Jump to content

Moto Zajednica

Ostao bez svetla u mraku

Recommended Posts

• Svakom po zasluzi, 12419 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Potrošnja struje na motociklu sa klasičnim sijalicama:

5W - pozicija pozadi

5W - pozicija napred

oko 5W - osvetljenje instrument table

55W - oboreno svetlo

Ukupno 70W ~ 7A stalna potrošnja

21W - kočiono svetlo

2 x 21W - migavci

Ukupno 63W ~ 6A povremena potrošnja

Ukupna potrošnja struje u "najgorem slučaju" (sa uključenim i kočionim svetlom i migavcima) ~ 130W ~ 13A struje

E sad, kada bi (kao kod mene :)) zamenio baš sve sijalice na motoru LED diodama i Xenonom:

0,25W - pozicija pozadi

0,25W - pozicija napred

oko 0,75W - osvetljenje instrument table

35W - oboreno svetlo

Ukupno 36,25W ~ 3,6A stalna potrošnja

1W - kočiono svetlo

2 x 1W - migavci

Ukupno 3W ~ 0,25A povremena potrošnja

Ukupna potrošnja struje u "najgorem slučaju" (sa uključenim i kočionim svetlom i migavcima) ~ 39,25W ~ 3,85A struje

Znači, razlika (aprosikmativna, čisto radi poređenja) između motocikla sa originalnim sijalicama i motocikla sa LED diodama i Xenonom u faru je oko 90W ili, cca 9 AMPERA STRUJE koju daje alternator a to je, otprilike, trećina njegovog kapaciteta :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

...i zatoi onima koji se razumeju u mehaniku i pomalo u elektriku i znaju kako radi alternator i koliko oduzima snage motoru dok proizvodi struju nije potrebno objašnjavati kako moje sokoćalo juri bolje od njihovih sličnih :D:moto3:

Uh...najlakše i najskuplje je kupiti gotove LED sijalice ali mnogo bolje rešenje je naručiti od Joške kompletnu LEDilizaciju sa kontrolerom i raznim hazard modovima :D...tako da se obrati na gornju adresu :)

A za ugradnju treba rasturanje bar pola motora :) i jedno 3 - 4 sata posla, udarničkog pa ti vidi.

Naravno da je najpametnije pored glavnih farova, bili oni Xenon ili obični, namestiti bar jedno LED dodatno svetlo koje bi se povezalo preko prekidača i malog osigurača direktno na akumulator baš u slučaju komplikacija koje je Kepo naveo. Još bi zgodnije bilo naći mesto za taj / te dodatne farove na samim štapovima tako da osvetljavaju put u krivinama i na offu po mraku što strašno mnogo znači (opet, Kepo to zna najbolje :zdravo:)

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Ja sam pristalica varijante uradi sam, pa tako sve sto mogu pokusavam da izvedem sam. Dok sam citao temu na stolu ispred mene, pored monitora stoji kineska baterijska lampa tipa ovog post-4383-0-92511500-1348050118_thumb.jpg

koja radi u rasponu od 3,2-5v i koristi bateriju tipa 18650 (manje vise to je nebitno), ali ono sto je bitno je to da baterijska lampa poseduje dimmer iliti uredjaj za zumiranje snopa pa od sirokog kruga moze da se smanji na uzan kvadrat VIDI OVDE

Sada ja razmisljam glasno, laborantima i elektroguruima dajem ideju, a ujedno razmatram mogucnost da sve ovo narpavim sebi na motoru

Dakle ako bi se iskoristila samo glava baterije na kojoj je dimer i led emiter (a koje je vodonepropusna) povezala se na instalaciju motora preko stabilizatora napona recimo 7805 i na prekidac imali bi smo za male pare doosta dobro svetlo za hitne slučajeve ali i za eventualni rad u mraku ispred motora, ne? Na sve to trebalo bi dodati samo dva drzaca koji se mogu napraviti od lima ili nekog sličnog profila i postaviti po zelji na motor. CEla investicija ne verujem da bi izasla vise od 25-30e (bat lampa je 1100 din kod kineza u Nisu, 7805 je oko 50 tak din, jedan taster prekidac i jedan obican oko 200 din dakle sve skupa 2400-2500 din + ruke)

Sta mislite o ovome?

