam puca iz auspuha stavim novu i upali na zub

il si mislio na onu stvar u na statoru sto stoji onaj valjcic ???

ah znam da a sta kak da trazim to kad budem kupovo el je bitno da je od mza il je bitna sam snaga il u cem se to vec izrazava mjernba jedinica ???

tj el moze od kojeg drugog motora ???

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

moze ali su potrebne prepravke...najlakse ti je da uzmes od mz-a i proveri kakve se platine jer kada je los kondenzator platine vise varnice pa se kontakti ostete,proveri i kontakte na njima

• I=U/R, 2061 postova
  • Motocikl: Transalp `97

Mozes uzeti i neki kondenzator od lade,wartburga,trabanta,fice,stojadina...Telo kondenzatora se spaja na masu,a izvod na platine.

• I=U/R, 2061 postova

A imam i ja jedno pitanje za vas:

Gde se moze nabaviti hal senzor za etz 125?Ovaj nema platine,nego elektronsko bezplatinsko paljenje,i to fabricko.Nesto je upalo izmedju diska i senzora,i ostetio je hal senzor,mora da se menja.Ili da prepravljam na platinsko paljenje..

Pitao sam Miki jawu,on nema,niti moze nabaviti,-nema u veleprodaji gde se snabdeva.

Mozes uzeti i neki kondenzator od lade,wartburga,trabanta,fice,stojadina...Telo kondenzatora se spaja na masu,a izvod na platine.

znaci nemora on  biti dole bitno sam o da zice pravilno spojim

• I=U/R, 2061 postova

Ne mora biti kod platina.Mozes ga montirati i oko bobine.Bitno je da je telo kondenzatora u elektricnom kontaktu sa sasijom motora,a izvod kondenzatora spojen na izvod bobine koji je oznacen brojem 1.Na izvod br15 ide plus sa kontakta.

Za Mihu  - Kad ode kondenzator - platine jako varnice. Upalis motor sa skinutom deklom preko palenja, pa gledas. Motor obicno radi pola minute minut pa onda pocne da trokira,

Za Josku : Senzor za elektronsko paljenje je mogao da se kupi u Madjarskoj, al je bio jako skup. Mogu da proverim za desetak dana dal ga ima pa cu javiti !

ma meni savrseno radi i u leru i u voznji al kad predje oko 4.5 hiljada okretaja pocne trokirat ???

da nije zazor prevelik jer sam to odoka stalo koliki treba biti zazor

da al idavor mi jer sve to nastelo zazor itd pa isti kur prije neg sam generalku radio ???

Za Josku:  Hal senzor za MZ-a je pre par godina mogao da se kupi u pesti, ali je kostao oko 70 evra.  Za desetak dana ide moj drug pa ce videti da li ga jos imju, i da li je cena ista.

Zbog visoke cene su ljudi uglavnom izbacivali tu elektroniku i stavljali standardno paljenje sa platinama

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja