sashac 8204 Napisano Januar 4, 2013 Cool tip, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MT 09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Šta on ima da očekuje ili ne očekuje? Kad bi jednom majmunu odrezali maksimalnu kaznu zbog udesa sa smrtnim ishodom, pa onda i drugom i trećem... možda bi ostali naučili da svih dvanaest meseci u godini treba da gledaju i paze, nebitno da li je u pitanju pešak, motorista, drugi automobil ili Fap. Mozda i nebi. Odnosno sigurno nebi, jer je to nemoguce. Kako neko moze da nauci fiziku ako nekog drugog masno kazne za neki prekrsaj? Osim toga, (svjesni) prekrsaji se rade u uvjerenju da je sve pod kontrolom i da se nece biti uhvacen, pa je visina kazne ustvari irelevantna. Nesvjesni prekrsaji tek nemaju nikakvog dodira sa visinom kazne. ... .JEDNOSTAVNO,MI NE STAVLJAMO ZIMSKE PNEUMATIKE NA NASE MOTOCIKLE I SKUTERE,i time dovodimo sami sebe u veliku opasnost.Ako imamo dobre pneumatike,dobru opremu,upaljene farove,a za zimu preporucujem i ugradnju dodatnih,voznju prilagodimo uslovima na putu,ne vidim da neko treba da mi komentarise o tome da li se zimi vozi ili ne. Ja znam da postoje zimske gume za motore (doduse od nedavno, nekih par godina cini mi se), ali mi nije bas najjasnija njihova namjena, osim da se zacepi rupa na trzistu naravno. Zimske gume imaju bolji grip na snijegu, a na motoru to ipak gubi smisao (osim mozda sa onim ekserima, ali to je opet nesto trece). Na motoru, na snijegu spasa nema, a na asfaltu vrijedi isti princip kao i ljeti: sto mekse to bolji grip i krace traju. Dakle kako nam to konkretno pomazu zimske gume na motoru? Sta konkretno dobijamo i kako? Odlicno pitanje.Jer evidentno ni ja a ni milion drugih bajkera nemamo te vrste informacija.I ja sam se uvek pitao to isto.Kakve su to zimske gume,i da li uopste postoji mogucnost kupovine istih.To je nemoguce,jedini na svetu ih pravi firma heidenau,a doci do njih je prava avantura.Jer malo je vozaca koji ih koriste,pa je proizvodnja istih totalno neisplativa...Dolazimo do neverovatne situacije da se o tome cuti,jer je neisplativo.A ne moze niko da me ubedi da se jedna smesa ponasa isto na +40 i na -10.Sto nas dovodi do situacije da razmislimo da li da vozimo po zimskim uslovima.Opet se vracamo na prilagodjavanje nacina voznje,uslovima na putu.Valjda...bi onda vozili trke i zimi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6321 Napisano Januar 4, 2013 Enduraš, 6368 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan O cemu vi razglabate ne mogu da verujem ! Kakve veze ima zimska guma sa ovim udesom ? Covek je izlazio autom iz svog dvorista, nije lepo pogledao i zbog toga je decko nastradao. Jos uvek se vide tragovi kocenja motora dugacki sigurno 20tak metara. Zimske gume mu tu ne bi pomogle. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikulanac 7909 Napisano Januar 4, 2013 nocni cuvar, 2583 postova Lokacija: White City / White Water Motocikl: Yamaha nouvo elegance Prijavi odgovor kao problematičan On je Vitez a ti si zainteresovan Djunta, oseca se uticaj prote Zarica na tvoje postove gde Boga vide? Ja jos nigde, Djunta ga je spominjao. E sad da li ga je licno video moraces njega da pitas? Htedoh jos nesto da napisem za gume ali sada videh Acin post tako da je sve receno. Ni meni nije jasno sta se uvatiste zimskih guma Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sashac 8204 Napisano Januar 4, 2013 Cool tip, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MT 09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Mislis toliko je brzo vozio,da mu ni bog ne bi pomogao...ili nesto drugo mislis...gume su se nadovezale kroz temu...zasto se svi nesto ljute... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joca 102 0 Napisano Januar 4, 2013 U prolazu, 9 postova Lokacija: Okolina Beograda Motocikl: Piaggio X9 Prijavi odgovor kao problematičan zalosno saucesce porodici Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
noxy91 122 Napisano Januar 5, 2013 BJB Maxi Scooter Club, 548 postova Lokacija: Paracin Motocikl: gilera runner 50/piaggio x9 500 Prijavi odgovor kao problematičan na niskim temperatura sa letnjim pneumaticima je trag kocenja dosta veci.. inace ja sam za motor polagao 30.12 pre par godina na -12.. tako da kad je komisija dozvolila polaganje u tim uslovima ne vidim zasto se motori nebi vozili zimi... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan_Jgd 988 Napisano Januar 5, 2013 Drug član, 1089 postova Lokacija: Jagodina,Serbia Prijavi odgovor kao problematičan Negde procitah da R motori od 100 km/h do nule imaju zaustavni put oko 35 metara. Naravno ovo je od pocetka kocenja u idealnim uslovima. Ovde se dodaje i sekunda koja prodje od trenutka uocavanja prepreke do reakcije vozaca. A ako se vozi 100 km/h vozac svake sekunde predje blizu 30m. U slucaju nesretnog kolege, ako je tacan podatak koji je Aca izneo, za odredjivanje brzine treba uzeti u obzir vreme reakcije + duzinu zaustavnog puta + jedna nepoznanica a to je da li je decko uspeo da zaustavi motor u tih 20-ak metara kocionog puta ili nije. Druga stvar su te gume. Niko ne moze da kaze da nisu bitan faktor kocenja, pogotoo ne na motoru. Sigurno da tvrda(letnja) guma ne prijanja za hladan asfalt isto kao i meka(zimska) guma i da je zaustavni put isti u oba slucaja. Sta je moja poenta? Ne pokusavam da trazim tacan uzrok nesrece ali mora se imati u vidu da je pored krivice coveka u kolima i niz drugih faktora mogao da utice na tragican tok nesrece. Tako da, pored cinjenice da zivimo u drustvu gde je saobracajna kultura na jako niskoj razini i da smo najugrozeniji i najranjiviji, i dalje zanemarujemo znacaj nasih postupaka u nastanku nesreca...u kojima naravno mi izvlacimo deblji kraj. Ja ovde ne pricam o pravnim posledicama vec pricam o posledicama koje nase ponasanje ima na nas zivot i zdravlje. Niko nece da nas cuva ako se sami ne cuvamo. Hladan asfalt, brza voznja u naseljenom mestu, kaciga, stare i celave gume, neispravni motori, brzi prolasci kroz raskrsnice...sce su faktori na koje mi licno mozemo da uticemo a sa ciljem da sacuvamo sopstven telesni integritet. Ali i mi smo deo istog tog drustva sa istom tom saobracajnom kulturom. Cast izuzecima. Ovo sto se dogodilo u Paracinu i sto se dogadja na nasim drumovima je strasno i tragicno i licno mislim da je vreme da razmislimo i mi sami kako da izvucemo zive glave iz svake sezone. Da se pouzdamo u striktno postovanne saobracajnih pravila od strane drugih ucesnika definitivno nije resenje...nama je bukvalno dzabe i kada nismo krivi jer placamo i nase greske ali i greske drugih ucesnika u saobracaju. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
StojkePN 9 Napisano Januar 5, 2013 U prolazu, 9 postova Motocikl: HONDA CBR 600 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Videh motor ispred sup-a. Koliko vidim motor nije udario u prepreku vec je proklizao. Rezervoar sa gornje leve strane malo ulubljen, fali bocna maska i sediste. Ko je imao priliku da vozi ili rastavlja F2 zna da se sediste drzi na 2 srafa. Ja na primer nisam te srafove ni vracao zimi i pocetkom sezone zbog skidanja akumulatora tako da sediste moze lako da ispadne ako se nesto ovako desi. Duz te ulice mozda 2 km ispred se javio drugaru i kako mi kaze dobro nagario motor. Prepreka mu je bila raskrsnica gde je sigurno stao. Od raskrsnice do mesta udara ima nekih 300m siroke ulice i pravca. Sta se dalje desilo izgleda da jedini on zna. Ali mislim da je pokusao da ukoci i proklizao. Mislima ne treba kriviti ovde nikog pre vremena. Sigurno komsija da nije hteo da ga ubije, a on da pogine. Da je mozda vozio sporije uspeo bi i da stane. F2 zna tesko da se zaustavi i leti sa hladnim gumama, a zimi i da ne pomisljam. Svi smo mi znali, a neki i dalje znaju da zavrnu gas. Svi znamo kako je tesko iz auta uociti motor koji naidje sa brzinom i dosta puta preko 100kmh. Nisam poginulog poznavao licno, ali iz price kazu da je bio veoma fin momak. Nesreca se desila i nazad nema. Jedino se nadam da ce dosta ljudi i mladih bajkera izvuci pouku iz ove nesrece. Nazalost steta je ogromna. EDIT: Honda F2 tezi 215kg + gorivo + vozac. Leti sa hladnim gumama u prvih par kilometara voznje na +35-40stepeni zna da zabaci dupe u sta sam se par puta uverio prilikom kocenja. To je ipak motor star 20-tak godina i ne treba ocekivati da ce da stane kao noviji motor. Imao sam prilike da probam K7 i K8 i mislim da je skoro 40-50% razlika u kocenju. Ostalo i da ne uporedjujem. 7 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boki.64 1924 Napisano Januar 5, 2013 Drug član, 1855 postova Lokacija: NBgd Motocikl: Triumph Tiger 1050, Medlay 150 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je ovaj post mnogo toga objasnio i da ne bi bespotrebno sirili pricu i ovakvu tragediju pretvarali u raspravu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
shlem 8255 Napisano Januar 7, 2013 Drug član, 380 postova Lokacija: Ravni Banat Prijavi odgovor kao problematičan Želim da izrazim iskreno sučešće porodici mladog čoveka. A moram reći da mi je žao i komšije koji je skrivio udes. Kako je njemu sada samo on i Bog znaju. Mnogo gore greške vozača viđam svakodnevno, bezobrazluk i bahatost koji prolaze nekažnjeno. Neka su mu široki putevi nebeski. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...