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 233 postova
  • Motocikl: Nekad bilo: V-Strom 1000 2014, Fazer 600 S2 '09, V-Strom 650 '05, CBR 600RR '06; Suzuki GS 500F '04, Kymco Agility Sport 50

Ako mene pitas, to ti je dobra ideja! :)

• Ne silazi, 6542 postova
  • Motocikl: đački pešački

To treniranje za volanom i ovo o cemu pricam nema veze jedno sa drugim.

Ako si sposoban da zadržiž pravac kretanja a sa glavom i pogledom skroz u stranu, isto tako ćeš vrlo verovatno uspeti i sa zatvorenim očima, odnosno u mraku.

• Drug član, 1555 postova
  • Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200

Kepo, ako kupuješ , a trebalo bi, nove buksne, kupi isključivo žute, mesingane, jer one sjajne, sive, su njesra i brzo korodiraju, pa se samim tim i greju zbog lošeg kontakta i eto sranja. A mislim da bi tebi xenoni bili sasvim dovoljni jer oni nisu tako precizno usmereni i rasipaju svetlo. Ja imam dva fara, ali jedno je samo oboreno, a drugo je samo dugo. Premostio sam u prekidaču kontakte tako da mi sada rade oba u isto vreme kad upalim i dugo (fabrički ili jedno ili drugo). Ali kada bi ti stavio u dva fara bixenone, i kada bi istu stvar uradio u prekidaču, imao bi dva oborena xenona i dva duga sa vlaknom u isto vreme, znači 4 svetla, a to znači brate - dan. E sad, samo da se posavetuješ sa Arakisom oko potrošnje. A to oko alternativnih led svetala, sa odvojenim vodom za napajanje, naravno odlična stvar za nedaj Bože situaciju koja te je zadesila.

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ja sam pristalica varijante uradi sam, pa tako sve sto mogu pokusavam da izvedem sam. Dok sam citao temu na stolu ispred mene, pored monitora stoji kineska baterijska lampa tipa ovog post-4383-0-92511500-1348050118_thumb.jpg

koja radi u rasponu od 3,2-5v i koristi bateriju tipa 18650 (manje vise to je nebitno), ali ono sto je bitno je to da baterijska lampa poseduje dimmer iliti uredjaj za zumiranje snopa pa od sirokog kruga moze da se smanji na uzan kvadrat VIDI OVDE

Sada ja razmisljam glasno, laborantima i elektroguruima dajem ideju, a ujedno razmatram mogucnost da sve ovo narpavim sebi na motoru

Dakle ako bi se iskoristila samo glava baterije na kojoj je dimer i led emiter (a koje je vodonepropusna) povezala se na instalaciju motora preko stabilizatora napona recimo 7805 i na prekidac imali bi smo za male pare doosta dobro svetlo za hitne slučajeve ali i za eventualni rad u mraku ispred motora, ne? Na sve to trebalo bi dodati samo dva drzaca koji se mogu napraviti od lima ili nekog sličnog profila i postaviti po zelji na motor. CEla investicija ne verujem da bi izasla vise od 25-30e (bat lampa je 1100 din kod kineza u Nisu, 7805 je oko 50 tak din, jedan taster prekidac i jedan obican oko 200 din dakle sve skupa 2400-2500 din + ruke)

Sta mislite o ovome?

Vrlo mi se sviđa ideja :takoje:

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Ako si sposoban da zadržiž pravac kretanja a sa glavom i pogledom skroz u stranu, isto tako ćeš vrlo verovatno uspeti i sa zatvorenim očima, odnosno u mraku.

dva i cetiri tocka nisu isto

volan i korman nije isto

pogled u stranu i totlani mrak nije isto

naglo kocenje sa motorom i kolima nije isto

....

• Podržavam 2

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Kepo, ako ti sta treba od laboranata krajem septembra sam u Kosjeri, ako treba nesto da ponesem ? :neznam::zdravo:

Cimaj obavezno da pijemo pice!! Imas broj na pp.

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

. CEla investicija ne verujem da bi izasla vise od 25-30e (bat lampa je 1100 din kod kineza u Nisu, 7805 je oko 50 tak din, jedan taster prekidac i jedan obican oko 200 din dakle sve skupa 2400-2500 din + ruke)

Sta mislite o ovome?

Neka me Čika Rajko ispravi ako grešim.. ali gotova varijanta ovih ledova su oko 30e :neznam:

lepa je ideja budževine.. al ako ima za iste pare namenski pravljena baš za to..onda ostaje samo da se poveže..

takva svetla itekako znače recimo noću u kampu.. inače u vožnji Jagerova paprika izgleda kao goldwing u mraku :moto3:

O Joška kako bi bilo dobro da si u Bg.. i da samo radiš struju i zezalice za dvotočkaše..

volan i korman nije isto

....

Ugase se oba fara, xenoni, momku na skuteru u straževačkom tunelu,Beograd, obnevideo refleksno okreće korman u desno, gazi katadioptere uz desnu ivicu i kad je čuo kako ih točak prelazi pomislio je da je na razdelnim na levoj strani, još namoto i da nije bilo ivičnjaka da ga obori, olupao bi se o desni zid tunela, a nije išao brzo. Na svu sreću prošo samo sa ugruvanjem i sitnom štetom.

LM, radi se o sposobnosti kontrolisanja nagoskog instikta preživljavanja, u saobraćaju je obično prva reakcija u beg u desno pa potom tek ide analiza jel je tako trebalo, plus telesna motorika prati pogled, a nailazećoj opasnosti u oči opet se "spasonosno" okreće glavu stranu. Umeće je zadržati ruke mirne na upravljaču a sa okrenutom glavom i pogledom u stranu, praktično nastaviti vožnju ko na slepo, sledeći korak je to isto al sa zatvorenim očima, praktično vožnja po memoriji, odnosno zadržavanja predhodne trajektorije. Sve jedno je jel auto il motor, naravno, mnogo teže na motoru.

• Zainteresovan, 974 postova

Nije lose ovo sto pominje Arakis. Promeniti sve sijalice u LED. E sada moje pitanje? Koliko traju te LEd sijalice za stop svetla za poziciju za migavce? Od nekih sto su u kola stavljali sam cuo da su crkavale bas lepo i relativno brzo.

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Meni se to davno desilo u raspalom kecu.. kanjon Morače.. usred nekog neosvetljnog tunela nesta svetla samo tako..

sreća pa su osigurači naruku bili..promrdao prstima na slepo i vratio kontakt na osigurač za svetlo..

isto mi se desilo i na mz-u... samo što je i agregat stao..

ko još vozi sa takvim osiguračima.. treba to de eliminiše i pređe na ili 1 centralni.. ili nešto iz nekog automobila..

Samo što je sad kvalitet svih biksni i uopšte žica toliko loš..da posle godinu-dve oksidiraju i novi osigurači.. stoje na svom mestu normalo a ne provode struju..ili to rade sa prekidima..

kantakt sprej i čišćenje spojeva.. nema druge..

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3638 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

volan i korman nije isto

....

Ugase se oba fara, xenoni, momku na skuteru u straževačkom tunelu,Beograd, obnevideo refleksno okreće korman u desno, gazi katadioptere uz desnu ivicu i kad je čuo kako ih točak prelazi pomislio je da je na razdelnim na levoj strani, još namoto i da nije bilo ivičnjaka da ga obori, olupao bi se o desni zid tunela, a nije išao brzo. Na svu sreću prošo samo sa ugruvanjem i sitnom štetom.

LM, radi se o sposobnosti kontrolisanja nagoskog instikta preživljavanja, u saobraćaju je obično prva reakcija u beg u desno pa potom tek ide analiza jel je tako trebalo, plus telesna motorika prati pogled, a nailazećoj opasnosti u oči opet se "spasonosno" okreće glavu stranu. Umeće je zadržati ruke mirne na upravljaču a sa okrenutom glavom i pogledom u stranu, praktično nastaviti vožnju ko na slepo, sledeći korak je to isto al sa zatvorenim očima, praktično vožnja po memoriji, odnosno zadržavanja predhodne trajektorije. Sve jedno je jel auto il motor, naravno, mnogo teže na motoru.

Đunta, sve ovo šo si napisao važi, ali samo u slučaju kada je u pitanju automobil (odnosno nešto na čemu ne treba održavati ravnotežu). Kada ostanemo bez spoljnje vidljivosti (a pri tome se krećemo), gubi osećaj za orijentaciju u prostoru, pa u tom slučaju i ravnoteža. A verovatno ne moram da ti objašnjavam da su i ravnoteža i orijentacija u prostoru prilično bitan faktor za upravljanje motorom.1lol.gif

Pošto sam i neki vazduhoplovac poznato mi je da čak i veoma iskusni letači, prilikom ulaska u oblak, potpuno gube osećaj za prostor, pa se često dešava i da avion okrenu potpuno "na leđa", (ili naprave neku još goru kombinaciju).

Dakle, moraš da mi veruješ da, bez spoljnje vidljivosti ne može da se upravlja vozilom koje nema oslonac sa tlom bar u tri tačke (koje nisu u "liniji).

• Podržavam 2

• Zainteresovan, 974 postova

Gledao sam bas pre neki dan na "mitbasters" gde su probali da drze pravac sa zatvorenim ocima i rezultat je taj da nije moguce nikako ali nikako drzati pravac sa zatvorenim ocima. Makoliko se coveku cinilo da ide pravo oni su skretali. A oni su bili na 4 tocka. Zanci dva je vec ozbiljan problem. A obaska sto se ravnoteza gubi gotovo sigurno. Probajte jednostavan test kuci:

Ustanite ispravite ruke i skupite noge, zazmurite i radite najobicnije cucnjeve. Iznenadicete se kako najobicnije radnje predstavljaju problem. To je jedan od testova koje sam morao na VMA na lekarskom da radim za uverenje za skakanje.

• čeka dobru titulu, 1375 postova
  • Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE

Neka me Čika Rajko ispravi ako grešim.. ali gotova varijanta ovih ledova su oko 30e :neznam:

lepa je ideja budževine.. al ako ima za iste pare namenski pravljena baš za to..onda ostaje samo da se poveže..

Može li neki link, adresa, tlf... Gde si to video? Pazario bih tako nešto.

Hvala unapred.

:zdravo:

volan i korman nije isto

....

Đunta, sve ovo šo si napisao važi, ali samo u slučaju kada je u pitanju automobil (odnosno nešto na čemu ne treba održavati ravnotežu). Kada ostanemo bez spoljnje vidljivosti (a pri tome se krećemo), gubi osećaj za orijentaciju u prostoru, pa u tom slučaju i ravnoteža. A verovatno ne moram da ti objašnjavam da su i ravnoteža i orijentacija u prostoru prilično bitan faktor za upravljanje motorom.1lol.gif

Pošto sam i neki vazduhoplovac poznato mi je da čak i veoma iskusni letači, prilikom ulaska u oblak, potpuno gube osećaj za prostor, pa se često dešava i da avion okrenu potpuno "na leđa", (ili naprave neku još goru kombinaciju).

Dakle, moraš da mi veruješ da, bez spoljnje vidljivosti ne može da se upravlja vozilom koje nema oslonac sa tlom bar u tri tačke (koje nisu u "liniji).

Ne govorim ja Žile o dužem upravljanju na slepo već o načinu da se kolko tolko umanji posledica. Kad se žamuri i ispruže ruke napred, neko se odma zatetura a neko biva mirniji, neko se bori do kraja a neko odma rukama pokrje oči, većina je negde između. Neko ko je sposoban sa okrenutim pogledom da zadrži inerciju do tadašnjeg kretanja služeći se memorisanom slikom ispred, sigurno ima više šanse da u mraku ne učini grubu reakciju. Tačno je da su mraku, vodi, lavini, oblaku prevrtanju...dezorjentiše. Međutim, osnovna reakcija pri gubitku vida je refleksno oštro kočenje koje pobuđuje inerciju, odnosno telo, glava idu ka napred, i to može da služi kao nekakav orjentir pravca.( I dva točka se po sličnoj analogiji održavaju bez trećeg oslonca). Ko je sposobniji će sigurno napraviti neku metražu pod usporenjem krivudajući blaže pre nego skroz skrene, a to je spasonosnije nego odma korman u stranu. Iako se radi o sekundama ili deliću, svako smanjenje brzine pre pada je glave vredno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja